Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 381. Grupul Wagner deţine controlul estului oraşului Bahmut

Război în Ucraina, ziua 381. Grupul Wagner deţine controlul estului oraşului Bahmut

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 20:48 11 Mar 2023 Modificat la 20:48 11 Mar 2023
razboi ucraina rusia 11 martie 2023
Război în Ucraina, ziua 381. Noi bombardamente lângă Zaporojie | Comemorare la Kiev pentru luptătorul ucrainean ”Da Vinci” Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Lupte grele la Bakhmut: zeci de confruntări în ultimele 24 de ore
  • Sursă ucraineană: contraofensiva de primăvară a Ucrainei „nu este departe”
  • Ucraina: patru persoane aflate pe stradă au fost omorâte în timpul bombardamentelor rusești
  • Grupul Wagner deţine controlul estului oraşului Bahmut, Ucraina controlează partea vestică
  • Atacuri aeriene la Herson. Un tânăr a murit
  • Washingtonul anunță oficial că Moscova caută organizeze o insurecție în Republica Moldova
  • Elveţia îşi menţine neutralitatea militară şi refuză să aprobe livrări de arme în Ucraina
  • Kiev: Mii de oameni au venit la înmormântarea lui "Da Vinci", cel mai tânăr comandant de batalion din istoria Ucrainei
  • Șeful mercenarilor Wagner se plânge că i-au fost tăiate legăturile cu responsabilii armatei ruse

Update 20:30 Zeci de confruntări au avut loc la Bakhmut în ultimele 24 de ore, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Acesta a mai spus că în sprijinul grupului Wagner au fost trimiși parașutiști ruși, potrivit CNN.

Atacurile rusești asupra orașului Bakhmut din estul Ucrainei continuă, iar în ultimele 24 de ore au avut loc peste 50 de lupte între forțele ucrainene și cele rusești, a spus purtătorul de cuvânt.

„Inamicul a desfășurat în mod activ operațiuni de luptă toată săptămâna, la fel ca săptămâna precedentă. Ziua de ieri nu a făcut excepție. În ultimele 24 de ore, inamicul a atacat pozițiile noastre din sectorul Bakhmut de 157 de ori cu artilerie și lansatoare de rachete multiple", a declarat sâmbătă, la televiziunea națională, Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al grupării estice a Forțelor Armate ucrainene.

Cherevatyi a mai spus că, la nivel terestru, orașul a fost atacat de 16 ori, iar 23 de lupte au avut loc în cartiere. El a mai dezvăluit că majoritatea grupurilor de asalt sunt formate din mercenari Wagner sprijiniți de parașutiști ruși.

Update 20:00 Iranul va cumpăra avioane de luptă Su-35 din Rusia, relatează un post de televiziune iranian, citat de Reuters.

Iranul a ajuns la un acord pentru a cumpăra avioane de vânătoare Su-35 din Rusia, a anunțat sâmbătă presa de stat iraniană. Informația nu a fost confirmată de partea rusă și nu au fost oferite detalii despre contract. Membrii misiunii Iran la ONU au mai dezvăluit că iranienii s-au interesat și de avioane militare din alte țări, fără a le identifica.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în iulie anul trecut, subliniind bunele relații dintre cele două țări. Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar spune că acestea au fost transportate înainte de începutul războiului din Ucraina.

Forțele aeriene ale Iranului au doar câteva zeci de avioane de atac. Este vorba despre avioane rusești și despre câteva modele americane învechite, achiziționate înainte de revoluția iraniană din 1979.

În 2018, Iranul a declarat că a început producția avionului de vânătoare Kowsar, proiectat la nivel local. Unii experți militari consideră că avionul este o copie fidelă a unui F-5 produs pentru prima dată în Statele Unite în anii 1960.

Update 18:30 Contraofensiva de primăvară a Ucrainei „nu este departe", a anunțat comandantul forțelor terestre ucrainene, potrivit Sky News.

Colonelul-general Oleksandr Syrskyi a declarat că menținerea orașului Bahmut este necesară pentru a câștiga timp pentru Ucraina.

Armata ucraineană trebuie să își facă mai multe rezerve înainte de a lansa un asalt, a scris comandantul pe contul de Telegram al Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainene.

„Adevărații eroi acum sunt apărătorii care țin pe umeri frontul de est. Este necesar să câștige timp pentru a acumula rezerve și a începe o contraofensivă, care nu este departe", a explicat comandantul Oleksandr Syrskyi.

