Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 394. ONU constatat atrocităţi comise de forţele militare ucrainene şi ruse împotriva prizonierilor de război

Război în Ucraina, ziua 394. ONU constatat atrocităţi comise de forţele militare ucrainene şi ruse împotriva prizonierilor de război

Război în Ucraina, ziua 394. Experţi ai Naţiunilor Unite au constatat atrocităţi, inclusiv execuţii, comise de forţele militare ucrainene şi ruse împotriva prizonierilor de război, conform unui raport citat de cotidianul Le Monde.

Război în Ucraina, ziua 394. ONU constatat atrocităţi comise de forţele militare ucrainene şi ruse împotriva prizonierilor de război
Sursa foto: hepta / Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2023   •   21:58

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Oficialii ONU au constatat atrocităţi comise de forţele militare ucrainene şi ruse
  • Polonia, "despăgubită" cu aproape un miliard de euro de la Uniunea Europeană pentru armamentul livrat Ucrainei
  • Rusia anunță că își crește producția de bombardiere strategice
  • Mașina unui ministru NATO a luat foc la Kiev, cu demnitarul înauntru
  • Președintele Rusiei nu a decis dacă se duce sau nu la summit-ul unde riscă să fie arestat
  • Kremlinul, preocupat de obiectul descoperit lângă conductele Nord Stream 
  • Antony Blinken: "Cred că sunt teritorii pentru care ucrainenii decid să lupte, și teritorii pe care se gândesc să le recupereze în alt fel"
  • Trei oameni au fost uciși într-un atac cu rachete în regiunea Donețk
  • Rușii au bombardat regiunea Sumî. Doi morți și mai mulți răniți
  • Rusia nu-și poate onora angajamentele privind livrările de armament către India din cauza războiului din Ucraina
  • General ucrainean: Forțele ucrainene vor începe în curând o contraofensivă
  • Dmitri Medvedev: Forțele rusești ar putea fi nevoite să avanseze până la Kiev sau Liov, în Ucraina

Update 21:57 Unul dintre foștii redactori de discursuri care a lucrat pentru Vladimir Putin a fost inclus pe o listă de persoane urmărite penal în Rusia. Abbas Gallyamov a scris discursuri pentru Putin în timpul mandatului de prim-ministru al liderului rus, în perioada 2008-2012.

Ulterior, Gallyamov a devenit un consultant și analist politic, care a fost citat în mod frecvent de presa din Rusia și din străinătate. În ultimii ani, el a locuit în străinătate.

Înregistrarea în baza de date a Ministerului de Interne arată că bărbatul este căutat ”în legătură cu un articol din Codul penal", fără a oferi detalii, potrivit Sky News.

Luna trecută, Ministerul rus al Justiției l-a adăugat pe Gallyamov în registrul de agenți străini, o desemnare care duce la un control guvernamental suplimentar și care are rolul să submineze credibilitatea celui vizat.

Ministerul susține că Gallyamov ”a distribuit materiale create de agenți străini către un cerc nelimitat de persoane, s-a pronunțat împotriva operațiunii militare speciale din Ucraina și a participat ca expert și respondent pe platformele de informare furnizate de structuri străine".

Gallyamov a declarat vineri pentru AP că a aflat că se află pe o listă de persoane căutate de la mass-media. Nicio agenție de aplicare a legii nu a luat legătura cu el, așa că nu știe ce acuzații i se aduc în Rusia, a precizat acesta.

”Presupun că, din punct de vedere formal, este vorba de infracțiunea de discreditare a armatei. Este folosit împotriva oricărei persoane care refuză să amplifice manualul de joc al Kremlinului și încearcă să efectueze o analiză obiectivă, imparțială a ceea ce se întâmplă", a explicat Gallyamov.

Update 20:30 Aproape 170.000 de ruși au murit în timpul războiului din Ucraina, susțin autoritățile ucrainene, potrivit Sky News.

Rusia a pierdut 169.170 de soldați în timpul invaziei, susțin autoritățile din Ucraina

Aceasta este cea mai recentă actualizare a părții ucrainene privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului.

Ucrainenii susțin că 169.170 de soldați ruși au fost uciși și 6.921 de vehicule blindate au fost distruse.

