Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 378. Jens Stoltenberg nu exclude posibilitatea ca Rusia să ocupe oraşul ucrainean Bahmut

Război în Ucraina, ziua 378. Jens Stoltenberg nu exclude posibilitatea ca Rusia să ocupe oraşul ucrainean Bahmut

Război în Ucraina, ziua 378. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat miercuri că nu poate exclude posibilitatea ca forţele militare ruse să ocupe curând oraşul Bahmut, situat în estul Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 378. Jens Stoltenberg nu exclude posibilitatea ca Rusia să ocupe oraşul ucrainean Bahmut
Sursa foto: hepta
de Andreea Ştefan    |    08 Mar 2023   •   23:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Două miliarde de euro pentru obuze destinate Ucrainei. Kievul spune că este insuficient
  • Borrell speră că statele UE vor conveni până pe 20 martie asupra livrărilor comune de arme Ucrainei
  • Presa germană: anchetatorii au reușit să refacă traseul iahtului cu care s-ar fi deplasat sabotorii care au aruncat în aer gazoductele Nord Stream
  • Serviciile secrete din SUA au estimat cât timp mai plănuiește Putin să ducă războiul în Ucraina
  • Diplomat turc: Rusia menţine obiecţiile privind prelungirea Acordului cerealelor
  • Jens Stoltenberg nu exclude posibilitatea ca Rusia să ocupe oraşul ucrainean Bahmut
  • Zelenski şi Guterres evidenţiază importanţa menţinerii Acordului privind cerealele
  • Șeful Wagner s-a filmat lângă un tanc în Bahmut și i-a transmis un mesaj lui Zelenski: "Întreaga lume va tremura!"
  • Ucrainenii spun că au ucis peste 100 de soldați ruși în zona Bahmut, în ultimele 24 de ore
  • Volodimir Zelenski a dezvăluit la CNN motivul pentru care ucrainenii apără cu disperare orașul Bahmut
  • ”Informator inamic” capturat pentru partajarea de informații despre bazele ucrainene
  • Cel puțin 20.000 de ruși au murit sau au fost răniți la Bakhmut
  • Ucraina neagă orice implicare în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream

Update 23:00 Miniştrii apărării din statele membre ale UE au discutat miercuri la Stockholm un plan de achiziţii şi livrări de obuze destinate Ucrainei care ar putea ajunge la suma de două miliarde de euro.

Conform planului avansat de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, statele UE ar urma să contribuie cu un miliard de euro la fondul denumit "Facilitatea europeană pentru pace" (FEP) pentru rambursarea acelora dintre ele care pot pune urgent la dispoziţia Ucrainei obuze din propriile lor stocuri, în special obuze de calibrul 155 mm, scrie Agerpres.

O contribuţie ulterioară a statelor membre de încă un miliard de euro ar urma să fie folosită pentru achiziţii comune de obuze tot de calibrul 155 şi destinate de asemenea Ucrainei, adică aproximativ 250.000 de obuze, dar care urmează să fie fabricate de industria de apărare europeană şi/sau să fie cumpărate din state terţe.

O asemenea contribuţie financiară de două miliarde de euro se adaugă ajutorului militar de circa 3,6 miliarde de euro pe care statele UE l-au oferit Ucrainei prin contribuţiile la fondul FEP de când Rusia a declanşat războiul contra acesteia în urmă cu un an. Ajutorul militar total al statelor UE pentru Ucraina însumează până în prezent circa 12 miliarde de euro.

Dar ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, prezent la reuniunea de la Stockholm, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de planul european, considerându-l în continuare insuficient. El a subliniat că Ucraina are nevoie de măcar un milion de obuze de calibrul 155 mm, al căror cost ar fi de circa 4 miliarde de euro, aşadar cel puţin dublu faţă de planul discutat.

Armata ucraineană are nevoie lunar de 90.000-100.000 de obuze pentru "a descuraja inamicul"şi a putea lansa contraofensive împotriva trupelor ruse, a indicat ministrul ucrainean.

Update 21:40 Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a exprimat speranţa că reprezentanţii statelor membre vor agrea planul achiziţiilor comune de armament pentru Ucraina, pentru a permite o decizie a Consiliului UE pe 20 martie.

În conferinţa de presă organizată după reuniunea informală a miniştrilor Apărării, desfăşurată în Suedia, Josep Borrell Fontelles a afirmat, conform agenţiei DPA şi publicaţiei Süddeutsche Zeitung, că vor fi decisive următoarele săptămâni pentru luarea unei decizii.

