Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 386. Concluzia Comisiei de investigații a ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 386. Concluzia Comisiei de investigații a ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 386. Nu există semne că trupele ucrainene sunt gata să se retragă din Bakhmut și situația este „dificilă” acolo, a declarat liderul din regiunea Donețk, instalat de Rusia.

Război în Ucraina, ziua 386. Concluzia Comisiei de investigații a ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina
Sursa foto: hepta / Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2023   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Washingtonul nu trimite Kievului aparate F-16, după ce Polonia a decis să expedieze Ucrainei avioane MiG 29
  • Comisie ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina
  • Polonia a anunțat că trimite primele patru avioane de vânătoare MiG 29 în Ucraina
  • Autoritățile de la Varșovia au arestat mai mulți suspecți care pregăteau diversiuni
  • Manifestanți mobilizați de partidul pro-rus "ȘOR" au fost implicați în violențe la Chișinău
  • Liderul separatist pro-rus din Donețk confirmă că ucrainenii nu pleacă din Bahmut
  • Explozie puternică și incendiu la un sediu FSB din Rusia, în Rostov pe Don
  • O dronă chineză modificată de Rusia a fost doborâtă în Ucraina
  • Niciun semn că Ucraina își retrage trupele din Bakhmut, iar situația rămâne ”dificilă”
  • Până la 30.000” de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Bakhmut

Update 21:30 Echipaje ale Forţelor Navale ruse au recuperat mici fragmente ale dronei militare americane care s-a prăbuşit în Marea Neagră, afirmă un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului, potrivit postului de televiziune CNN.

Conform oficialului citat, echipele de intervenţie ruse au colectat mici fragmente ale fuselajului exterior.

Administraţia de la Washington a minimizat importanţa datelor sensibile pe care ar putea să le obţină Rusia dacă va recupera drona de tip MQ-9. "Am făcut imposibilă colectarea datelor valoroase din resturile dronei sau din fragmentele rămase la suprafaţa apei", a declarat anterior John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Statele Unite au anunţat că drona a căzut la 140-150 de kilometri sud-vest de coastele Crimeei, regiune ucraineană anexată unilateral de Rusia din 2014. Dar, conform unor surse citate de site-ul rus ForPost şi de cotidianul Le Monde, Forţele Navale ruse ar fi localizat drona americană cu un robot submarin la circa 60 de kilometri sud de Sevastopol. În zonă a fost creat un perimetru naval de securitate, iar echipaje navale ale Rusiei vor încerca să recupereze drona.

Ministerul rus al Apărării urmează să decidă dacă poate recupera sau nu drona militară americană căzută în Marea Neagră, a anunţat joi Preşedinţia de la Moscova.

Washingtonul şi Moscova îşi atribuie reciproc responsabilitatea pentru incidentul aerian produs marţi deasupra Mării Negre, soldat cu prăbuşirea unei drone militare de tip MQ-9 a Statelor Unite.

Update 20:01 Statele Unite au reacționat la anunțul făcut de Polonia, conform căruia guvernul de la Varșovia va expedia Kievului avioane de luptă sovietice MiG 29.

Hotărârea Poloniei de a trimite MiG-uri 29 în Ucraina este o "decizie suverană", care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să trimită avioane F-16 americane guvernului de la Kiev, a anunțat, joi, Casa Albă.

Președintele american Joe Biden a declarat că expedierile de avioane de luptă americane "nu sunt în cărți în acest moment", deși nu a exclus complet această posibilitate.

Angajamentul Poloniei - primul de acest fel la nivelul statelor NATO - de a trimite patru avioane MiG 29 pentru a ajuta la efortul de război al Ucrainei în fața Rusiei, nu modifică poziția exprimată anterior de Joe Biden, a declarat John Kirby (foto), un oficial de rang înalt în cadrul Consiliului Național de Securitate american.

"Sunt decizii suverane pe care le ia orice țară și noi respectăm aceste decizii suverane", a adăugat el.

Kirby a refuzat să facă alte comentarii pe marginea anunțului Varșoviei, spunând că nu crede că este rolul SUA "să caracterizeze decizia Poloniei într-un fel sau altul".

Update 19:01 O comisie internațională a ONU a comunicat joi că are suficiente dovezi în sprijinul acuzațiilor conform cărora Rusia a comis crime de război în Ucraina.

Faptele ar fi fost comise în mai multe regiuni, nu doar din Ucraina, ci chiar din Rusia, și includ violențe sexuale și deportări de copii, transmite presa internațională.