Pe lista cu echipamente distruse mai sunt 3.574 de tancuri și 305 avioane.

Informațiile ucrainenilor nu au putut fi verificate din surse independente.

Update 20:00 Experţi ai Naţiunilor Unite au constatat atrocităţi, inclusiv execuţii, comise de forţele militare ucrainene şi ruse împotriva prizonierilor de război, conform unui raport citat de cotidianul Le Monde.

Misiunea ONU pentru supravegherea respectării drepturilor omului denunţă abuzuri atribuite armatei ucrainene asupra prizonierilor ruşi. De asemenea, au fost constatate rele tratamente aplicate de forţele militare ruse prizonierilor ucraineni, potrivit raportului Naţiunilor Unite. Multe dintre abuzurile atribuite forţelor ruse au fost comise de membri ai Grupului paramilitar privat Wagner.

Oficialii Naţiunilor Unite s-au declarat "profund preocupaţi" de abuzurile depistate, printre care se numără execuţii extrajudiciare.

"Multe dintre abuzuri sunt comise imediat după capturarea militarilor pe front", a declarat Matilda Bogner, directorul Comisiei ONU din Ucraina, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Update 19:00 Doborârea dronei americane MQ-9 Reaper în Marea Neagră prin acțiunea neprofesionistă și riscantă a două avioane rusești a determinat NATO să ia măsuri sporite de protecție, semnalează pe blogul său analistul militar Radu Tudor.

"Un avion de supraveghere RC-135W Rivet Joint al Royal Air Force și două avioane de lupta Eurofighter Typhoon ale Aeronautica Militare au patrulat în zona apelor teritoriale ale statelor NATO riverane și în regiunea apelor internaționale din bazinul Mării Negre. Zborurile aliate au continuat zilnic, la o distanță de precauție, după incidentul extrem de grav, în care avioane de luptă rusești Suhoi Su-27 ale Rusiei au lovit intenționat și au provocat prăbușirea unei aeronave americane fără pilot.

Drona se afla în misiune de recunoaște spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre

Faptul că avioanele NATO de supraveghere sunt în prezent însoțite în zbor de avioane de luptă este o recunoaștere implicită a pericolului reprezentat de misiunile agresive și provocatoare rusești asupra aeronavelor aliate. Consecințele pot fi imprevizibile și grave, de aceea angajamentul aerian trebuie făcut cu același gen de aeronavă, în cazul în care rușii trimit avioane Suhoi sau MiG să  șicaneze sau să amenințe direct aeronava de cercetare și monitorizare", a scris Radu Tudor pe blogul său.

Update 18:00 Polonia va primi între 800 și 900 de milioane de euro din partea Uniunii Europene drept compensație pentru armamentul furnizat Ucrainei.

Informația provine de la premierul polonez Mateusz Morawiecki, în urma desfășurării summitului Consiliului European.

Instrumentul European pentru Pace (EPF), utilizat pentru finanţarea livrărilor de armament pentru Ucraina, va atinge nivelul de 3,5 miliarde de euro în următorii ani, a mai afirmat Morawiecki, vineri.

"Compensaţiile primite de Polonia prin intermediul acestui Instrument, pentru transferurile de armament către Ucraina, vor fi de 300 de milioane de euro luna viitoare şi de 500-600 de milioane de euro în următoarele luni", a indicat premierul polonez.

Update 17:00 Uzina aviatică din Kazan - capitala republicii Tatarstan - anunță "sporirea producției" versiunii modernizate a bombardierelor strategice Tu-160M, relatează CNN.

"Uzina produce aparatele strategice modernizate Tu-160M, purtătoare de rachete. Decizia de a relua producția acestora aparține președintelui Rusiei. Avioanele modernizate au capacități de luptă extinse semnificativ. Dezvoltarea în continuare a platformei va face posibilă utilizarea acesteia pentru noi tipuri de arme, inclusiv cele avansate", se arată într-o declarație corporației industriale de ruse de stat, Rostec.

Rusia se bazează în mare măsură pe importurile de componente occidentale pentru industria sa militară.

