Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 421. Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană ​​​​​​​

Război în Ucraina, ziua 421. Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană ​​​​​​​

Război în Ucraina, ziua 421. ​​​​​​​Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află joi la Kiev într-o vizită care nu a fost anunțată publicului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Apr 2023   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Estonia anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
  • Polițiști din Moscova, suspectați că vând informații Ucrainei
  • Ultimul clip de propagandă conceput de Rusia pentru războiul Ucraina promite mii de dolari pentru militarii cu contract
  • Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană 
  • O femeie a murit și trei persoane au fost rănite după un atac al rușilor în Cernihiv.
  • Parlamentul European discută criza cerealelor ucrainene în următoarea ședință plenară
  • Jens Stoltenberg, mesaj de la Kiev: "Viitorul Ucrainei este în NATO"
  • Rusia spune că își păstrează "obiectivul-cheie" de a împiedica Ucraina să adere la NATO
  • Radu Tudor: "Vizita lui Stoltenberg la Kiev, o reasigurare de sprijin pentru Ucraina, până la victoria finală"
  • Secretarul general al NATO vizitează Ucraina pentru prima oară de la începerea războiului
  • Volodimir Zelenski vizitează zonele fierbinți din Ucraina înainte de contraofensivă. Sistemele Patriot au ajuns în țară
  • Ucraina susține că a doborât 10 drone lansate de ruși, noaptea trecută
  • Ucraina a suferit pagube de 8,7 miliarde de dolari în sectorul agricol, de la începutul războiului
  • Armata ucraineană a lovit două depozite de muniții rusești și nouă zone de concentrare a trupelor și echipamentelor rusești în ultimele 24 de ore
  • O lumină ciudată pe cerul Kievului a fost urmată de un raid aerian. NASA spune că lumina nu provine de la un satelit de-al lor

Update 22:00 Danemarca şi Olanda intenţionează să furnizeze 14 tancuri de tip Leopard 2 Ucrainei, dar vehiculele blindate vor fi livrate în 2024, au anunţat joi autorităţile din cele două ţări, conform postului de televiziune CNN.

"Tancurile Leopard 2 vor fi livrate Ucrainei la începutul anului 2024, în cadrul angajamentului nostru pe termen lung pentru Ucraina. Costurile estimative, de 165 de milioane de euro, vor fi suportate în mod egal de naţiunile noastre.

În acest mod, ne alăturăm coaliţiei care livrează tancuri Leopard 2, susţinută de numeroşi parteneri şi aliaţi", au anunţat ministerele Apărării din Danemarca şi Olanda.

Anterior, cele două ţări au stabilit să livreze Ucrainei, împreună cu Germania, 100 de tancuri de tip Leopard 1.

Update 21:00 Estonia a anunţat joi, înaintea reuniunii Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei, că va oferi Kievului asistenţă militară suplimentară, pentru operaţiunile de respingere a invaziei militare ruse, informează site-ul Tagesschau.de.

Ministerul eston al Apărării a anunţat că va furniza Ucrainei muniţie, în principal pentru sistemele de artilerie, în cadrul unui plan de asistenţă aprobat recent de Uniunea Europeană.

Grupul de Contact pentru apărarea Ucrainei se va reuni vineri, la Baza aeriană americană Ramstein, situată pe teritoriul Germaniei. Oficiali militari germani şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au afirmat că principala temă va fi apărarea aeriană a Ucrainei.

Kievul solicită capabilităţi moderne de apărare aeriană, inclusiv avioane de vânătoare occidentale.

Update 20:00 Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) și Direcția Principală a Serviciului de Securitate din cadrul Ministerului rus de Interne au efectuat în ultimele săptămâni verificări ample la Direcția Afacerilor Interne din Moscova și la mai multe secții de poliție din capitala Rusiei.

Potrivit presei ruse de stat, aceste verificări au fost lansate din cauza „scurgerii unor date despre forțele de securitate rusești”. Mai exact, unii poliștiști din Moscova, îndeosebi din districtul central al capitalei Rusiei, sunt suspectați că au furnizat date personale despre membri ai forțelor de securitate rusești către „persoane externe”, dintre care unele sunt cetățeni ucraineni.