În plus, forțele militare ruse au comis crime contra umanității în valul de atacuri lansate în octombrie 2022 asupra infrastructurii energetice ucrainene, la fel cum au făcut-o și responsabilii politici, prin validarea utilizării torturii, susține comisia ONU.

"Comisia a concluzionat că forțele armate ale Rusiei au comis atacuri cu arme explozive în zone populate, cu aparentă desconsiderare față de suferința și daunele cauzate civililor", se afirmă în raportul care va fi prezentat săptămâna viitoare Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, fiind prezentat, joi, în avans, ziariștilor.

Conform acestui document, pe măsură ce trupele rusești au avansat pe teritoriul ucrainean, cazurile de ucidere a civililor care nu participau la ostilitățile armate s-au înmulțit, la fel ca și cazurile de detenție și izolarea acestora în facilitați înființate în acest scop atât în Ucraina ocupată, cât și în Rusia.

În localitățile ocupate, soldații ruși au făcut raiduri în casele oamenilor și s-au dedat la violențe sexuale sau la amenințări cu violențe sexuale împotriva rezidenților de ambele sexe.

În ceea ce-i privește pe copiii deportați pe teritoriul rusesc, martorii intervievați de comisie au indicat drept probabil că aceștia au pierdut definitiv contactul cu familiile lor.

Update 17:08 Polonia a anunțat, joi, că trimite Ucrainei avioane militare de luptă MiG 29.

Este prima țară NATO care livrează Kievului aviație de luptă.

Anunțul a fost făcut, joi, de președintele Andrzej Duda.

"În prima etapă, vom transfera Ucrainei, în următoarele zile, patru aparate deplin operaționale", a spus Duda în cursul unei conferințe de presă organizate după întâlnirea cu președintele Cehiei, Petr Pavel.

Alte șase avioane de vânătoare de tip MIG-29 ar urma să fie livrate Ucrainei ulterior, a adăugat președintele polonez, precizând că aceste aparate sunt "în curs de întreținere".

Polonia a fost, de asemenea, prima țară NATO care a decis trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina.

Anunțul premierului polonez Mateusz Morawiecki a fost făcut în mod simbolic pe 24 februarie, la exact un de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Update 16:01 Situația din orașul ucrainean Bahmut rămâne "complicată" și forțele ucrainene nu dau semne de plecare.

Estimarea aparține liderului auto-proclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, relatează CNN.

"Situația din Artemivsk (numele rusesc al orașului, n.r.) rămâne complicată. Kievul nu are de gând să-și retragă trupele", a spus Pușilin, joi, pentru agenția de stat rusă RIA Novosti.

Liderul pro-rus a adăugat însă că singurul drum spre Bahmut utilizabil de către forțele ucrainene este în prezent vizat de tiruri și mai puternice ale mercenarilor din Grupul Wagner.

CNN notează că mercenarii grupului Wagner, care au un rol proeminent de partea rusă în luptele din Bahmut, au realizat câștiguri foarte limitate în ultima săptămână în oraș și în jurul acestuia.

La rândul său, Institutul american pentru Studiul Războiului, ISW, a prognozat că "pierderile în oameni, artilerie și echipamente la Bahmut vor limita, probabil, capacitatea Wagner de a finaliza o încercuire strânsă a localității sau de a câștiga un teritoriu substanțial în luptele pentru zonele urbane".

"Se pare că ofensiva Wagner, în sine, nu va fi suficientă pentru a cuceri Bakhmut", a apreciat ISW.

O animație realizată de platforma warmapper.org și distribuită pe Instagram arată cum, între 14 ianuarie și 11 martie, trupele ruse au reușit doar o încercuire parțială a localității și capturarea câtorva zone din estul orașului.

View this post on Instagram

A post shared by Ukraine War Map (@war.mapper)

Update 15:01 Manifestanți mobilizați de partidul pro-rus "ȘOR" au fost implicați în violențe la Chișinău.

Violențe la Chișinău: un grup de contra-manifestanți s-a ciocnit cu protestatarii scoși în stradă de partidul pro-rus ȘOR

Protestatarii s-au adunat în fața Parlamentului Republicii Moldova, agitând pancarte, și au scandat împotriva președintei Maia Sandu, înainte ca acțiunea să capete o turnură violentă.