Moscova face eforturi să producă în continuare rachete avansate cu rază lungă de acțiune, precum și alte echipamente necesare în războiul din Ucraina, procesul de producție fiind îngreunat din cauza sancțiunilor, notează CNN.

Armata rusă s-a bazat în mare măsură pe echipamente vechi și chiar a readus în țară vehicule blindate și tancuri scoase anterior din uz, analizele arătând că acest lucru s-a întâmplat, în parte, din cauza sancțiunilor occidentale. 

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a declarat că producția unui "volum suplimentar" de arme este "urgent necesară" și a dat asigurări că se va acorda o atenție deosebită alocării de fonduri pentru această inițiativă.

Update 16:00 O mașină blindată în care se afla ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a luat foc în centrul Kievului.

Reinsalu a vizitat Ucraina săptămâna aceasta, a anunțat joi un diplomat.

"Stăteam cu (ambasadorul estonian) Kaimo Kuuskas pe bancheta din spate și, dintr-o dată, Kaimo a spus că se întâmplă ceva. Apoi flăcările au izbucnit în spatele nostru", a declarat ministrul de Externe în timpul unei conferințe de presă desfășurată în capitala estonaină la Tallinn.

Ușa mașinii nu s-a putut deschide decât din exterior, iar portbagajul era, de asemenea blocat, a precizat ministrul.

"Din fericire, ușa din spate s-a deschis în cele din urmă, pentru că mașina s-ar fi transformat în câteva secunde într-o cameră de gazare", a adăugat el.

Nimeni nu a fost rănit în incidentul petrecut marți seară.

Reinslau nu a oferit nicio informație cu privire la posibila cauză a incendiului care a distrus mașina.

Epava mașinii urmează să fie examinată de experți.

Update 15:00 Ucraina a recuperat trupurile a 83 de militari care au fost uciși în lupte, informează Ministerul ucrainean pentru Reintegrare.

"Trebuie remarcat faptul că transferul corpurilor celor decedați se efectuează în conformitate cu normele Convenției de la Geneva", a precizat instituția pe Telegram.

Ministerul ucrainean nu a menționat numărul total al militarilor decedați repatriați până în prezent.

Update 14:03 Președintele rus nu a luat încă nicio decizie cu privire la participarea la summitul BRICS din Africa de Sud din august.

"Nu s-a luat încă nicio decizie în acest sens", a declarat, vineri, pentru CNN purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Grupul economiilor emergente cu dezvoltare rapidă, sau BRICS, este format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

La începutul acestei luni, Curtea Penală Internațională cu sediul la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru de crime de război.

Mandatul se referă la o presupusă schemă de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

Africa de Sud este parte la documentul care impune arestarea oricărei persoane pentru care a fost emis un mandat de către instanța de la Haga.

Update 13:21 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, că este "extrem de important" să se identifice un obiect care a fost descoperit lângă locul exploziilor care au avariat în toamna anului trecut conductele Nord Stream. 

"Este extrem de important să determinăm ce fel de obiect este, dacă are legătură cu acest act terorist - și se pare că are - și să continuăm această investigație", a declarat Peskov în timpul unei discuții zilnice cu reporterii.

"Investigația trebuie să fie transparentă și incluzivă", a adăugat oficialul rus.

Anterior, Agenția daneză pentru energie a invitat operatorul Nord Stream, Nord Stream 2 AG, să participe la o operațiune de recuperare a unui obiect găsit în apropierea gazoductului.

Avarierea gazoductelor rusești în urma unor explozii subacvatice produse în septembrie 2022 rămâne un punct major de dispută între Rusia și Occident.

Update 12:45 Președintele Vladimir Putin i-a convocat pe membrii Consiliului de Securitate al Rusiei. Evenimentul vine în urma a două evoluții majore: vizita președintelui chinez la Moscova și semnele tot mai numeroase că Ucraina pregătește o contraofensivă.

Iminența contraofensivei a fost confirmată inclusiv de factori militari de decizie de la Kiev.

SUA au comunicat, după vizita lui Xi Jinping, că regimul de la Beijing  "nu a trecut linia" în ceea ce privește furnizarea de arme pentru războiul lui Putin în Ucraina.

O consecință este că președintele rus trebuie să se bazeze pe alte resurse pentru a susține campania militară din Ucraina.