Borrell a propus săptămâna trecută alocarea unui fond suplimentar de un miliard de euro pentru furnizarea de armament Ucrainei. Iniţiativa a fost discutată miercuri la reuniunea informală a miniştrilor Apărării din statele UE, desfăşurată la Stockholm. 

Fondurile ar urma să fie alocate prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în scopul achiziţionării şi transferului rapid în Ucraina a 250.000 de obuze. Însă va fi necesară aprobarea în unanimitate a proiectului de Consiliul UE.

Un vot formal pe această temă este aşteptat la reuniunea Consiliului UE din 20 martie, care se va derula la nivel de miniştri de Externe şi de miniştri ai Apărării.

Update 20:50 Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, și-a exprimat opinia cu privire la ceea ce crede că este tactica rusă în Donbas: să avanseze acolo unde pot, potrivit Sky News.

„Ei înțeleg că nu sunt capabili să avanseze rapid, așa că au o singură tactică - avansează acolo unde pot”, a declarat el.

„Dacă văd că există vreun succes pe undeva, își aruncă toate rezervele în el”. 

Rusia continuă să avanseze în regiunile Donețk și Luhansk, care alcătuiesc Donbasul din estul Ucrainei.

În acest moment, bătălia este cea mai aprigă în jurul orașului Bakhmut, mercenarii Grupului Wagner susținând miercuri că au preluat controlul asupra acestuia.

Cu toate acestea, Ucraina nu a confirmat că acest lucru este adevărat.

Update 20:10 Comunitatea serviciilor de informații americane a publicat un raport de evaluare a amenințărilor care ia în calcul posibilitatea unui conflict direct Rusia - NATO și estimează durata posibilă a războiului din Ucraina.

Potrivit acestui document anual neclasificat, citat de CNN, Rusia "probabil că nu dorește un conflict militar direct cu forțele SUA și NATO"

Există, totuși, potențialul ca acest lucru să se întâmple, indică sursa citată.

"Până acum, liderii ruși au evitat să întreprindă acțiuni care ar extinde conflictul dincolo de granițele Ucrainei, dar riscul de escaladare rămâne semnificativ", se spune în raport. 

Șefa Comunității Naționale a Serviciilor americane de Informații, Avril Haines, a declarat în fața Congresului că războiul din Ucraina a devenit un conflict de uzură în care niciuna dintre părți nu are un avantaj militar definitiv.

Ea a estimat că președintele rus Vladimir Putin va continua, probabil, timp de ani această confruntare. 

"Nu prevedem că armata rusă se va reface suficient de mult în acest an pentru a obține câștiguri teritoriale majore. Cel mai probabil, Putin consideră că timpul lucrează în favoarea sa și că prelungirea războiului, inclusiv cu potențiale pauze în lupte, poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a asigura, în cele din urmă, interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile", a spus Haines.

Update 19:27 Au apărut date noi în cazul sabotajului executat asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2, în care Rusia spune că ar fi implicat Occidentul.

Potrivit unei investigații jurnalistice care citează anchetatori germani, a fost identificat un iaht care ar fi transportat echipajul sabotor şi explozibilii cu care au fost avariate gazoductele în septembrie anul trecut.

Iahtul aparține unei firme din Polonia, care este în proprietatea a doi ucraineni.

Procuratura federală germană a percheziționat în ianuarie ambarcațiunea suspectă, potrivit unui comunicat al instituției.

Un reportaj al televiziunii germane ARD, care citează surse de securitate anonime din cinci țări, arată că vasul suspect a părăsit portul Rostock la Marea Baltică în data de 6 septembrie 2022.

Televiziunea germană susține că anchetatorii au reușit să refacă traseul ambarcațiunii. Din Rostock, iahtul s-ar fi îndreptat spre Wieck și ar fi fost reperat pe insula daneză Christiansø, notează CNN. La bord se aflau presupușii autori. Este vorba de cinci bărbați și o femeie cu următoarele roluri: un căpitan, doi scafandri, doi asistenți și un medic.

Naționalitatea lor nu este cunoscută. Ei au intrat în Germania cu pașapoarte false iar echipamentul urcat pe vas a fost livrat la Rostock cu un camion.

Update 18:30  Rusiei menţine obiecţiile privind prelungirea Acordului exporturilor de cereale pe Marea Neagră, afirmă un diplomat turc, în contextul eforturilor pentru depăşirea impasului.

