Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 399. Ucraina semnalează că ar putea începe contraofensiva în aprilie, cel mai devreme

Război în Ucraina, ziua 399. Ucraina semnalează că ar putea începe contraofensiva în aprilie, cel mai devreme

Război în Ucraina, ziua 399. Statele Unite şi-au exprimat marţi sprijinul pentru înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele comise în urma invaziei Rusiei în Ucraina, bazat pe sistemul judiciar ucrainean, cu sprijin internaţional şi care să fie situat într-o ţară terţă.

Război în Ucraina, ziua 399. Ucraina semnalează că ar putea începe contraofensiva în aprilie, cel mai devreme
Sursa foto: hepta / Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mar 2023   •   22:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • AIEA caută un compromis pentru a proteja centrala nucleară din Zaporojie
  • Explozie puternică și incendiu în zona unui aeroport militar rusesc din Crimeea
  • Ucraina semnalează că ar putea începe contraofensiva luna viitoare, cel mai devreme
  • Rusia își testează rachetele balistice intercontinentale YARS cu focoase nucleare multiple
  • Purtătorul de cuvânt al lui Putin: "Războiul este pe termen lung"
  • Premier polonez: "Cerem utilizarea tuturor mecanismelor UE pentru blocarea importurilor de cereale din Ucraina!"
  • Mai mulți ucraineni s-au adunat la Kiev la Mănăstirea Lavra Pecerska, în ziua în care expiră termenul pentru evacuarea acesteia
  • Ucraina a bombardat obiective din orașul Melitopol, aflat sub ocupație rusă
  • Șeful Agenției nucleare a ONU a ajuns la centrala atomică Zaporiojie
  • Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei spune că țara sa rămâne angajată în demersul prevenirii unui război nuclear
  • Volodimir Zelenski l-a invitat pe Xi Jinping în Ucraina
  • Volodimir Zelenski, în tranșeele din regiunea Sumî. Președintele ucrainean a inspectat granița cu Rusia 

Update 22:15 Forţele ruseşti au bombardat satul Podoly din nord-estul regiunii Harkov pe 29 martie, potrivit guvernatorului regiunii, Oleh Syniehubov.

Trei femei, în vârstă de 70, 69 şi 68 de ani, au răni provocate de schije în urma bombardamentului, a declarat guvernatorul.

Toate trei au fost spitalizate. Una dintre femei se află în stare critică, potrivit lui Syniehubov.

Update 21:00 Ucraina: AIEA caută un compromis pentru a proteja centrala nucleară din Zaporojie

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat miercuri centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, în căutarea unei soluții acceptabile atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova, pentru a securiza situl, potrivit AFP.

Ideea unei zone demilitarizate în jurul sitului din sud-estul Ucrainei, care este ocupat de ruși din martie, pare să fi prins viață după luni de discuții fără rezultat.

Update 20:02 Videoclipuri și informații postate pe rețelele sociale relatau producerea unei explozii și a unui incendiu în zona unui aerodrom militar rusesc din Crimeea.

În imaginile distribuite miercuri după-amiază se vede o coloană de fum întunecat care se ridică din Gvardeiskoe, districtul Simferopol, unde se află o bază aeriană a rușilor.

Administratorul numit de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov, a scris pe Telegram că a fost doborât un vehicul aerian fără pilot în regiunea Simferopol.

"S-a prăbușit pe un câmp. Nu s-au înregistrat victime sau pagube", a adăugat el, conform CNN.

Responsabilii ucraineni nu au comentat imediat acest incident. Atacuri ucrainene cu drone asupra bazei din Gvardeiskoe au mai avut loc în trecut și au vizat, în august 2022, un depozit de muniții.

Update 19:11 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a sugerat, într-un interviu acordat televiziunii estoniene, că acțiunile ofensive ucrainene cu tancuri trimise din Occident ar putea începe în aprilie sau mai.

