Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 408. Pentagonul investighează aparenta scurgere de informații din SUA și de la NATO despre Ucraina

Război în Ucraina, ziua 408. Pentagonul investighează aparenta scurgere de informații din SUA și de la NATO despre Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 18:47 07 Apr 2023 Modificat la 00:42 08 Apr 2023
War 070423
Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Mesajul lui Xi Jinping despre războiul din Ucraina după discuțiile cu Emmanuel Macron la Beijing 
  • Moscova nu crede că Beijingul își va schimba poziția față de războiul din Ucraina după vizita lui Macron
  • Pentagonul investighează aparenta scurgere de informații din SUA și de la NATO despre Ucraina
  • Un dirijor ucrainean a murit în timp ce apăra orașul Kramatorsk
  • Lavrov anunță din Turcia condiția pusă de Rusia pentru negocieri de pace în Ucraina
  • Propagandistul Soloviov: "Să folosim armele nucleare tactice în Ucraina!"
  • Serviciile secrete britanice: Rușii avansează la Bahmut, ruta de aprovizionare a ucrainenilor este amenințată
  • Ucrainenii susțin că au respins peste 40 de atacuri ale rușilor în ultimele 24 de ore
  • Mii de civili din Ucraina au fost deportați în Rusia
  • Xi Jinping a pledat pentru un armistițiu în Ucraina
  • Șeful Wagner: "Inamicul nu pleacă nicăieri din Bahmut!"
  • Rușii retrag, aparent, trupe din Crimeea înaintea unei anunțate contraofensive ucrainene
  • Ucraina comandă vehicule de luptă din Polonia pe banii SUA și ai UE
  • CNN: Xi Jinping a anunțat când va vorbi cu Zelenski
  • Rusia anunță măsuri "de reechilibrare a arhitecturii de securitate" după aderarea Finlandei la NATO

Update 22:00 Departamentul american al Apărării a iniţiat o anchetă în cazul documentelor secrete americane apărute online, care ar conţine date despre planuri ale ofensivei militare ucrainene, dar Administraţia de la Kiev susţine că datele nu sunt reale, iar Rusia a denunţat rolul SUA şi al NATO în conflict.

"Departamentul Apărării este la curent cu informaţiile despre documente apărute pe reţele de socializare online şi verifică acest caz", a declarat Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.

Conform postului de televiziune CNN, documentele conţin date despre armamentul furnizat Ucrainei şi despre presupuse planuri ale ofensivei militare ucrainene. Nu este clar dacă documentele sunt reale.

"Documentele nu au nicio legătură cu planurile reale ale Ucrainei", a reacţionat Mihailo Podoliak, consilier la Cancelaria prezidenţială de la Kiev, sugerând că datele "fictive" au fost dezvăluite de Rusia.

Chiar şi unii analişti ruşi au sugerat că datele ar putea fi false, pentru a genera confuzie privind ofensiva militară ucraineană, informează cotidianul The New York Times.

Însă Administraţia de la Moscova a comunicat că acest caz confirmă implicarea directă a Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice în conflictul din Ucraina. "Noi nu avem nici cel mai mic dubiu privind implicarea directă sau indirectă a Statelor Unite şi a NATO în conflictul dintre Rusia şi Ucraina", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de postul de televiziune CNN şi de site-ul Tagesschau.de.

Update 21:00 Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a insistat, în discuţiile cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, pentru instituirea unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina, iar, în declaraţia comună, cei doi lideri au pledat pentru relansarea eforturilor de pace.

"Nu este în interesul nimănui ca războiul din Ucraina să continue. Este în interesul părţilor şi al întregii lumi să fie instituit un armistiţiu şi să fie oprit acest război cât mai curând posibil", i-a transmis Xi Jinping lui Emmanuel Macron, conform unui comunicat al Preşedinţiei Chinei, citat de postul de televiziune CNN.

În declaraţia comună, preşedinţii Xi Jinping şi Emmanuel Macron au subliniat, potrivit cotidianului The New York Times, că susţin "toate eforturile pentru restabilirea păcii în Ucraina, pe baza normelor dreptului internaţional şi în conformitate cu obiectivele şi principiile Cartei Naţiunilor Unite".

"China şi Franţa se opun atacurilor armate asupra centralelor nucleare şi susţin eforturile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de garantare a securităţii Centralei de la Zaporojie. Este important ca toate părţile beligerante să respecte strict dreptul internaţional umanitar", subliniază declaraţia preşedinţilor Xi Jinping şi Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde.

Update 20:00 Jurnalistul american Evan Gershkovich, aflat în arest preventiv în Rusia, a fost pus oficial sub acuzare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite, anunţă autorităţile de la Moscova, în timp ce liderii grupurilor politice din Senatul de la Washington au condamnat acţiunile autorităţilor ruse.

"Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a inculpat pe Evan Gershkovich pentru spionaj în interesele ţării sale. El a negat categoric toate acuzaţiile şi a declarat că era implicat în activităţi jurnalistice în Rusia", a declarat un reprezentant al instituţiei, citat de agenţia Tass şi de postul de televiziune CNN.

"Condamnăm ferm deţinerea arbitrară a acestui cetăţean american, reporter la publicaţia The Wall Street Journal", au reacţionat liderii grupurilor politice democrat şi republican din Senatul SUA, Chuck Schumer şi Mitch McConnell, conform cotidianului Le Monde.

Administraţia de la Washington pregăteşte să declare oficial arestarea cetăţeanului american ca fiind "detenţie ilegală", au afirmat doi oficiali, sub protecţia anonimatului. Duminică, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a vorbit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre cazul jurnalistului şi a exprimat "preocupări grave" în legătură cu arestarea acestuia. Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, s-a întâlnit miercuri cu omologul său rus, Vasili Nebezia, pentru a discuta despre acest caz.

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost reţinut de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) în orașul rus Ekaterinburg sub acuzaţia de "spionaj în favoarea agenţiilor guvernamentale din SUA". Ulterior, a fost plasat de o instanţă în arest preventiv. Jurnalistul publicaţiei The Wall Street Journal este acuzat că a colectat informaţii despre obiective militare ruse. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Update 19:00 Ucraina a decis, vineri, să suspende exporturile de cereale spre Polonia, printr-un acord cu Guvernul de la Varşovia, pentru evitarea destabilizării pieţei locale, pe fondul protestelor fermierilor polonezi.

"Am convenit să limităm şi, pentru moment, să suspendăm exporturile de cereale spre Polonia. Tranzitul cerealelor va fi permis, dar va fi monitorizat atent de ambele ţări, astfel încât cerealele Ucrainei să nu rămână în Polonia", a declarat vineri Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii, citat de agenţia Reuters.

Micola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a confirmat suspendarea exporturilor de cereale. Solski a afirmat că, săptămâna viitoare, Kievul şi Varşovia vor stabili modalităţi care să permită "limitarea exporturilor" de cereale în Polonia până la semnarea unui acord bilateral care să prevadă mecanisme clare, în funcţie de nevoile poloneze, informează cotidianul Le Monde.

Fostul ministru polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, şi-a prezentat demisia miercuri, în contextul deciziei Comisiei Europene de a prelungi stimulentele pentru importurile de cereale ucrainene, deşi Polonia a cerut măsuri de limitare. Cinci state central şi est-europene, inclusiv Polonia şi România, au cerut Comisiei Europene să ofere soluţii pentru ajutarea fermierilor afectaţi de exporturile de cereale din Ucraina, în contextul în care Guvernul de la Varşovia a semnalat destabilizarea pieţei locale, au declarat săptămâna trecută surse citate de agenţia DPA şi de site-ul Tagesschau.de. Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia i-au trimis săptămâna trecută o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care au cerut o soluţie pentru ajutarea fermierilor afectaţi de exporturile de cereale ucrainene.

Guvernul Poloniei a solicitat în mod repetat să fie create de Comisia Europeană mecanisme pentru transportul rapid al cerealelor ucrainene care tranzitează spaţiul comunitar. Fermierii polonezi au organizat o serie de acţiuni de protest faţă de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte ţări, ceea ce afectează stocurile locale şi generează scăderi de preţuri.

Update 18:23 Presa chineză de stat a transmis mesajul oficial al președintelui Xi Jinping după discuțiile purtate la Beijing cu liderul din Hexagon, Emmanuel Macron.

Astfel, Xi Jinping i-a spus omologului francez că "nu este în interesul nimănui ca războiul din Ucraina să se prelungească".

Conform liderului de la Beijing, "este în interesul tuturor părților implicate și al întregii lumi să se ajungă la încetarea focului și la un final al războiului cât mai curând posibil", potrivit comunicatului publicat în presa chineză.

O soluție politică, pentru care toate părțile ar trebui să-și asume responsabilitatea, este "singura cale corectă", a adăugat liderul chinez.

China a salutat faptul că Franța vine cu "propuneri concrete de soluții politice" la criza ucraineană și a menționat că Beijingul va sprijini Parisul în acest sens, autoritățile chineze fiind dispuse la un rol constructiv.

Într-o altă declarație comună a celor doi șefi de stat, China și Franța au menționat că sprijină eforturile de restabilire a păcii în Ucraina, se opun atacurilor armate asupra centralelor nucleare și a altor instalații legate de energie nucleară și își mențin poziția privind neproliferarea nucleară.  

Update 16:53 Moscova urmărește discuțiile dintre liderul chinez Xi Jinping și președintele francez Emmanuel Macron, dar rămâne sceptică în privința unei schimbări de poziție a Beijingului față de conflictul din Ucraina.

