Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 422. Șeful Pentagonului: ”Aliaţii au adus în Ucraina tancuri, blindate şi echipamente pentru nouă brigăzi”

Război în Ucraina, ziua 422. Șeful Pentagonului: ”Aliaţii au adus în Ucraina tancuri, blindate şi echipamente pentru nouă brigăzi”

Război în Ucraina, ziua 422. Toți aliații NATO au fost de acord ca Ucraina să devină membră a organizației, a afirmat secretarul general Jens Stoltenberg.

Război în Ucraina, ziua 422. Șeful Pentagonului: ”Aliaţii au adus în Ucraina tancuri, blindate şi echipamente pentru nouă brigăzi”
Sursa foto: hepta / Nexta_tv
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2023   •   19:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Şeful Pentagonului: ”Aliaţii au adus 270 tancuri, 1.550 blindate şi echipamente în Ucraina pentru nouă brigăzi”
  • Momentul exploziei din Belgorod, surprins pe camerele de supraveghre. Bomba a fost aruncată dintr-un avion rusesc
  • Rușii vor să-l aresteze pe jurnalistul care a dezvăluit cum l-a otrăvit FSB pe Aleksei Navalnîi
  • Moscova reacționează la acordul NATO privind aderarea Ucrainei și spune că "a avut dreptate" să înceapă invazia
  • Ucraina recunoaște că rușii avansează la Bahmut
  • Rusia a atacat Kievul cu drone iraniene, după o pauză de 25 de zile
  • România nu va interzice în mod unilateral importul de cereale ucrainene
  • Jens Stoltenberg: aliații NATO sunt de acord ca Ucraina să fie acceptată în organizație
  • Un avion rusesc a bombardat din greșeală un oraș din Rusia
  • Ucraina ar fi planificat atacuri asupra forțelor ruse din Siria
  • Zelenski speră să primească o invitație de aderare la Alianța NATO
  • Cel puţin doi răniţi, în urma unei explozii produse în oraşul rus Belgorod
  • Estonia anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
  • Polițiști din Moscova, suspectați că vând informații Ucrainei
  • Ultimul clip de propagandă conceput de Rusia pentru războiul Ucraina promite mii de dolari pentru militarii cu contract
  • Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană 
  • O femeie a murit și trei persoane au fost rănite după un atac al rușilor în Cernihiv.

Update 21:50 Militarii ucraineni vor fi instruiţi de SUA în Germania, iar Polonia va găzdui o bază de întreţinere a echipamentelor

Administraţia SUA a anunţat, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact, că, în curând, va începe instruirea militarilor ucraineni pentru utilizarea tancurilor Abrams, iar Germania a semnat un acord pentru un centru de întreţinere a echipamentelor în Polonia.

De asemenea, Ucraina a primit asigurări privind menţinerea asistenţei militare, notează agenţia Reuters.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a declarat că primele tancuri Abrams vor fi transferate din SUA în Germania în următoarele săptămâni.

Un alt oficial american a declarat că sute de militari ucraineni vor fi antrenaţi pe teritoriul Germaniei.

În plus, Ucraina ar urma să primească din partea Statelor Unite 31 de tancuri Abrams M1A2.

"Până în prezent, în doar câteva luni, Grupul de Contact a livrat peste 230 de tancuri, peste 1.550 de vehicule blindate şi alte echipamente şi muniţie, pentru a susţine nouă brigăzi de blindate", a declarat Lloyd Austin.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat, vineri, un acord cu Polonia, pentru înfiinţarea unui centru de întreţinere a tancurilor Leopard pe teritoriul polonez. Toţi participanţii au stabilit să suporte costurile acestui centru, estimate la 150-200 de milioane de euro, potrivit Mediafax.

Update 18:20 Pregătirea contraofensivei pentru alungarea definitivă a invadatorilor barbari ai Rusiei de pe teritoriul Ucrainei se apropie de final, notează, pe blogul său, analistul militar Radu Tudor.

El amintește că, vineri, a avut loc la Ramstein, în Germania, reuniunea Grupului de Contact.

Este vorba despre cele 50 de țări democratice care sprijină militar, economic și umanitar Ucraina pentru a-și redobândi integritatea teritorială prin înfrângerea Rusiei și alungarea invadatorilor ruși de pe teritoriul ei.

Şeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III, a menționat că aliaţii au adus în Ucraina 270 tancuri, 1550 blindate și echipamente militare cu care pot fi echipate nouă brigăzi de blindate.

"Eforturile noastre comune au făcut o diferență enormă pentru apărătorii Ucrainei pe câmpul de luptă. Și asta arată cât de prost a calculat greșit Kremlinul. Putin s-a gândit că ar putea răsturna cu ușurință guvernul ales democratic de la Kiev. El a crezut că lumea îl va lăsă să scape. El a crezut că unitatea noastră se va destrăma. Dar a greșit – din toate punctele de vedere", a spus secretarul american al Apărării, citat pe blogul lui Radu Tudor.

Update 17:20 Pe rețelele sociale au apărut imagini recuperate de pe camerele de supraveghere care au surprins momentul în când bomba de aviație detașată de un bombardier rusesc Su-34 a explodat într-o zonă circulată din orașul Belgorod.

Imaginile arată că sunt două momente critice ale acestui incident.

Astfel, inițial se vede praful ridicat de căderea unui obiect greu, probabil proiectilul căzut din bombardierul rusesc.

Impactul s-a produs în afara unei benzi carosabile, pe partea dreaptă a sensului de mers. Alături este, aparent, parcat un vehicul de culoare albă. 

Între timp, traficul rutier în zonă continuă până când o explozie de proporții spulberă împrejurimile și ridică în aer, pe lângă coloana de fum și flăcări, și mașina parcată în apropiere.

Aceasta avea să fie recuperată vineri dimineață tocmai de pe acoperișul unei clădiri, unde a aruncat-o suflul deflagrației.

Explozia, soldată, surprinzător, doar cu două persoane rănite - conform celor comunicate de autoritățile ruse - a lăsat în urmă un crater cu diametrul de 40 de metri.

"În seara zilei de 20 aprilie, în timpul unui zbor al unui avion Su-34 al Forțelor Aeriene deasupra orașului Belgorod, a avut loc o cădere accidentală a unei muniții de aviație", a precizat Ministerul Apărării de la Moscova într-un comunicat, adăugând că incidentul este anchetat. 

Update 16:45 Procurorii ruși au cerut Tribunalului Lefortovo din Moscova mandat de arestare, în lipsă, pentru jurnalistul Bellingcat, Christo Grozev.

Grozev este acuzat de trecere ilegală a frontierei Federației Ruse, potrivit agenției oficiale de presă TASS, citată de CNN.

Anul trecut, Ministerul rus de Interne l-a inclus pe Grozev pe lista persoanelor căutate în această țarp.

Jurnalistul, care este de origine bulgară, a avut un rol-cheie în investigarea otrăvirii liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi cu agentul neurotoxic Novichok de către agenți FSB în 2020.

Investigația sa pentru Bellingcat a expus un grup de ofițeri FSB care l-au otrăvit pe Navalnîi în luna august a acelui an.

De asemenea, Grozev a relatat pe larg despre implicarea Rusiei într-o serie de crime investigate internațional, între care doborârea, în 2014, a zborului MH 17 al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei și otrăvirea, în 2018, în Anglia, a fostului ofițer de informații rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia.

Moscova a negat în mod repetat orice responsabilitate pentru aceste atacuri.

Update 15:35 Kremlinul a invocat ultimele declarații ale șefului NATO pentru a-și justifica invazia în Ucraina, începută acum mai bine de un an.

"NATO continuă să-şi arate esența agresivă despre care am vorbit chiar înainte de începerea operațiunii militare speciale. În mod evident, Alianța își continuă politica de atragere și de absorbție a Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Peskov a reacționat la declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat în timpul vizitei sale la Kiev că "viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică" și că toți partenerii din alianță sunt de acord că această țară va intra în rândul statelor membre.

Stoltenberg a precizat însă, că, înainte de a deveni efectiv membru NATO, "trebuie să ne asigurăm că Ucraina învinge și că președintele rus Vladimir Putin nu câștigă războiul".

"Despre această amenințare potențială - aderarea Ucrainei la NATO - președintele nostru a vorbit cu mult timp înaintea începerii operațiunii militare speciale", a spus Dmitri Peskov.

