Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 426. Ucraina, între ciocan și nicovală: fie îi reușește contraofensiva, fie negociază pacea cu rușii pe teritoriul său

Război în Ucraina, ziua 426. Ucraina, între ciocan și nicovală: fie îi reușește contraofensiva, fie negociază pacea cu rușii pe teritoriul său

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 18:50 25 Apr 2023 Modificat la 23:16 25 Apr 2023
razboi 250423
Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina pregătește deja "măsuri prioritare” pentru când va fi eliberat Crimeea
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat marți că secretarul general al ONU Antonio Guterres a trimis o scrisoare președintelui Vladimir Putin cu privire la acordul cu cereale la Marea Neagră
  • Forţele ucrainene, cu baza pe malul vestic al fluviului Nipru, efectuează frecvent raiduri pe malul estic, în apropierea oraşului Herson, pentru a încerca să disloce trupele ruseşti
  • Ucraina, între ciocan și nicovală: fie contraofensiva are succes, fie negociază pacea cu rușii pe teritoriul său
  • Capul puternicei Biserici Ortodoxe din Rusia, Kirill a spus că ruşii care nu-şi servesc ţara sunt "duşmani interni"
  • Iranul livrează muniţie Rusiei prin Marea Caspică pentru a o ajuta în invazia sa din Ucraina
  • Vladimir Putin ar fi cerut verificarea buncărelor din Moscova
  • Ucraina a lovit cu HIMARS o țintă rusă într-o localitate de pe linia frontului
  • Ministrul rus al Apărării s-a întâlnit la Moscova cu reprezentanți din Iran, Siria și Turcia
  • UE a ajutat Ucraina cu 6 miliarde de euro în 2023
  • Rusia semnalează că nu va prelungi acordul privind tranzitul de cereale din Ucraina pe Marea Neagră
  • Sursă ucraineană: Un muzeu din estul Ucrainei a fost bombardat de ruși, un om a murit
  • UE va trimite o misiune civilă în Republica Moldova, pentru a contracara tentativele ruse de destabilizare
  • Washington Post: Armata ucraineană plănuia mai multe atacuri asupra Moscovei, la un an de la începutul războiului
  • Scandal la ONU, după ce Serghei Lavrov a lansat acuzații la adresa Occidentului și SUA
  • O dronă ucraineană echipată cu dispozitive explozive s-ar fi prăbuşit la periferia Moscovei
  • Ucraina a masat peste 10.000 de soldați în Zaporojie, în pregătirea contraofensivei, dezvăluie un oficial instalat de Moscova
  • China încearcă să calmeze spiritele, după ce ambasadorul său la Paris a declarat că țările din fosta URSS nu au dreptul să fie state
  • Alertă teroristă în apropiere de Moscova
  • Presa internațională dezvăluie noi informații privind dublurile lui Vladimir Putin
  • Orașul Sevatopol din Crimeea a fost atacat cu drone

Update 23:00 Ucraina pregătește deja "măsuri prioritare” pentru când va fi eliberat Crimeea.

Potrivit publicației Kyiv Independent, reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva, a declarat marți că Ucraina pregătește "măsuri prioritare" care vor fi luate după momentul eliberării Crimeei.

"Avem instrucțiuni din partea președintelui de a dezvolta și pregăti un plan de măsuri prioritare în Crimeea, care vor fi puse în aplicare imediat după degajarea acesteia. Am primit deja răspunsuri semnificative din partea autorităților de stat”, a declarat Tasheva.

Update 21:50 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat marți că secretarul general al ONU Antonio Guterres a trimis o scrisoare președintelui Vladimir Putin cu privire la acordul cu cereale la Marea Neagră și că va exista o reacție în timp util, potrivit Reuters.

El a declarat că situația legată de acordul cu cereale la Marea Neagră a ajuns într-un impas, adăugând că încă există obstacole care blochează exporturile rusești.

Lavrov a făcut comentariile în timpul unei conferințe de presă la Organizația Națiunilor Unite.

Acordul a fost reînnoit luna trecută pentru 60 de zile, dar Rusia a semnalat că s-ar putea să nu fie de acord să-l prelungească în continuare decât dacă Occidentul îndepărtează obstacolele în calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești.