Reznikov a declarat că tancurile germane Leopard, care au început să sosească în Ucraina, vor face parte din campania contraofensivă "în conformitate cu decizia Statului Major General" al armatei, notează CNN.

"Ei planifică asta pe mai multe direcții. (Contraofensiva) va depinde de timp, de cel mai bun moment. Va depinde de condițiile meteorologice. În timpul primăverii, avem terenuri umede și se pot folosi doar vehicule cu șenile (...) Cred că vom vedea (tancurile în luptă, n.r.) în aceste două luni. Mă refer la aprilie și mai", a completat Reznikov.

Săptămâna trecută, Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat pe canalul său Telegram că rușii "pierd forțe semnificative (în Bakhmut, n.r.) și nu mai au energie".

"Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o în trecut lângă Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk", a spus el.

Update 18:55 Rusia începe exerciții militare cu "YARS", una dintre cele mai distrugătoare rachete balistice intercontinentale pe care le deține.

Potrivit Ministerului rus Apărării, exercițiile vor angrena peste 3000 de militari şi peste 300 de echipamente militare.

Sistemele mobile YARS ar urma să fie active în trei regiuni rusești.

Acest nou mesaj de forță al Moscovei vine după ce unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui Vladimir Putin a avertizat că Federația Rusă are capacitatea de a distruge orice adversar, inclusiv Statele Unite ale Americii.

"Rusia are arme moderne, unice, capabile să distrugă orice adversar, inclusiv Statele Unite, în cazul unei amenințări la adresa existenței sale", a spus, recent, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

RS-24 "YARS" este o rachetă balistică intercontinentală echipată cu încărcătură termonucleară, care a fost testată prima dată pe 29 mai 2007.

Se presupune că fiecare rachetă YARS poate transporta patru încărcături ce pot fi dirijate independent.

Are o lungime de 23 de metri, un diametru de doi metri și o masă de 49,6 tone.

Este propulsată de un motor cu combustibil solid, care îi permite să atingă o viteză maximă de 24.500 de kilometri pe oră.

Raza operațională este de 11.000 kilometri iar precizia, de 150 de metri.

Update 17:10 Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a confirmat oficial că administrația președintelui Vladimir Putin privește conflictul pe care l-a declanșat în Ucraina drept parte a unei confruntări de lungă durată cu Occidentul.

"Dacă vă referiți la un război într-un context larg - o confruntare cu state ostile și cu țări neprietenoase, un război hibrid pe care acestea l-au declanșat împotriva Rusiei - acesta este pe termen lung", a declarat Dmitri Peskov (foto), miercuri.

"Aici avem nevoie de fermitate, încredere în sine, determinare, unitate în jurul președintelui rus", a adăugat el.

Peskov a fost întrebat când ar putea lua sfârșit "operațiunea militară specială" a Rusiei și dacă populația rusă nu s-a săturat de ea, după mai bine de un an de lupte și zeci de mii de soldați căzuți pe front.

Oficialul rus a susținut că, dimpotrivă, cetățenii au făcut scut în jurul lui Vladimir Putin.

"Asistăm la o consolidare absolut fără precedent a societății rusești în jurul președintelui și a politicilor sale. Și vedem o încredere absolut dominantă în societate că toate obiectivele operațiunii militare speciale vor fi atinse și trebuie să fie atinse", a susținut Peskov.

Update 16:08 Polonia, stat european care se profilează printre cei mai mari sprijinitori militari ai Ucrainei în războiul cu Rusia adoptă un ton dur în ceea ce privește importurile agricole din țara invadată de trupele Moscovei.

"Polonia dorește ca Uniunea Europeană să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața UE, a anunțat, miercuri, premierul Mateusz Morawiecki.

"Cerem utilizarea tuturor instrumentelor de reglementare - cote, tarife - care să limiteze sau să blocheze importul de cereale ucrainene în Polonia", a insistat premierul de la Varșovia.