"Preocupările Rusiei sau problemele cu care se confruntă Rusia nu au fost încă soluţionate", a declarat un diplomat turc, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters şi site-ului Tagesschau.de. Administraţia de la Ankara continuă eforturile pentru a obţine acordul Moscovei de prelungire a iniţiativei exporturilor de cereale pe Marea Neagră.

Rusia a formulat obiecţii privind prelungirea Acordului cerealelor, care va expira pe 18 martie dacă nu va fi prelungit. Moscova insistă pentru facilitarea exporturilor ruse de cereale şi fertilizatori. Acordul actual permite acest lucru, dar Rusia este nemulţumită de unele aspecte practice.

Update 17:30 Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat miercuri că nu poate exclude posibilitatea ca forţele militare ruse să ocupe curând oraşul Bahmut, situat în estul Ucrainei.

"Nu poate fi exclusă posibilitatea ca oraşul Bahmut să cadă, eventual, în următoarele zile", a afirmat Jens Stoltenberg, conform postului de televiziune CNN, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din ţările Uniunii Europene.

"Această situaţie nu reflectă neapărat vreo modificare a situaţiei războiului, dar evidenţiază faptul că nu trebuie să subestimăm Rusia", a subliniat Stoltenberg.

Evgheni Prigojin, directorul Grupului rus Wagner, a afirmat miercuri că partea de est a oraşului Bahmut este sub controlul combatanţilor acestei organizaţii paramilitare. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a insistat, marţi, pentru continuarea operaţiunilor de apărare a oraşului Bahmut, subliniind că zona este importantă din punct de vedere tactic pentru tot estul Ucrainei. "Pentru noi, are o importanţă tactică", a declarat Zelenski, atrăgând atenţia că, în cazul în care forţele militare ruse ar captura oraşul Bahmut, ar avea "drumul deschis" pentru capturarea altor oraşe strategice din estul Ucrainei. "După Bahmut, ar putea merge mai departe. Ar putea merge spre Kramatorsk, spre Sloviansk, ar putea avea drumul deschis s

Update 16:30 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, au evidenţiat miercuri, la Kiev, necesitatea prelungirii Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

"Am convenit astăzi că prelungirea iniţiativei exporturilor de cereale pe Marea Neagră după data de 18 martie este esenţială pentru întreaga lume", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de agenţia Ukrinform.

"Suntem interesaţi să asigurăm că nu este foamete în lume, iar politica noastră comună este să prelungim iniţiativa coridorului cerealelor", a subliniat Zelenski, potrivit CNN.

"Este foarte important că discutăm la Kiev despre modalităţi de restabilire a păcii, despre securitatea internaţională şi despre forţa deplină a Cartei ONU - aceste norme sunt la fel de importante pentru toate naţiunile", a precizat preşedintele Ucrainei.

"Vreau să subliniez importanţa esenţială a prelungirii după data de 18 martie a iniţiativei exporturilor de cereale pe Marea Neagră şi a activităţilor de creare a condiţiilor pentru a permite utilizarea într-o măsură cât mai mare a infrastructurilor de export pe Marea Neagră", a declarat, la rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, conform Agenţiei France-Presse.

Rusia a formulat obiecţii privind prelungirea Acordului cerealelor, care va expira pe 18 martie dacă nu va fi prelungit. Moscova insistă pentru facilitarea exporturilor ruse de cereale şi fertilizatori. Acordul actual permite acest lucru, dar Rusia este nemulţumită de unele aspecte practice.

"Depunem eforturi pentru implementarea şi prelungirea acordului privind cerealele", a declarat duminică Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe. Acordurile dintre Ucraina şi Rusia privind exporturile de cereale sunt garantate de Naţiunile Unite şi de Turcia.

Update 14:30 Șeful companiei militare private rusești Wagner a filmat un nou mesaj video în interiorul orașului Bahmut, în fața unui tanc-monument situat în partea de est a localității.

Evgheni Prigojin a respins afirmațiile ucrainenilor, potrivit cărora mercenarii Wagner ar fi suferit pierderi grele și că sunt aproape de a fi eliminați, ca forță de luptă.

"Vom cuceri această frontieră cu demnitate", a spus Prigojin.

"Ministrul (rus) al Apărării v-a spus că, după capturarea Bahmut, se va deschide spațiul operațional. Iar lumea încă nu s-a confruntat cu armata rusă, care este bine pregătită, cu acele unități care nu au intrat încă în luptă, dotate cu toate armele moderne posibile. Aceste forțe așteaptă să intre în luptă la momentul oportun, imediat după deschiderea spațiului operațional de către Wagner (...) Atunci întreaga lume va tremura", a adăugat el.