Serghei Lavrov a mai spus că Moscova nu vrea să vadă ceea ce a spus că este o discriminare față de credincioșii ortodocși din Ucraina.

Update 20:30 Forţele ucrainene, cu baza pe malul vestic al fluviului Nipru, efectuează frecvent raiduri pe malul estic, în apropierea oraşului Herson, pentru a încerca să disloce trupele ruseşti, a declarat un oficial regional.

Iuri Sobolevski, adjunctul şefului administraţiei ucrainene din Herson, a declarat că raidurile au scopul de a reduce capacitatea de luptă a trupelor ruse, care bombardează oraşul Herson de pe malul estic, de când au fost forţate să se retragă acolo.

Update 19:20 O analiză realizată de publicația The New York Times și citată de Antena 3 CNN arată că, fără o victorie decisivă a Kievului, sprijinul occidental pentru țara invadată ar urma să se diminueze.

Un eșec pe front ar obliga Kievul să accepte negocieri, în condițiile în care teritoriile sale din est și din sud sunt ocupate de ruși.

Documente secrete ale Pentagonului ajunse în spațiul public arată că Ucraina ar dispune la acest final de lună de 12 brigăzi de luptă cu câte aproximativ 4.000 de soldați fiecare.

Datele Departamentului american al Apărării spun că Statele Unite și aliații NATO antrenează și aprovizionează nouă dintre aceste brigăzi.

Ele ar urma să intre în luptă în sudul țării.

Cu tot ajutorul informațional și militar al Vestului, armata ucraineană se confruntă cu provocări. Teritoriul pe care trebuie să intre este puternic minat de ruși. Un alt obstacol este bruierea căilor de comunicare de către tehnicienii Moscovei.

În aceste condiții, trupele Kievului au probleme cu coordonarea, iar muniția se va dovedi insuficientă, dacă este consumată în ritmul actual.

Ucrainenilor le-ar mai lipsi şi dronele cu rază suficient de lungă pentru a lovi în centrele logistice ale Rusiei.

Update 19:00 Capul puternicei Biserici Ortodoxe din Rusia, Kirill a spus că ruşii care nu-şi servesc ţara sunt "duşmani interni", şi a declarat că patriotismul este "cea mai mare virtute", potrivit Reuters.

Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, este un susţinător ferm al războiului declanşat de Kremlin în Ucraina, în cursul căruia zeci de mii de persoane au fost ucise, iar alte milioane şi-au părăsit locuinţele, căutând refugiu în străinătate sau în zonele mai sigure din interiorul ţării.

"Astăzi, rugăciunea noastră se îndreaptă către patria noastră, pentru ca Domnul să o protejeze de duşmani interni şi externi, de toţi cei care nu-şi asociază viaţa cu Rusia, care sunt gata să facă bani în Rusia, dar care nu au fost niciodată dispuşi să-şi servească patria", a declarat Kirill într-o predică, potrivit RIA.

"Trebuie să le inculcăm oamenilor, inclusiv prin predica bisericii, dragostea de patrie, cea mai mare dintre virtuţi", a spus el în predica ţinută la Catedrala Sf. Arhanghel Mihail din incinta Kremlinului, în centrul Moscovei.

Update 17:50 Iranul livrează muniţie Rusiei prin Marea Caspică pentru a o ajuta în invazia sa din Ucraina, potrivit ziarului american "The Wall Street Journal”.

Rusia primește cantităţi mari de obuze de artilerie şi alte muniţii de fabricație iraniană prin Marea Caspică pentru a-şi aproviziona trupele angajate în războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Aceasta reprezintă "o provocare în creştere pentru Statele Unite şi aliaţii săi, care caută o modalitate de a întrerupe cooperarea (militară, n. red.) între Moscova şi Teheran”, subliniază ziarul american.

În ultimele şase luni, peste 300.000 de obuze de artilerie şi un milion de cartuşe de muniţie au fost transportate pe nave de marfă din Iran către Rusia, precizează ziarul american în baza unor documente și surselor consultate.

Washingtonul şi aliaţii săi caută modalităţi de a întrerupe transferurile de arme din Iran, care constituie totodată un furnizor important de drone pentru armata rusă.

