Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 412. Radu Tudor: Cu războiul Rusiei în apropiere de granițele României, mii de militari vor să plece din sistem

Război în Ucraina, ziua 412. Radu Tudor: Cu războiul Rusiei în apropiere de granițele României, mii de militari vor să plece din sistem

Război în Ucraina, ziua 412. Un spital din Herson a fost lovit luni în timpul unui atac rusesc, a anunțat ONU. În aceeași zonă o ambulanță a fost bombardată în urmă cu trei zile.

Război în Ucraina, ziua 412. Radu Tudor: Cu războiul Rusiei în apropiere de granițele României, mii de militari vor să plece din sistem
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Apr 2023   •   20:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Casa Albă spune că nu are niciun indiciu că Egiptul oferă Rusiei arme mortale pentru războiul său din Ucraina
  • Canada promite noi ajutoare militare Ucrainei și impune o nouă rundă de sancțiuni Rusiei
  • Ucraina neagă afirmațiile fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, care a spus că grupul de mercenari a capturat 80% din Bahmut.
  • Trupele ucrainene se pregătesc să treacă Niprul pentru a ajunge în Crimeea
  • Evgheni Prigojin, susține că forțele sale controlează acum peste 80% din orașul asediat Bahmut         
  • Administraţia de la Kiev nu crede că serviciile americane îl interceptează pe Volodimir Zelenski
  • Moscova acuză Occidentul că vrea război civil în Rusia în timp ce armata rusă continuă să efectueze atacuri în Ucraina.
  • Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa
  • ONU: 8.500 de civili au fost uciși în Ucraina
  • UNHCR: Peste 11 milioane de ucraineni s-au refugiat în Polonia de la invazia Rusiei
  • Radu Tudor: Cu războiul Rusiei în Ucraina în apropiere de granițele României, mii de militari vor să plece din sistem
  • Medicii din orașul ucrainean ocupat Snijne, dați afară de la serviciu după ce au refuzat pașapoarte rusești
  • Documentele secrete de la Pentagon: Egiptul ar fi pregătit producția a 40.000 de rachete pentru Rusia
  • Premierul ucrainean caută muniție și blindate în Canada
  • Ucraina vrea să recruteze piloți de avioane F-16 din străinătate
  • Bellingcat: un server Discord asociat cu un influencer britanic, sursa diseminării de informații secrete despre Ucraina
  • Un ucrainean a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru nerespectarea repetată a ordinului de înrolare
  • Ucrainenii au respins zeci de atacuri ale rușilor în estul țării

Update 23:40 Casa Albă neagă existența oricărui indiciu privind furnizarea de arme mortale din partea Egiptului către Rusia pentru războiul din Ucraina.

Această declarație vine în urma obținerii de către Washington Post a unui document secret al SUA care sugera că armata egipteană plănuia să producă 40.000 de rachete pentru Rusia.

"Nu am văzut niciun indiciu că Egiptul oferă Rusiei capacități de armament letal”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Kirby a spus că Egiptul rămâne "un partener semnificativ de securitate”.

Update 21:45 Canada promite noi ajutoare militare Ucrainei și impune o nouă rundă de sancțiuni Rusiei.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a promis sprijin militar suplimentar pentru Ucraina după o întâlnire cu omologul său ucrainean, Denis Şmihal. Canada va furniza 21.000 de puști de asalt, 38 de mitraliere și 2,4 milioane de cartușe către Ucraina, precum și va impune sancțiuni împotriva a 14 persoane și 34 de entități rusești, inclusiv obiective de securitate asociate cu grupul privat de mercenari Wagner.

Trudeau a declarat că, de asemenea, guvernul canadian va impune sancțiuni împotriva a nouă entități din sectorul financiar din Belarus pentru a amplifica presiunea asupra "facilitatorilor Rusiei din Belarus".

Între timp, în Ucraina, situația este tensionată, iar bilanțul deceselor civile continuă să crească.

Update 20:40 Ucraina neagă afirmațiile fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, care a spus că grupul de mercenari a capturat 80% din Bahmut.

"Această declarație a lui Prigojin nu este adevărată”, a declarat marți pentru CNN Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operativ 'Est' al forţelor ucrainene.