Scurgerea ar fi fost detectată în această primăvară în urma identificării unor anunțuri pe dark-web despre vânzarea acestor informații.

Potrivit portalului Baza, mai mulți polițiști din Moscova au fost arestați, iar doi ofițeri de rang înalt au ales să-și dea demisia. În plus, FSB a confiscat documente și calculatoare.

Analiștii de la Institutul pentru Studiului Războiului (ISW) constată că raidurile FSB în departamentele de poliție din Moscova au loc pe fondul unei serii de arestări și demisii în rândul unor membri importanți ai Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei).

Update 19:30 Ministerul rus al Apărării a publicat un nou videoclip de recrutare, în cea mai recentă tentativă de a convinge bărbații din țară să renunțe la viața civilă și să se alăture efortului de război.

Filmul îi ironizează pe cei care "își pierd timpul" lucrând ca agenți de securitate, șoferi de taxi și antrenori personali de fitness.

"Cine ai visat să fii? Care este puterea ta? Pe ce cale vrei să mergi?" sunt mesajele care rulează peste imaginile în care, de pildă, un soldat bine echipat suferă o metamorfoză inversă într-un agent de pază dotat cu un detector de metale.

"Metamorfozele" sunt intercalate printre imagini de pe front.

"Serviți sub contract în Forțele Armate ale Rusiei!", îndeamnă clipul, care  se încheie cu o scenă în care apar militari în uniformă, cu fum alb în spatele lor și un anunț cu caractere mari: "Ești un bărbat adevărat. Fii unul!"

Anunțul precizează, de asemenea, că salariul lunar care poate fi câștigat în baza unui un contract militar începe de la aproximativ 2.510 dolari.

Update 18:30 Europa nu mai cumpără petrol de la ruși, însă Moscova a identificat o cale de a face bani din benzina și motorina produse din petrol rusesc și vândute în Uniunea Europeană, semnalează Antena 3 CNN

În mod concret, încă de la începutul războiului au apărut țări partenere ale Moscovei care au început să cumpere masiv petrol rusesc și să-l rafineze pe teritoriul lor.

Ulterior, acești combustibili sunt exportați în Uniunea Europeană. Datele sunt făcute publice de Center for Energy and Clean Air Research și citate de Antena 3 CNN.

Există, conform sursei citate, cinci țări care spală petrolul rusesc: China, India, Emiratele Arabe Unite, Turcia şi Singapore.

În decursul unui an de la invazie, Rusia a crescut exporturile de petrol către aceste state cu 140%.

La rândul lor, acestea au rafinat țițeiul și l-au exportat în Occident.

Astfel, China şi-a majorat exporturile cu 94% sau 3,6 milioane de tone în plus, Turcia, cu 43 de procente sau 1,8 milioane de tone, Emiratele Arabe Unite, cu încă 2,6 milioane de tone iar Singapore, cu 1,8 milioane de tone sau 33%.

UE a plătit pentru aceste produse petroliere nu mai puțin de 17,7 miliarde de euro, arată Antena 3 CNN.

Update 18:00 O femeie a murit și trei persoane au fost rănite după ce trupele rusești au atacat o zonă de frontieră din regiunea ucraineană Cernihiv.

Potrivit Comandamentului Operațional Nord al armatei ucrainene, rușii au atacat de patru ori pe parcursul zilei localitatea de frontieră Galaganivka, folosind obuze de mortier de 120 de mm.

Sursa citată de CNN arată că trupele ruse au mai lansat atacuri în zona Gremiacika, o altă localitate de graniță, menționând că nu sunt informații cu privire la victime sau pagube materiale.

Update 16:21 Grupurile politice din Parlamentul European au acceptat, joi, propunea formulată la iniţiativa eurodeputatului Dacian Cioloş, ca subiectul crizei provocate de cerealele ucrainene să fie dezbătut în următoarea şedinţă plenară a forului legislativ.