Update 16:52 Președintele rus Vladimir Putin ar fi cerut verificarea tuturor adăposturilor aeriene și buncărelor din Moscova.

Informația este difuzată de portalul independent Meduza, citat de Antena 3 CNN.

Sursa citată amintește că liderii de la Kremlin au luat măsuri pentru a cenzura informațiile despre buncărele secrete din capitala Rusiei chiar înainte de lansarea invaziei în Ucraina.

Update 16:00 Forțele ucrainene au lovit o țintă rusească în orașul Tokmak, aflat în sudul Ucrainei, pe linia frontului, la aproximativ 70 de kilometri nord-est de Melitopol.

Informația a fost confirmată din surse ruse și ucrainene, relatează CNN.

"Se presupune că lovitura a fost efectuată cu HIMARS. O benzinărie de la intrarea în oraș a fost grav avariată. Au fost afectate mai multe case particulare, o conductă de gaz și instalații de la rețeaua electrică", a declarat Vladimir Rogov, membru al administrației instalate de Rusia în regiunea parțial ocupată Zaporojie.

De partea ucraineană, primarul exilat din Melitopol a confirmat că locuitorii au raportat explozii "puternice" în Tokmak.

HIMARS sau M142 High Mobility Artillery Rocket System (sistem de artilerie cu rachete, de mare mobilitate) este, în esență, un vehicul de cinci tone echipat cu un lansator ce poate trimite aproape simultan șase rachete mult în spatele liniilor frontului și care își poate schimba rapid poziția pentru a evita un contraatac.

Update 15:00 Ministrul Apărării al Federației Ruse, generalul de armată Serghei Șoigu, a avut o serie de convorbiri bilaterale cu șefii Departamentelor militare din Republica Islamică Iran, Republica Arabă Siriană și Turcia, care au sosit la Moscova.

Informația este difuzată de Ministerul rus al Apărării.

Conform sursei citate,  în cadrul întrevederilor au fost discutate "probleme de actualitate ale cooperării bilaterale și diverse aspecte ale securității globale și regionale".

Autoritățile de la Teheran au furnizat Moscovei drone pe care armata rusă le folosește în operațiunile militare din Ucraina.

În același timp, Rusia l-a susținut și continuă să-l susțină, militar, pe președintele sirian Bashar al-Assad.

Iar Turcia a reușit să păstreze, în contextul invaziei din 24 februarie 2022, relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

Update 14:00 Perspectivele de prelungire a acordului privind transportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră nu sunt favorabile, anunță președinția rusă.

"Condițiile care ne îngrijorează nu au fost încă puse în aplicare. Prin urmare, circumstanțele nu converg, momentan, în favoarea prelungirii acestui acord", a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a indicat în mod repetat că nu va susține prelugirea înțelegerii mediate, anul trecut, de Turcia și ONU, decât dacă vor fi eliminate obstacolele din calea propriilor exporturi de produse alimentare și  îngrășăminte.

Peskov a respins interpretarea conform căreia Moscova ar fi de vină pentru actuala criză alimentară mondială.

"Pierderile de cereale ucrainene și de cereale rusești (pe piețele internaționale) pot fi unul dintre factori, dar nu cel decisiv", a susținut el.

Ucraina furnizează în mod normal aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piața mondială în fiecare an și este principalul exportator global de ulei de floarea-soarelui.

Împreună cu Rusia, această țară invadată de Moscova la 24 februarie 2022 a contribuit la aproximativ un sfert din exporturile globale de grâu în 2019.

Actualul acord privind cerealele, care permite exportul în condiții de siguranță al grânelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, a fost reînnoit pentru 60 de zile în luna martie și urmează să expire în data de 18 mai.

Update 13:00 Uniunea Europeană a oferit Ucrainei în 2023 un sprijin financiar în valoare de 6 miliarde de euro, relatează presa internațională. 

Datele au fost prezentate de Ministerul de Finanțe de la Kiev, care a făcut o actualizare a informațiilor, în contextul în care Comisia Europeană a anunțat, marți, că oferă Ucrainei o finanțare suplimentară de 1,5 miliarde de euro.

