Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 411. Rusia susţine că nu a primit nicio propunere de încetare a focului în Ucraina de Paştele ortodox

Război în Ucraina, ziua 411. Rusia susţine că nu a primit nicio propunere de încetare a focului în Ucraina de Paştele ortodox

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 20:55 10 Apr 2023 Modificat la 20:55 10 Apr 2023
Zelenski
Zelenski Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucrainenii au respins zeci de atacuri ale rușilor în estul țării
  • 1.800 de oameni refuză să plece din ruinele orașului Avdiivka
  • Ucraina susţine că Rusia a falsificat documentele atribuite SUA, dar îşi schimbă planurile militare
  • Rusia susţine că nu a primit nicio propunere de încetare a focului în Ucraina de Paştele ortodox
  • Copii ucraineni "răpiți", pedepsiți pentru că nu au cântat imnul național rusesc
  • Miniștrii de Externe și ai Apărării din Ucraina și Republica Moldova vin joi la București
  • Ucraina spune că Rusia trece la tactica "pământului pârjolit" în Bakhmut
  • Rusia a lansat aproape 5.000 de rachete asupra Ucrainei, de la începutul războiului
  • SUA evaluează riscurile legate de scurgerea unor documente clasificate despre conflictul din Ucraina
  • Atac cu rachete: un bărbat și fiica sa au murit
  • Zeci de atacuri ale rușilor au fost respinse în ultimele ore
  • Cele mai multe atacuri au loc în zonele Lyman, Bakhmut, Avdiiv și Marin

Update 20:55 - Ucrainenii anunță că în ultimele 24 de ore au respins zeci de atacuri ale rușilor efectuate în diferite zone din estul Ucrainei, potrivit CNN.

Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a anunțat luni seară că principalul său obiectiv este respingerea forțelor rusești în Lyman, Bakhmut, Avdiivak și Marinka, în estul țării.

Militarii au mai spus că peste 20 de atacuri au fost respinse în ultimele 24 de ore în aceste zone.

Rusia a lansat 21 de lovituri aeriene și cinci atacuri cu rachete asupra Ucrainei. Patru atacuri au vizat zona Kramatorsk.

De asemenea, rușii au mărit numărul de puncte de control și de patrule în zonele ocupate, au precizat ucrainenii.

Update 19:10 - 1.800 de persoane au rămas în ruinele orașului Avdiivka, aflat în estul Ucrainei. Orașul a fost distrus de bombardamentele repetate ale rușilor.

Populația orașului Avdiivka era de aproximativ 32.000 de locuitori înainte de război. În prezent, 1.800 de persoane se mai află în interior, deși orașul s-a transformat în ruine. În plus, rușii se îndreaptă spre oraș pentru a încerca să îl captureze, a anunțat, luni, guvernatorul ucrainean Pavlo Kyrylenko.

Avdiivka a fost una dintre principalele ținte ale ofensivei rusești de iarnă. Rușii nu au reușit să cucerească teritorii importante din estul Ucrainei, dar au bombardat intens zona.

„Rușii au transformat Avdiivka într-o ruină totală", a declarat guvernatorul din Donețk, potrivit Sky News.

El a mai spus că orașul a fost lovit luni de un atac aerian care a distrus o clădire cu mai multe etaje.

„Din fericire, nu au existat victime, deoarece toți locuitorii clădirii au fost evacuați la timp. În total, în Avdiivka au rămas în jur de 1.800 de persoane, care își riscă viața în fiecare zi", a mai spus spus Kyrylenko.

Și armata ucraineană a anunțat că rușii continuă să organizeze operațiuni ofensive în jurul orașului Avdiivka, dar că suferă pierderi grele atât în ceea ce privește efectivele, cât și echipamentele.

Update 17:43 - Administraţia de la Kiev a acuzat, luni, Rusia că ar fi modificat informaţii din documentele secrete americane apărute online, dar, în acelaşi timp, Kievul şi-a modificat planurile operaţionale în contextul dezvăluirilor.