Șeful grupului paramilitar rus, Wagner, a declarat tot sâmbătă că soldații săi fac „tot" ce pot pentru a împiedica o contraofensivă ucraineană.

Luptele de la Bahmut au început în urmă cu mai multe luni. Nici o tabără nu a obținut victorii importante, iar conflictul este de uzură cu numeroase victime.

Update 17:00 Patru persoane aflate pe stradă au fost omorâte sâmbătă în timpul bombardamentelor rusești care au vizat mai multe localități din sudul și estul Ucrainei.

Bombardamentele rusești din sudul și estul Ucrainei au ucis patru civili, au anunțat ucrainenii. Trei persoane au murit în Herson și alta în Kostyantynivka, Donețk.

O femeie în vârstă a fost grav rănită de focurile de artilerie din Herson, potrivit comandantului regional Oleksandr Prokudin.

„Astăzi, ocupanții ruși au lovit din nou Herson. Pe un drum din Mykolayivsky, în apropierea unui magazin, resturile unui obuz au ucis trei persoane", a declarat el pentru televiziunea ucraineană.

Mai multe autobuze, o mașină și un magazin au fost avariate, a adăugat el.

Herson a fost recucerit de forțele ucrainene în noiembrie. De atunci, militarii ruși trag aproape în permanență asupra orașului de pe malul opus al râului Dnipro.

Update 14:00 Grupul de mercenari Wagner, susţinut de Kremlin, a preluat controlul asupra celei mai mari părţi estice a oraşului Bahmut, potrivit informaţiilor Ministerului britanic al Apărării publicate pe 11 martie.

Dar grupul se confruntă cu o nouă provocare pe Bakhmutka, râul care împarte oraşul Bahmut în două şi care marchează acum linia frontului ruso-ucrainean.

Forţele ucrainene au demolat poduri cheie peste râul în nord şi sud.

Zona este dificilă de traversat pentru forţele Wagner în linia de foc a ucrainenilor adăpostiţi în clădirile fortificate din vest, transmite The Kyiv Independent.

Cu toate acestea, forţele ucrainene şi liniile de aprovizionare din vest rămân vulnerabile la încercările continue ale ruşilor de a le flanca dinspre nord şi sud, potrivit raportului.

Ministerul ucrainean al Apărării a recunoscut pe 10 martie că bătălia pentru Bahmut devine tot mai dificilă, deoarece Rusia îşi menţine ofensiva şi continuă să încerce "să străpungă apărarea trupelor noastre".

Imagini recente din satelit cu Bahmut, un oraş aproape pustiu care avea 70.000 de locuitori, au fost capturate de compania privată americană de sateliţi Maxar.

Imaginile publicate pe 10 martie au arătat un oraş cu aspect apocaliptic, cu clădiri avariate şi un pod de cale ferată distrus.

Rusia şi-a intensificat ofensiva pe frontul Bahmut de la jumătatea lunii ianuarie, capturând încet-încet aşezare după aşezare pentru a înconjura oraşul.

În ciuda dimensiunilor sale şi a ruinelor, capturarea oraşului Bahmut ar marca cea mai mare victorie a Rusiei de la începutul anului, când a cucerit ultimele bastioane ucrainene din regiunea Luhansk.

Update 9:00 Anunț important de la Bruxelles. În acest an, Uniunea Europeană a epuizat posibilitățile de a introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Anunțul a fost făcut de șeful serviciului de politică externă al UE, Joseph Borell. Acesta spune că oficialii europeni pot spori în continuare ajutorul militar și financiar pentru Ucraina.

Update 8:30 Mașinile confiscate de la șoferii beți din Letonia sunt trimise în Ucraina pentru a ajuta războiul.

Având una dintre cele mai mari rate de conducere sub influența alcoolului din Europa, politicienii din Letonia au modificat legea anul trecut, astfel încât șoferii care depășesc de peste 3 ori limita legală de alcoolemie să poată fi confiscate și vândute.

În loc să lase depozitele de mașini confiscate să se transforme în cimitire uriașe, ei au apelat la Twitter Convoy, un ONG care a făcut apel la donații de vehicule în urma invaziei Rusiei, relatează Metro.

