Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 373. După atacurile din Briansk, Rusia se așteaptă să fie atacată în Crimeea

Război în Ucraina, ziua 373. După atacurile din Briansk, Rusia se așteaptă să fie atacată în Crimeea

Război în Ucraina, ziua 373. Guvernul de la Kiev a ordonat evacuarea obligatorie a mai multor zone locuite din regiunea nord-estică Harkov, eliberate de ucraineni, dar unde în prezent trupele ruse au reluat ofensiva.

Război în Ucraina, ziua 373. După atacurile din Briansk, Rusia se așteaptă să fie atacată în Crimeea
Sursa foto: hepta / cnn
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mar 2023   •   21:32

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Secretarul american al Justiţiei a fost în vizită în Ucraina
  • Ministrul rus de Externe a făcut sala să râdă la o conferință internațională
  • Explozie la Krasnodar, în zona unui aerodrom miliiat. Autoritățile spun că a "explodat" iarba uscată de pe câmp
  • După atacurile din Briansk, Rusia se așteaptă să fie atacată în Crimeea
  • Șeful diplomației americane discută cu ministrul ucrainean de externe, la o zi după discuția cu Serghei Lavrov
  • Rusia a declanșat ofensiva în zona Harkov. Kievul a ordonat evacuarea obligatorie a zece localități 
  • Forțele ucrainene au aruncat în aer un pod feroviar în Bahmut
  • Kremlinul a ordonat măsuri suplimentare la frontieră după atacurile din Briansk atribuite ucrainei
  • Kremlin: Furnizarea de armament Ucrainei va prelungi conflictul /Rusia îşi suplimentează securitatea
  • Olaf Scholz, întâlnire cu Joe Biden la Washington
  • Solicitare pentru Vladimir Putin pentru a declara oficial război Ucrainei
  • Bătălia pentru Bahmut devine una dintre cele mai sângeroase

Update 21:32 Secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, s-a aflat vineri în vizită în Ucraina, unde a avut o serie de întrevederi cu oficiali ucraineni, inclusiv cu preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat un oficial de la Washington, citat de postul de televiziune CNN.

Vizita lui Merrick Garland nu a fost anunţată public, din raţiuni de securitate.

Garland a fost invitat în oraşul ucrainean Lviv de procurorul general al Ucrainei şi a participat, împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski, la conferinţa "Uniţi pentru Dreptate".

Merrick Garland a avut "o serie de întâlniri şi a reafirmat determinarea noastră de a trage la răspundere Rusia pentru crimele comise în timpul invaziei incorecte şi neprovocate împotriva unui vecin suveran", a declarat un oficial din cadrul Departamentului american al Justiţiei.

Update 20:55 O scenă avându-l drept protagonist pe ministrul rus de Externe s-a viralizat pe internet, după ce participanții la o conferință organizată cu ocazia summit-ului G20 din India au râs la spusele lui Serghei Lavrov.

"Știți, războiul pe care încercăm să-l oprim, care a fost declanșat împotriva noastră cu ajutorul poporului ucrainean...", a spus ministrul rus, moment în care participanții au început să râdă.

Lavrov s-a oprit, un pic descumpănit, și a continuat: "... bineînțeles că a influențat, influențat, influențat politica noastră, inclusiv politica energetică".

Diplomatul a declarat că Rusia are tot ce îi trebuie pentru conflict și că nu a cerut aliaților săi - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan - să ofere sprijin material pentru așa-numita "operațiunea militară specială" din Ucraina.

El a mai spus că forțele Moscovei vor răspunde la livrarea de arme occidentale cu rază de acțiune mai lungă pentru Kiev, iar răspunsul militar va consta în împingerea trupelor ucrainene mai departe de granița cu Rusia.

Într-o altă declarație la televiziunea rusă de stat, Lavrov a susținut că toată lumea dorește ca războiul din Ucraina să se încheie, dar că sprijinul acordat de Occident Kievului influențează modul în care Rusia își derulează campania militară.

Update 20:04 O explozie, urmată de un incendiu, s-a produs vineri în regiunea rusă Krasnodar.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu coloana de fum, iar martorii au relatat că deflagrația s-a produs la o școală de aviație.

În orașul din apropiere, locuitorii au relatat că incidentul a făcut "să tremure" geamurile caselor și a declanșat alarmele la mașini.

