Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 423. Pericol de explozie la centrala nucleară de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 423. Pericol de explozie la centrala nucleară de la Zaporojie

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 21:30 22 Apr 2023 Modificat la 21:34 22 Apr 2023
Zaporizhzhya
Zaporizhzhya Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Preşedintele Braziliei cere iniţierea urgentă a negocierilor între Rusia şi Ucraina
  • Moscova anunţă expulzarea a „peste 20” de diplomaţi germani
  • Cele șase tancuri Leopard promise de Spania Ucrainei au plecat vineri seara pe mare și vor ajunge la destinație în următoarele zile
  • SUA au furnizat Ucrainei asistenţă militară în valoare de peste 35 de miliarde de dolari de la începerea războiului
  • În Crimeea au intrat în acțiune instalațiile antiaerene
  • Temerile legate de un accident nuclear la Zaporojie cresc din nou
  • Zelenski a transmis un mesaj compatrioților săi în care le sugerează că o contraofensivă ucraineană este iminentă
  • Armata ucraineană a distrus patru din cele cinci drone Shahed de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat spre Ucraina în seara zilei de vineri
  • Şeful Pentagonului: ”Aliaţii au adus 270 tancuri, 1.550 blindate şi echipamente în Ucraina pentru nouă brigăzi”
  • Momentul exploziei din Belgorod, surprins pe camerele de supraveghre. Bomba a fost aruncată dintr-un avion rusesc
  • Rușii vor să-l aresteze pe jurnalistul care a dezvăluit cum l-a otrăvit FSB pe Aleksei Navalnîi
  • Moscova reacționează la acordul NATO privind aderarea Ucrainei și spune că "a avut dreptate" să înceapă invazia

Update 21:30 - Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a reafirmat, sâmbătă, apelul pentru iniţierea negocierilor între Rusia şi Ucraina în scopul găsirii unei soluţii de oprire a conflictului militar.

"Administraţia mea a criticat lezarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar noi pledăm pentru o soluţie negociată de oprire a conflictului. Avem nevoie urgent de constituirea unui grup de naţiuni care să poarte negocieri atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia", a afirmat Luiz Inacio Lula da Silva, conform site-ului Tagesschau.de, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Lisabona cu preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa.

"Portugalia are o altă poziţie: noi pornim de la premisa că eventualul drum spre pace recunoaşte în primul rând dreptul Ucrainei de a reacţiona la invazie", a declarat, la rândul său, Marcelo Rebelo de Sousa.

Lula da Silva a respins criticile că ar fi de partea Rusiei sau Chinei, subliniind, conform agenţiei Reuters, că nu încearcă să fie pe placul nimănui. "Eu doar încerc să găsesc o alternativă pentru oprirea conflictului, prin construirea păcii", a subliniat preşedintele Lula da Silva.

Administraţia Braziliei a pledat constant pentru încheierea prin negocieri a conflictului izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina. Preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva a criticat recent, în cursul vizitei în China, abordarea Statelor Unite şi a Uniunii Europene. "Statele Unite trebuie să înceteze stimularea războiului şi să înceapă să discute despre pace. Şi Uniunea Europeană trebuie să înceapă să discute despre pace", a afirmat Luiz Inácio Lula da Silva.

În replică, Washingtonul l-a acuzat pe preşedintele Braziliei că ar imita propaganda rusă şi chineză.

Update 20:05 - Ministerul de Externe rus a anunţat sâmbătă expulzarea a „peste 20” de diplomaţi germani, ca răspuns la o măsură similară luată de Berlin, dar pe care Germania nu a confirmat-o.

Contactat de AFP, Ministerul de Externe german a indicat că „a luat notă de declaraţiile” Mariei Zaharova. „Guvernul federal şi partea rusă au fost în contact în ultimele săptămâni”, în special cu privire la o „reducere a prezenţei serviciilor de informaţii ruse în Germania”, a adăugat MAE german.

Update 17:55 - Rusia a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU, iar comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă și pentru a-și redobândi suveranitatea și libertatea, spune Klaus Iohannis.

„Am prezentat președintelui Boric evaluările și poziția României ca stat vecin al Ucrainei în privința războiului de agresiune declanșat de Rusia. Acesta, războiul, are consecințe serioase asupra securității României și în plan european, dar are efecte și la nivel global, inclusiv până în Chile. Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului și pentru promovarea ordinii internaționale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea, Rusia a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă și pentru a-și redobândi suveranitatea și libertatea”, spune Klaus Iohannis, într-o declarația de presă comună cu omologul din Chile, Gabriel Boric.

Update 16:00 - Cele șase tancuri Leopard promise de Spania Ucrainei au plecat vineri seara pe mare și vor ajunge la destinație în următoarele zile, a anunțat sâmbătă ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles.