Furia crescândă din mediul rural polonez în urma afluxului de cereale ucrainene reprezintă o mare bătaie de cap pentru partidul naționalist de guvernământ "Lege și Justiție" (PiS) într-un an cu alegeri, notează presa internațională.

Baza electorală conservatoare a PiS trăiește în principal în zonele rurale și în orașele mici.

Cu o zi înainte, în cadrul unei vizite în România, în timpul căreia s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, șeful guvernului polonez a lansat critici inclusiv la adresa Executivului de la Bruxelles.

"Noi nu putem să ne uităm la Uniunea Europeană ca la cei care trebuie ascultați şi care trebuie să aibă întotdeauna cele mai bune soluții 'aduse în geamantan' la Varșovia și la București. De aceea, în Bruxelles, în timpul discuției cu privire la piața unică europeană, am optat să se pună accentul pe fluxul liber de persoane și de mărfuri. De ce? Pentru că în aceste sectoare putem avea niște avantaje", a spus Mateusz Morawiecki, la București.

Update 14:54 Miercuri, 29 martie, este ziua în care expiră termenul de evacuare a sediului Bisericii Ortodoxe Ucrainene din situl Lavra Pecerska din Kiev.

Prelații acestei biserici sunt acuzați că au sprijinit activitățile subversive ale Rusiei în Ucraina.

Zeci de credincioși s-au adunat în jurul mănăstirii istorice, rugându-se în genunchi pentru "salvarea" acesteia, potrivit CNN.

Fondată în secolul al XI-lea, mănăstirea este loc de pelerinaj, sit înclus în patrimoniul UNESCO și una dintre cele mai populare atracții turistice din Kiev.

După declanșarea războiului, Biserica Ortodoxă Ucraineană, în mod tradițional loială Patriarhului rus Kirill, a rupt legăturile cu Moscova și cu liderul Bisericii Ortodoxe ruse, susținător declarat al lui Vladimir Putin.

În noiembrie anul trecut, Serviciul de Securitate ucrainean a efectuat un raid la Lavra Pecerska, pentru a contracara "activitățile subversive ale serviciilor speciale rusești".

Pe 10 martie, Ministerul ucrainean al Culturii a notificat biserica asupra faptului că acordul din 2013, care permitea utilizarea gratuită a clădirii, a fost reziliat și că membrii cultului ortodox trebuie să părăsească locația până pe 29 martie.

Update 13:54 Locuitorii din orașul ucrainean Melitopol, aflat sub ocupația Rusiei, au fost treziți de "explozii puternice în nordul orașului" la primele ore ale dimineții de miercuri.

RIA Melitopol a postat pe aplicația de mesagerie Telegram că au fost aproximativ 10 lovituri și că oamenii au semnalat că au văzut lumina produsă de o deflagrație în apropierea unui aerodrom local.

"Ocupanții nu mai neagă faptul că acestea sunt lovituri ale Forțelor Armate ale Ucrainei și nu ale propriei lor apărări aeriene", a adăugat sursa citată.

Aceastp relatare completează informațiile conform cărora oficialii impuși de Rusia să administreze acest oraș au declarat că localitatea a fost bombardat de forțele ucrainene.

Primarul ucrainean în exil al Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat, la rândul său, că districtele de nord și de vest ale orașului au rămas fără electricitate în urma unor "explozii".

Nu au fost raportate victime.

Update 13:10 Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a vorbit despre perspectiva războiului nuclear, după ce a lansat în presa de la Moscova avertismentul că Rusia are capacitatea de a distruge "orice adversar", inclusiv SUA.

În cadrul unei reuniuni desfășurate la New Delhi, oficialul rus a acuzat "comportamentul provocator al Occidentului în contextul crizei din Ucraina".

Potrivit lui Patrușev, acest comportament poate duce la "consecințe catastrofale", deoarece vine în contradicție cu un angajament comun al celor mai mari cinci puteri nucleare din lume, care afirmă că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu ar trebui să fie purtat niciodată.

