Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 374. SUA anunţă un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina | Republica Moldova, anunţul momentului

Război în Ucraina, ziua 374. SUA anunţă un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina | Republica Moldova, anunţul momentului

Război în Ucraina, ziua 374. SUA anunţă un nou ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timp ce Republica Moldova a anunţat că se alătură Occidentului în privinţa sancţiunilor impuse Rusiei.

Război în Ucraina, ziua 374. SUA anunţă un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina | Republica Moldova, anunţul momentului
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru | Zuma Press / Jakub Porzycki
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mar 2023   •   14:23

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina susţine că Rusia a pierdut peste 152.000 de soldaţi până astăzi
  • Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, o nouă vizită la Kiev
  • Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, vizită pe frontul din Ucraina
  • Republica Moldova anunţă înăsprirea sancţiunilor pentru Rusia
  • Secretarul american al Justiţiei a fost în vizită în Ucraina
  • Ministrul rus de Externe a făcut sala să râdă la o conferință internațională
  • Explozie la Krasnodar, în zona unui aerodrom miliiat. Autoritățile spun că a "explodat" iarba uscată de pe câmp
  • După atacurile din Briansk, Rusia se așteaptă să fie atacată în Crimeea
  • Șeful diplomației americane discută cu ministrul ucrainean de externe, la o zi după discuția cu Serghei Lavrov
  • Rusia a declanșat ofensiva în zona Harkov. Kievul a ordonat evacuarea obligatorie a zece localități 
  • Forțele ucrainene au aruncat în aer un pod feroviar în Bahmut

Update 21.05. Kievul susține că Rusia a pierdut mai mult de 152.000 de oameni în războiul pe care îl duce în Ucraina, potrivit unei liste cu pierderile Kremlinului, publicată de Ministerul ucrainean al Apărării, scrie Sky News.

Ministerul ucrainean al Apărării a făcut o listă cu ceea ce pretinde a fi pierderile Rusiei în conflictul care a început în 24 februarie, anul trecut.

În mod evident, este imposibil de verificat aceste cifre și este foarte probabil ca Moscova să nu fie de acord cu această listă. Kievul susține că Rusia a pierdut mai mult de 152.000 de oameni.

De asemenea, Ucraina afirmă că forțele lui Vladimir Putin au suferit pierderi de peste 3.400 de tancuri și aproape 6.700 de vehicule blindate de luptă. În listă se susține că au fost doborâte puțin peste 300 de avioane militare și un număr ceva mai mic de elicoptere. Numărul dronelor pe care spune că le-a doborât Ucraina ar fi de peste 2.000.

Update 20.35. Ucraina ar putea începe negocierile de aderare la UE în acest an, afirmă președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, care s-a întâlnit, sâmbătă, cu Volodimir Zelenski.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a sugerat că Ucraina ar putea începe negocierile de aderare la UE în acest an.

Roberta Metsola s-a întâlnit sâmbătă cu președintele Volodimir Zelenski în orașul Lviv, din vestul Ucrainei.

Ea a scris, vineri, într-un tweet: „Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană. Vom merge până la capăt alături de voi”.

UE a convenit în iunie să pună Ucraina pe calea spre aderare.

Update 20.05. Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești care a lovit un bloc de apartamente din orașul Zaporojie, în sudul Ucrainei, a crescut sâmbătă la 11, după ce cadavrul unei femei a fost găsit în dărâmături, a anunțat serviciul de urgență al statului, citat de Reuters.

Un copil se numără printre cei uciși în atacul de joi dimineața asupra clădirii rezidențiale de cinci etaje, a precizat serviciul într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Oficiali din administrația regională au declarat într-o altă postare că o rachetă rusească S-300 a lovit clădirea.

Într-o postare pe Telegram la scurt timp după atac, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va trage Rusia la răspundere.

Update 18.25. Fabrica germană de tancuri care ar urma să fie construită în Ucraina va fi inaugurată cu rachete şi alte focuri de artificii. Este ameninţarea lansată de fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, care se declară convins că aceste planuri nu sunt altceva decât alte provocări primitive ale regimului de la Kiev.

Proiectul german în valoare de 200 de milioane de euro ar urma să fie aprobat în următoarele luni şi ar putea să producă până la 400 de tancuri Panter în fiecare an.

