Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 390. Alianța nucleară China-Rusia devine mai puternică | Riposta Statelor Unite

Război în Ucraina, ziua 390. Alianța nucleară China-Rusia devine mai puternică | Riposta Statelor Unite

Război în Ucraina, ziua 390. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pe numele lui Vladimir Putin reprezintă "un punct de cotitură".

Război în Ucraina, ziua 390. Alianța nucleară China-Rusia devine mai puternică | Riposta Statelor Unite
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mar 2023   •   21:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Alianța nucleară China-Rusia devine mai puternică | Riposta statelor unite
  • Ministru eston: State UE vor face achiziţii comune de armament pentru Ucraina
  • China şi Rusia au "obiective comune", i-a transmis Xi Jinping lui Putin, la întâlnirea din Moscova
  • Bogdan Aurescu: "Voi reitera importanța susținerii Ucrainei pe toate planurile"
  • Vizita lui Xi Jinping în Rusia, analizată la Antena 3 CNN: "Asistăm la refacerea blocului dictaturilor"
  • Ucraina vede o singură cale pentru planul de pace al Chinei: "Predarea sau retragerea forțelor rusești de pe întreg teritoriul ocupat"
  • Dmitri Medvedev amenință Curtea Penală Internațională cu rachete hipersonice "Onyx"
  • Londra găzduiește o reuniune pe tema crimelor de război comise în Ucraina
  • Fost lider militar separatist: "Putin și-a trimis o sosie în vizită la Mariupol"

Update 21:50 Alianța nucleară China-Rusia devine mai puternică | Riposta SUA

Update 18:44:  Ministru eston: State UE vor face achiziţii comune de armament pentru Ucraina

State din cadrul Uniunii Europene vor face achiziţii comune de armament pentru Ucraina, afirmă ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, după o reuniune desfăşurată la Bruxelles, iar, conform unor oficiali europeni, ţări membre vor aloca două miliarde de euro pentru acest plan.

"Când există voinţă, există o cale; nu a fost uşor, dar s-a ajuns la consens politic pentru a oferi Ucrainei muniţie - un milion de obuze calibrul 155 de milimetri", a declarat ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, citat de postul de televiziune CNN.

Anterior, surse citate de postul France Info au declarat că state membre au ajuns la un acord privind alocarea a două miliarde de euro pentru achiziţii comune de armament care să fie oferit Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a salutat acordul statelor membre UE. "Acest acord va consolida capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă", a afirmat Kuleba.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că doar 18 dintre statele din cadrul Uniunii Europene vor participa la planul achiziţiilor comune de muniţie pentru Ucraina. "Facem un pas esenţial în sensul respectării promisiunilor de a furniza Ucrainei muniţie pentru sisteme de artilerie. Optsprezece state s-au asociat proiectului Agenţiei UE pentru Apărare de a agrega comenzi şi a le transfera industriei de profil. Uniunea Europeană este angajată să ofere Ucrainei mai mult şi mai rapid", a declarat Josep Borrell Fontelles, într-un mesaj transmis prin Twitter.

Update 18:30: Probele procurorilor români pentru mandatul de arestare a lui Vladimir Putin | Norica Nicolai: "Se deschide cutia Pandorei"

România face parte din echipa comună care investighează infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei. Norica Nicolai, fost procuror român, explică în ce constau etapele unui astfel de demers.

Update 18:00 China şi Rusia au "obiective comune", i-a transmis Xi Jinping lui Putin

China şi Rusia au "obiective comune", a afirmat, luni, preşedintele Xi Jinping, cu ocazia întrevederii de la Moscova cu omologul său rus, Vladimir Putin, informează postul de televiziune CNN.

"Este adevărat că ambele ţări împărtăşesc aceleaşi sau unele obiective comune. Am depus eforturi pentru prosperitatea ţărilor noastre, putem coopera şi colabora pentru atingerea obiectivelor", a declarat Xi Jinping, cu ocazia întâlnirii de la Kremlin.

"Sunt foarte bucuros să pot vizita din nou Rusia, la invitaţia dumneavoastră. Rusie este prima ţară vizitată după realegerea mea în funcţia de preşedinte", a subliniat Xi Jinping.

Liderul chinez a declarat că susţine realegerea preşedintelui Vladimir Putin în 2024 şi că "apreciază foarte mult" relaţiile cu Rusia. Xi Jinping a salutat "relaţiile strânse" dintre Beijing şi Moscova. "Suntem parteneri în cooperarea strategică globală. Acest statut determină deciziile de a avea o cooperare bilaterală strânsă", a insistat Xi Jinping, potrivit cotidianului Le Monde.