"În prezent, armata rusă nu are niciun fel de moment bun: nici ca acțiune militară, nici ca înzestrare, nici ca perspectivă. Dacă forțele Wagner se retrag din Bahmut, așa cum amenință de vreo două-trei zile, lucrurile se complică. Vedem că, din punctul de vedere al Chinei, rezultatul negocierilor în această sferă militară satisface dorința lui Putin. Așa că (Putin) va trebui să găsească alte soluții, dacă nu vrea să plece bătut, din punct de vedere militar, din Ucraina în următoarele trei-patru săptămâni.

Nu este o exagerare. Ucraina strânge în prezent o forță militară considerabilă. Sigur, nu au primit tot ajutorul din partea Occidentului, dar are o forță considerabilă în acest moment, inclusiv pe seama faptului că rușii sunt destul de slabi. Ați văzut că generalii ucraineni au sesizat acest lucru pe baza informațiilor primite de la englezi și de la americani", a spus, la Antena 3 CNN, generalul (r) Cristian Barbu.

Update 12:05 Conflictul din Ucraina se va încheia la masa negocierilor iar acest deznodământ este subliniat și de oficialii de la Kiev.

Diferă, bineînțeles, perspectiva fiecăreia dintre părți cu privire la momentul și condițiile necesare pentru ca discuțiile să aibă loc.

Ucrainenii au spus, în mod repetat, prin președintele Zelenski, dar și prin alți oficiali, că o condiție a negocierilor este plecarea trupelor ruse de pe întreg teritoriul ucrainean.

Însă există scepticism cu privire la realismul acestui scenariu chiar și la nivelul celui mai important aliat al Ucrainei: SUA.

Antony Blinken: "Cred că sunt teritorii pentru care ucrainenii sunt hotărâți să lupte, și teritorii pe care se gândesc să le recupereze în alt mod"
"Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care își văd viitorul și cum se traduce acest lucru în termeni de integritate teritorială și independență a țării.

Cred că sunt teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi determinați să lupte pe teren, și teritorii pentru care vor decide că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace. Ceea ce nu dorim, în interesul tuturor, este ca acest lucru să se rezolve într-un fel care să le permită rușilor să se repoziționeze, să se înarmeze și să atace din nou", a spus secretarul de stat american Antony Blinken într-o audiere în Congresul SUA.

Update 11:48 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 1.020 de soldați, 4 tancuri, 23 de alte blindate, 8 piese de artilerie, 12 diferite vehicule, 3 sisteme antiaeriene, 4 echipamente speciale, plus 2 rachete de croazieră și 5 drone doborâte: 

Update 11:00 Trei persoane au fost ucise peste noapte într-un atac cu rachete asupra orașului Kosteantînivka din regiunea de est Donețk, au declarat autoritățile ucrainene, transmite CNN. Procuratura regională Donețk a declarat că vineri, la ora locală 1 dimineața, armata rusă a tras două rachete dintr-un sistem de rachete antiaeriene S-300. „Trei femei, care erau persoane strămutate din Bahmut, au fost ucise” și alte două au fost rănite, au transmis autoritățile. 
Update 10:20 Doi oameni au murit și alți nouă au fost răniți, după ce rușii au lansat, noaptea trecută, peste 10 rachete ghidate în regiunea de nord Sumî, au transmis autoritățile locale, care precizează că bombardamentele au provocat pagube mari în patru comunități, relatează CNN. 

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că aproximativ 10 avioane Su-35 - cel mai nou avion de luptă al Rusiei - au lansat rachete ghidate în regiunea Sumî. „Aceasta este o amenințare serioasă, deoarece rachetele ghidate pot zbura departe, iar avioanele nu se află în raza de acțiune a apărării noastre aeriene”, a spus Ihnat.

„Astfel, mai mult de 10 dintre aceste rachete ghidate au atacat ținte din regiunea Sumî. Pierderile de acolo sunt clarificate.” Ihnat a confirmat, de asemenea, că dronele Shahed de fabricație iraniană au fost folosite într-un atac asupra orașului Krivoi Rog, din sud.