Update 17.30. Evgheni Prigojin, fondatorul trupei de mercenari Wagner Group din Rusia, a publicat sâmbătă o înregistrare video care arată ceea ceea ce el a spus că sunt sicrie cu trupurile unor soldați ucraineni care sunt repatriate pe teritoriul deținut de Kiev, scrie Reuters.

În videoclip, Prigozhin, îmbrăcat în echipament militar complet, a spus: „Trimitem un alt transport de luptători ai armatei ucrainene acasă. Au luptat cu curaj și au pierit. De aceea, ultimul camion îi va duce înapoi în patria lor”.

Imaginile arată bărbați în uniformă care bat în cuie sicrie de lemn și le încarcă într-un camion.

Prigozhin, al cărui Grup Wagner a condus asaltul de luni de zile al Rusiei asupra orașului Bakhmut din estul țării, a lăudat în mod repetat armata ucraineană ca fiind un adversar demn și capabil.

Update 15.45. O explozie bizară s-a produs lângă Moscova, în oraşul Kolomna. Autorităţile au anunţat că deflagraţia s-a produs în aer şi ar fi putut fi produsă de o dronă, însă nu au fost găsite rămăşiţe ale dispozitivului. În aceeaşi regiune, cu două zile înainte, o dronă s-a prăbuşit chiar în apropierea unei staţii de gaz. Reprezentanţii Serviciului de Securitate au anunţat că drona este străină şi avea încărcătură explozivă.

Analiştii se întreabă dacă aceste atacuri au legătură cu faptul că în zonă sunt produse sistemele de rachete Iskander. În aceeaşi zonă, în urmă cu două săptămâni, a fost un incendiu chiar în faţa acestei fabrici. De altfel, mai multe incidente cu drone au avut loc pe teritoriul Rusiei în ultimele zile. Pentru câteva dintre ele, Moscova a dat vina pe Kiev.

Update 15.25. Vladimir Putin a anunţat noi măsuri anti-teroriste în Rusia după acţiunile aşa-zişilor sabotori ucraineni în regiunea Bryansk. De asemenea, Putin l-a trimis pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, să verifice forţele armate ruse de pe frontul din Ucraina, dar şi să le ofere decoraţii militarilor.

Update 14.20. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a adresat celor 27 de state membre UE o scrisoare prin care a cerut o creștere a cantității de muniție livrată țării sale la 250.000 de proiectile de artilerie pe lună, relatează ziarul Financial Times.

Potrivit publicației financiare, solicitarea Kievului depășește cu mult pachetul de ajutor discutat în prezent de Uniunea Europeană.

Update 12.45. Viitorul Ucrainei este ca membru al Uniunii Europene. Este declaraţia făcută de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată într-o nouă vizită la Kiev.

Metsola şi-a însoţit mesajul pe reţelele de socializare cu o fotografie în care apare în timp ce se îmbrăţişează cu preşedintele Parlamentului Ucrainei.

Update 11.55. Rusia ar putea pierde războiul pe care l-a declanşat în Ucraina. Este avertismentul lansat de un celebru regizor rus, la televiziunea de stat din Moscova, a luat o pauză pentru o clipă de la propaganda pro-Putin.

Update 11.45. Forțele ucrainene se află sub o presiune din ce în ce mai mare în Bahmut, lupte intense având loc în interiorul și în jurul orașului, arată Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Ministerul Apărării de la Londra a transmis astăzi pe Twitter că Ucraina "întărește zona cu unități de elită", dar forțele rusești fac noi progrese.

"Apărarea ucraineană a orașului Bakhmut din Donbas se află sub o presiune din ce în ce mai mare, lupte intense având loc în interiorul și în jurul orașului", a informat ministerul.

Conform acestuia, rușii au făcut noi progrese în suburbiile orașului.

"Ucraina consolidează zona cu unități de elită, iar în ultimele 36 de ore au fost distruse două poduri cheie din Bakhmut, inclusiv un pod vital care leagă orașul de ultima rută principală de aprovizionare din Bahmut către orașul Chasiv Yar", se mai arată în informare.

Update 10.55. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat forțele rusești din Ucraina, informează The Guardian.

Într-o declarație publicată pe Telegram, Ministerul Apărării din Rusia a precizat că Șoigu „a inspectat” un post de comandă al uneia dintre formațiunile districtului militar de est.

În videoclipul publicat de minister, Șoigu este văzut acordând medalii personalului militar rus și vizitând un oraș în ruine împreună cu comandantul districtului, generalul-colonel Rustam Muradov.