Update 16:45: Vladimir Putin l-a primit pe Xi Jinping la Kremlin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit luni după-amiază, la Kremlin, pe omologul său chinez, Xi Jinping, aflat în vizită oficială la Moscova pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale.

Conform agenţiilor de presă ruse, citate de cotidianul Le Monde, preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping au luni o întâlnire informală, înaintea întrevederii oficiale programate marţi.

"În ultimii ani, China a făcut un uriaş pas înainte. Acest lucru generează interes în întreaga lume, dar, din nefericire, generează şi invidie", a declarat Vladimir Putin, conform CNN, notând "progresele în relaţiile bileterale" înregistrate în ultimii zece ani.

Liderul de la Kremlin a declarat că s-a familiarizat cu sugestiile Beijingului privind soluţionarea crizei din Ucraina. "Noi suntem pregătiţi permanent pentru negocieri, vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre sugestiile dumnevoastră", i-a spus Putin lui Xi Jinping.

Administraţia Chinei a îndemnat Ucraina şi Rusia să iniţieze urgent negocieri de pace, avertizând că există riscul escaladării conflictului militar, care ar putea scăpa de sub control. Qin Gang, ministrul chinez de Externe, a discutat prin telefon, săptămâna trecută, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

Update 14:65 Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Bruxelles, că România şi Ucraina vor organiza prima Conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaţionale Crimeea.

Aurescu participă la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene.

"Îi voi informa astăzi pe colegii mei despre faptul că România şi Ucraina vor organiza în luna aprilie, în comun, prima Conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaţionale Crimeea. Aceasta va fi organizată la Bucureşti şi va fi o ocazie foarte importantă pentru a ne baza pe lecţiile învăţate în urma războiului şi pentru a vedea ce putem face pentru a avea o regiune a Mării Negre mai sigură în viitor", a spus ministrul de Externe.

El a subliniat că cel mai important subiect la Consiliul Afaceri Externe este cel privind contracararea efectelor războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

"Voi reitera din nou importanţa sprijinirii Ucrainei pe toate dimensiunile. Voi exprima, astăzi, sprijinul României pentru noile măsuri din cadrul Facilităţii Europene pentru Pace, pentru furnizarea de muniţie pentru Ucraina", a mai declarat ministrul Aurescu.

Şeful diplomaţiei române s-a referit şi la importanţa continuării eforturilor de izolare a Rusiei.

"România este pregătită să lucreze pe un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei", a precizat el, amintind că România continuă eforturile în ceea ce priveşte tranzitul de cereale şi produse agricole ucrainene.

Update 14:00 Vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova polarizează atenția întregii lumi, cu așteptări legate, în primul rând, de evoluția conflictului din Ucraina.

Prin vizita lui Xi la Moscova, analistul militar Radu Tudor anticipează că se pune temelia unui nou bloc al regimurilor autocrate și începutul unui nou război rece.

"Consecința acestei întâlniri Putin - Xi de la Moscova ar putea să fie începerea unui nou Război Rece, mult mai dur și mult mai periculos decât cel pe care l-am trăit în tinerețea noastră. Ceea ce vedem acum este restabilirea blocului dictaturilor care și-au propus să destabilizeze și să lupte total împotriva blocului țărilor civilizate, democrate și libere.

Rusia și China încearcă să contrabalanseze puterea extrem de mare și influența uriașă a alianței Europa - Statele Unite sau, mai degrabă, să spunem, tot ceea ce reprezintă ambele maluri ale Atlanticului și NATO și Uniunea Europeană. Va fi o provocare economică, militară și, nu în ultimul rând, politică", estimează analistul militar și realizatorul TV Radu Tudor.

La rândul său, jurnalistul Adrian Ursu a apreciat că Beijingul nu va furniza Moscovei ajutor militar în războiul din Ucraina, însă furnizarea de sprijin economic ar putea fi o gură de oxigen pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

"Jocul mare vorbește, fără îndoială, despre o reașezare completă a echilibrului de forțe pe planetă (...) Sigur că toată această reechilibrare ar putea să aibă elementul concret și consistent al ajutorului militar dat Rusiei, dar eu nu cred că se va recurge la asta, sau mai degrabă niște conexiuni subterane care țin de zona economică, în clipa de față vitală, pentru ca, existând resursă financiară, să existe și resursă militară. Chiar dacă ea (asistența militară), mai spun o dată, nu va fi, poate, furnizată direct de către China (...)