„Tancurile Leopard (...), împreună cu aproximativ 20 de vehicule de transport, s-au îmbarcat în portul Santander (nord) și se îndreaptă spre Ucraina, unde vor ajunge în cinci-șase zile", a declarat Robles reporterilor.

„Mai sunt alte patru în curs de reparare și, când acest lucru va fi gata, vor pleca și ele spre Ucraina", a adăugat ministrul.

Update 14:45 - Peste 3.000 de persoane au fost evacuate în oraşul rusesc Belgorod din clădirile situate în apropierea locului unde joi seara a explodat un obuz aerian, după ce a fost găsit un al doilea dispozitiv, a declarat guvernatorul regiunii ruse cu acelaşi nume, Viaceslav Gladkov, transmite Agerpres.

"Geniştii au găsit un dispozitiv exploziv. Specialiştii Ministerului rus al Apărării au luat decizia de a-l dezamorsa pe poligon", a explicat guvernatorul regiunii Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, pe canalul său Telegram. Ca urmare, a spus el, a fost luată decizia de a evacua 17 clădiri adiacente pe o rază de 200 de metri.

Potrivit autorităţilor, dispozitivul exploziv, a cărui natură nu se precizează, a fost găsit în apropierea locului unde a explodat anterior o bombă, lansată accidental de un avion de vânătoare rusesc.

Proiectilul, care a rănit trei persoane şi a provocat panică în rândul populaţiei locale, a creat un crater cu diametrul de 20 de metri în centrul capitalei regionale.

Explozia obuzului, al cărui tip nu a fost precizat de Ministerul rus al Apărării, a afectat, de asemenea, mai multe clădiri rezidenţiale, maşini şi stâlpi de linie de înaltă tensiune.

Ministerul a declarat că a fost deschisă o anchetă pentru a clarifica cauzele incidentului, care aminteşte de prăbuşirea în octombrie a unui avion de vânătoare Su-34 care a ucis 16 persoane atunci când s-a izbit de o clădire în sudul ţării.

Update 12:45 - Statele Unite au furnizat Ucrainei asistenţă militară în valoare de peste 35 de miliarde de dolari de la începerea războiului lansat de Rusia în februarie anul trecut, a anunţat vineri secretarul american al apărării Lloyd Austin, la baza militară americană de la Ramstein, în Germania, transmite DPA, conform Agerpres.

Partenerii din cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei s-au întâlnit pentru a discuta despre chestiuni precum apărarea aeriană şi muniţiile, potrivit lui Austin.

''Ucraina are urgent nevoie de ajutorul nostru pentru a-şi proteja cetăţenii, infrastructura şi forţele de ameninţarea rachetelor Rusiei'', a spus şeful Pentagonului, care a adăugat că Ucraina va fi sprijinită atât timp cât va fi necesar.

Lloyd Austin a spus că eforturile partenerilor au o mare contribuţie pentru Ucraina pe câmpul de luptă şi ilustrează cât de mult s-a înşelat Kremlinul.

Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei s-a mai reunit de trei ori până acum la baza militară americană de la Ramstein.

Pe 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Update 11:57 - Distrugerea unui tanc rusesc de tipul T-72B3 cu o rachetă ghidată antitanc a fost surprinsă perfect într-o filmare dintr-o dronă care zbura fix deasupra blindatului.

În imaginile care circulă pe rețelele de socializare se vede un tanc rusesc într-o zonă deschisă care trage cu tunul din dotare, în timp ce drona ucraineană filmează fix deasupra sa.

Drona începe să se îndepărteze, iar dintr-o laterală vine lovitura decisivă: o rachetă antitanc lansată de ucraineni lovește în plin blindatul rusesc, iar apoi urmează o explozie puternică ce distruge vehiculul.

E neclar dacă tancul rusesc a fost lovit de o rachetă ghidată de tipul Javelin sau una de origine sovietică precum 9M133 Kornet.

Pe imaginile cu tancul arzând după explozie pare a se distinge o „cușcă de protecție” montată peste turelă, o improvizație pe care multe trupe rusești le-au pus pe tancurilor lor sperând că le vor proteja de atacurile rachetelor Javelin ce pot veni de sus, lovind tancul direct în turelă unde blindajul e mai subțire.

Update 11:00 - În Crimeea au intrat în acțiune instalațiile antiaerene, nu există victime sau pagube materiale, a declarat Serhii Aksyonov, liderul instalat de Moscova în Peninsula „anexată” de ruși.

„Forțele de apărare aeriană au acționat deasupra Crimeei. Nu s-au înregistrat pagube sau victime. Cer tuturor să rămână calmi și să aibă încredere doar în sursele de informații de încredere", a afirmat Aksyonov Telegram.

El nu a precizat care a fost ținta apărării aeriene și nici nu a specificat locul în care a avut loc activitatea militară.