"Rusia, la rândul său, rămâne pe deplin angajată față de această declarație și, în conformitate cu conținutul ei, este convinsă de necesitatea de a preveni orice confruntare militară între țările care posedă arme nucleare", a mai spus secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

El a estimat, pe de altă parte, că obiectivele fixate de Rusia în războiul împotriva Ucrainei vor fi îndeplinite.

"În ciuda creșterii constante a asistenței militare acordate Ucrainei de către Statele Unite și de alte state occidentale, toate obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale vor fi, cu siguranță, atinse. Vom realiza demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, vom asigura integritatea teritorială a Federației Ruse și securitatea populației noastre", a insistat  el.

Update 12:40 Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a ajuns, miercuri, la complexul nuclear Zaporojie, conform celor anunțate de Energoatom, operatorul de stat al centralei nucleare ucrainene.

Este pentru a doua oară când Grossi vizitează centrala nucleară, de când aceasta a fost ocupată de forțele rusești.  

"De data aceasta, Rafael Grossi intenționează să vadă cum s-a schimbat situația de la centrală, să vorbească cu lucrătorii din domeniul nuclear care o operează și, de asemenea, să asigure rotația membrilor misiunii permanente a Agenției Internaționale, care activează aici din septembrie 2022", a precizat Energoatom pe Telegram.

Grossi a declarat miercuri pentru CNN că acțiunile militare se intensifică în jurul centralei nucleare ucrainene.

Rusia a anunțat că este pregătită să discute cu observatorii internaționali despre siguranța centralei, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova de șantaj nuclear.

Luni, Grossi s-a întâlnit cu Zelenski, care a vizita regiunile Zaporojie și Dnipro. Președintele ucrainean i-a mulțumit șefului AIEA pentru eforturile sale la Zaporojie, noteză CNN.

Update 11:30 Ucrainenii susțin că au doborât un avion de bombardament al rușilor în apropiere de Bahmut, potrivit CNN.

Unitățile ucrainene de apărare antiaeriană au doborât un bombardier rusesc Su-24M în apropiere de orașul Bahmut, a anunțat miercuri Ministerul Apărării din Ucraina.

Aeronava a fost distrusă marți, în jurul orei locale 13:30, a precizat ministerul. Informația nu a putut fi verificată din surse independente.

La Bahmut se dau lupte grele încă de anul trecut. Rușii controlează accesul în orașul din estul Ucrainei pe trei laturi. Totuși, rușii nu au reușit să încercuiască trupele ucrainene, așa cum și-au propus. Cea mai mare parte a liniilor frontului s-au schimbat foarte puțin în primele trei luni ale anului.

Update 10:11 Președintele Volodimir Zelenski i-a adresat oficial o invitație liderului chinez Xi Jinping să viziteze Ucraina, avertizând totodată că distrugerea orașului Bahmut ar putea stimula sprijinul internațional pentru invazia Rusiei.

”Suntem gata să-l vedem aici. Vreau să vorbesc cu el. Am avut contact cu el înainte de războiul pe scară largă. Dar în tot acest an, mai mult de un an, nu am avut”, a spus Zelenski.

În timpul vizitei de stat a lui Xi Jinping la Moscova, la începutul acestei luni, un oficial ucrainean a declarat pentru CNN că erau discuții în desfășurare cu China pentru a organiza un apel între Xi și Zelenski.

Kievul a invitat anterior Beijingul să participe la un proces de pace conceput pentru a pune capăt războiului.

Update: 8:00 Statele Unite nu au observat indicii că Rusia ar intenţiona să utilizeze arme nucleare tactice în războiul din Ucraina, anunţă Casa Albă, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat un plan de a transfera armament de acest tip în Belarus.

"Urmărim această situaţie cât se poate de bine. Nu am observat nicio manevră a domnului Putin de a acţiona în sensul planului anunţat", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, răspunzând la o întrebare privind decizia Rusiei de a transfera armament nuclear tactic în Belarus.