Și Statele Unite, la rândul lor, își regândesc toată politica strategică din punct de vedere militar, economic, geostrategic (...) Și toate astea nu au cum să prefigureze un 2023 și un 2024 liniștite. Dimpotrivă, cred că suntem în fața unei perioade care va fi extrem de convulsivă, pentru că toate aceste repoziționări vor duce la aprinderea unor focare, direct sau indirect, de conflicte, de la cele sociale, de la dezechilibre politice până, Doamne ferește, la extinderea unui conflict militar. Deci, cred că suntem, pornind de la ziua de astăzi, în fața a doi ani, cel puțin foarte, foarte complicați", a spus, la rândul său, realizatorul TV Adrian Ursu.

Update 12:00 În contextul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, administrația de la Kiev a reiterat că orice plan de pace va trebui să se bazeze pe retragerea completă a forțelor rusești de pe întreg teritoriul ucrainean.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, a declarat, luni, că formula pentru implementarea "cu succes" a planului de pace" propus de China presupune ca Moscova să restabilească "suveranitatea, independența și integritatea teritorială" a Ucrainei.

"Primul și cel mai important punct este predarea sau retragerea forțelor de ocupație rusești de pe teritoriul Ucrainei, în conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU", a scris Danilov pe Twitter.

Luna trecută, la împlinirea unui an de la declanșarea războiului de către Rusia, China a cerut ambelor părți să accepte încetarea ostilităților și a elaborat un document în 12 puncte care prezintă o "soluționare politică a crizei".

În documentul citat, Ministerul de Externe al Chinei a solicitat reluarea discuțiilor de pace, încetarea sancțiunilor unilaterale și a subliniat opoziția sa față de utilizarea armelor nucleare, poziție pe care președintele Xi Jinping a comunicat-o liderilor occidentali anul trecut.

Planul Beijingului de a se prezenta drept un mediator neutru este însă subminat de refuzul său de a condamna războiul și de sprijinul diplomatic și economic acordat Moscovei, notează CNN.

Update 11:12 Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a dus la un nou nivel retorica anti-Occident și a amenințat cu un bombardament cu rachete rusești asupra sediului de la Haga al Curții Penale Internaționale, CPI.

Instanța a anunțat, vineri, că a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război legate de deportarea de copii ucraineni în Rusia.

Într-o reacție inițială la decizia CPI, Medvedev, fost președinte al Rusiei în perioada 2008 - 2012, a spus pe Twitter că mandatul de arestare al CPI poate fi folosit într-un singur loc și și-a încheiat postarea cu un emoticon simbolizând hârtia igienică.

Luni, oficialul rus a recidivat într-o postare amenințătoare, scriind pe Telegram că "este pe deplin imaginabil" un atac cu o rachetă rusească hipersonică asupra sediului Curții Penale Internaționale.

Conform fostului președinte rus, atacul ar putea fi lansat de pe o navă din Marea Nordului și ar implica o rachetă "Onyx"

"Suntem, cu toții, la mila lui Dumnezeu și a rachetelor (...) Tribunalul de la Haga este, pur și simplu, o organizație mizerabilă, care nu reprezintă populația țărilor NATO. De aceea, ei nu vor începe un război. Le va fi frică. Nimănui nu-i va părea rău. Așa că, domnilor judecători, priviți cu atenție cerul...", a avertizat fostul președinte rus.

Update 10:00 Regatul Unit găzduiește, luni, o reuniune, cu participarea miniștrilor justiției din peste 40 de țări, cu scopul de a aborda problema posibilelor crime de război comise în Ucraina.

Evenimentul are loc la scurt timp după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

"Ne-am adunat astăzi la Londra uniți de singura cauză de a cere socoteală criminalilor de război pentru atrocitățile comise în Ucraina în cursul acestei invazii nedrepte, neprovocate și ilegale", a declarat vicepremierul britanic Dominic Raab.

"Marea Britanie, alături de comunitatea internațională, va continua să pună la dispoziția Curții Penale Internaționale finanțare, oameni și expertiza necesare pentru a se asigura că se va face dreptate', a adăugat oficialul britanic.

În cadrul reuniunii de la Londra, procurorul CPI Karim Khan urmează să susțină un discurs despre activitatea instantei și despre rolul comunității internaționale în sprijinirea investigațiilor sale.

Kremlinul a calificat decizia instantei ca "nulă din punct de vedere juridic". Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI.

Este pentru prima oară când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele unui lider al uneia dintre cele cinci țări cu statut permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Update 09:00 Igor Ghirkin, fost lider militar al separatiștilor din Donbas, a făcut o declarație neașteptată referitoare la președintele Rusiei.