"În ultimele decenii, cele mai de succes operaţiuni de informaţii ruse au fost efectuate prin proceduri de modificare a imaginilor. Pe baza analizării preliminare a documentelor, observăm cifre false despre pierderile ambelor părţi. Unele dintre informaţii sunt colectate, în mod clar, din surse deschise", a afirmat luni Andrii Iusov, un oficial din cadrul Serviciului ucrainean de Informaţii Militare, citat de CNN.

La rândul său, Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezeidenţiale de la Kiev, a afirmat că în spatele publicării documentelor secrete americane s-ar afla Rusia. "Acest documente nu au nicio legătură cu planurile reale ale Ucrainei, se bazează pe un volum mare de informaţii fictive", a susţinut Mihailo Podoliak.

Însă, ca reacţie la publicarea documentelor secrete americane, Ucraina a fost nevoită să îşi modifice planurile operaţionale, afirmă surse citate de postul de televiziune Sky News şi de publicaţia Der Spiegel. Unele documente conţin date despre armamentul furnizat Ucrainei şi despre presupuse planuri ale ofensivei militare ucrainene.

În schimb, Kremlinul a denunţat tendinţa Occidentului de a atribui mereu vina Rusiei şi a sugerat că documentele americane apărute online sugerează activităţi de spionaj ale Washingtonului împotriva aliaţilor. "Tendinţa de a acuza Rusia pentru toate şi de a atribui Rusiei totul este o boală frecventă în acest moment. Este destul de interesant" că nu poate fi exclusă posibilitatea spionajului american împotriva aliaţilor, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de CNN. "Faptul că Statele Unite au început de mult timp supravegherea diverşilor şefi de state, mai ales din capitale europene, a apărut în mod repetat şi a cauzat situaţii scandaloase. De aceea, nu poate fi exclus", a subliniat Dmitri Peskov.

Administraţia din Coreea de Sud a anunţat, luni, că va cere acţiuni "adecvate" din partea Statelor Unite după analizarea activităţilor de spionaj evidenţiate de documentele apărute online, în contextul în care, conform unor surse, Washingtonul ar fi interceptat atât aliaţi, cât şi inamici. "Imediat după ce Coreea de Sud şi Statele Unite vor înţelege situaţia, noi intenţionăm să cerem măsuri adecvate din partea Statelor Unite, dacă va fi necesar. Acest proces va porni de la premisele unei relaţii de încredere între doi aliaţi", a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei sud-coreene, citat de agenţia Yonhap. "Dacă există forţe care încearcă să exagereze acest incident înaintea summitului Coreea de Sud-SUA ori încearcă să îl distorsioneze pentru subminarea alianţei, se vor confrunta cu rezistenţă din partea multor oameni", a subliniat oficialul citat, referindu-se la întâlnirea preşedinţilor Yoon Suk Yeol şi Joseph Biden, programată pe 26 aprilie.

Un document secret american apărut pe reţele de socializare online sugerează că serviciile de informaţii americane au interceptat, în martie, discuţii din cadrul Consiliului sud-coreean pentru Siguranţă Naţională. Documentul indică refuzul Administraţiei de la Seul de a răspunde cererii Statelor Unite de a furniza armament Ucrainei.

Conform cotidianului The Washington Post, un alt document sugerează interceptarea unor informaţii despre un plan al Grupului paramilitar rus Wagner de a cumpăra armament din Turcia, aliat al SUA în cadrul NATO. Alte documente se referă la interceptarea unor informaţii despre activităţile Rusiei şi Iranului, dar, conform CNN, sunt indicii că serviciile americane ar spiona şi aliaţi, printre care Coreea de Sud, Israel şi Ucraina.

Update 15:45 Kremlinul nu a primit nicio iniţiativă cu privire la încetarea focului în Ucraina de Paştele ortodox, a transmis luni preşedinţia rusă, potrivit EFE şi TASS.

"Nimeni nu a luat o astfel de iniţiativă. Nu s-a propus" aşa ceva, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Întrebat dacă Moscova intenţionează să propună singură un astfel de armistiţiu, Peskov a precizat că Rusia a mai făcut acest lucru în trecut, dar "s-a lovit de lipsa de voinţă a regimului de la Kiev de a respecta un astfel de regim" de încetare a focului.