Potrivit oficialului rus, declarațiile actuale din cadrul Alianței "nu fac decât să dovedească" faptul că decizia privind începerea intervenției militare în Ucraina "a fost una corectă", din punct de vedere al intereselor Rusiei și al necesitații de a-și asigura securitatea.

"Avem de-a face cu un bloc agresiv, care vede țara noastră ca pe un inamic şi ne subminează securitatea", a adăugat el.

Update 14:21 Forțele ruse din regiunile Zaporojie și Herson sunt în defensivă, în timp ce la Bahmut avansează "în unele zone", anunță Hanna Maliar, ministrul adjunct ucrainean al Apărării, într-o postare pe Telegram.

"Estul rămâne epicentrul luptelor. Acolo, inamicul continuă acțiunile ofensive în patru direcții simultan: Marinka, Avdiivka, Lîman și Bhmut. Datorită apărătorilor noștri, inamicul nu reușește să avanseze în cele mai multe dintre ele", susține ea.

Potrivit acestui oficial ucrainean, la Bahmut "inamicul atacă, distruge clădiri până la bază și avansează în unele zone".

Hanna Maliar a mai arătat că unele așezări din regiunile Cernihiv, Sumî și Harkov continuă să fie bombardate.

Aceste regiuni nordice se învecinează cu Rusia și au fost frecvent supuse tirurilor de artilerie.

Update 12:59 Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât opt drone iraniene Shahed dintr-un total de 12 lansate de Rusia în noaptea de joi spre vineri.

Atacul, care a vizat în principal Kievul, nu a făcut victime, au anunțat forțele aeriene ucrainene.

"După o pauză lungă de 25 de zile, capitala ucraineană a înfruntat un nou atac aerian inamic", a scris pe Telegram șeful administrației militare a Kievului, Serghei Popko.

Opt drone au fost doborâte în timp ce se apropiau de oraș, fără să facă victime sau să producă distrugeri, potrivit datelor preliminare, a precizat oficialul ucrainean.

În schimb, infrastructurile din regiunile Poltava şi Vinnîțea au fost lovite, potrivit guvernatorilor din zonele respective.

Dronele au fost lansate din regiunea rusă Briansk, cu care Ucraina se învecinează la nord.

De la finele anului trecut, Rusia a folosit masiv drone iraniene în atacuri asupra infrastructurilor esenţiale ucrainene, lăsând temporar milioane de oameni fără căldură, apă şi electricitate pe timpul iernii.

Update 12:08 - România nu va interzice în mod unilateral importul de cereale ucrainene și va aștepta ca Comisia Europeană să aplice măsuri de sprijinire a fermierilor din Europa Centrală și de Est, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Cu toate acestea, România și Ucraina se vor consulta săptămânal cu privire la volumele de cereale preconizate, încercând să limiteze importurile, a declarat Daea după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Mikola Solski în București. 

Update 10:58 -Toți aliații NATO au fost de acord ca Ucraina să devină membră a organizației, a afirmat secretarul general Jens Stoltenberg.

Declarația a fost făcută vineri, înaintea unei reuniuni a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, la baza aeriană Ramstein din Germania.

Stoltenberg le-a spus reporterilor că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, Kievul trebuie să aibă „mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri".

El a mai spus că, în prezent, principalul obiectiv este să se asigure că Ucraina învinge Rusia.

Update 10:30 - Rușii au recunoscut că au bombardat din greșeală unul dintre orașele lor din apropierea graniței cu Ucraina, potrivit Sky News.

Explozia a rănit două femei, a avariat apartamente și mașini și a provocat un crater de 20 de metri pe una dintre străzile principale din Belgorod, a declarat guvernatorul regional, Vyacheslav Gladkov.

Orașul a fost bombardat de la un avion supersonic, a anunțat și Ministerul rus al Apărării pentru Tass.

„În timp ce un avion Sukhoi Su-34 al forțelor aeriene zbura deasupra orașului Belgorod a avut loc o descărcare accidentală de muniție de aviație”, a explicat Ministerul Apărării.

O anchetă este deja în curs de desfășurare. Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regional, a instituit starea de urgență.