Ghirkin, una dintre figurile centrale ale conflictului început în 2014 prin invadarea și anexarea Crimeei, susține că nu Vladimir Putin, a fost, de fapt, în vizita recentă în orașul ocupat Mariupol, ci o sosie.

Potrivit fostului lider militar, singurele imagini în care apare adevăratul Putin sunt cele în care președintele rus se află singur sau la mare depărtare de alți oameni.

"Adevăratul Vladimir Vladimirovici era de Crăciun, stând singur în Biserica Kremlinului. Singur! Preoților le era teamă să se apropie de el. Probabil era un lunetist care a avertizat că va trage dacă aceștia se vor apropia mai mult de 20 de metri. Acesta este adevăratul Vladimir Vladimirovici, care, atunci când primește miniștri, stă singur într-o parte a mesei și se uită la ei cu binoclul.

Imaginile cu decorațiile, îmbrățișările sunt, de fapt, cu alții. Iar cel care ține discursuri....când văd un presupus Putin în mulțime, văd imediat o sosie. Și nimeni nu știe ce spune această dublură. Probabil vorbește prostii", susține fostul lider separatist într-o declarație citată de Antena 3 CNN.

Ghirkin, fost colonel în cadrul serviciului de securitate rus, FSB, a fost condamnat, în lipsă, de justiția olandeză la închisoare pe viață pentru rolul său în doborârea zborului MH 17 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, în iulie 2014.

Aparent căzut în dizgrația Kremlinului în ultima perioadă, fostul lider militar s-a remarcat prin mai multe poziții critice la adresa felului în care este derulată campania militară a Rusiei în Ucraina.

Update 08:00 Președintele Chinei, Xi Jinping, începe, luni, o vizită de trei zile în Rusia.

Este cea mai importantă vizită externă în capitala rusă de la începutul invaziei în Ucraina.

Potrivit analiștilor de politică externă, președintele rus va încerca să exploateze acest eveniment și să-l prezinte drept o demonstrație de sprijin din partea celui mai mare aliat al său, după un an de eșecuri și semi-eșecuri militare în Ucraina.

De altfel,  liderul de la Kremlin l-a numit pe președintele chinez "cel mai bun prieten al său", în contextul în care Rusia este tot mai izolată din cauza războiului.

Recent, China a prezentat un plan de pace în 12 puncte pentru Ucraina, împreună cu un document în care se afirmă că "armele nucleare nu ar trebui folosite".

Este probabil ca acest subiect să fie abordat pe parcursul vizitei. Liderul rus a semnalat că ar fi dispus să ia în calcul încetarea conflictului, pornind însă de la "realitățile geopolitice predominante".

"Rusia este deschisă la o soluționare politico-diplomatică a crizei ucrainene. Cu toate acestea, în aprilie 2022, discuțiile de pace nu au fost în niciun caz încheiate de noi. Viitorul procesului de pace depinde numai de disponibilitatea pentru o conversație serioasă, ținând cont de realitățile geopolitice predominante", se spune într-o declarație a lui Putin prezentată pe site-ul Kremlinului.

Update 00:03 Statul malefic va fi tras la răspundere pentru fiecare act de teroare, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut rudele, pe cei dragi... Statul malefic va fi tras la răspundere pentru fiecare act de teroare împotriva ucrainenilor. Săptămâna aceasta a adus în sfârşit un rezultat juridic internaţional cu adevărat semnificativ pentru Ucraina, pentru justiţie. Există un mandat al Curţii Penale Internaţionale pentru arestarea liderului rus, iar acesta este un punct de cotitură.

Momentul după care devine incontestabil faptul că sfârşitul acestei agresiuni pentru Rusia va fi întreaga responsabilitate a acesteia.

Responsabilitate pentru fiecare lovitură asupra Ucrainei, pentru fiecare viaţă distrusă, pentru fiecare copil ucrainean deportat... Şi, bineînţeles, pentru fiecare manifestare de destabilizare a lumii provocată de agresiunea rusă”, a spus Zelenski.

Război în Ucraina, 19 martie | Vladimir Putin, vizită surpriză în Mariupol şi reuniune militară în Rostov-pe-Don

Război în Ucraina, 18 martie | Vladimir Putin s-a deplasat în Crimeea, la nouă ani de la invazia peninsulei

Război în Ucraina, 17 martie | Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război

Război în Ucraina, 16 martie | Concluzia Comisiei de investigații a ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina 

Război în Ucraina, 15 martie | Moscova anunță că va încerca să recupereze drona americană trimisă pe fundul Mării Negre de avioane rusești

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close