Dar, conform presei ruse, Ministerul pentru Situații de Urgență a anunțat că a fost doar "un incendiu pe câmp" şi a îndemnat la calm.

Autoritățile locale au venit cu precizări și au declarat că incendiul de mari proporții din apropierea unui aeroport militar situat lângă Krasnodar ar fi fost declanșat de "iarba uscată" care ar fi luat foc. 

În ceea ce privește explozia puternică reclamată de locuitori, responsabilii municipali au susținut că a fost un boom supersonic produs de aeronave.

Nu este primul incident din Krasnodar, regiune în care s-ar afla și un somptuos palat al lui Vladimir Putin.

La începutul săptămânii, Moscova a acuzat un atac cu drone asupra unui depozit de combustibil din zonă, în urma căruia a rezultat un incendiu uriaș.

Update 19:11 Secretarul american de stat Antony Blinken a avut vineri o discuţie telefonică cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

S-a întâmplat la o zi după ce şeful diplomaţiei americane a purtat o scurtă conversaţie cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în marja reuniunii ministeriale a G20.

A fost prima lor întâlnire faţă în faţă de când Rusia a declanşat, anul trecut, războiul în Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, secretarul de stat Blinken l-a informat pe ministrul Kuleba despre discuţia avută joi cu Lavrov în capitala indiană New Delhi. 

Secretarul american de stat a subliniat în discuţia cu ministrul ucrainean de externe sprijinul pe care SUA îl oferă Ucrainei pentru ca această ţară să se poată apăra în faţa "atacurilor brutale" ale Rusiei, a mai precizat Ned Price.

Update 18:11 Occidentul înarmează şi sprijină Kievul şi, prin urmare, este complice la atacul desfășurat de presupuși "sabotori ucraineni" în regiunea rusă Briansk, la frontiera cu Ucraina, a transmis, vineri, Ministerul rus de Externe într-o declarație pe pagina sa oficială,i citată de presa internațională.

"Crimele din regiunea Briansk au fost comise cu arme NATO. Rezultă că este legitim să calificăm aceste state drept complici la respectivele crime și sponsori ai terorismului", susține MAE în comunicatul său.

Moscova "va trage concluziile din ceea ce s-a petrecut", a avertizat instituția, adăugând că "această crimă nu va rămâne nepedepsită".

MAE rus a profitat, vineri, de incidentul din Briansk pentru a avertiza cu privire la noi atacuri în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și considerată de Moscova drept parte inalienabilă a teritoriului rus.

"Kievul continuă să planifice cucerirea militară a Crimeii și să efectueze atacuri, fără cea mai mică preocupare pentru viețile civililor ruși", arată declarația citată.

În context, sunt menționate declarații ale subsecretarului de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, care a calificat instalațiile militare ruse din peninsulă drept "ținte legitime" ale Ucrainei.

"Prin furnizarea de arme de înaltă tehnologie Ucrainei, SUA și NATO o transformă în laboratorul lor personal și într-un poligon de testare", mai afirmă diplomația rusă, adăugând că Washingtonul "închide ochii" când aceleași arme ucid civili în Donbas sau prizonieri de război ruși.

Update 17:20 Guvernul ucrainean a ordonat evacuarea obligatorie a mai multor zone locuite din regiunea nord-estică Harkov, ocupată de trupele ruse anul trecut la începutul invaziei, apoi eliberată în cea mai mare parte de armata ucraineană într-o contraofensivă în toamnă şi unde în prezent trupele ruse au reluat ofensiva, transmite vineri agenţia EFE.

În districtul Kupiansk a fost anunţată evacuarea obligatorie a zece aşezări din comunitatea Vilkhuvat, precum şi comunităţile apropiate Dvoricean şi Petropavlovsk, a anunţat la postul de radio public şeful administraţiei militare din districtul Kupiansk, Andrei Kanaşevici. Acesta nu a dat detalii despre situaţia militară din zonă, dar măsurile anunţate indică înaintarea trupelor ruse şi bombardamente puternice ale acestora.

Responsabilul ucrainean a menţionat că va fi înlesnită evacuarea persoanelor cu mobilitate redusă şi a deplâns faptul că, deşi administraţia sa doreşte "să scoată pe toată lumea" de acolo, "marea majoritate a oamenilor nu vor să plece nici măcar în faţa bombardamentelor".

