Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 383. Rusia și-a mărit numărul de nave dotate cu rachete din Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 383. Rusia și-a mărit numărul de nave dotate cu rachete din Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 383. Administraţia Rusiei a anunţat luni seară, în contextul negocierilor cu Naţiunile Unite, că este favorabilă prelungirii Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar doar 60 de zile.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2023   •   21:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia este favorabilă prelungirii Acordului exporturilor de cereale, dar doar 60 de zile
  • Curtea Penală Internațională pregătește două cazuri de crime de război legate de invazia rusă
  • Președintele Chinei vrea să discute cu Volodimir Zelenski după întâlnirea cu Vladimir Putin
  • Premierul georgian îl acuză pe preşedintele Zelenski de imixtiune în politica internă a Georgiei
  • General francez: "După războiul din Ucraina, urmează prăbușirea Rusiei"
  • Șeful spionajului militar din Ucraina: "În locul lui Putin au fost trimise sosii la evenimente publice"
  • Președintele rus Vladimir Putin ar urma să se deplaseze săptămâna aceasta în Ucraina.
  • Kremlinul păstrează discreția cu privire la vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova
  • Șeful forțelor terestre ucrainene: "Situația rămâne dificilă la Bahmut"
  • Ucrainenii au respins 102 atacuri într-o zi
  • Sute de militari ruși și ucraineni au murit în ultimele 24 de ore la Bahmut
  • Rusia și-a mărit numărul de nave dotate cu rachete din Marea Neagră

Update 21:35 Sanna Marin, prim-ministrul finlandez s-a declarat deschisă discuţiilor cu privire la posibilitatea de a dona Ucrainei avioane de luptă F-18 care urmează să fie înlocuite în curând cu avioane F-35 mai moderne, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Update 20:20 Curtea Penală Internaţională deschide două cazuri de crime de război împotriva Rusiei

Curtea Penală Internaţională (CPI) îi ia în vizor pe ruşii care au comis crime de război în Ucraina, a relatat luni publicaţia americană New York Times, citând două prime dosare vizând deportarea de copii ucraineni în Rusia şi lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Update 19:00: Administraţia Rusiei a anunţat luni seară, în contextul negocierilor cu Naţiunile Unite, că este favorabilă prelungirii Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar doar 60 de zile, cerând eforturi suplimentare pentru normalizarea vânzărilor de produse ruse.

"Partea rusă nu se opune unei noi prelungiri a Iniţiativei Mării Negre, după expirarea celui de-al doilea mandat, pe 18 martie, dar doar 60 de zile", a declarat Serghei Verşinin, unul dintre adjuncţii ministrului rus de Externe, prezent la Geneva pentru negocieri cu Martin Griffiths, secretar general adjunct al ONU responsabil de Afaceri Umanitare, şi cu Rebeca Grynspan, secretarul general al Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare. Până în prezent, Acordul cerealelor, garantat de ONU şi de Turcia, era prelungit pentru perioade de 120 de zile.

"Poziţia noastră viitoare va fi determinată de progrese tangibile spre normalizarea exporturilor noastre agricole, nu doar în vorbe, ci prin acţiuni. Acest lucru include plăţile bancare, logistica de transport, asigurări, deblocarea activităţilor financiare şi aprovizionarea cu amoniac pe conducta Togliatti-Odesa", a subliniat oficialul rus, citat de cotidianul Le Monde.

Rusia a formulat o serie de obiecţii privind prelungirea Acordului cerealelor. Moscova insistă pentru facilitarea exporturilor ruse de cereale şi fertilizatori. Acordul actual permite acest lucru, dar Rusia este nemulţumită de unele aspecte practice.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, au evidenţiat săptămâna trecută, în cursul unei întâlniri desfăşurate la Kiev, necesitatea prelungirii Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Update 17:00: Ucrainenii susțin că rușii au atacat o echipă de electricieni

Militarii rusești au atacat o echipă de electricieni din Herson, susțin liderii militari din regiunea ucraineană, citați de Sky News.

Specialiștii făceau reparații la sistemul energetic atunci când au fost atacați de ruși.

