Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 416. Cel puţin 11 oameni au murit în atacul din Sloviansk

Război în Ucraina, ziua 416. Cel puţin 11 oameni au murit în atacul din Sloviansk

Război în Ucraina, ziua 416. Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa într-un atac rus cu rachetă asupra unui imobil din Sloviansk, estul Ucrainei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2023   •   21:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministerul Economiei din Rusia a revizuit în creştere previziunile privind evoluţia PIB-ului în 2023
  • Șeful Microsoft: Agenții ruși încearcă să se infiltreze în comunitățile online de gaming
  • Evgheni Prigojin a cerut încetarea războiului din Ucraina
  • Germania cere sancţiuni UE împotriva sectorului nuclear rus
  • Cel puțin opt morți și 21 de răniți după un atac cu rachete în Sloviansk
  • UE pregătește al 11-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia
  • Flota rusă din Pacific efectuează exerciţii, inclusiv simulări de ripostă
  • Ministrul chinez al Apărării merge în Rusia
  • Putin a discutat "securitatea informațională" a Rusiei cu membrii Consiliului de Securitate
  • Moscova pune la îndoială veridicitatea informațiilor din scandalul Pentagon Leaks

Update 21:45 - Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa într-un atac rus cu rachetă asupra unui imobil din Sloviansk, estul Ucrainei, în timp ce Moscova revendică cuceriri teritoriale în apropiere de Bahmut, relatează AFP.

"Numărul victimelor bombardamentelor din Sloviansk a crescut la 11 persoane", a declarat pentru televiziune purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Doneţk, Veronika Bakhal.

Sloviansk se află într-o parte a regiunii Doneţk sub control ucrainean, la 45 de kilometri nord-vest de Bahmut, în apropiere de teritoriul controlat de Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că "bombardează brutal" clădiri rezidenţiale şi "ucide oameni în plină zi".

Update 19:00 - Guvernul polonez a decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina, pentru a proteja sectorul agricol polonez, a declarat sâmbătă liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski.

"Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar şi zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)", a spus Kaczynski.

Update 15:20 Ministerul Economiei din Rusia a revizuit în creştere previziunile privind evoluţia PIB-ului în 2023, de la un declin de 0,8% la un avans de 1,2%, dar a înrăutăţit previziunile pentru 2024, în contextul tendinţei care indică perspective de creştere pe termen lung mai lente, transmite Reuters.

Săptămâna aceasta, şi Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economiei ruse în 2023, dar a avertizat că ţara s-ar putea confrunta cu un deficit bugetar mult mai extins, şi un excedent de cont curent mult mai redus în acest an.

Izolarea globală a Rusiei şi veniturile mai scăzute de pe urma energiei ar putea afecta ani de zile potenţialul de creştere al economiei ruse, susţine FMI.

Update 13:45 Președintele Microsoft a relatat că au fost descoperite recent mai multe eforturi ale grupării Wagner și ale serviciilor secrete rusești pentru a pătrunde în comunitățile online de gaming și a distribui informații false despre război. 

Președintele Microsoft, Brad Smith, a declarat că echipa de analiză a amenințărilor digitale a companiei a identificat recent eforturi ale grupului Wagner și ale serviciilor secrete ruse de a pătrunde în aplicații de jocuri precum Discord, platforma de socializare unde au apărut pentru prima dată documentele Pentagonului recent scurse.

"În jurul jocurilor ai o comunitate de jucători, care se reunesc, vorbesc între ei, inclusiv atunci când joacă un joc. Și în ultimele câteva luni, echipa noastră de analiză a amenințărilor digitale a identificat eforturile rușilor de a pătrunde practic în unele dintre aceste comunități de jocuri", a declarat șeful Microsoft. 

"Am sfătuit guvernele cu privire la acest lucru, este grupul Wagner, este serviciul de informații rusesc și îl folosesc ca un loc pentru a pune în circulație informații", a mai spus Brad Smith. 

Update 12:00 Evgheni Prigojin a cerut încetarea războiului din Ucraina.Într-un mesaj video, liderul grupului de mercernari Wagner susţine că Rusia a obținut rezultatele pe care și le-a planificat și susţine că pentru autorități și pentru societate în ansamblu, este necesar să se pună punct așa zisei operațiuni speciale.

Totodată, omul de afaceri rus a recunoscut chiar că armata ucraineană s-a pregătit foarte bine pentru viitoarea contraofensivă.