 "Astăzi acordăm încă 1,5 miliarde de euro Ucrainei în cadrul pachetului nostru anual de asistență macrofinanciară. Vom continua să ajutăm Ucraina să reziste la agresiunea Rusiei, să își mențină instituțiile și infrastructura în funcțiune și să realizeze reforme cruciale", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Potrivit portalului Comisiei, sprijinul total pus la dispoziție de Comisie și de statele membre ale UE de la începutul războiului depășește 50 de miliarde de euro.

Suma nu include sprijinul financiar acordat refugiaților ucraineni.

Update 12:00 Un muzeu din centrul orașului Kupiansk, în estul Ucrainei, a fost atacat. Un angajat al muzeului a murit și alte 10 persoane au fost rănite, potrivit Sky News. 

Președintele ucrainean Volodimyr Zelenski a scris un mesaj pe rețelele de socializare susținând că mai multe persoane ar putea fi îngropate sub dărâmături.

Pagubele au fost provocate de o rachetă rusească S-300, a anunțat și șeful de cabinet al președintelui Zelenski.

Kupiansk se află în regiunea ucraineană Harkov și este un important nod feroviar. Orașul a fost ocupat de forțele rusești timp de câteva luni după ce acestea au invadat Ucraina în februarie 2022.

În septembrie, anul trecut, zona a fost recucerită de ucraineni.

Update 10:20 Uniunea Europeană a aprobat trimiterea unei misiuni civile în Republica Moldova, în scopul consolidării capacităţilor acestei ţări de contracarare a tentativelor ruse în scopul destabilizării, informează cotidianul Le Figaro.

Republica Moldova a acuzat în mai multe rânduri Rusia că ar încerca să înlăture Administraţia pro-europeană de la Chişinău, ceea ce Moscova a negat.

"Întrucât Republica Moldova este una dintre ţările afectate cel mai mult de efectele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, asistăm la o intensificare a tentativelor ruse de a destabiliza Republica Moldova prin acţiuni hibride", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Trimiterea acestei noi misiuni este un alt semnal politic important despre susţinerea oferită de UE în actualele circumstanţe dificile", a subliniat Borrell.

Misiunea UE va fi formată din aproximativ 40 de experţi, urmând să ajungă în Republica Moldova în luna mai, iar activităţile vor dura doi ani. Misiunea UE va beneficia de finanţare de 40 de milioane de euro, prin Instrumentul European pentru Pace.

Update 09:30 Ucraina a planificat lovituri îndrăznețe în spatele liniilor inamice care au neliniștit oficialii de la Washington, scrie Washington Post, care citează documentele secrete ale Pentagonului care s-au scurs pe internet. În februarie, la câteva zile înaintea împlinirii unui an de a invaziei Rusiei în Ucraina, oficialii de la Kiev erau ocupați cu elaborarea unor planuri de atac împotriva Moscovei.

Generalul-maior Kyrylo Budanov, șeful direcției de informații militare de la Kiev, i-a dat instrucțiuni unuia dintre ofițerii săi să se pregătească pentru lovituri în masă pe 24 februarie cu tot arsenalul aflat în dotare, potrivit unui raport clasificat al Agenției Naționale de Securitate a Statelor Unite.

Oficialii au meditat chiar și la o lovitură pe mare, folosind dinamită în orașul port Novorossiysk din Marea Neagră, o operațiune în mare parte simbolică, care ar demonstra capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, oficialii monitorizau în secret planurile ucrainenilor. Casa Albă se temea de mult timp că atacurile în interiorul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Pe 22 februarie, CIA a distribuit un nou raport clasificat. Direcția principală de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a fost de acord, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile asupra Moscovei.

Documentele, care fac parte dintr-un teanc de informații clasificate care ar fi fost scurse pe un server Discord de jocuri video de către un membru al Gărzii Naționale în vârstă de 21 de ani, nu explică exact cine a intervenit și de ce ucrainenii au fost de acord să se retragă, notează publicaţia americană.

Povestea este un exemplu concret al tensiunilor dintre Kiev și Washington. Ucraina, care încearcă să mute ostilitățile pe teritoriul rusesc, se confruntă uneori cu restricții impuse de Statele Unite pentru a evita un conflict direct cu Moscova.