Administrația militară din Herson a afirmat că trupele rusești „au atacat o echipă de lucrători în domeniul energiei" în satul Darivka.

Un inginer a fost rănit și a fost transportat la un spital local.

„În timpul bombardamentului inamic, specialiștii au efectuat lucrări de recuperare de urgență", au anunțat ucrainenii.

Ucraina a recucerit orașul Herson în noiembrie, după aproape opt luni de ocupație de către forțele rusești.

Zona este bombardată constant de rușii aflați de malul opus al râului Dnipro.

Update 16:30 Curtea Penală Internațională „va deschide două cazuri de crime de război legate de invazia rusă", potrivit unor informații obținute de New York Times.

Curtea Penală Internațională intenționează să deschidă două cazuri de crime de război legate de invazia Rusiei în Ucraina, solicitând mandate de arestare pentru mai multe persoane, potrivit informațiilor preluate de Sky News.

Informațiile apar la aproximativ o săptămână după ce unul dintre procurorii curții, Karim AA Khan KC, a vizitat Ucraina pentru a patra oară.

„Această misiune a venit într-un moment crucial, permițându-ne să facem pași importanți în activitatea noastră de investigare, să ne aprofundăm angajamentul cu autoritățile naționale și să ne întâlnim cu cei afectați de presupusele crime internaționale din Ucraina. Plec din Ucraina cu sentimentul că impulsul către justiție se accelerează", a spus procurorul în timpul ultimei vizite în Ucraina

Nu se știe încă ce conțin dosarele procurorilor, dar Karim Khan, în timpul ultimei sale călătorii în Ucraina, a ținut să vorbească despre copiii ucraineni care ar fi fost duși în mod ilegal în Rusia.

Update 16:00 Preşedintele Chinei, Xi Jinping, intenţionează să aibă prima discuţie de la începerea războiului din Ucraina cu omologul său Volodimir Zelenski, dar, cel mai probabil, după vizita pe care ar urma să o efectueze săptămâna viitoare în Rusia, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Conform unor oficiali care au preferat să păstreze anonimatul, Xi Jinping s-ar putea deplasa în Rusia săptămâna viitoare, pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin. După vizita la Moscova, liderul chinez s-ar putea deplasa în mai multe ţări europene.

În plus, Xi Jinping intenţionează să aibă o discuţie prin videoconferinţă cu Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Iniţiativele reflectă intenţiile Beijingului de a se implica mai activ în eforturile diplomatice pentru oprirea războiului izbucnit prin invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, China şi-ar putea consolida credibilitatea ca putere globală în contextul în care săptămâna trecută a facilitat normalizarea relaţiilor între Arabia Saudită şi Iran.

Update 15:30 Premierul georgian Irakli Garibaşvili l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de imixtiune în politica internă a Georgiei prin comentariile sale despre protestele desfăşurate la Tbilisi, acuzaţie ce a provocat un răspuns nervos din partea Kievului, relatează luni Reuters.

În timpul protestelor împotriva proiectului de lege privind "agenţii străini", Zelenski le-a mulţumit demonstranţilor georgieni pentru că au purtat drapele ale Ucrainei şi le-a urat "succes democratic".

"Când o persoană care este în război (...) răspunde acţiunilor distructive a câtorva mii de persoane aici în Georgia, aceasta este o dovadă directă că această persoană este implicată, motivată să facă să se întâmple şi aici ceva, o schimbare", a spus într-un interviu televizat duminică seară premierul Garibaşvili, referindu-se la Zelenski.

Potrivit premierului georgian, preşedintele Ucrainei caută să atragă Georgia în conflictul cu Rusia.

În replică, MAE de la Kiev l-a acuzat pe premierul Garibaşvili că repetă "propaganda rusească". "Respingem categoric aceste acuzaţii, care nu au nimic de-a face cu realitatea. Autorităţile georgiene caută un inamic unde nu există", a mai transmis MAE ucrainean.

În urma protestelor, guvernul de la Tbilisi a retras proiectul de lege privind "agenţii străini", care afecta ONG-urile şi despre care criticii susţin că este inspirat dintr-o legislaţie similară adoptată în Rusia. Cu toate acestea, manifestaţiile au continuat. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut la rândul său că protestele din Georgia sunt orchestrate din străinătate după modelul Maidanului de la Kiev.