"Tocmai am luat legătura cu comandantul uneia dintre brigăzile care apără orașul. Pot afirma cu încredere că forțele de apărare ucrainene controlează un procent mult mai mare din teritoriul lui Bahmut”, a mai declarat Serhii Cerevatîi.

Update 19:40 Trupele ucrainene se pregătesc să treacă Niprul pentru a ajunge în Crimeea

În zona Bahmut se duc cele mai intense lupte de luni de zile. Concentrarea de forțe pentru invadatorii ruși reprezintă un efort militar uriaș.

Faptul că Ucraina reușește să păstreze o linie de demarcare a frontului, din perspectiva apărării este remarcabil, doar că aceste costuri sunt semnificative. De aceea este nevoie de muniție.

Surse militare rusești și politice din teritoriile ocupate, au declarat că aceste forțe ucrainene delimitate ar putea să treacă Niprul și să ajungă în regiunea Herson.
O bună parte din Herson la vest de Nipru este eliberată. Rușii spun că ar putea să invadeze și să elibereze și zona de est.

Va fi cea mai dură și mai complicată bătălie și un semn al eforului militar pe care Ucraina l-ar putea face pentru Crimeea

Update 19:00 Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin a declarat că forțele sale dețin controlul asupra a peste 80% din orașul Bahmut, situat în estul Ucrainei și aflat sub asediu.

Într-un videoclip publicat pe Telegram de un blogger militar rus, Prigojin este văzut cu o hartă a zonei, care arată cum forțele sale continuă încercuirea orașului.

"În Bahmut, cea mai mare parte, peste 80%, se află acum sub controlul nostru, inclusiv întreg centrul administrativ, fabricile, depozitele, administrația orașului”, susține șeful Wagner.

Afirmațiile lui Prigojin nu au fost verificate în mod independent, iar acesta a mai făcut și în trecut afirmații despre controlul rusesc asupra Bahmut, care s-au dovedit neadevărate, notează The Guardian.

Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a acuzat luni forțele ruse că au folosit tactica "pământului pârjolit” în Bahmut. El a spus că situația este "dificilă, dar controlabilă”.

Update 17:30  Administraţia de la Kiev a încercat să minimizeze suspiciunile privind interceptarea de către serviciile secrete americane a conversaţiilor preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Conform unor surse, informaţiile conţinute de documentele clasificate americane difuzate pe reţele de socializare online ar indica faptul că serviciile de informaţii din SUA l-ar intercepta pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează publicaţia germană Frankfurter Rundschau.

Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezeidenţiale de la Kiev, nu crede că au fost interceptate conversaţiile preşedintelui Zelenski, argumentând că discuţiile cu principalii comandanţi militari ucraineni s-au derulat diferit decât este prezentat în documentele americane publicate neautorizat.

Mihailo Podoliak notează că informaţiile prezentate în documentele americane sunt "analize normale".

Un document atribuit Pentagonului arată că preşedintele Zelenski ar fi propus în februarie, în cursul unei reuniuni de securitate, lansarea de atacuri cu drone asupra unor obiective militare din regiunea rusă Rostov.

Însă Podoliak a respins această ipoteză. "Nu ar avea sens să propunem vag bombardarea regiunii Rostov", a subliniat oficialul ucrainean. Publicarea neautorizată a documentelor aparţinând serviciilor secrete americane, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează "un risc foarte grav" în materie de securitate naţională, a anunţat luni Departamentul american al Apărării.

Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia că ar fi modificat informaţii din documentele secrete americane apărute online, dar, în acelaşi timp, Kievul şi-a schimbat planurile operaţionale în contextul dezvăluirilor.

Administraţia din Coreea de Sud a anunţat că va cere acţiuni "adecvate" din partea Statelor Unite după analizarea activităţilor de spionaj evidenţiate de documentele apărute online, în contextul în care, conform unor surse, Washingtonul ar fi interceptat atât aliaţi, cât şi inamici.

La rândul său, un oficial militar australian a catalogat drept "gravă" publicarea neautorizată a presupuselor documente clasificate americane.

"Este un incident grav. Problema menţinerii securităţii informaţiilor este esenţială pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale, a încrederii şi seriozităţii în relaţiile dintre aliaţi şi parteneri", a declarat Angus Campbell, şeful Statului Major al armatei australiene.