Update 09:55  Rusia nu-și poate onora angajamentele privind livrările de armament către India din cauza războiului din Ucraina, au spus Forțele Aeriene Indiene (IAF), situație ce poate tensiona relația dintre New Delhi și cel mai mare furnizor militar al său.

Un reprezentant al IAF a declarat în fața unei comisii parlamentare indiene că, din cauza războiului din Ucraina, o „livrare majoră" din partea Moscovei „nu va avea loc". Aceasta este prima confirmare oficială a situației, pe fondul zvonurilor și articolelor de presă privind deficiențele industriei militare rusești, notează CNN.

Update 09:25 Generalul Oleksandr Sirski a declarant că forțele ucrainene vor începe în curând o contraofensivă după ce au rezistat atacurilor brutale ale Rusiei din această iarnă, relatează The Guardian.

Comandantul forțelor terestre ucrainene a precizat că mercenarii Wagner, care au fost în prima linie a atacului Moscovei asupra estului și sudului Ucrainei, „își pierd puterea considerabilă și se epuizează”.

„Rușii pierd forțe semnificative (în Bahmut) și rămân fără „combustibil”. Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o în trecut la Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk”, a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene de anul trecut care au recucerit zone ocupate de ruși.

Update 08:30 Forțele rusești ar putea fi nevoite să avanseze până la Kiev sau Liov în Ucraina, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat agențiilor de presă rusești.

„Nimic nu poate fi exclus aici. Dacă trebuie să ajungem la Kiev, atunci trebuie să mergem la Kiev, dacă la Liov, atunci trebuie să mergem la Liov pentru a distruge această infecție", a declarat vineri Medvedev, citat de RIA Novosti.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 08:00 Liderul ucrainean a declarat că finalul războiului poate veni în acest an cu o posibilă victorie a Ucrainei, însă a avertizat că încă mai există domenii în care cooperarea strânsă cu aliații lipsește. 

„Dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută încă din acest an”, a declarat Zelenski, în timpul unei intervenții la Consiliul European. 

El a atras atenția în mod special la modul în care cooperează în prezent cu statele partenere și spune că dacă nu ar mai fi întârzieri sau stagnări în cooperarea cu aliații, atunci victoria ar putea fi obținută anul acesta. 

„Nimeni nu știe cu siguranță cât va dura războiul și care bătălii ne vor aduce succesul mai repede și care dintre ele vor necesita mai mult efort. Dar ceea ce este clar este că, dacă nu vor exista întârzieri sau stagnări în cooperarea noastră, că dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”, a adăugat Zelenski.

Potrivit lui Zelenski, în ceea ce privește cooperarea cu aliații, încă sunt probleme din cauza întârzierii furnizării de rachete cu rază lungă de acțiune. El a adus în discuție și nevoia Ucrainei de avioane de luptă moderne. 

Update 00:05 ”Ocupanţii se află încă la Nova Kakhovka. Informaţiile despre presupusa retragere a inamicului din această localitate au fost făcute publice în urma unei utilizări incorecte a datelor disponibile", a indicat Statul Major ucrainean pe Telegram.

Anterior, armata ucraineană anunțase că "invadatorii" au plecat.

”Începând cu 22 martie 2023, toți soldații invadatorului staționați la Nova Kakhovka au părăsit așezarea", se arăta în comunicat.

Documentul preciza că soldații au luat cu ei "aparate electrocasnice și electronice, bijuterii, haine, telefoane mobile și alte obiecte".

Război în Ucraina, 23 martie | Volodimir Zelenski spune că victoria e posibilă anul acesta: ”Dacă Europa ezită, răul ar avea timp să se regrupeze”

Război în Ucraina, 22 martie | Oraşul Harkov lăudat şi medaliat de Volodimir Zelenski pentru rezistenţa în faţa forţelor militare ruse

Război în Ucraina, 21 martie | Moscova ameninţă cu un "răspuns corespunzător", după ce Londra a anunţat că va oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit

Război în Ucraina, 20 martie | Alianța nucleară China-Rusia devine mai puternică | Riposta Statelor Unite

Război în Ucraina, 19 martie | Vladimir Putin, vizită surpriză în Mariupol şi reuniune militară în Rostov-pe-Don

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close