Update 14:30 "Războiul cu Ucraina este un aperitiv, va urma felul principal - prăbușirea Rusiei". Este declaraţia unui general francez care susţine, totodată, că armata ucraineană este cea mai bine pregătită din Europa, în acest moment.

Fostul comandant adjunct al forțelor NATO în Europa, a mai spus şi că armata rusă este "de liga a treia", care se bazează prea mult pe trupele de mercenari, care fac coordonarea în teren extrem de grea.

Aceste detalii vor face ca Moscova să piardă războiul, a mai spus oficialul.

Update 13:00 Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare din Ucraina, și-a menținut, într-un interviu acordat HotNews.ro, afirmația că liderul rus Vladimir Putin suferă de cancer și a spus că acesta ar fi fost reprezentat de sosii (dubluri) la mai multe evenimente publice.

"În primul rând aș vrea să precizez că am declarat acest lucru încă din 2021. Atunci am fost întrebat de jurnaliști și am spus că (lui Putin) i-au mai rămas doi-trei ani de trăit. Din acest motiv nu e nimic nou în această declarație (...) Mai ales că există și întrebarea dacă acel Putin pe care noi îl cunoaștem mai este în viață. Noi avem informații confirmate că la ultimele evenimente la care ar fi participat Putin au fost persoane care l-au înlocuit", a spus Budanov, conform sursei citate.

El s-a arătat sceptic cu privire la îndepărtarea de la putere a administrației lui Vladimir Putin și a indicat că, mai degrabă, s-ar putea produce "un transfer de putere", cu care oamenii se vor obișnui.

Budanov a fost chestionat și în legătură cu posibilitatea ca, dacă războiul se va muta în Crimeea, Kremlinul să ordone o lovitură nucleară în Ucraina.

"În primul rând, nu cred acest lucru. Dar să presupunem că nu am dreptate. Atunci apare o întrebare simplă: de ce nu s-a întâmplat acest lucru până acum? Pentru că este imposibil. Acest tip de armament, arma nucleară, nu este un armament care poate fi utilizat.

Reprezintă doar o garanție că nu va fi folosit. Iar acest lucru vi-l spune o persoană care s-a născut într-un stat care poate fi numit 'atomic'. Rusia nu poate să utilizeze acest tip de armament, asta pentru că prețul plătit ar fi prea mare", a concluzionat el.

Update 12:00 Președintele rus Vladimir Putin ar urma să se deplaseze săptămâna aceasta în Ucraina.

Presa de la Moscova, citată de Antena 3 CNN, relatează că președintele rus va merge într-una dintre "regiunile țării", fără a specifica în care anume.

Aceste planuri vin în contextul în care pe 18 martie se împlinesc nouă ani de când Rusia a anexat Crimeea.

Anexarea nu este recunoscută pe plan internațional.

Pe acest fundal, în care armata rusă nu i-a putut furniza lui Putin nicio victorie recentă pe care s-o exploateze propagandistic, femeile din Rusia fac un apel către liderul de la Kremlin să le cruțe soții și fii.

Într-o înregistrare video transmisă de canalul telegram SOTA, mai multe femei ruse au declarat bărbații din familiile lor au fost "forțați să se alăture grupurilor de asalt" la începutul lunii martie.

Asta, în ciuda faptului că au făcut doar patru zile de antrenament militar de la mobilizarea care a avut loc în septembrie anul trecut.

Clipul le arată pe protestatare ținând o pancartă pe care scrie "Divizia 580 Artilerie".

Recrutările în masă au stârnit proteste în Rusia, în timp ce mulți bărbați au fugit din țară pentru a nu fi luați în armată.

Update 10:00 Președintele chinez Xi Jinping plănuiește să călătorească în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său, Vladimir Putin.

Proiectul acestie vizite vine în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, un efort care a fost întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Beijingului pentru Moscova.