Unii oficiali americani consideră că atacurile asupra Rusiei, în special dacă implică arme furnizate de SUA, sunt operațiuni extrem de riscante pe care președintele rus Vladimir Putin le-ar putea considera atât de amenințătoare încât să recurgă la utilizarea armelor nucleare tactice.

Update 08:00 A fost scandal la ONU, unde Rusia a acuzat Occidentul că a adus lumea într-o situaţie mai periculoasă decât în timpul Războiului Rece. Declaraţiile ministrului rus de Externe au stârnit indignare, în condiţiile în care Moscova a invadat Ucraina.

Serghei Lavrov a lansat o serie de acuzaţii în care a denunţat ordinea mondială apărută după Războiul Rece şi a spus că Occidentul ameninţă eficacitatea şi stabilitatea sistemului Naţiunilor Unite.

"Ca și în cazul Războiului Rece, am atins un prag periculos, poate chiar mai periculos.

Situația s-a înrăutățit odată cu pierderea încrederii în multilateralism, când agresiunea economico-financiară a Occidentului a distrus beneficiile globalizării, când Statele Unite și aliații săi au abandonat diplomația și au cerut clarificarea relațiilor pe câmpul de luptă.

Și toate acestea se fac în sălile Organizației Națiunilor Unite, care a fost creată pentru a preveni oroarea războiului.", a spus Serghei Lavrov.

Sora lui Paul Whelan, un american care a fost deținut în Rusia de mai bine de patru ani pentru o crimă despre care acesta afirmă că nu a comis-o, a cerut eliberarea fratelui său.

"Modul atât de nesofisticat în care Rusia abordează diplomația este de a reține în mod arbitrar cetățeni americani pentru a obține concesii din partea Statelor Unite. Aceasta nu este activitatea unei națiuni mature și responsabile, ci acțiunea unui stat terorist.", a spus aceasta.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat Rusia că foloseşte prizonierii politici ca monendă de schimb. Statele Unite cer, de asemenea eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, arestat în Rusia în luna martie, sub acuzaţia de spionaj.

Iar secretarul general al ONU, i-a atras atenția lui Lavrov că Invazia rusă în Ucraina, prin încălcarea Cartei Naţiunilor Unite şi a dreptului internaţional, provoacă suferinţe şi distrugeri masive ţării şi poporului său.

Update 00:00 Locuitorii unui sat din Nord-Estul Ucrainei se află în imposibilitatea de a părăsi zona, din cauza atacurilor foarte dese lansate de armata rusă, scrie Agerpres. Maşinile care circulă pe drumul care leagă satul respectiv de restul regiunii sunt ţinte ale militarilor ruşi.

Satul Pokrovka din comuna Krasnopillea, care are puţin peste 1.000 de locuitori, se află la mai puţin de zece kilometri de graniţa cu Rusia. Din acest motiv, distanţa dintre poziţiile militarilor ruşi şi principala cale de acces în localitate este foarte mică. Astfel, ambulanţele, maşinile de transport pâine, maşinile militare sau cele civile sunt luate la ţintă de forţele militare ruseşti.

 "Avem probleme ce ţin de transportul produselor alimentare către acei locuitori, dar şi cu funcţionarea reţelelor de apă sau electricitate, mai ales atunci când au loc atacuri", a afirmat primarul comunei Krasnopillea, Iurie Iaremciuc.

Informaţiile privind atacurile asupra căii de acces către satul Pokrovka au fost confirmate de ofiţerul de presă al Detaşamentului de Grăniceri de la Sumî, Roman Tcaci.

Război în Ucraina, 24 aprilie O dronă ucraineană dotată cu dispozitive explozive s-ar fi prăbuşit la periferia Moscovei

Război în Ucraina, 23 aprilie Cel puțin cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov

Război în Ucraina, 22 aprilie Pericol de explozie la centrala nucleară de la Zaporojie

Război în Ucraina, 21 aprilie Șeful Pentagonului: ”Aliaţii au adus în Ucraina tancuri, blindate şi echipamente pentru nouă brigăzi”

Război în Ucraina, 20 aprilie Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană

×
Etichete: Război Ucraina
x close