Papa Francisc a făcut apel la un armistiţiu de Paşte în Ucraina în obişnuitul său discurs din Duminica Floriilor.

Ortodocşii sărbătoresc anul acesta Paştele pe 16 aprilie.

Conflictul din Ucraina a fost din nou în centrul mesajului rostit de Suveranul Pontif cu ocazia Paştelui catolic, sărbătorit duminică. În binecuvântarea sa 'Urbi et Orbi', Papa Francisc a cerut "ajutor pentru iubitul popor ucrainean" şi "lumină" pentru poporul rus.

Update 14:50 Copiii care s-au întors în Ucraina după ce au fost deportați cu forța în Rusia s-au plâns de pedepsele primite pentru că au refuzat să cânte imnurile naționale, relatează Sky News.

Daria Harasymchuk, consilier ucrainean pentru drepturile copilului, a declarat că copiii au afirmat că au fost bătuți pentru că au menționat că sunt ucraineni.

Alte pedepse ar fi inclus interdicția de a se plimba și faptul că au fost forțați să rescrie texte în limba rusă.

Harasymchuk a spus că li s-a spus copiilor că părinții lor i-au „abandonat” și că „nimeni nu îi așteaptă” în Ucraina.

Până în prezent, se crede că aproximativ 19.000 de copii ucraineni au fost duși în Rusia de când a fost lansată invazia în februarie 2022.

Update 14:00 Miniștrii de Externe și ai Apărării din Republica Moldova și din Ucraina vin joi la București. MAE și MApN găzduiesc prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea și Trilaterala România-Ucraina-Republica Moldova

Potrivit unui comunicat al MAE, prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea este organizată joi la București de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naționale al României și de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și Ministerul Apărării al Ucrainei.

În marja reuniunii, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea joi consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmytro Kuleba.

Tot joi va avea loc Trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova, axată pe teme de securitate. La reuniune vor participa ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul apărării al României, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.

Update 12:25 Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat luni că trupele rusești au trecut la tactica "pământului pârjolit" în orașul Bakhmut, și că distrug clădiri și poziții ucrainene cu lovituri aeriene și artilerie, potrivit Reuters.

Asaltul Rusiei asupra orașului Bakhmut, din regiunea Donețk, a fost centrul celei mai mari bătălii din cadrul invaziei lansate de Moscova în februarie 2022.

"Inamicul a trecut la așa-numita tactică a pământului pârjolit din Siria. Distruge clădiri și poziții cu lovituri aeriene și focuri de artilerie", a declarat generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene.

Apărarea orașului Bakhmut de către Ucraina a continuat, a precizat el.

"Situația este dificilă, dar controlabilă", a spus el în comentarii citate de Centrul militar media al Ucrainei.

El a declarat că forțele rusești aduc forțe speciale și unități de asalt aeropurtate pentru a le ajuta în atacul asupra orașului, deoarece membrii grupului militar rus Wagner au devenit "epuizați".

Reuters nu a putut verifica relatarea de pe câmpul de luptă.

Update 11:15 De la începutul invaziei pe scară largă, adică din 24 februarie 2022, Rusia a tras 4.750 de rachete asupra Ucrainei, scrie Forbes.

Forbes precizează că, în 13 luni, Rusia a folosit împotriva Ucrainei 2.475 de rachete cu rază lungă de acțiune, în valoare de 12,5 miliarde de dolari, precum și aproximativ 2.300 de rachete cu rază scurtă de acțiune în valoare de 3,5 miliarde de dolari.

"Bombardarea Ucrainei a devenit una dintre cele mai scumpe campanii de atac din istoria modernă. Dar, spre deosebire de operațiunile Statelor Unite și ale aliaților săi, acestea nu au oferit un avantaj tangibil Federației Ruse pe câmpul de luptă", scrie publicația.

Update 09:20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat bombardamentele rusești asupra orașului Zaporojia în Duminica Floriilor ortodoxe, în care au fost uciși un tată și fiica sa de 10 ani.