Update 16:30 Administraţia de la Moscova a acuzat, marţi, Ucraina şi Occidentul că vor să declanşeze război civil pe teritoriul Rusiei, denunţând o serie de activităţi subversive, în timp ce armata ucraineană continuă bombardamentele pe teritoriul ucrainean.

"Serviciile de securitate ucrainene şi şefii lor occidentali au lansat o agresivă campanie ideologică şi de recrutare adresată cetăţenilor ruşi, mai ales din noua generaţie", a afirmat Alexandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB), citat de cotidianul Le Monde.

"Campania are rolul implicării ruşilor în activităţi subversive, teroriste şi extremiste pe teritoriul Rusiei", a acuzat Alexandr Bortnikov, precizând, cu ocazia unei reuniuni a Comitetului pentru combaterea terorismului, că în ultimele luni au fost dejucate 118 comploturi teroriste.

În paralel, armata rusă a continuat bombardamentele în Ucraina, atacând obiective din localităţile Orihiv şi Huleaipole, în regiunea Zaporojie.

De asemenea, au fost raportate atacuri ruse în regiunea Doneţk, iar cinci ucraineni au fost răniţi.

Forţele militare ruse au avansat în oraşul Bahmut, dar "probabuil au suferit pierderi importante", conform Institutului pentru Studiul Războiului.

Update 15:45 Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa, a confirmat ministrul ucrainean al Energiei, potrivit Sky News.

Exporturile au fost întrerupte în octombrie, anul trecut, după ce rușii au început să atace infrastructura energetică a Ucrainei. 

Loviturile aeriene au provocat întreruperi masive de energie pentru civili și industrie, forțând muncitorii să lucreze ore suplimentare pentru a repara rețeaua.

„Am reluat exporturile", a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko, adăugând că Rusia „nu a reușit deloc să distrugă sistemul energetic".

Uniunea Europeană este principala piață de export a Ucrainei pentru energie.

Galușcenko a declarat că furnizarea de energie electrică către populația internă rămâne prioritatea țării, în ciuda reluării exporturilor.

„Sperăm să ajungem la volumul exporturilor pe care l-am avut anul trecut. Planificăm și vom purta negocieri pentru a le crește, deoarece rezervele actuale din sistem ne permit să facem acest lucru", a Galușcenko.

În prezent, există planuri de creștere a trafnsportului transfrontalier de energie între Ucraina și Polonia.

Update 14:41 Aproximativ 8.500 de civili au fost uciși de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, au declarat reprezentanții Organizației Națiunilor Unite.

În mod oficial, ONU a verificat 8.490 de decese și 14.244 de răniri din februarie 2022 până în prezent. Totuși, organizația susține că în Ucraina există încă multe mii de cazuri care nu pot fi verificate.

Majoritatea deceselor au fost înregistrate în teritoriile controlate de guvernul ucrainean, în urma atacurilor forțelor ruse. De exemplu, 3.927 de persoane au murit în regiunile Donețk și Luhansk.

"Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, OHCHR, consideră că numerele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea de informații din anumite locuri în care au avut loc ostilități intense a fost amânată și multe informații sunt încă în curs de confirmare", se arată într-un comunicat.

Un organism de anchetă mandatat de ONU a constatat luna trecută că rușii au efectuat atacuri "nediscriminatorii și disproporționate" asupra Ucrainei. Rusia neagă că atacurile sale au vizat civili.

Update 13:21 Peste 11 milioane de ucraineni s-au refugiat în Polonia de la invazia Rusiei lansată pe 24 februarie 2022.

Informația este transmisă de reprezentanța diplomatică a Poloniei la Uniunea Europeană.

Aproximativ 87% dintre cei care trec frontiera sunt femei și copii, a precizat instituția citată, într-un mesaj pe Twitter.

La începutul lunii aprilie, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat că ceva mai mult de 10,6 milioane de persoane au trecut frontiera din Ucraina în Polonia.

Coroborând datele, rezultă că exodul refugiaților ucraineni în această din urmă țară a continuat cu aproximativ 400.000 de persoane doar în ultima săptămână. 