Fondatorul Reinis Poznaks a declarat: "Nimeni nu se aștepta ca oamenii să conducă în stare de ebrietate atât de multe vehicule, încât nu le pot vinde la fel de repede cum beau oamenii. De aceea mi-a venit ideea - să le trimit în Ucraina".

El a râs când a găsit un steag rusesc prins într-unul dintre vehiculele confiscate, lăsat acolo de proprietarul său.

Legiuitorii letoni s-au angajat să acorde Twitter Convoy 24 de mașini pe săptămână, iar primul lot de 8 a părăsit miercuri capitala Riga.

După ce trec granița, acestea sunt predate armatei ucrainene și spitalelor.

Peste 4.000 de șoferi au fost depistați anul trecut pe șoselele letone cu depășiri ale limitei de viteză, potrivit poliției, și au fost implicați în aproape 1.000 de accidente în 2022.

Update 8:00 Kiev, pagube de peste 50 de miliarde de euro cauzate de război asupra mediului înconjurător: poluarea solului și a aerului, clădiri și păduri distruse.

Ca urmare a invaziei rusești în Ucraina, au fost provocate pagube de mediu în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro. Este concluzia reuniunii Comisiei pentru politica de mediu și gestionarea naturii, conform Ukrinform.

”Noi numărăm fiecare copac distrus. Și fiecare grivnă pe care Federația Rusă ne-o va plăti pentru ceea ce a făcut. În fiecare zi continuăm să înregistrăm noi daune și distrugeri. Conform estimărilor preliminare, daunele totale aduse mediului depășesc deja 2.000 de miliarde de grivne: acestea includ poluarea solului, poluarea aerului, pădurile arse și clădirile distruse. Rusia provoacă o criză climatică, o criză nucleară, o criză umanitară", a declarat prim-ministrul adjunct al mediului și resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Grechanyk.

Oleksandr Filchakov, șeful biroului procurorului regional din Harkov, a adăugat: „Noi înregistrăm și analizăm toate infracțiunile din domeniul ecologiei, atacurile asupra instalațiilor industriale, a depozitelor de petrol”.

---

”Dacă lucrurile vor continua așa, norocul nostru se va termina într-o zi”, este avertismentul sumbru pentru întreaga lume dat de șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Între timp, Kievul rămâne în alertă și se așteaptă oricând la un atac dezlănțuit cu temutele rachete hipersonice.

Rusia a bombardat din nou orașul Zaporojie, în apropiere de cea mai mare centrală nucleară din Europa. Autoritățile locale spun că mii de oameni au rămas fără electricitate, apă și căldură, două școli sunt avariate, ferestrele multor clădiri au fost spulberate.

S-a întâmplat la nici 24 de ore după valul de atacuri cu rachete, în urma căruia centrala nucleară a fost timp de câteva ore complet deconectată de la rețeaua electrică.

Ucrainenii îi acuză pe rușii care ocupă acum centrala că fac modificări neautorizate ale instalațiilor nucleare, că schimbă funcționarea sistemelor de alimentare cu energie și construiesc structuri necunoscute în apropiere.

Între timp, la Kremlin, Putin a reunit Consiliul de Securitate a 2-a zi după atacul masiv. În cele câteva secunde din discuții difuzate de presă, nu a vorbit deloc despre război.

Au fost atacuri aeriene și la Herson, unde un bărbat de 35 de ani a murit în urma bombardamentelor, însă armata ucraineană a reușit să împiedice până acum forțele rusești să încercuiască orașul Bahmut.

Un celebru luptător ucrainean, cunoscut sub numele de ”Da Vinci”, a fost ucis în luptele de la Bahmut.

Astăzi, luptătorul ucrainean a fost comemorat la Kiev.

Război în Ucraina, 10 martie | Washingtonul acuză oficial Moscova că încearcă să organizeze o insurecție în Republica Moldova

Război în Ucraina, 9 martie | Oficial lituanian: Rusia are suficiente resurse pentru continuarea războiului timp de doi ani

Război în Ucraina, 8 martie | Jens Stoltenberg nu exclude posibilitatea ca Rusia să ocupe oraşul ucrainean Bahmut

Război în Ucraina, 7 martie | Parlamentul României a adoptat o declarație la împlinirea unui an de la declanşarea războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 6 martie | Consilierul lui Volodimir Zelenski a transmis un mesaj dur pentru românii care nu susțin Ucraina

×
Etichete: Război Ucraina
x close