Update 09:30 - Intensificarea ostilităţilor în jurul centralei nucleare din Zaporojie creşte din nou ameninţarea unei catastrofe nucleare, avertizează şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

Potrivit lui Grossi, în ultima săptămână, experţii AIEA au auzit bombardamente aproape în fiecare zi, iar odată chiar li s-a recomandat să coboare într-un adăpost antiaerian.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA), Rafael Grossi, a declarat, vineri, că a văzut cu ochii proprii „indicii clare de pregătiri militare” în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa atunci când a vizitat-o în urmă cu trei săptămâni. „De atunci, experţii noştri care staţionează în uzină au semnalat frecvent faptul că au auzit detonări, uneori sugerând un bombardament intens nu departe de centrală. Sunt profund îngrijorat de situaţia de la uzină”, a declarat Grossi, vineri, într-un comunicat publicat pe pagina oficială a AIEA, conform Agerpres.

Temerile legate de un accident nuclear au crescut, în contextul aşteptatei contraofensive militare a Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de forţele ruse. Regiunea Zaporojie este considerată un posibil punct fierbinte în contraatacul armatei ucrainene. Centrala cu şase reactoare, ocupată de forţele ruse din martie 2022, nu trebuie să fie folosită ca bază de lansare a unor atacuri şi nici nu ar trebui să ajungă sub tirul focului, a declarat Grossi, pledând din nou pentru măsuri sporite de protecţie a sitului sensibil. El a spus că va continua să negocieze atât cu ruşii, cât şi cu ucrainenii în această privinţă.
Şeful AIEA a amintit că centrala din Zaporojie se bazează acum pe o singură linie electrică cu o capacitate de 750 de kilovolţi pentru răcirea reactoarelor şi asigurarea funcţionării altor sisteme de siguranţă. Înainte de război, uzina avea patru astfel de linii, spune Grossi.

Update 08:00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj compatrioților săi în care le sugerează că o contraofensivă ucraineană este iminentă. El le cere acestora să fie uniți și să se mobilizeze, spunând că linia frontului reprezintă prioritatea principală în acest moment. 

„Toată lumea din Ucraina trebuie să înţeleagă că principala sarcină a statului este de a ne dezrobi teritoriile, de a ne întoarce pământurile şi poporul din captivitatea rusească”, a declarat liderul ucrainean. „Resursele statului se concentrează în primul rând pe această sarcină. Şi sunt recunoscător tuturor celor care ajută”, a punctat Zelenski, potrivit news.ro

Update 07:00 - Armata ucraineană a distrus patru din cele cinci drone Shahed de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat spre Ucraina în seara zilei de vineri, au anunțat Forțele Aeriene pe Telegram, potrivit Kyiv Independent,

Forțele aeriene au precizat că forțele ruse au lansat dronele spre Ucraina de la granița de sud-est, dar nu au precizat unde se îndreptau dronele sau dacă au existat victime sau pagube.

*
O eroare tactică a soldaților lui Putin a captat atenția întregii lumi. O bombă a căzut în orașul rusesc Belgorod, situat în apropierea graniței cu Ucraina.

Ceea ce s-a crezut a fi inițial un atac ucrainean s-a dovedit a fi de fapt o greșeală a armatei ruse, potrivit presei de stat.

Camerele de supraveghere au surprins momentul în care bomba a lovit o intersecție din Belgorod.

Impactul a fost atât de puternic încât un crater de 20 de metri s-a format în centrul orașului rusesc.

Deși autoritățile ruse nu au oferit prea multe detalii, unii experți speculează că ar fi vorba despre o bombă FAB-1500 care ar fi căzut dintr-un avion ce zbura spre Ucraina.

Presa de stat din Rusia nu a spus ce fel de muniție a căzut asupra Belgorodului. Un avion al Forțelor Aerospațiale Ruse efectua un zbor deasupra orașului Belgorod, când a avut loc o lansare de urgență a unei muniții aeriene, este mesajul transmis de Ministerul rus al Apărării.

În urma incidentului au fost localnici răniți, iar mai multe clădiri și mașini au fost avariate.

La începutul lunii aprilie, ucrainenii au anunțat că trupele ruse utilizează zilnic aproximativ 20 de bombe aeriene cu planare pe întreaga linie a frontului pentru a nu-și trimite avioanele în zona în care pot fi lovite de apărarea antiaeriană.

Război în Ucraina, 21 aprilie Șeful Pentagonului: ”Aliaţii au adus în Ucraina tancuri, blindate şi echipamente pentru nouă brigăzi”

Război în Ucraina, 20 aprilie Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană

Război în Ucraina, 19 aprilie Ucraina nu va anunța data contraofensivei de primăvară

Război în Ucraina, 18 aprilie Ministrul de Externe din Brazilia critică sancțiunile aplicate Rusiei

Război în Ucraina, 17 aprilie Slovacia a blocat importurile de cereale din Ucraina, după deciziile similare anunțate de Polonia și Ungaria

×
Etichete: Război Ucraina
x close