În prezent, în Polonia trăiesc peste 1,5 milioane de refugiați ucraineni, în timp ce alți peste 3,5 milioane de refugiați din calea războiului au ajuns în alte țări europene, informează UNHCR.

Update 12:37 Analistul militar Radu Tudor semnalează pe blogul său că mii de militari români vor să plece din armată, în condițiile situația regională de securitate este tensionată, pe fondul invaziei militare ruse în Ucraina.

Analistul îl citează pe ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.

Acesta a declarat, luni, la Focșani, că sistemul nu poate absorbi şocul plecării, într-un termen scurt, a militarilor care îndeplinesc la acest moment condițiile de pensionare.

"Printre elementele esențiale care pot asigura reziliență națională pe termen scurt, mediu şi lung, așa cum își propune şi Planul Național de Redresare şi Reziliență, se numără și un sistem de apărare națională robust, credibil și eficient. Nu putem risca, pe fondul acestor discuții, în cazul celor peste 7.000 de militari - doar din Ministerul Apărării Naționale - care îndeplinesc condițiile de trecere în rezervă pe actualul sistem de pensionare, să considerăm că singura soluție este trecerea lor în rezervă", a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării a subliniat că în aceste cazuri este vorba de oameni cu mare experiență și mulți sunt încadrați pe funcții de comandă, fiind imposibil pentru sistemul militar să absoarbă șocul plecării lor într-un timp scurt.

Tîlvăr a precizat că ministerul pe care îl conduce pledează pentru soluții care să asigure sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.

Update 12:00 Medicii care au rămas în teritoriile ocupate de ruși au fost concediați pentru că au refuzat să primească pașapoarte rusești.

Informația provine de la reprezentanții armatei ucrainene.

Este cazul medicilor din orașul Snijne, ocupat de trupele Moscovei, au fost dați afară pentru că au refuzat cetățenia rusă

Orașul, situat în regiunea Donețk, se află aproape de granița ruso-ucraineană și este controlat de separatiștii pro-ruși încă din 2014.

Administratorii susținuți de Moscova au făcut presiuni vreme îndelungată asupra ucrainenilor din regiunile ocupate și separatiste să aplice pentru pașapoarte rusești.

Documentele au fost distribuite începând din 2019. Se estimează că până în prezent au fost distribuite aproximativ un milion de pașapoarte rusești în aceste regiuni.
 

Update 11:03 Unul dintre documentele militare secrete de la Departamentul american al Apărării dezvăluie că doi aliați-cheie ai SUA se pregăteau să înarmeze, separat, Ucraina și Rusia

Potrivit unui prim document, SUA ar fi acționat pentru a determina Israelul să furnizeze armament Ucrainei.

Un alt document arată că Egiptul ar fi dispus să trimită, în secret, rachete Rusiei.

Conform documentului, președintele egiptean ar fi ordonat fabricarea a 40.000 de rachete care ar fi urmat să fie trimise pe ascuns Moscovei, relatează Antena 3 CNN.

Egiptul este un aliat al Statelor Unite și a negat vehement informația, iar americanii nu au confirmat-o.

CNN a intrat în posesia a aproximativ 50 de documente secrete din cele 100 despre care se știe că au fost difuzate pe diverse canale. BBC a primit peste 20 de astfel de documente.

Pentagonul a declanșat o anchetă pentru a depista originea scurgerii de informații clasificate.

Update 10:34 Premierul ucrainean Denis Șmihal a sosit, marți, în Canada, pentru o întrevedere cu omologul Justin Trudeau.

Potrivit premierului ucrainean, Canada a fost printre primele țări care a sprijinit țara sa în urma invaziei ruse iar cele două guverne "pregătesc noi acorduri și înțelegeri pentru a consolida stabilitatea macrofinanciară și economică a Ucrainei".

Anterior, Șmihal a declarat că va cere guvernului canadian muniție și vehicule blindate. 

"Este de o importanță crucială pentru organizarea contraofensivei noastre", a precizat el.

Update 10:20 Ucraina le solicită piloților de avioane F-16 din străinătate să se alăture armatei ucrainene, potrivit Sky News.

Apelul a fost făcut de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în timpul unui briefing cu omologul său danez.