"Şi nu am observat indicii că domnul Putin înclină spre, se apropie sau ar pregăti folosirea de arme nucleare tactice în Ucraina", a subliniat John Kirby, potrivit agenţiei Reuters.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, conform unui interviu difuzat sâmbătă, că Rusia a ajuns la un acord cu Belarus pentru staţionarea de armament nuclear tactic pe teritoriul acestei ţări. Putin a precizat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că lucrările la complexul din Belarus unde ar urma să fie staţionate armele nucleare ruse vor fi finalizate până în iulie.

"Nu am observat niciun indiciu că preşedintele Rusiei a dat curs acestui angajament sau că a transferat arme nucleare. De fapt, nu am observat indicii că are intenţia de a utiliza arme nucleare (...) în Ucraina", a afirmat duminică John Kirby, subliniind că, în acest context, Statele Unite nu au motive să modifice configuraţia apărării nucleare.

Alianţa Nord-Atlantică a denunţat retorica nucleară "periculoasă şi iresponsabilă" a Rusiei. "Alianţa Nord-Atlantică este vigilentă, monitorizăm atent situaţia. Nu am observat schimbări în poziţionarea forţelor nucleare ale Rusiei care să ne facă să ajustăm noi forţele", a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

---

Statele Unite şi-au exprimat marţi sprijinul pentru înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele comise în urma invaziei Rusiei în Ucraina, bazat pe sistemul judiciar ucrainean, cu sprijin internaţional şi care să fie situat într-o ţară terţă.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat presei că acest model de "tribunal naţional internaţionalizat" ar permite Ucrainei să conducă, cu sprijinul comunităţii internaţionale, tragerea la răspundere pentru presupusele crime de război.

"Statele Unite sprijină crearea unui tribunal special privind agresiunea împotriva Ucrainei care să se bazeze pe sistemul judiciar ucrainean cu elemente internaţionale", a spus sursa citată, potrivit Agerpres.

Administraţia lui Joe Biden doreşte ca această instanţă să beneficieze de un sprijin special din partea partenerilor săi europeni şi "în mod ideal, să fie localizată în altă ţară din Europa".

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, o astfel de instanţă ar urma să completeze activitatea Centrului internaţional pentru inculparea crimei de agresiune (ICPA), un organism pe care Comisia Europeană intenţionează să-l lanseze în vară pentru a conserva probe şi a-şi pregăti analiza pentru un eventual proces al agresiunii ruse.

"Ne angajăm să lucrăm cu Ucraina şi cu ţările din întreaga lume pentru a sprijini tribunalul şi a maximiza posibilităţile unei trageri la răspundere", a conchis purtătorul de cuvânt.

În intervenţia sa de marţi de la Summitul pentru Democraţie, sub auspiciile SUA, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că implementarea păcii "cu orice preţ este iluzorie" şi a subliniat că menţinerea integrităţii teritoriale a ţării sale este o condiţie "esenţială".

De asemenea, el a salutat mandatul de arestare emis în urmă cu câteva săptămâni de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru deportarea copiilor ucraineni în timpul războiului. Nici Rusia, nici SUA nu sunt parte a Statutului de la Roma al CPI. 

Război în Ucraina, 28 martie | Rusia susţine că a doborât în Ucraina o rachetă americană GLSDB, cu rază mare de acţiune

Război în Ucraina, 27 martie | Zelenski a mers pe frontul din regiunea Zaporojie | Germania a transferat Ucrainei tancuri Leopard 2

Război în Ucraina, 26 martie | Rușii susțin că o dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus

Război în Ucraina, 25 martie | Peste o treime dintre ucraineni cunosc cel puțin o persoană care a murit sau a fost rănită în timpul războiului

Război în Ucraina, 24 martie | ONU constatat atrocităţi comise de forţele militare ucrainene şi ruse împotriva prizonierilor de război

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close