"Sunt contacte foarte importante, am urmărit toate evoluțiile pe acest subiect", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, cu privire la dialogul dintre președinții Macron și Xi.

Peskov a fost întrebat de ziariști cu privire la posibilitatea ca statul comunist să își schimbe poziția privind războiul din Ucraina după discuțiile celor doi lideri.

"Nu este o țară care își schimbă pozițiile atât de repede sub influența externă", a răspuns el.

Președintele francez și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își încheie, vineri, vizita de trei zile în China.

China s-a declarat neutră în conflictul dintre Rusia și Ucraina și a încercat să se prezinte ca un agent al păcii, dar a refuzat să condamne invazia rusă și a continuat să își strângă legăturile economice și diplomatice cu Kremlinul în ultimul an, inclusiv prin vizita de stat efectuată luna trecută, la Moscova, de președintele Xi Jinping.

Update 15:56 Pentagonul investighează aparenta scurgere de informații militare clasificate ale SUA și NATO despre Ucraina care circulă pe rețelele de socializare sub forma unor capturi de ecran.

Sabrina Singh, adjunct al secretarului de presă de la Departamentul american al Apărării, a refuzat să se pronunțe asupra autenticității documentelor, dar a precizat că instituția sa este la curent cu rapoartele privind postările de pe rețelele de socializare, iar problema este analizată. 

CNN a examinat unele dintre imaginile care circulă pe Twitter și Telegram, dar nu a putut concluziona dacă acestea se referă la documente autentice sau au fost trucate. 

CNN îl citează, de asemenea, pe Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, care a estimat că în spatele presupusei scurgeri de informații se află Rusia.

Potrivit oficialului ucrainean, documentele pe care le-ar fi distribuit rușii nu sunt autentice, nu au nicio legătură cu planurile reale ale Ucrainei și se bazează pe "o mare cantitate de informații fictive".

Podoliak a calificat aparenta scurgere drept "praf în ochi" și a concluzionat că, dacă Rusia ar fi primit, într-adevăr, pregătiri de scenarii militare (ale Ucrainei și aliaților ei, n.r.), nu le-ar fi făcut publice.

Update 13:47 Un cunoscut muzician și dirijor ucrainean a fost ucis pe front. Este vorba Kostyantyn Starovyskyi iar pierderea sa este ireparabilă, au spus colegii săi de la Orchestra Simfonică Academică Națională a Ucrainei.

Muzicianul a fost ucis joi în timp ce lupta împotriva trupelor rusești în orașul Kramatorsk, a precizat instituția citată.

"Colegul nostru Kostyantyn Starovytskyi a murit protejându-ne pe noi și pe voi, protejând întreaga Ucraină. Memoria eternă a eroului", au transmis reprezentanții orchestrei.

Update 12:47 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat, la Ankara, ce trebuie să se întâmple pentru ca Moscova să participe la negocieri pentru încetarea războiului din Ucraina.

"Negocierile de pace cu privire la Ucraina sunt posibile doar dacă acestea vizează stabilirea unei 'noi ordini mondiale' fără dominație americană", a declarat șeful diplomației ruse.

"Negocierile nu pot avea loc decât cu luarea în considerare a intereselor rusești. Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondiale", a adăugat el, Lavrov într-o conferință de presă comună cu omologul turc, Mevlut Cavusoglu.

El a avertizat, pe de altă parte, cu privirea la soarta acordului care permite exportul cerealelor ucrainene.

"Dacă nu există niciun progres în ridicarea obstacolelor în calea exporturilor de îngrășăminte și cereale rusești, atunci noi ne întrebăm dacă acest acord este necesar", a spus ministrul rus.

Update 11:47 Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut reprezentant din aparatul de propagandă al lui Vladimir Putin, a recidivat cu un nou îndemn la utilizarea armelor nucleare în Ucraina, pentru a tranșa soarta confruntării militare declanșate de Rusia în februarie, anul trecut.

În emisiunea sa matinală "Full contact", difuzată pe mai multe platforme radio și de streaming din Rusia, Soloviov s-a arătat nemulțumit că responsabilii militari ruși "așteaptă" contraofensiva ucraineană.

El a cerut utilizarea armelor de distrugere în masă care nu și-au produs, în opinia sa, efectul de descurajare.

"De ce să așteptăm contraofensiva lor? Să folosim arme nucleare tactice! Să lovim locațiile unde au mobilizat trupe și centrele lor decizionale. Care e problema? 'Ah, nu putem folosi armele nucleare!' Atunci de ce le-ați mai dezvoltat? 'Ca factor de descurajare'.

Ei bine, i-am descurajat? Ei ne bombardează regiunile, orașele, satele. Ne omoară oamenii! V-au ajutat armele noastre nucleare?" s-a dezlănțuit Soloviov.