El a avertizat totodată că se va recurge la "măsuri nepopulare" dacă părinţii se împotrivesc evacuării copiilor. Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a propus în acest sens aprobarea unui mecanism legal care să permită evacuarea forţată a copiilor împreună cu părinţii lor din zonele de ostilităţi active.

Update 16:23 Administraţia Rusiei a avertizat, vineri, naţiunile occidentale că furnizarea de armament suplimentar Ucrainei va avea ca efect prelungirea conflictului militar, iar autorităţile ruse au anunţat intensificarea măsurilor de securitate în regiunile vestice, pentru oprirea infiltrărilor ucrainenilor.

"Noi observăm că Statele Unite continuă politica în sensul livrărilor de armament Ucrainei şi pentru a-şi convinge protejaţii să procedeze la fel. Livrările de arme nu contribuie decât la prelungirea conflictului, cu efecte triste pentru poporul ucrainean. În plus, sunt afectate economiile ţărilor, iar efectele sunt resimţite de cetăţeni, inclusiv în Germania", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde şi de publicaţia Die Welt.

Avertismentul Kremlinului intervine înaintea întâlnirii pe care preşedintele SUA, Joseph Biden, o va avea la Washington cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Update 15:11 Forțele ucrainene care luptă în Bahmut au recurs la un gest care întărește ideea că se pregătesc să abandoneze orașul.

Militarii Kievului au aruncat în aer un pod de cale ferată din interiorul localității, relatează CNN, care menționează că a analizat prin geolocalizare înregistrări video postate pe rețelele sociale.

Podul a fost inițial avariat de forțele ucrainene în luna august a anului trecut.

Brigada 46 ucraineană, care operează în Bahmut, a negat că ar fi primit ordin de retragere și a arătat că podul era, oricum, inutilizabil.

"Podul care este arătat acum ca dovadă a faptului că plecăm a fost distrus cu mult timp în urmă. Cei care se află în Bahmut știu acest lucru. Acum a fost doar o 'lovitură de control'. Nu răspândiți panica. Și da, se poate traversa râul acolo fără pod", au spus soldații acestei formațiuni militare, conform CNN.

În videoclipurile care surprind explozia se vede cum un capăt al structurii cade după deflagrație.

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat, vineri, că orașul este, practic, înconjurat de forțele ruse și a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ordone retragerea trupelor sale.

Update 14:30 Kremlinul a anunțat măsuri suplimentare de securitate a frontierelor, după ce autoritățile de la Moscova au acuzat, cu o zi în urmă, un atac asupra civililor executat de "sabotori" și "naționaliști" ucraineni în regiunea rusă Briansk.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a spus, vineri, că este în vigoare un "regim special de frontieră" și că sunt luate măsuri suplimentare pentru protejarea granițelor, relatează CNN.

Peskov a adăugat că, deocamdată, președintele Putin nu a luat nicio decizie cu privire la introducerea legii marțiale în urma atacului.

Putin însuși a catalogat, joi, incidentul din Briansk drept atac terorist lansat de "neonaziști". El a convocat o întrunire a Consiliului Național de Securitate vineri la prânz.

Mai multe elemente arată că atacul din provincia rusă ar putea fi o operațiune sub steag fals, de care Moscova s-ar putea folosi pentru a institui starea de război și a face noi mobilizări pentru forțele armate.

Update 13:24 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a ajuns la Washington și urmează să se întâlnească, vineri, cu președintele american Joe Biden pentru discuții care se vor concentra pe războiul din Ucraina.

În mod neobișnuit, nu este prevăzută o conferință de presă după întâlnirea dintre cei doi lideri, iar Scholz nu a fost însoțit la bordul avionului nici de ziariști din Berlin și nici de reprezentanți ai mediului de afaceri.

Potrivit presei americane, Statele Unite vrea să ia pulsul aliaților apropiați în legătură cu posibilitatea de a impune sancțiuni Chinei în cazul în care aceasta a furnizează ajutor militar Rusiei în războiul din Ucraina.

Update 12.20. Avem primele imagini după așa-zisul atac ucrainean, de la frontiera dintre Rusia și Ucraina.

Din filmare se poate observa o mașină ciuruită de gloanțe, în care se află mai mulți civili morți. 

Este vorba despre civilii despre care vorbea, joi, Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a catalogat acest incident ca fiind un atac terorist.