"Este important să audiem Comisia Europeană în Parlament, fie pentru a ne explica ce măsuri a luat, fie pentru a discuta şi decide ce măsuri mai sunt necesare, în funcţie de situaţia de pe teren.

De altfel, am formulat şi publicat încă de la începutul săptămânii soluţiile propuse de Renew Europe către Comisa Europeană şi apelul pentru a interveni de urgenţă pentru sprijinul fermierilor români, polonezi, bulgari, maghiari şi slovaci care au fost afectaţi de importuri necontrolate.

Pentru ca tranzitul cerealelor ucrainene să poată continua prin UE, este important ca soluţia să fie europeană şi nu trebuie lăsată greutatea ajutorului acordat Ucrainei doar pe statele vecine. Fără o intervenţie consistentă a Comisiei Europene, subiectul poate derapa în zona populismului şi a sentimentului antiucrainean, dar şi antieuropean", a spus Cioloș.

Update 15:47 Obiectivul principal al NATO este victoria forțelor Kievului în războiul cu trupele Moscovei, iar viitorul Ucrainei este în Alianța Nord-Atlantică.

Mesajul a fost transmis, joi, în cursul vizitei la Kiev, de Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

"Viitorul Ucrainei este în familia euroatlantică. Viitorul Ucrainei este în NATO. În același timp, obiectivul principal al Alianței, al aliaților, este să se asigure că Ucraina câștigă", a spus Stoltenberg, citat de presa internațională.

Aflat alături de șeful NATO, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, la rândul său, că "este momentul" ca alianța militară să adreseze Ucrainei o invitație de aderare.

El a insistat pentru ca partenerii occidentali șă-și depășească "reticențele" în ceea ce privește livrarea, către Kiev, a armamentului modern greu și a avioanelor de luptă.

"I-am cerut secretarului general să ne ajute să depășim reticența partenerilor noștri de a ne furniza arme cu rază lungă de acțiune, avioane moderne, artilerie și vehicule blindate (...)

Summitul NATO de la Vilnius ar putea fi istoric. Sunt recunoscător pentru invitația de a participa la summit, dar este important ca Ucraina să primească o invitație corespunzătoare", a spus Zelenski, insistând asupra necesității garanțiilor de securitate "pentru ucrainenii care se îndreaptă spre NATO".

Moscova se opune vehement eventualei admiteri a Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică și și-a reconfirmat, joi, opoziția, prin purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Update 14:22 Rusia a reiterat, joi, că își păstrează ca obiectiv-cheie blocarea aderării Ucrainei la NATO.

Eventuala aderare a Ucrainei la alianță militară "ar reprezenta un pericol grav și semnificativ pentru țara noastră, pentru securitatea țării noastre", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

Reacția vine în timp ce Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, efectuează o vizită la Kiev, prima în această țară de la invazia rusă.

Este un eveniment care completează contextul generat de recenta aderare a Finlandei la NATO și de așteptările privind o contraofensivă ucraineană în teritoriile ocupate de trupele Moscovei în estul și sudul țării.

Finlanda, care a devenit la începutul lunii cel de-al 31-lea membru, are o graniță de peste 1.300 de kilometri cu Rusia.

Aderarea Finlandei a dublat, practic, frontiera alianței militare cu Federația Rusă iar Moscova a amenințat că își va extinde forțele militare în apropierea noului membru NATO.

Update 13:22 Radu Tudor: "Vizita lui Stoltenberg la Kiev, o reasigurare de sprijin pentru Ucraina, până la victoria finală"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns, joi, în Ucraina, în prima sa vizită în această țară de la începutul conflictului militar declanșat de Rusia.

În cadrul unei ceremonii, el a adus un omagiu ucrainenilor căzuți în lupta cu forțele de invazie și a participat, ulterior, la întâlniri cu oficialitățile ucrainene.