Prigojin i s-a adresat, de asemenea, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

"O singură rugăminte: scoateți (din oraș) bătrânii și copiii. Și (trimiteți) aici unități normale pregătite de luptă. Trebuie să ne ocupăm de voi aici, acum", a avertizat el.

Update 13:30 Mai mult de 100 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore în jurul orașului Bahmut, susține purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene care luptă în estul țării.

Serghei Cerevatîi a spus, miercuri, la televiziunea ucraineană, că în ziua precedentă au avut loc în oraș și în jurul acestuia 102 bombardamente și 72 de atacuri rusești.

El a afirmat că inamicului "nu i s-a permis să avanseze și să obțină victorii tactice".

Referindu-se la rolul proeminent al combatanților Wagner în operațiunile rusești, oficialul ucrainean a indicat că mercenarii au fost susținuți de unități aeropurtate, unități mecanizate, de artilerie și aviație.

"Ei au fost literalmente carne de tun timp de opt luni... au fost folosiți într-un mod primitiv pentru a ne epuiza unitățile, pentru a pune în mod constant presiune asupra apărării noastre", a spus purtătorul de cuvânt.

Update 12:30 Președintele ucrainean a explicat, într-un interviu pentru CNN, motivul pentru care armata sa nu renunță la Bahmut, deși apărarea acestui obiectiv a provocat mari pierderi de ambele părți iar orașul este, practic, distrus.

Într-un dialog cu realizatorul CNN Wolf Blitzer, Volodimir Zelenski a arătat că motivațiile rușilor și ucrainenilor în Bahmut sunt diferite.

"Înțelegem ce vrea să obțină Rusia acolo. Rusia are nevoie de cel puțin o victorie, o mică victorie, obținută chiar și prin distrugerea întregului oraș, prin uciderea tuturor civililor din Bahmut. Au nevoie să-și pună steagul acolo (...) pentru a mobiliza societatea lor, pentru a crea această idee, că au o armată puternică. Pentru noi, (obiectivul) este diferit. Este o chestiune tactică. După Bahmut, (rușii) ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruși către alte orașe din Ucraina, în direcția Donețk", a spus Zelenski.

"De aceea băieții noștri rezistă acolo", a adăugat el.

Asaltul trupelor de mercenari Wagner, care s-a accelerat în ultimele zile, a forțat mii de oameni să părăsească Bahmut și a distrus infrastructura locală. Însă apărarea organizată de ucraineni a întârziat progresele Rusiei.

Update 11:00. Într-o postare Telegram, serviciul de securitate ucrainean, cunoscut sub numele de SBU, a declarat că bărbatul rus a fost găsit în timp ce ofițerii întreprindeau „măsuri subversive” în sudul țării. 

Bărbatul, al cărui nume sau vârstă nu au fost dezvăluite, a fost acuzat că a publicat informații despre bazele trupelor ucrainene și locația „facilităților de infrastructură critică” pe site-uri de socializare interzise. 

SBU a spus că informațiile au fost folosite de forțele ruse pentru a pregăti și a efectua lovituri țintite cu rachete. 

”Conform anchetei, suspectul este un rezident local care susține agresiunea armată a Federației Ruse și justifică crimele de război ale rușilor”, se arată în postare. 

”În plus, pe propriile pagini din rețelele de socializare interzise, el a cerut ocuparea violentă a puterii de stat și distrugerea poporului ucrainean”. 

Update 10:00. Bătălia pentru orașul ucrainean Bakhmut a început vara trecută și a provocat zeci de mii de victime, spun oficialii occidentali.

Natura epică a bătăliei este disproporționată în comparație cu semnificația strategică a orașului Bakhmut, consideră specialiștii. Chiar dacă va cădea în mâinile Rusiei, oficialii occidentali susțin că Moscova va câștiga puțin și va pierde foarte mult.

Armata ucraineană a plătit și ea un preț greu, deși oficialii occidentali resping cifrele anunțate marți de ministrul rus al apărării. Acesta a spus că Ucraina a pierdut 11.000 de soldați numai în luna februarie.

Lupte grele se dau în continuare în Bakhmut. Miercuri, grupul de mercenari Wagner din Rusia a anunțat că a preluat controlul deplin asupra părții de est a orașului. Totuși, informația nu a fost confirmată de ucraineni sau de alte surse.