Update 11.30. Orașul Bahmut din Ucraina, treaptă utilă pentru cucerirea unor orașe mari precum Kramatorsk și Sloviansk, ar fi, practic, înconjurat.

Evgheni Prigojin, fondatorul mercenarilor Wagner, spune într-o înregistrare video publicată vineri că orașul ucrainean Bahmut a fost "practic înconjurat" de forțele sale și că forțelor Kievului le-a mai rămas o singură cale de ieșire.

Oamenii lui Prigojin au condus asaltul din estul Ucrainei timp de luni de zile, Moscova considerând Bahmut, pe care îl numește după numele său din epoca sovietică, Artyomovsk, ca fiind o treaptă utilă pentru a cuceri orașe mai mari precum Kramatorsk și Sloviansk.

Prigojin i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își retragă forțele din micul oraș, notează Reuters.

Update 09.25. Alertă de raid aerian iminent în tot teritoriul Ucrainei. Autorităţile ucrainene au anunţat că mai multe avioane MIG-31K ale Rusiei au decolat şi ar putea lovi mai multe ţinte de pe teritoriul Ucrainei.

Update 09.20. Preşedintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat îi cere lui Vladimir Putin să declare oficial război împotriva Ucrainei. Solicitarea a intervenit pe fondul evenimentelor tulburi din regiunea Bryansk, la graniţa cu Ucraina, acolo Kremlinul susţine că are loc o operaţiune de eliminare a unor sabotori ucraineni care ar fi ucis doi civili.

Vladimir Putin a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate spunând că numărul sabotorilor ucraineni care acţionează pe teritoriul Rusiei s-a înmulţit.

Update 08.45. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că atacul rusesc cu rachete de la Zaporojie va primi un răspuns din partea ucrainenilor, "militar şi legal".

"Atacul brutal cu rachete de astăzi al Rusiei de la Zaporojie va avea un răspuns militar şi legal din partea noastră. Ocupantul va simţi, inevitabil, puterea noastră. Puterea justiţiei în fiecare sens al cuvântului", a spus Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a menţionat că în urma atacului asupra blocului au fost salvate 11 persoane, iar peste 70 au primit ajutor, iar alte două persoane au fost ucise.

Update 08.30. Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate din Ucraina a declarat că în luptele pentru Bahmut, rușii pierd mult mai mulți soldați decât Forțele de Apărare ale Ucrainei.

"Este greu și dificil, dar rețineți că în fiecare zi băieții și fetele noștri trimit sute de ruși acolo unde ar trebui să meargă – ținând cont de faptul că au venit aici să ne omoare. Să spunem că raportul este de unu la șapte în favoarea noastră", a declarat Oleksiy Danilov.

Update 07.45. Forțele ucrainene care nu părăsesc Bahmut și au săpat noi tranșee în încercarea de a ține în loc atacatorii ruși, în timp ce Statele Unite au declarat că un nou ajutor militar pentru Ucraina va fi discutat vineri, în cadrul unei întâlniri cu liderul Germaniei, scrie Reuters.

Forțele rusești atacă Bahmut, în provincia Donețk, de luni de zile, uneori în valuri, iar locul a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului.

„La Bahmut se poartă lupte non-stop... Situația este critică”, a declarat Volodymyr Nazarenko, un comandant adjunct al Gărzii Naționale a Ucrainei, pentru Radio NV ucrainean.

„Ei nu țin cont de pierderile suferite în încercarea de a cuceri orașul prin asalt. Sarcina forțelor noastre din Bakhmut este de a provoca cât mai multe pierderi inamicului. Fiecare metru de pământ ucrainean costă sute de vieți pentru inamic”.

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins peste 170 de atacuri în cele cinci sectoare principale ale liniei frontului, a declarat joi seară, pe YouTube, analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov.

Zhdanov a descris rușii care încearcă să încerce să încercuiască Bahmut dinspre nord, est și sud și a spus că, în ceea ce privește abordările vestice ale orașului, „aceasta este probabil singura parte a sectorului Bahmut în care forțele noastre, mai degrabă decât ocupanții ruși, au inițiativa”.

Administraţia Joseph Biden a respins, joi seară, acuzaţiile Moscovei că ar furniza Ucrainei informaţii despre obiective militare de pe teritoriul Rusiei, după o serie de atacuri raportate de autorităţile ruse.