"Mesajul pe care îl dă Secretarul General al NATO este unul de solidaritate, înaintea contraofensivei de la care se speră eliberarea teritoriului ucrainean sub ocupație în urma invaziei rusești.

Ceea ce vedem acum este un mesaj politic de angajament deplin, o reasigurare că foarte multe țări democratice vor continua să susțină Ucraina până la victoria finală, până la eliberarea teritoriului național și recâștigarea integrității teritoriale. 

Jens Stoltenberg spunea că 'nu putem să-i permitem lui Putin să câștige acest război brutal și ilegal, pentru că ar putea să meargă mai departe și să invadeze și alte țări. Secretarul General al NATO face exact ce trebuie în acest moment. În următoarele ore va exista o reuniune la Ramstein (în Germania), unde cele 50 de state care sprijină Ucraina vor anunța un nou pachet militar și financiar pentru această țară.

Contraofensiva va însemna, cu siguranță, un pas înainte, în eliberarea acestei țări și în înfrângerea Rusiei. Sprijinul militar pentru Ucraina se desfășoară exact cum a fost planificat", a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

Update 11.55 Secretarul general al NATO vizitează Ucraina pentru prima oară de la începerea războiului

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află, joi, la Kiev într-o vizită care nu a fost anunțată anterior publicului.

Imaginile difuzate de presa internațională îl arată pe secretarul general NATO pe o stradă din capitala ucraineană.

Vizita are loc după ultima extindere a organizației.

NATO a primit recent Finlanda și se așteaptă ca Suedia să se alăture organizației în viitorul apropiat.

Update 11.48 Volodimir Zelenski vizitează zonele fierbinți din Ucraina înainte de contraofensivă. Sistemele Patriot au ajuns în țară

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face un tur al Ucrainei în zonele fierbinți ale țării pentru a-și pregăti contraofensiva împotriva rușilor. Ministrul Apărării a anunțat că sistemele antiaeriene, americane, Patriot au sosit în Ucraina.

"La nivel de stat, se face totul pentru a creşte capacitatea noastră de a ne apăra şi de a ne proteja de atacurile ruseşti. Avem deja sisteme de apărare aeriană foarte serioase şi alte arme pentru a ne proteja cerul în Ucraina. Dar trebuie să fim - şi sunt sigur că vom fi - şi mai puternici", a spus liderul ucrainean

În cursul zilei de ieri, ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că primele sisteme Patriot, atât de aşteptate şi dorite de Kiev, utile în apărarea antiaeriană, au ajuns deja în ţară. De altfel, Zelenski a spus că doreşte să aducă un omagiu special celor care apără cerul Ucrainei - forţele aeriene şi unităţile relevante ale altor ramuri ale forţelor armate.

Update 10.43 Ucraina susține că a doborât 10 drone lansate de ruși, noaptea trecută

Armata ucraineană a doborât 10 din cele 11 drone „Shahed" lansate, noaptea trecută, de militarii ruși, a anunțat Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ucrainene pe Telegram.

„În această noapte, inamicul a atacat din nou Ucraina cu drone sinucigașe din sud-est. Unitățile de rachete antiaeriene ale Comandamentului Aerian de Est au distrus 10 din cele 11 Shahed-136/131", a precizat Comandamentul Forțelor Aeriene.

În urma atacurilor nu au fost victime. Dronele „Shahed" sunt fabricate în Iran și au fost folosite frecvent de forțele rusești în Ucraina. Marți, acestea au fost utilizate în atacuri asupra orașelor Odesa și Dnipro.

Update 09.35 Ucraina a suferit pagube de 8,7 miliarde de dolari în sectorul agricol, de la începutul războiului

De la începutul războiului provocat de Rusia, sectorul agricol ucrainean a suferit pagube estimate la 8,7 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Școlii de Economie din Kiev.

Update 09.00 Armata ucraineană a lovit două depozite de muniții rusești și nouă zone de concentrare a trupelor și echipamentelor rusești în ultimele 24 de ore

Forțele armate ucrainene susțin că au lovit două depozite de muniții rusești și nouă zone de concentrare a trupelor și echipamentelor rusești în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major General.

