Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 409. Peste 60 de atacuri rusești respinse de Ucraina în ultimele 24 de ore

Război în Ucraina, ziua 409. Peste 60 de atacuri rusești respinse de Ucraina în ultimele 24 de ore

Redacția Antena 3 CNN
6 minute de citit Publicat la 20:49 08 Apr 2023 Modificat la 20:49 08 Apr 2023
razboi ucraina rusia 8 aprilie 2023
Război în Ucraina, ziua 409. Ucraina că dezvăluirile despre planurile militare sunt false Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina: aproape 180.000 de militari ruși au murit în timpul războiului
  • 31 de copii ucraineni au revenit din Rusia: „am fost tratați ca niște animale”
  • Un an de la atacul asupra gării Kramatorsk
  • Ucrainenii anunță că rușii pregătesc o amplă evacuare a civililor din teritoriile ocupate
  • Peste 60 de atacuri rusești au fost respinse în ultimele 24 de ore
  • Mesajul lui Xi Jinping despre războiul din Ucraina după discuțiile cu Emmanuel Macron la Beijing 
  • Moscova nu crede că Beijingul își va schimba poziția față de războiul din Ucraina după vizita lui Macron
  • Pentagonul investighează aparenta scurgere de informații din SUA și de la NATO despre Ucraina
  • Un dirijor ucrainean a murit în timp ce apăra orașul Kramatorsk
  • Lavrov anunță din Turcia condiția pusă de Rusia pentru negocieri de pace în Ucraina

Update 20:30 Aproape 180.000 de militari ruși au murit în timpul războiului din Ucraina, susțin autoritățile ucrainene, potrivit Sky News.

Rusia a pierdut 177.680 de militari în timpul invaziei, anunță Ministerul Apărării din Ucraina

Ultima actualizare privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului mai arată că 7.020 de vehicule blindate de luptă au fost distruse.

De asemenea, rușii au pierdut 3.636 de tancuri și 2.727 de echipamente de artilerie.

Informațiile nu pot fi verificate din surse independente.

Update 19:00 31 de copii s-au reîntors la familiile lor din Ucraina în ultimele zile, în cadrul unei complexe operațiuni, au declarat sâmbătă reprezentanții unui grup umanitar. Victimele susțin că au avut condiții groaznice în Rusia, potrivit Reuters.

Ucrainenii estimează că aproximativ 19.000 de copii au fost duși în Rusia de la începutul războiului și susțin că este vorba despre deportări și răpiri. Rușii resping acuzațile și spun că mutarea copiilor a fost făcută pentru a le asigura securitatea.

”Acum, cea de-a cincea misiune de salvare se apropie de finalizare. A fost specială în ceea ce privește numărul de copii pe care am reușit să îi readucem înapoi și, de asemenea, ca urmare a complexității sale", a declarat Mykola Kuleba, fondatorul organizației umanitare „Salvați Ucraina".

Grupul a ajutat rudele ucrainene ale copiilor cu materiale, transport și informații. Kuleba a mai spus că toți copiii care s-au întors în Ucraina prin intermediul Salvați Ucraina au povestit că nimeni din Rusia nu a încercat să le găsească părinții.

”Au fost copii care și-au schimbat locul de cinci ori în cinci luni, unii copii spun că au trăit cu șobolani și gândaci", a relatat Kuleba.

Trei copii care au revenit în Ucraina în urmă cu o lună au făcut acuzații grave. Ei au povestit în timpul unei conferințe de presă ce au pățit în Rusia.

”Am fost tratați ca niște animale. Am fost închiși într-o clădire separată", a declarat Vitaly, un copil din regiunea Herson a cărui vârstă nu a fost precizată. El a adăugat că rușii i-au spus că părinții lor nu îi mai doreau.

Ministerul rus de Externe nu a comentat acuzațiile.

Luna trecută, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Cei doi sunt acuzați de răpirea copiilor din Ucraina.

Rusia a respins acuzațiile, afirmând că nu recunoaște jurisdicția CPI și calificând mandatul drept nul și neavenit.

Update 18:00 Victimele atacului de la gara Kramatorsk au fost comemorate la prima aniversare a tragediei în urma căreia 50 de oameni au murit, potrivit Sky News.

O slujbă de comemorare a avut loc în gara Kramatorsk la prima aniversare a atacului cu rachete rusești.

Pe 8 aprilie 2022, gara din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, a fost ținta atacului, în timp ce mii de civili încercau să fugă din calea războiului.

Cel puțin 58 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise și alte peste 100 au fost rănite în atac.

Rușii au negat implicarea în atac și au dat vina pe ucraineni.

Update 17:00 Ucraina este capabilă să exporte electricitate pentru prima dată în ultimele șase luni, deoarece infrastructura sa energetică începe să-și revină după atacurile repetate ale rușilor.

Rusia a început să atace infrastructura energetică a Ucrainei în octombrie anul trecut. Acesta lucru a dus la întreruperi de energie electrică în toate regiunile Ucrainei. Ca urmare, ucrainenii au fost nevoiți să oprească exporturile de energie electrică.