Un bărbat în vârstă de 50 de ani și fiica sa au murit duminică în urma unui atac cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din Zaporojia, iar o femeie a fost grav rănită.

"Au lovit o casă, o clădire de apartamente. Trei persoane se aflau înăuntru. Un bărbat, o femeie și un copil - o fată, o chema Iryna, ar fi împlinit 11 ani anul acesta. Ea a murit. A murit și bărbatul. Condoleanțele mele...

Femeia se află în stare critică, la spital, i se acordă îngrijiri medicale. Iată cum petrece statul terorist această Duminică a Floriilor. Iată cum Rusia se izolează și mai mult de lume, de umanitate", a spus Zelenski, citat de The Guardian.

Majoritatea celor 41 de milioane de locuitori ai Ucrainei sunt creștini ortodocși care sărbătoresc Paștele peste o săptămână.

Guvernatorul din Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că alți doi bărbați au fost uciși de bombardamente în orașul Kupiansk duminică.

Update 08:00 Statele Unite încearcă să evalueze riscurile legate de scurgerea unor documente clasificate, care se referă în special la invazia rusă a Ucrainei, pentru securitatea lor naţională, a anunţat duminică Pentagonul, relatează AFP.

Această scurgere de documente secrete, dezvăluită săptămâna trecută de New York Times, priveşte în special evaluări şi rapoarte ale serviciilor americane de informaţii legate de războiul din Ucraina, dar şi de aliaţii Statelor Unite.

"A fost lansată o cooperare între agenţii pentru a evalua impactul pe care scurgerea acestor documente fotografiate îl poate avea asupra securităţii naţionale şi asupra aliaţilor şi partenerilor noştri", a declarat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Aceste documente care au fost difuzate pe reţelele sociale s-ar putea dovedi nepreţuite pentru Moscova, dezvăluind măsura în care serviciile de informaţii americane au penetrat părţi ale aparatului militar rus, analizează presa americană.

Ministerul Justiţiei, care a deschis sâmbătă o anchetă, încearcă să identifice sursa scurgerilor şi examinează în continuare validitatea documentelor difuzate.

Potrivit jurnalului Washington Post, citând responsabili americani, unele par să fi fost falsificate. Dar majoritatea corespund rapoartelor CIA care circulă la Casa Albă, Pentagon sau Departamentul de Stat, spune aceeaşi sursă.

Mai ales că unele documente conţin informaţii referitoare la ţările aliate Statelor Unite.

Unul dintre acestea, de exemplu, a evidenţiat discuţiile guvernamentale din Coreea de Sud despre posibilitatea de a furniza obuze de artilerie americane Ucrainei, potrivit New York Times.

Update 00:00 "Fiecare sărbătoare creştină luminoasă ne învaţă că poate nu ştim cum, dar trebuie să fim siguri că răul va pierde. Trebuie să credem. Iar noi credem.

Trebuie să aducem mai aproape înfrângerea răului. Şi noi o aducem mai aproape", a asigurat Volodimir Zelenski.

"Fie ca Duminica Floriilor de anul viitor să treacă în pace şi libertate pentru tot poporul nostru!

Fie ca rugăciunile sincere pentru pace ale tuturor celor care sărbătoresc astăzi Paştele să fie ascultate!",  a transmis Volodimir Zelenski poporului său.

Război în Ucraina, 9 aprilie | Ucraina va exporta din nou energie electrică

Război în Ucraina, 8 aprilie | Peste 60 de atacuri rusești respinse de Ucraina în ultimele 24 de ore

Război în Ucraina, 7 aprilie | Pentagonul investighează aparenta scurgere de informații din SUA și de la NATO despre Ucraina

Război în Ucraina, 6 aprilie | Rușii retrag, aparent, trupe din Crimeea înaintea unei anunțate contraofensive ucrainene

Război în Ucraina, 5 aprilie | Vladimir Putin acuză serviciile secrete din Occident pentru atentatele din Rusia

×
Etichete: Război Ucraina
x close