Șefii armatei ruse au făcut rare vizite pe linia frontului din Ucraina de când Rusia a invadat țara în urmă cu un an.

Update 10.15. În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins peste 150 de atacuri inamice în cinci direcții, precizează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.

"Inamicul își concentrează principalele eforturi pentru a desfășura operațiuni ofensive în direcțiile Kupians, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Miner. În cursul zilei trecute, apărătorii noștri au respins peste 150 de atacuri inamice asupra lor", scrie în raportul armatei ucrainene.

Update 09.50. Artileria rusă bombardează ultimele rute de ieșire din Bahmut, pentru a finaliza încercuirea orașului asediat din estul Ucrainei, relatează The Guardian.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a declarat că orașul este „practic înconjurat” și i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ordone retragerea trupelor sale.

Update 09.20. Rusia a atacat comunitățile Nikopol și Marhanets în noaptea de 4 martie, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, pe Telegram.

În orașul Nikopol, în care locuiesc peste 115.000 de persoane, o fabrică, patru locuințe private, depozite și linii electrice au fost avariate de bombardamentele de noaptea trecută.

Update 08.55. Statele Unite ale Americii anunţă un nou ajutor în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Acesta va consta în arme şi echipamente militare care să îi ajute pe ucraineni să reziste în faţa atacurilor Rusiei. Vorbim despre muniţie pentru sistemele HIMARS şi pentru vehiculele de infanterie Bradley folosite deja pe front.

În acest context, şeful diplomaţiei americane susţine că doar Rusia poate opri acest război, dar până o va face, SUA vor ajuta Ucraina.

Update 08.00. Vicepremierul Republicii Moldova, Nicolae Popescu, spune că ţara sa se va alătura Occidentului în privinţa sancţiunilor impuse Rusiei. Anunţul vine în contextul în care preşedintele Maia Sandu a spus că Republica Moldova nu se va alătura sancţiunilor occidentale deoarece acestea vor afecta ţara mai mult decât Rusia.

Anul trecut, Moldova împreună cu Ucraina şi Georgia au depus o cerere pentru statul de candidat la Uniunea Europeană care a fost acceptat pentru Chişinău şi Kiev.

Update 07.00. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a stârnit hohote de râs la o conferinţă internaţională din New Delhi. Lavrov a afirmat că ţara sa încearcă să oprească războiul pornit de Ucraina.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au semnalat vineri, cu ocazia întâlnirii de la Casa Albă, menţinerea unităţii poziţiilor privind asistenţa oferită Ucrainei, afirmă oficiali citaţi de site-ul Tagesschau.de.

Statele Unite şi Germania contribuie împreună la consolidarea Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat Biden, cu ocazia întâlnirii de la Casa Albă cu Olaf Scholz.

Este important să le transmitem aliaţilor mesajul continuării susţinerii Ucrainei, a declarat, la rândul său, cancelarul Olaf Scholz.

Întâlnirea de la Casa Albă este confidenţială, iar Biden şi Scholz vor face "un schimb de opinii" despre situaţia războiului şi despre recentele conversaţii cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat un oficial de la Washington, citat de postul MSN şi de site-ul Axios.com.

Pe agenda discuţiilor se află şi abordarea faţă de China, suspectată că ar intenţiona să înceapă să furnizeze asistenţă militară Rusiei.

De asemenea, preşedintele Biden şi cancelarul Olaf Scholz discută despre cooperarea comercială dintre SUA şi Uniunea Europeană, pe fondul tensiunilor generate de subvenţiile acordate de Washington sectorului tehnologic, asistenţa fiind contestată de Bruxelles.

Război în Ucraina, 3 martie | După atacurile din Briansk, Rusia se așteaptă să fie atacată în Crimeea

Război în Ucraina, 2 martie | Chișinău, sfidare la adresa Moscovei: Parlamentul condamnă invazia rusă și susține eforturile de înființare a unui tribunal pentru crime de război 

Război în Ucraina, 1 martie | Xi Jinping și Aleksandr Lukașenko cer Rusiei și Ucrainei să inițieze negocieri de pace

Război în Ucraina, 28 februarie |  Ucraina construieşte fortificaţii la graniţa cu Republica Moldova, în dreptul Transnistriei

Război în Ucraina, 27 februarie | Ucraina confirmă că a masat trupe la graniţa cu Transnistria

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Bahmut
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close