Vineri, Ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a semnat un ordin care autorizează exporturile, deși clienții locali rămân prioritari. El a declarat că sistemul a produs cantități suplimentare timp de aproape două luni și că ucrainenii nu se confruntă cu restricții.

„Cea mai dificilă iarnă a trecut. Următorul pas este să începem să exportăm energie electrică, ceea ce ne va permite să atragem resurse financiare suplimentare pentru reconstrucția necesară a infrastructurii energetice distruse și deteriorate", a declarat Halushchenko.

Compania Ukrenergo a anunțat sâmbătă că Rusia a lansat peste 1.200 de rachete și drone asupra instalațiilor sale energetice de la începutul războiului. Compania a descris asaltul ca fiind cea mai mare încercare de a distruge sistemul energetic al unei țări europene.

Update 16:00 Rușii se pregătește pentru a face o amplă campanie de evacuare forțată a civililor din teritoriile ocupate din sudul Ucrainei, susțin ucrainenii. Civilii ar urma să fie duși în Crimeea.

Autoritățile pro-ruse au „intensificat pregătirile" pentru evacuarea forțată a civililor din regiunile ocupate din sudul Ucrainei către Crimeea la sfârșitul lunii aprilie, a afirmat armata ucraineană.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat pe Telegram că oficialii instalați de Rusia au organizat un „sondaj al populației locale" în orașele Melitopol, Zaporojia și Skadovsk din Herson.

Se pare că „existența unui pașaport rusesc și nivelul de educație" au fost verificate în cadrul anchetei.

„Există o plecare periodică a autobuzelor cu cei care doresc să se evacueze. Ocupanții răspândesc informații potrivit cărora evacuarea forțată a populației civile va începe la sfârșitul lunii aprilie", a precizat Statul Major General.

Vineri, armata ucraineană a afirmat că rușii obligă civilii din zonele ocupate să obțină pașapoarte rusești prin metode violente.

În prezent, Rusia ocupă zona de pe malul estic al râului Dnipro, în Herson, și cea mai mare parte a regiunii Zaporojia.

Update 15:00 Peste 60 de atacuri rusești au fost respinse în ultimele 24 de ore de forțele ucrainene, anunță reprezentanții armatei din Ucraina

Anunțul a fost făcut de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rusia a lansat 35 de atacuri aeriene, precum și peste 40 de atacuri cu rachete, a precizat Statul Major, potrivit Sky News.

Militarii ucraineni susțin că „probabilitatea lansării de noi rachete și lovituri aeriene rămâne ridicată pe întreg teritoriul Ucrainei".

Principalele zone vizate de atacuri sunt în estul Ucrainei.

Update 9:00 Ucraina promite reconstrucția celui mai mare avion militar din lume, distrus de atacurile rusești

Mândria Ucrainei, remarcabilul avion cargo AMM 255 sau Mryia a fost distrus de militarii ruși în timpul luptelor. Mryia a fost cel mai greu avion din lume și putea transporta până la 250 de tone în interior sau deasupra sa.

Imaginile epavei Cargo Antonov au făcut în momentul distrugerii, înconjurul lumii

Pentru a readuce pe cer Mryia, compania Antonov spune că ar costa aproape un miliard de dolari și ar putea dura ani de zile. Dar pentru ucraineni este o problemă de mândrie.

"Departamentul Apărării este la curent cu informaţiile despre documente apărute pe reţele de socializare online şi verifică acest caz", a declarat Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.

Conform postului de televiziune CNN, documentele conţin date despre armamentul furnizat Ucrainei şi despre presupuse planuri ale ofensivei militare ucrainene. Nu este clar dacă documentele sunt reale.

"Documentele nu au nicio legătură cu planurile reale ale Ucrainei", a reacţionat Mihailo Podoliak, consilier la Cancelaria prezidenţială de la Kiev, sugerând că datele "fictive" au fost dezvăluite de Rusia.

Chiar şi unii analişti ruşi au sugerat că datele ar putea fi false, pentru a genera confuzie privind ofensiva militară ucraineană, informează cotidianul The New York Times.

Însă Administraţia de la Moscova a comunicat că acest caz confirmă implicarea directă a Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice în conflictul din Ucraina. "Noi nu avem nici cel mai mic dubiu privind implicarea directă sau indirectă a Statelor Unite şi a NATO în conflictul dintre Rusia şi Ucraina", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de postul de televiziune CNN.

Război în Ucraina, 7 aprilie | Pentagonul investighează aparenta scurgere de informații din SUA și de la NATO despre Ucraina

Război în Ucraina, 6 aprilie | Rușii retrag, aparent, trupe din Crimeea înaintea unei anunțate contraofensive ucrainene

Război în Ucraina, 5 aprilie | Vladimir Putin acuză serviciile secrete din Occident pentru atentatele din Rusia

Război în Ucraina, 4 aprilie | Rusia, deranjată de aderarea Finlandei la NATO. Franța intervine

Război în Ucraina, 3 aprilie | UNICEF: peste 500 de copii au fost uciși în timpul războiului din Ucraina

×
Etichete: Război Ucraina
x close