Presa din republică scrie că participanții la protestul de joi au blocat un bulevard și au forțat intrarea în instituție.

În imaginile difuzate de Antena 3 CNN se poate vedea cum un grup de bărbați se îndreaptă spre grupul de protestatari aduși de "ȘOR" și începe să îi împingă pe participanții la miting.

Forțele de ordine au intervenit iar polițiștii au reținut și dus la secție mai multe persoane, între care un individ care avea asupra sa o arma albă.

Din primele informații, ar fi vorba despre 20 de bărbați care ar fi provocat violențele, menționează Antena 3 CNN.

Update 14:22 Autoritățile din Polonia au identificat și arestat mai multe persoane suspecte că au colaborat cu serviciile de spionaj din Rusia.

Este vorba de nouă indivizi, reținuți de Agenția de Securitate Internă din Polonia, anunță Antena 3 CNN.

Suspecții ar fi făcut parte dintr-o rețea mai mare specializată în crearea de diversiuni, spun autoritățile poloneze.

"Suspecții desfășurau activități de informații împotriva Poloniei și pregăteau acte de diversiune în numele serviciilor secrete rusești. Cei reținuți sunt străini de la frontiera de est. Instanța a aplicat arestul preventiv pentru șase dintre ei. Parchetul a formulat acuzații de spionaj în favoarea Rusiei și  de participare la un grup infracțional organizat", a spus ministrul de Interne din Polonia, Mariusz Kaminski.

Potrivit acestuia, persoanele reținute pregăteau acțiuni de diversiune menite să blocheze furnizarea de echipamente, arme și ajutoare militare către Ucraina.

Ofițerii de securitate internă au sechestrat camere de luat vederi, echipamente electronice și dispozitive de urmărire GPS care urmau să fie montate pe transporturile către Ucraina.

Update 13:32 O explozie puternică s-a produs la un sediu din Rostov pe Don al serviciului rus de informații FSB.

Publicațiile ruse relatează că deflagrația de proporții a avut loc joi dimineața la un depozit al Directoratului de Frontieră din cadrul FSB
Incendiul care a urmat s-ar fi extins și la clădirea principală.

Imaginile distribuite din surse locale pe rețelele de socializare arată o zonă întinsă între două clădiri, cuprinsă de flăcări pe margini, în timp ce din centru se degajă un fum gros, negru.

Alte imagini surprinse de la înălțime înfățișează aceeași zonă acoperită de un fum alb, probabil după intervenția pompierilor.

Într-o relatare a agenției de stat RIA, citată de CNN, se spune: "Ard garajele într-un imobil mare pe două etaje. Sunt depozite la etajul al doilea".

Update 12:30 Epava unei drone de fabricație chineză a fost filmată și fotografiată de o echipă CNN într-o zonă din estul Ucrainei, unde au loc lupte între forțele de apărare și trupele de invazie ale Moscovei.

Este vorba despre o dronă comercială Mugin-5, fabricată de o companie chineză cu sediul în orașul-port Xiamen, pe coasta de est a Chinei, notează sursa citată.

Ucrainenii spun că au doborât aparatul cu automatele Kalașnikov, în weekend.

Aparatele Mugin-5 sunt cunoscute sub denumirea populară de "drone Alibaba", fiind disponibile la vânzare pentru aproximativ 15.000 de dolari pe comerciale chinezești.

Compania Mugin Limited a confirmat pentru CNN că drona doborâtă în Ucraina a fost construită într-o fabrică a sa și a calificat incidentul drept "profund nefericit".

Este cel mai recent exemplu de dronă civilă adaptată de armata rusă în scopuri militare. 

Occidentul a semnalat în ultima perioadă că guvernul de la Beijing ar putea lua decizia de a trimite tehnică militară în Rusia, pentru a susține Moscova în război însă autoritățile chineze au negat o astfel de intenție.

Update 11:30. Vorbind astăzi într-un interviu la televiziunea de stat, Denis Pușilin a spus că nu există semne că ucrainenii vor renunța.

”Situația rămâne complexă și dificilă”, a spus el.

”Adică, nu vedem că există vreo premisă că inamicul va retrage pur și simplu unitățile”, a adăugat, potrivit SkyNews.

Orașul din est, Bakhmut, a fost cândva gazda a peste 70.000 de civili, dar acum are mai puțin de 12.000 de locuitori în regiune.

Forțele ruse - conduse de mercenarii Wagner - au încercat de luni de zile să încercuiască și să captureze regiunea, ceea ce s-a transformat într-una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului de un an.