Potrivit lui Prigojin, Ucraina a adunat deja aproximativ 200.000 de luptători antrenați pentru o contraofensivă și există și suficiente arme și muniție. El consideră că cel mai bun scenariu pentru "vindecarea Rusiei" este o contraofensivă și absența negocierilor.

Update 10:00 Guvernul german cere Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva sectorului nuclear din Rusia, în contextul continuării agresiunii ruse contra Ucrainei, transmite sâmbătă DPA.

''Este evident că Rusia foloseşte intenţionat dependenţele din sectorul energiei ca mijloc de a exercita presiuni. De aceea, guvernul german îi transmite acum Comisiei Europene că este în favoarea includerii sectorului nuclear civil. Acesta ar trebui să facă parte din următorul pachet de sancţiuni'', a declarat ministrul german al economiei Robert Habeck.

El a subliniat importanţa reducerii dependenţei de resursele energetice ruse în întreaga Uniune Europeană. ''Am parcurs deja un drum lung în multe domenii, inclusiv energia. Sectorul nuclear este încă deschis'', a spus ministrul german, care a adăugat că nu este justificat ca acest sector să aibă un tratament preferenţial.

După o vizită la Kiev, la începutul lunii aprilie, Robert Habeck a solicitat sancţiuni împotriva ţărilor care obţin uraniu din Rusia.

Update 08:00 Cel puțin opt persoane au murit, iar alte 21 au fost rănite, după ce militarii ruși au atacat cu rachete orașul Sloviansk din regiunea Doneţk, situată în estul Ucrainei.

Printre victime se numără și un băiețel de doar doi ani care a fost scos de sub dărâmături, dar s-a stins în drum spre spital, a anunțat Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.

Prima Doamnă a Ucrainei a anunțat că băiețelul de doi ani găsit într-o clădire bombardată din Sloviansk s-a stins într-o ambulanță.

”Transmit condoleanțe familiei. Fiecare copil este un mic univers pentru cei dragi”, a scris Olena Zelenska, pe Twitter.

”Sloviansk. Invadatorii au bombardat în mod brutal orașul. Au fost distruse clădiri rezidențiale. Din păcate, există morți și răniți.

Statul malefic îşi demonstrează încă o dată esenţa. (Rușii, n.red) pur și simplu omoară oameni în plină zi. Distrug toată viața. Vor fi trași la răspundere pentru fiecare manifestare a terorismului”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe Facebook.

Update 00:00 Informaţia a fost obţinută, aparent, prin interceptări ale comunicaţiilor Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR) de către agenţiile secrete americane. Informaţiile din interceptare sunt conţinute într-un document clasificat din 23 februarie 2023, aparţinând Biroului directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA.

Potrivit informaţiilor colectate de la Serviciul rus de Informaţii Externe (SVR), Comilia Militară Centrală din China a aprobat "suplimentarea furnizării de armament". Beijingul ar intenţiona să livreze în secret armamentul, prin transporturi prezentate ca fiind de tip civil.

Autenticitatea conţinutului documentului nu poate fi confirmată. La sfârşitul lunii martie, preşedintele SUA, Joseph Biden, afirma că, până în acel moment, China nu livrase armament Rusiei. "Acest lucru nu înseamnă că nu va face acest lucru, dar deocamdată nu a livrat", sublinia Biden.

China a respins în mod constant acuzaţiile Statelor Unite privind analizarea posibilităţii de a livra armament Rusiei.

"Referitor la exporturile de armament, China adoptă o atitudine prudentă şi responsabilă. China nu le va furniza armament părţilor implicate în conflict, iar exporturile articolelor cu uz dublu va fi gestionată şi controlată în conformitate cu legile şi reglementările", a afirmat vineri Qin Gang, ministrul chinez de Externe, citat de agenţia The Associated Press.

Război în Ucraina, 14 aprilie UE pregătește al 11-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Război în Ucraina, 13 aprilie Ucraina cere într-o conferință desfășurată la București ca Marea Neagră să devină o "mare a NATO"

Război în Ucraina, 12 aprilie Rusia a testat cu succes "Arma Diavolului", racheta balistică intercontinentală cu rază de acţiune de 5.000 de kilometri

Război în Ucraina, 11 aprilie I Radu Tudor: Cu războiul Rusiei în apropiere de granițele României, mii de militari vor să plece din sistem

Război în Ucraina, 10 aprilie | Rusia susţine că nu a primit nicio propunere de încetare a focului în Ucraina de Paştele ortodox

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ultimele informații despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close