De când au început luptele, aproximativ 90% din populația orașului a plecat. În prezent, orașul este distrus în întregime, iar militarii se luptă printre ruine.

Update 09:00. Prizonierul de război ucrainean care ar fi fost executat de ruși într-o pădure a fost identificat. El era dat dispărut de la începutul lunii februarie pe frontul din Bahmut.  

Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la presupusa execuție a prizonierului ucrainean și au fost puse recompense pe capul ucigașilor. Înregistrarea video de 12 secunde, care s-a viralizat rapid pe rețelele sociale, arată un bărbat neînarmat în uniformă ucraineană, aflat într-o pădure. La vederea inamicului, bărbatul exclamă "Slava Ukraini!" , în traducere "Glorie Ucrainei", după care este împuscat. 

Soldatul ar fi Timofei Șadura, dat dispărut din 2 februarie 2023, după ce a luptat în zona orașului Bahmut. Anunțul privind identificarea acestuia a fost făcut de Brigada 30 Mecanizată a armatei ucrainene. Bărbatul executat a fost apreciat drept un erou de către ucraineni pe rețelele sociale. Curajul sau l-a impresionat și pe președintele Volodimir Zelenski.  

”A apărut o înregistrare video care arată cum ocupanții au ucis cu brutalitate un soldat care le-a spus cu curaj în față: 'Glorie Ucrainei'. Vreau să răspundem cu toții împreună, în unitate, la cuvintele sale: 'Glorie eroului'. Glorie eroilor. Glorie Ucrainei". Și îi vom găsi pe ucigași”, a declarat el.  

Un avocat vocal, Masi Naiem, care a fost rănit anul trecut în luptele din estul Ucrainei, a anunțat o colectă de bani pentru a fi oferită ca recompensă oricărei persoane care îi va identifica pe cei responsabili. El personal a promis 1.000 de dolari, şi anunțului său i-au răspuns mai mulți cetățeni, dintre care unii s-au declarat dispuși să ofere mai mult. Recompensele pentru numele ucigașilor merg până la 20.000 de dolari.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat pe Telegram că Serviciul de Securitate al Ucrainei a înregistrat executarea soldatului ucrainean drept un caz penal, conform unei părți a Codului Penal referitoare la încălcările legilor războiului. 

Autoritățile ucrainene și occidentale afirmă că există dovezi privind mii de crime de război comise în Ucraina de când Rusia a invadat-o, în februarie 2022. Rusia a negat în repetate rânduri că forțele sale ar fi comis atrocități sau că ar fi atacat civili. 

Ucraina neagă implicarea în atacurile asupra Nord Stream

Administrația Volodimir Zelenski a negat, marți seară, orice implicare în actele de sabotaj care au vizat gazoductele Nord Stream în septembrie 2022, pe fondul informațiilor privind implicarea unui grup pro-ucrainean.

"Kievul nu a fost implicat în niciun fel" în atacuri, a declarat, potrivit site-ului Tagesschau.de, Mihailo Podoliak, consilier al șefului Cancelariei președintelui Volodimir Zelenski.

Mihailo Podoliak a subliniat că Administrația de la Kiev nu are informații despre aceste acte de sabotaj.

"Fără dubiu, Ucraina nu este implicată deloc. Nu are niciun sens", a insistat Mihailo Podoliak.

Surse din cadrul Comisiei de investigație a Germaniei au indicat marți că atacurile au fost comise de un grup de comando ucrainean, însă autorii nu au fost identificați şi nici nu se știe cine a ordonat acțiunea.

În același timp, rapoarte de analiză ale serviciilor secrete americane citate de cotidianul The New York Times au semnalat că atacurile au fost comise de un grup pro-ucrainean. Oficiali americani afirmă că nu există dovezi că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sau colaboratori apropiați ai acestuia ar fi implicați în operațiune ori că autorii atacurilor ar fi acționat la ordinul oficialilor din Administrația de la Kiev.

Război în Ucraina, 7 martie | Parlamentul României a adoptat o declarație la împlinirea unui an de la declanşarea războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 6 martie | Consilierul lui Volodimir Zelenski a transmis un mesaj dur pentru românii care nu susțin Ucraina

Război în Ucraina, 5 martie | Bătălia pentru Bahmut: Rusia își asigură un „avantaj pozițional”

Război în Ucraina, 4 martie | SUA anunţă un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina | Republica Moldova, anunţul momentului

Război în Ucraina, 3 martie | După atacurile din Briansk, Rusia se așteaptă să fie atacată în Crimeea

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close