Capturarea orașului va permite trupelor ruse să lanseze mai multe ofensive mai adânc pe teritoriul ucrainean.

Update 10:00. Ian Stubbs, care face parte din delegația Marii Britanii la OSCE, a declarat că Rusia suferă rate „extrem de ridicate” de victime în timp ce luptă pentru a câștiga controlul asupra orașului minier de sare din est. 

”Din mai anul trecut, între 20-30.000 de forțe Wagner și forțe armate rusești au fost ucise și rănite doar în zona din jurul orașului Bakhmut, o pierdere uriașă de vieți omenești pentru un avans teritorial total de aproximativ 25 km”, a spus el. 

El a spus că acesta este echivalentul a ”peste 800 de militari ruși uciși sau răniți pentru fiecare kilometru parcurs, marea majoritate dintre ei luptători Wagner”. 

În fața acestor pierderi, el a spus că fondatorului Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, „îi este din ce în ce mai dificil să reaprovizioneze ceea ce el a numit „mașina de tocat carne” în estul Ucrainei”, potrivit SkyNews

Forțele Wagner luptă alături de forțele convenționale rusești în Bakhmut, dar fondatorul grupului a criticat în mod repetat conducerea militară a Moscovei că nu a furnizat suficientă muniție trupelor sale din estul Ucrainei. 

Update 08:30. Rusia începe de la 1 aprilie noua mobilizare. Ținta este să mărească armata cu 400.000 de rezerviști. 

Ministerul Apărării a trimis deja ordinele de încorporare către comisariatele militare și a stabilit pentru fiecare regiune în parte numărul de rezerviști. 

Moscova a anunțat, de altfel, și creșterea vârstei de recrutare, astfel încât toți cetățenii ruși cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani să poată fi încorporați, în condițiile în care legea privind serviciul militar obligatoriu prevede limita de vârstă între 18 și 27 de ani.   

Potrivit ministrului rus al Apărării, planul Moscovei este ca, până la sfârșitul anului, numărul militarilor profesioniști să crească de la 400.000 la 521.000. 

Oficialii ucraineni au menționat că Rusia a angajat în jur de 330.000 de militari pentru a invada Ucraina, fără să impună la mobilizare parțială sau totală în Rusia. Lor li se adaugă, bineînțeles, mercenarii Wagner.  

Se estimează că 50.000 de mercenari au fost desfășurați în Ucraina de la începutul războiului și cel puțin 40.000 dintre ei provin din închisorile rusești. 

Nouă ţări vor furniza Ucrainei peste 150 de tancuri de tip Leopard

Nouă națiuni au asumat angajamentul de a furniza Ucrainei peste 150 de tancuri de fabricaţie germană de tip Leopard, a declarat miercuri secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu ocazia reuniunii prin videoconferinţă a Grupului de contact.

"Coaliţia ţărilor care donează tancuri Leopard Ucrainei continuă să se extindă. Nouă ţări s-au angajat să furnizeze Ucrainei peste 150 de tancuri Leopard", a afirmat Lloyd Austin, conform cotidianului Le Monde.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, s-a declarat "optimist" în legătură cu rezultatele reuniunii Grupului de contact şi a salutat angajamentele coaliţiei anti-Kremlin.

Germania a acceptat în ianuarie, pe fondul presiunilor exercitate de Statele Unite şi de alte naţiuni din NATO, să livreze Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 şi să autorizeze transferul de vehicule de acelaşi tip de către alte ţări europene. În plus, Berlinul a autorizat exportul în Ucraina al unor tancuri de tip Leopard 1. Statele Unite vor furniza Ucrainei, în cadrul acordului cu Germania, 31 de tancuri de tip M1 Abrams.

Război în Ucraina, 15 martie | Moscova anunță că va încerca să recupereze drona americană trimisă pe fundul Mării Negre de avioane rusești

Război în Ucraina, 14 martie | Vladimir Putin spune că miza conflictului este existenţa Rusiei | Zelenski cere consolidarea rezistenţei

Război în Ucraina, 13 martie | Rusia și-a mărit numărul de nave dotate cu rachete din Marea Neagră

Război în Ucraina, 12 martie | Sute de militari ruși și ucraineni au murit în ultimele 24 de ore la Bahmut

Război în Ucraina, 11 martie | Grupul Wagner deţine controlul estului oraşului Bahmut

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close