Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 375. Bătălia pentru Bahmut: Rusia își asigură un „avantaj pozițional”

Război în Ucraina, ziua 375. Bătălia pentru Bahmut: Rusia își asigură un „avantaj pozițional”

Război în Ucraina, ziua 375. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a acuzat Rusia de peste 70.000 de crime de război, în timp ce lupte crâncene se dau în oraşul Bahmut, înconjurat de forţele ruse.

Război în Ucraina, ziua 375. Bătălia pentru Bahmut: Rusia își asigură un „avantaj pozițional”
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Mar 2023   •   17:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Evgheni Prigojin, atac fără precedent la adresa lui Vladimir Putin
  • Lupte crâncene în Bahmut | Oraşul a fost înconjurat de ruşi
  • Volodimir Zelenski acuză Rusia de peste 70.000 de crime de război
  • Ucraina susţine că Rusia a pierdut peste 152.000 de soldaţi până astăzi
  • Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, o nouă vizită la Kiev
  • Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, vizită pe frontul din Ucraina
  • Republica Moldova anunţă înăsprirea sancţiunilor pentru Rusia
  • Bătălia pentru Bakhmut: Rusia își asigură un „avantaj pozițional”

Update 22.30. Generalul Mircea Mîndrescu a analizat situaţia de pe frontul de luptă din estul Ucrainei, acolo unde se dau lupte crâncene între apărătorii ucraineni şi forţele armate ale Rusiei.

Update 22.00. Un bărbat și o femeie au fost uciși după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un obuz rusesc, a anunțat duminică biroul procurorului general ucrainean, potrivit Sky News.

Într-o actualizare postată pe Telegram, autoritatea a raportat că lovitura a avut loc în regiunea nord-estică Harkiv.

Aceasta a precizat că a fost lansată acum o anchetă privind atacul.

„Ocupanții au lovit mașina în care se afla cuplul. Un bărbat și o femeie au murit pe loc din cauza rănilor suferite”, se arată în postare.

Update 17:54. Interviu exclusiv cu lunetistul român care luptă pe frontul din Ucraina | Detalii din planurile de atac ale ruşilor.

Militarul român vorbeşte despre armata de zombie a ruşilor, despre mercenarii Wagner care sunt forţaţi să lupte până la moarte, altfel sunt ucişi de proprii ofiţeri, dar şi despre norocul care l-a ţinut în viaţă până acum. 

Update 17.15. Forțele rusești par să își fi asigurat un „avantaj pozițional” în bătălia pentru Bakhmut, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISR), citat de Sky News.

Într-o serie de tweet-uri, thinktank-ul american a afirmat că trupele lui Vladimir Putin s-au plasat într-o poziție care le-ar permite să efectueze o „mișcare de cotitură” împotriva unor părți din orașul din estul țării.

O mișcare de întoarcere este folosită pentru a forța inamicul să abandoneze pozițiile defensive pregătite, a explicat ISR.

Cu toate acestea, Rusia nu a reușit să forțeze trupele ucrainene să se retragă din zonă, iar ISR consideră că nu are capacitatea de a încercui orașul prea curând.

„Este posibil ca rușii să fi intenționat să încercuiască forțele ucrainene din Bakhmut, dar comandamentul ucrainean a semnalat că probabil se va retrage mai degrabă decât să riște o încercuire”, a adăugat ISR.

De-a lungul lunilor de lupte crâncene din Bakhmut, s-a discutat mult despre intenția Rusiei de a încercui Kievul.

Strategia militară are ca scop încercuirea unui inamic de pe mai multe fronturi, izolându-l efectiv din exterior.

Este o situație periculoasă pentru partea care este încercuită, deoarece trupele sunt de obicei izolate de la baza operațiunilor lor, iar rutele de aprovizionare pot deveni redundante.

Update 14.10. Cel puțin 13.000 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia de forțele Moscovei, a spus un parlamentar ucrainean, potrivit Sky News.

Ivanna Klympush-Tsintsadze a spus că autoritățile de la Kiev încearcă să tragă un semnal de alarmă despre copiii dispăruți de luni de zile.

"Face parte din genocidul pe care rușii îl conduc împotriva națiunii ucrainene”, a spus Klympush-Tsintsadze.

Ea a explicat că unii copii au fost deja dați spre adopție unor familii ruse.

"Unii dintre ei au fost duși în așa-numite tabere de vacanță timp de o săptămână, nu s-au mai întors niciodată. Iar unii dintre ei chiar au fost dați deja spre adopție familiilor ruse, ca și cum nu ar avea propriile familii în Ucraina”, a mai spus parlamentarul.

Update 14.00. Documente secrete ale FSB, ajunse în presă, arată că liderul de la Kremlin spera că NATO se va prăbuşi şi Occidentul va îngenunchea în faţa Rusiei, în cazul în care Rusia ar fi obţinut o victorie rapidă în Ucraina.

Update 13.20. Vladimir Putin s-a pozat cu fiul liderului separatist cecen Ramzan Kadîrov. Fiul lui Kadîrov s-a căsătorit la vârsta de 17 ani, în Cecenia. În acelaşi timp, Ramzan Kadîrov a ameninţat că va invada Germania de Est, dar şi că "îl va lovi cu pumnul" pe cancelarul german Olaf Scholz.

Update 12.30. Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner, lansează un atac fără precedent la adresa lui Vladimir Putin şi ameninţă cu căderea Crimeei. Ştim exact pe cine să acuzăm de trădare, a declarat Prigojin, într-o înregistrare video publicată astăzi.