Update 08:45 - Ultimele evoluții de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Forțele Moscovei au continuat să desfășoare atacuri terestre limitate în zona Kremina.
  • Surse rusești au afirmat că forțele ucrainene au continuat activitățile de recunoaștere la nord-vest de Svatove.
  • Trupele rusești au continuat atacurile terestre în Bahmut și în jurul acestuia, de-a lungul liniei de front Avdiivka-Donetsk și în vestul regiunii Donețk.
  • Forțele ruse au continuat să facă pregătiri defensive în sudul Ucrainei, din cauza îngrijorării privind o posibilă contraofensivă ucraineană.

Update 08:00 - Publicația The Washington post a făcut publice niște documente scurse de la Pentagon în care ar fi detalii despre un posibil atac organizat de serviciile de informații ucrainene împotriva trupelor rusești din Siria.

Potrivit Washington Post, serviciile secrete ucrainene au vrut să vizeze forţele ruse cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot, cum ar fi dronele.

Paramilitarii din grupul Wagner erau ţinte prioritare. Atunci când şi-a întocmit planul, Kievul a planificat, de asemenea, să antreneze soldaţi din Forţele Democratice Siriene - o coaliţie de rebeli care se opune lui Bashar al-Assad şi care este dominată de etnici kurzi, notează news.ro

Update 07:00 - Președintele Volodimir Zelenski și-a reiterat solicitarea ca Ucraina să primească o invitație de aderare la NATO, în cadrul summitului de la Vilnius ce va avea loc în luna iulie. 

„Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea oamenilor din întreaga NATO nu îi vor înţelege pe liderii Alianţei dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă”, a spus Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a vorbit și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat joi în vizită pentru prima dată în Ucraina, de la începutul războiului.

„Ne pregătim pentru reuniunea de la Ramstein, iar poziţia domnului Stoltenberg este importantă. Ne pregătim pentru acţiunile noastre active pe linia frontului - acestea sunt inevitabile”, a arătat Zelenski, referindu-se la aşteptata contraofensivă ucraineană. „Ne pregătim, de asemenea, pentru summitul NATO de la Vilnius, care este programat pentru această vară, dar conţinutul său este în curs de elaborare acum. Ne pregătim prin astfel de întâlniri, prin contacte la diferite niveluri pe care le întreţinem cu partenerii noştri”, a adăugat Zelenski.

*

Cel puţin două persoane au fost rănite în urma unei explozii produse joi seară în oraşul rus Belgorod, situat în apropierea frontierei cu Ucraina, anunţă autorităţile locale.

Explozia s-a produs într-o zonă rezidenţială, provocând daune semnificative la mai multe blocuri de locuinţe. Numerose vehicule staţionate au fost avariate.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că două persoane au fost spitalizate în urma incidentului, conform agenţiei Interfax.

"Cauza incidentului este în curs de investigare", a precizat Viaceslav Gladkov, subliniind că la faţa locului au intervenit numeroase echipaje ale Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Oraşul rus Belgorod se află la aproximativ 30 de kilometri de frontiera Rusiei cu Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a comunicat, potrivit cotidianului Le Monde, că deflagraţia este rezultatul căderii accidentale a unor dispozitive explozive de la bordul unui avion militar rus. "S-a produs o cădere anormală de muniţie de la bordul unui avion Suhoi Su-34 în timp ce trecea pe deasupra oraşului Belgorod", a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

O mașină a fost aruncată pe acoperișul unui supermarket în urma suflului exploziei. Orașul Belgorod din Rusia a mai făcut obiectul unor astfel de explozii neașteptate.

O parte din aceste explozii au fost puse pe seama unor lovituri realizate cu ajutorul dronelor de către ucrainieni.

Alte surse din Belgorod spun că ar putea să fie vorba de o rachetă rusească care și-a schimbat brusc și accidental traiectoria.

Explozia s-a produs la o mică distanță de un complex rezidențial.

Război în Ucraina, 20 aprilie Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană

Război în Ucraina, 19 aprilie Ucraina nu va anunța data contraofensivei de primăvară

Război în Ucraina, 18 aprilie Ministrul de Externe din Brazilia critică sancțiunile aplicate Rusiei

Război în Ucraina, 17 aprilie Slovacia a blocat importurile de cereale din Ucraina, după deciziile similare anunțate de Polonia și Ungaria

Război în Ucraina, 16 aprilie Noi atacuri ruse soldate cu morţi, în pofida Paştelui ortodox: Doi adolescenți au fost uciși în Nikolaev

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close