Update 10:30 Rușii fac „noi progrese" în Bakhmut, iar ruta de aprovizionare a ucrainenilor este „grav amenințată”, susțin serviciilor secrete britanice, potrivit Sky News.

Orașul din estul Ucrainei este de câteva luni scena unor lupte aprige între ruși și ucraineni. 

Până la sfârșitul lunii martie, ofensiva rușilor a fost în mare parte blocată, dar recent aceștia „au avansat în centrul orașului și au ocupat malul vestic al râului", a anunțat Ministerul britanic al Apărării. 

Ca urmare, ruta cheie de aprovizionare a ucrainenilor la vest de oraș este amenințată. 

„Forțele rusești, incluzând trupe aeropurtate, au întărit probabil zona, iar Rusia folosește artileria mai eficient în acest sector", a precizat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Update 09:30 Peste 40 de „atacuri inamice" au fost respinse în ultimele 24 de ore, au anunțat reprezentanții armatei din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de Statul Major General al forțelor armate ucrainene. 

Potrivit acestuia, Rusia a lansat 53 de rachete asupra diferitelor părți ale Ucrainei.

Cele mai multe lovituri au fost în Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Marinka, toate situate în estul regiunii Donețk. Ucrainenii au ripostat cu lovituri asupra trupelor din Rusia.

„În cursul zilei, forțele aeriene ucrainene au lansat șase lovituri aeriene asupra concentrărilor de trupe și echipamente militare rusești. În plus, apărătorii ucraineni au doborât trei UAV de diferite tipuri (Orlan-10, Supercam și Lancet-3), precum și trei bombe ghidate.

În același timp, unitățile ucrainene de rachete și artilerie au lovit două concentrări de forță de muncă a adversarului, două depozite de combustibil și o stație de război electronic a inamicului", se arată în comunicatul Statului Major General al forțelor armate ucrainene.

Update 08:20 Mii de civili din Ucraina au fost deportați în Rusia

2.500 de civili ucraineni au fost deportați, susține Dmytro Lubinets, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean. Totuși, el recunoaște că autoritățile ucrainene nu pot fi sigure de numărul de cetățeni care se află în Rusia. „Nu putem spune în mod clar câți ucraineni se află în prezent pe teritoriul Federației Ruse, deoarece Rusia nu ne furnizează niciun număr oficial", a declarat el.

Dmytro Lubinets a adăugat că există dovezi că Rusia încearcă să recruteze unele dintre aceste persoane în Grupul Wagner de mercenari, pentru a lupta în estul Ucrainei. De asemenea, ucrainenii estimează că Rusia a mutat aproximativ 19.000 de copii pe teritoriul său în timpul războiului.

Update 00:00 "China îndeamnă toate părţile să rămână calme şi raţionale, să colaboreze pentru crearea condiţiilor negocierilor de pace. Ne opunem tentativelor de instigare la escaladare şi de complicare a situaţiei", anunţă Preşedinţia Chinei, conform postului de televiziune CNN.

"China susţine Europa prin furnizarea de idei şi propuneri pentru o soluţie politică la criza din Ucraina, pe baza propriilor interese fundamentale şi pe termen lung, şi promovează stabilirea unui cadru european de securitate echilibrat, eficient şi sustenabil", precizează Preşedinţia de la Beijing. De asemenea, Xi Jinping a afirmat, la reuniune, că atât China cât şi Uniunea Europeană trebuie să intensifice dialogul şi cooperarea, pentru avansarea relaţiilor bilaterale prin respect reciproc şi stabilitate.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat joi, la Beijing, pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, evidenţiind rolul important pe care l-ar putea avea China. "Este necesară reluarea discuţiilor cât mai rapid posibil, pentru construirea unei păci durabile", a declarat Emmanuel Macron. "Ştiu că pot conta pe dumneavoastră pentru a readuce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor", a insistat Emmanuel Macron, adresându-i-se preşedintelui Chinei, Xi Jinping.

Însă, ca reacţie, Administraţia de la Moscova a sugerat, joi, excluderea rolului de mediator al Chinei în conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina, subliniind că în acest moment nu se întrunesc condiţiile pentru oprirea confruntărilor militare.

Război în Ucraina, 6 aprilie | Rușii retrag, aparent, trupe din Crimeea înaintea unei anunțate contraofensive ucrainene

Război în Ucraina, 5 aprilie | Vladimir Putin acuză serviciile secrete din Occident pentru atentatele din Rusia

Război în Ucraina, 4 aprilie | Rusia, deranjată de aderarea Finlandei la NATO. Franța intervine

Război în Ucraina, 3 aprilie | UNICEF: peste 500 de copii au fost uciși în timpul războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 2 aprilie | Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron vor să organizeze un summit pentru pace

×
Etichete: Război Ucraina
x close