Agenția rusă de știri Tass a anunțat în 30 ianuarie că Putin l-a invitat pe Xi să facă o vizită în Rusia în primăvară. Wall Street Journal a relatat, luna trecută, că o vizită la Moscova ar putea avea loc în luna aprilie sau la începutul lunii mai.

Însă surse citate de Reuters, care au solicitat anonimatul, spun că deplasarea liderului chinez în Rusia se va desfășura mai devreme decât se prevedea iar întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la posibilitatea ca Xi să meargă la Moscova, iar Kremlinul a refuzat să comenteze.

Luna trecută, Putin l-a primit pe diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, într-o vizită la Moscova.

China și Rusia au încheiat un parteneriat în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă.

Evenimentul s-a petrecut cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar cele două părți au continuat să reafirme soliditatea legăturilor lor.

Update 09:00 Situația din zona orașului Bahmut, din estul Ucrainei, rămâne dificilă, dar forțele ucrainene resping toate încercările armatei ruse de a captura oraşul.

Informația a fost comunicată, luni, de comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskii, transmite Reuters.

"Situația din jurul orașului Bahmut rămâne dificilă. Toate tentativele inamicului de a captura orașul sunt respinse cu artilerie, tancuri și alte arme", a spus oficialul militar ucrainean.

Potrivit acestuia, gruparea rusă de mercenari Wagner atacă din mai multe direcții, încercând să spargă apărarea trupelor ucrainene și să avanseze către cartierele centrale ale orașului.

Informațiile nu au putut fi verificate de presa internațională din surse independente.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că responsabilii de la Kiev au decis să continue luptele la Bahmut deoarece bătălia epuizează cele mai bune unități ale armatei ruse.

Pentru Moscova, cucerirea orașului Bahmut este un obiectiv important, pentru că ar însemna străpungerea apărării ucrainene şi ar fi un pas spre capturarea întregii regiuni industriale Donbas.

Update 08:00 Forțele ucrainene au respins 102 atacuri în ultima zi, potrivit ultimei actualizări a Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei, informează luni The Guardian.

În cea mai recentă actualizare, Statul Major al forțelor armate ucrainene a precizat că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în regiunile din direcțiile Lymansky, Bakhmutsky, Avdiivskyi, Marinskyi și Shakhtarskyi.

Conform aceleiași surse, în jurul orașelor Kupyans și Lymansk, forțele ruse au continuat să încerce să străpungă apărarea ucraineană prin asalturi în mai multe zone și bombardamente de artilerie.

Potrivit actualizării, forțele ruse „continuă să jefuiască teritoriile capturate temporar”.

Recent, ocupanții au început să scoată din centrul educațional și de formare al centralei nucleare din Zaporojia echipamente educaționale, care erau folosite pentru a îmbunătăți calificările personalului.

Update 00:00 ”Deficitul de muniții este problema numărul unu în încercarea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei. 

Producătorii germani de arme au spus la Conferința de securitate de la Munchen, luna trecută, că sunt gata să livreze, dar așteaptă ca guvernul să semneze contractele. Deci problema este la guvern. 

Nu mă aștept ca aliații occidentali să livreze prea curând Ucrainei avioanele de luptă pe care le-a cerut, dar consider că piloții ucraineni ar trebui oricum antrenați, astfel încât să fie pregătiți odată ce decizia va fi luată.

Dacă Germania ar antrena piloți ucraineni, acesta ar fi un mesaj clar al angajamentului său politic”, a declarat Dmitro Kuleba.

Război în Ucraina, 12 martie | Sute de militari ruși și ucraineni au murit în ultimele 24 de ore la Bahmut

Război în Ucraina, 11 martie | Grupul Wagner deţine controlul estului oraşului Bahmut

Război în Ucraina, 10 martie | Washingtonul acuză oficial Moscova că încearcă să organizeze o insurecție în Republica Moldova

Război în Ucraina, 9 martie | Oficial lituanian: Rusia are suficiente resurse pentru continuarea războiului timp de doi ani

Război în Ucraina, 8 martie | Jens Stoltenberg nu exclude posibilitatea ca Rusia să ocupe oraşul ucrainean Bahmut

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close