"Nu am nicio informaţie despre faptul că ucrainenii au comis sau nu astfel de operaţiuni, v-aş recomanda să îi întrebaţi pe ei", a răspuns generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, la o întrebare privind atacuri raportate pe teritoriul Rusiei.

"Pot spune clar că ideea conform căreia Statele Unite le furnizează informaţii secrete sau alte date ucrainenilor, pentru a localiza obiective de pe teritoriul Rusiei, este absurdă. Noi nu suntem în război cu Rusia, nici nu vrem război cu Rusia", a subliniat Pat Ryder, conform agenţiei Reuters şi cotidianului The Jerusalem Post.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a afirmat joi, la Conferinţa pentru Dezarmare de la Geneva, că Washingtonul probabil a furnizat Kievului informaţii despre obiective militare de pe teritoriul Rusiei. "În urmă cu ceva timp, Kievul a lansat atacuri cu drone asupra unor baze militare în care sunt staţionate avioane cu autonomie mare, în regiunile Saratov şi Riazan. Noi ştim că aceste atacuri nu ar fi fost niciodată posibile în lipsa unei asistenţe de amploare şi sofisticate din partea Statelor Unite pentru armata ucraineană, inclusiv pentru localizarea ţintelor, prin furnizarea de informaţii şi chiar asistenţă tehnică", a afirmat Serghei Riabkov, citat de Agenţia France-Presse.

În decembrie 2022, Ministerul rus al Apărării a raportat atacuri cu drone asupra unor baze militare, incidente soldate cu trei morţi. Una dintre bazele aeriene atacate a fost Engels, situată în regiunea sudică Saratov, unde sunt staţionate bombardiere strategice. Ucraina nu a recunoscut că ar fi comis atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei, dar nici nu a negat acuzaţiile.

Autorităţile ruse au atribuit marţi Ucrainei o serie de atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei. Guvernatorul Moscovei, Andrei Vorobiov, a declarat, potrivit CNN, că o dronă s-a prăbuşit în localitatea Gubastovo, la sud-est de capitala Rusiei. Alte atacuri cu drone au fost raportate în apropierea frontierei Rusiei cu Belarus, precum şi în regiunile Krasnodar şi Adigea, dronele fiind doborâte de sistemele antiaeriene. Administraţia de la Kiev a negat, miercuri, că ar fi încercat să comită atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei, subliniind că forţele militare ucrainene acţionează strict pe teritoriul Ucrainei.

Joi, serviciile de securitate ruse au anunţat că situaţia din regiunea Breansk, situată în vestul Rusiei, unde au fost raportate incidente armate pe care preşedintele Vladimir Putin le-a catalogat drept acţiuni "teroriste", este sub control. Situaţia din districtul Klimovski, situat în regiunea Breansk, este sub control, a comunicat Serviciul Federal de Securitate (FSB). Guvernatorul regiunii Breansk, Aleksandr Bogomaz, a declarat că două persoane au fost ucise în localitatea Liubecean. Un atac cu obuze a fost raportat în satul Suşani, iar o clădire a ars. Au fost raportate atacuri, probabil cu drone, şi în regiunea rusă Kursk, iar un civil a fost ucis, altul fiind rănit.

Kievul a catalogat drept "provocări" incidentele armate raportate de Moscova. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente. Oficiali ucraineni şi americani au avertizat în trecut că Rusia intenţionează să organizeze atacuri false pe care să le atribuie Ucrainei, pentru a justifica amplificarea conflictului militar.

Război în Ucraina, 2 martie | Chișinău, sfidare la adresa Moscovei: Parlamentul condamnă invazia rusă și susține eforturile de înființare a unui tribunal pentru crime de război 

Război în Ucraina, 1 martie | Xi Jinping și Aleksandr Lukașenko cer Rusiei și Ucrainei să inițieze negocieri de pace

Război în Ucraina, 28 februarie |  Ucraina construieşte fortificaţii la graniţa cu Republica Moldova, în dreptul Transnistriei

Război în Ucraina, 27 februarie | Ucraina confirmă că a masat trupe la graniţa cu Transnistria

Război în Ucraina, 26 februarie | Joe Biden îl refuză pe Zelenski și nu va trimite avioane F16 în Ucraina: "Nu are nevoie acum"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Bahmut
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close