„Dacă există piloți care știu cum să piloteze F-16 și sunt pregătiți să ia parte la război, Legiunea Internațională este pregătită să deschidă ușa", a spus el.

Update 09:00 Sursa primară a distribuirii de documente secrete, în urma căreia autoritățile americane s-au văzut nevoite să declanșeze o amplă anchetă, ar fi un server Discord, creat şi administrat de susținători unui influencerului britanic de origine filipineză WowMao.

Informația vine de la grupul de investigație Bellingcat.

Aric Toler, de la Bellingcat, menționează că nu a fost încă posibilă descoperirea sursei originale a scurgerilor.

30 de documente au fost distribuite pe acest server în datele de 1 şi 2 martie.

Ulterior, copii digitale ale diferitelor documente secrete au ajuns un server Discord folosit de pasionații de jocuri pe calculator, pe un grup de Telegram folosit de utilizatori ruși şi pro-ruși, și pe platforma 4chan.

La Kiev, oficialii au vorbit despre o posibilă campanie de dezinformare din partea Rusiei.

Alți bloggeri militari au sugerat contrariul: că totul face parte dintr-un complot occidental pentru a-i induce în eroare pe comandanții ruși.

În informațiile difuzate până în prezent nu există nimic care să indice direcția sau momentul contraofensivei Ucrainei. Cu toate acestea, responsabilii militari de la Kiev au comunicat că s-au văzut nevoiți să modifice unele planuri militare.

Moscova a negat orice legătură cu recenta scurgere de documente clasificate.

Update 08:00 Un bărbat ucrainean în vârstă de 40 de ani a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru nerespectarea repetată a ordinului de înrolare, a anunţat luni Parchetul ucrainean, transmite DPA.

Bărbatul, originar din oraşul Buştino, situat în apropierea frontierei cu România, a afirmat că are obiecţii faţă de înrolarea pentru a ucide oameni.

Constituţia Ucrainei permite obiecţia de conştiinţă (opoziţia faţă de serviciul militar) numai din motive religioase.

Potrivit Parchetului ucrainean, ''bărbatul nu a raportat apartenenţa sa la vreo organizaţie religioasă ce declară că nu recunoaşte serviciul militar''.

La scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina în 24 februarie anul trecut, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani au primit ordine de înrolare şi, implicit, de atunci au interdicţia de a părăsi ţara.

Totuşi, unii bărbaţi ucraineni au încercat să scape de serviciul militar plătind diverse sume de bani sau părăsind ţara cu documente falsificate.

Update 00:00 Un spital din Herson a fost lovit luni în timpul unui atac rusesc, a anunțat ONU. În aceeași zonă o ambulanță a fost bombardată în urmă cu trei zile, potrivit Sky News.

Spitalul a fost avariat în timpul bombardamentului de luni.

Vineri, în aceeași regiune, a fost avariată o ambulanță și două cadre medicale au fost rănite, a spus purtătorul de cuvânt Stéphane Dujarric.

El a tras un semnal de alarmă în legătură cu impactul războiului asupra unităților și lucrătorilor din domeniul sănătății.

„Subliniem încă o dată că lucrătorii și unitățile sanitare trebuie să fie protejate în conformitate cu dreptul umanitar internațional. Suntem alarmați de impactul ostilităților asupra spitalelor și lucrătorilor din domeniul sănătății, pe fondul bombardării zonelor de-a lungul liniilor de front", a spus reprezentantul ONU.

70% din toate atacurile asupra unităților și lucrătorilor din domeniul sănătății au avut loc în Ucraina anul trecut.

Război în Ucraina, 10 aprilie | Rusia susţine că nu a primit nicio propunere de încetare a focului în Ucraina de Paştele ortodox

Război în Ucraina, 9 aprilie | Ucraina va exporta din nou energie electrică

Război în Ucraina, 8 aprilie | Peste 60 de atacuri rusești respinse de Ucraina în ultimele 24 de ore

Război în Ucraina, 7 aprilie | Pentagonul investighează aparenta scurgere de informații din SUA și de la NATO despre Ucraina

Război în Ucraina, 6 aprilie | Rușii retrag, aparent, trupe din Crimeea înaintea unei anunțate contraofensive ucrainene

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Cum este posibil
x close