Miercuri, începând cu ora locală 18.00, Rusia ar fi lansat trei atacuri cu rachete și 37 de lovituri aeriene împotriva Ucrainei, inclusiv 12 drone Shahed-136.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât zece drone, a adăugat Statul Major General.

Update 08.18 O lumină ciudată pe cerul Kievului a fost urmată de un raid aerian. NASA spune că lumina nu provine de la un satelit de-al lor

Ucrainenii susțin că resturile unui satelit NASA s-au prăbușit miercuri seara în zona orașului. În replică, reprezentanții agenției americane neagă și spun satelitul se afla pe orbită în momentul în care la Kiev a fost observată o explozie de lumină.

Un flash care a luminat cerul deasupra capitalei ucrainene, Kiev, a generat numeroase speculații.

Oficialii de la Kiev au declarat că bănuiesc că este vorba despre un satelit NASA care a căzut pe Pământ. De asemenea, forțele aeriene ucrainene au spus că flash-ul ar fi putut fi un meteorit. Incidentul s-a produs ieri, în jurul orei locale 22:00 și a fost urmat de o alertă de raid aerian.

Agenția spațială americană anunțase la începutul săptămânii că un satelit de peste 600 de kilograme va reintra în atmosferă miercuri. Nava spațială RHESSI, folosită pentru a observa erupțiile solare, a fost lansată pe orbita joasă a Pământului în 2002 și a fost scoasă din uz în 2018, a precizat NASA.

Însă Rob Margetta, de la Biroul de Comunicații al NASA, a declarat pentru BBC că satelitul se afla pe orbită în momentul în care a fost observată lumina de la Kiev.

Ulterior, rețelele de socializare ucrainene au fost inundate de teorii, vorbindu-se inclusiv de extratereștri.

Update 00:00 Statele Unite vor furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară, în valoare de 325 de milioane de dolari, a anunţat miercuri secretarul de Stat american, Antony Blinken, subliniind că sprijinul din partea aliaţilor occidentali va continua cât timp va dura invazia militară rusă.

"Acest pachet de asistenţă conţine muniţie suplimentară pentru sisteme mobile HIMARS furnizate de SUA, precum şi obuze de artilerie, sisteme anti-blindaj, arme mici, vehicule de sprijin logistic şi servicii de întreţinere esenţiale pentru consolidarea poziţiilor apărătorilor ucraineni pe câmpul de luptă", a declarat Antony Blinken, citat de agenţia Reuters.

"Rusia ar putea opri astăzi acest război. Până când Rusia va opri războiul, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri vor menţine unitatea cu Ucraina cât timp va fi necesar", a subliniat Blinken.

Acesta este al 36-lea pachet de asistenţă militară oferit Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse, a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

"Acest pachet de asistenţă se înscrie în eforturile noastre de a ajuta Ucraina să se apere de invazia brutală a Rusiei. Va conţine muniţie suplimentară pentru sistemele mobile de rachete HIMARS furnizate de SUA, precum şi sisteme anti-blindaj şi obuze de artilerie.

Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliaţii şi partenerii pentru a ajuta Ucraina să se apere, să îşi apere democraţia şi cetăţenii", a subliniat Karine Jean-Pierre.

Război în Ucraina, 19 aprilie Ucraina nu va anunța data contraofensivei de primăvară

Război în Ucraina, 18 aprilie Ministrul de Externe din Brazilia critică sancțiunile aplicate Rusiei

Război în Ucraina, 17 aprilie Slovacia a blocat importurile de cereale din Ucraina, după deciziile similare anunțate de Polonia și Ungaria

Război în Ucraina, 16 aprilie Noi atacuri ruse soldate cu morţi, în pofida Paştelui ortodox: Doi adolescenți au fost uciși în Nikolaev

Război în Ucraina, 15 aprilie Cel puţin 11 oameni au murit în atacul din Sloviansk

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Accident cu șapte victime, pe Podul Basarab din București
x close