Update 12.20. Situaţia pe frontul de luptă din Ucraina. Forţele ruse bombardează intens oraşul Bahmut în încercarea de a-l cuceri. Totodată, bombardamente şi atacuri cu rachete au fost lansate şi în alte localităţi situate în estul Ucrainei, acolo unde apărătorii ucraineni duc lupte crâncene pentru a respinge înaintarea ruşilor.

Update 11.30. Procuratura Generală a Ucrainei a identificat 171 de victime ale violențelor sexuale comise de trupele rusești, a declarat prima doamnă Olena Zelenska la Conferința "Uniți pentru Justiție" de la Liov, sâmbătă, 4 martie, relatează The Kyiv Independent.

Soția lui Volodimir Zelenski a precizat că numărul actelor de violență sexuală comise de trupele rusești în Ucraina indică faptul că astfel de infracțiuni reprezintă o politică deliberată a armatei ruse.

"Aceasta este arma lor conștientă și psihologică împotriva ucrainenilor", a spus prima doamnă a Ucrainei. Din cele 171 de cazuri înregistrate, au fost raportate 119 cazuri de violență sexuală împotriva femeilor, 39 împotriva bărbaților și 13 împotriva minorilor, a mai adăugat Olena Zelenska.

Update 10.45. Doi piloți ucraineni se află în Arizona pentru a pilota simulatoare de zbor și pentru a fi evaluați de armata americană, au declarat sâmbătă doi oficiali americani, transmite Reuters.

Prezența poliților ucraineni în Arizona este o premieră și va facilita dialogul între personalul ucrainean și cel american și va oferi o oportunitate de a observa modul în care operează Forțele Aeriene americane, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

"Acest eveniment ne permite să ajutăm mai bine piloții ucraineni să devină mai eficienți și să îi consiliem mai bine cu privire la modul în care să își dezvolte propriile capacități", a declarat oficialul din domeniul apărării.

Update 10.15. Forțele ruse au lovit orașul Kupiansk din regiunea Harkov sâmbătă seara și duminică dimineața, un bărbat în vârstă de 65 de ani fiind ucis, a anunțat șeful administrației regionale, Oleg Sinegubov, pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda.

În urma atacurilor au fost avariate clădirile unei instituții de învățământ și ale unei maternități.

Update 09.35. Bombardamentele ruseşti au mai făcut două victime în rândul civililor ucraineni. Între timp, se dau lupte crâncene la Bahmut, oraş din estul Ucrainei pe care Kremlinul încearcă să îl cucerească de luni de zile.

Şeful Wagner a anunţat că oraşul a fost încercuit, în timp ce oficialii de la Kiev spun că apărătorii ucraineni deţin controlul. Totuşi, situaţia acestora este critică, potrivit unui raport al ministerului britanic al Apărării.

Update 08.00. Volodimir Zelenski a făcut un bilanţ şi spune că peste 70.000 de crime de război au fost comise de ruşi în Ucraina în primul an de război.

Liderul de la Kiev spune că numărul real al atrocităţilor comise de ruşi va fi aflat după ce aceştia vor fi alungaţi de pe teritoriul Ucrainei.

Kievul susține că Rusia a pierdut mai mult de 152.000 de oameni în războiul pe care îl duce în Ucraina, potrivit unei liste cu pierderile Kremlinului, publicată de Ministerul ucrainean al Apărării, scrie Sky News.

Ministerul ucrainean al Apărării a făcut o listă cu ceea ce pretinde a fi pierderile Rusiei în conflictul care a început în 24 februarie, anul trecut. În mod evident, este imposibil de verificat aceste cifre și este foarte probabil ca Moscova să nu fie de acord cu această listă.

Kievul susține că Rusia a pierdut mai mult de 152.000 de oameni. De asemenea, Ucraina afirmă că forțele lui Vladimir Putin au suferit pierderi de peste 3.400 de tancuri și aproape 6.700 de vehicule blindate de luptă.

În listă se susține că au fost doborâte puțin peste 300 de avioane militare și un număr ceva mai mic de elicoptere. Numărul dronelor pe care spune că le-a doborât Ucraina ar fi de peste 2.000.

Totodată, Evgheni Prigojin, fondatorul trupei de mercenari Wagner Group din Rusia, a publicat o înregistrare video care arată ceea ceea ce el a spus că sunt sicrie cu trupurile unor soldați ucraineni care sunt repatriate pe teritoriul deținut de Kiev, scrie Reuters.

În videoclip, Prigozhin, îmbrăcat în echipament militar complet, a spus: "Trimitem un alt transport de luptători ai armatei ucrainene acasă. Au luptat cu curaj și au pierit. De aceea, ultimul camion îi va duce înapoi în patria lor".

Imaginile arată bărbați în uniformă care bat în cuie sicrie de lemn și le încarcă într-un camion.

Război în Ucraina, 4 martieSUA anunţă un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina | Republica Moldova, anunţul momentului

Război în Ucraina, 3 martie | După atacurile din Briansk, Rusia se așteaptă să fie atacată în Crimeea

Război în Ucraina, 2 martie | Chișinău, sfidare la adresa Moscovei: Parlamentul condamnă invazia rusă și susține eforturile de înființare a unui tribunal pentru crime de război 

Război în Ucraina, 1 martie | Xi Jinping și Aleksandr Lukașenko cer Rusiei și Ucrainei să inițieze negocieri de pace

Război în Ucraina, 28 februarie |  Ucraina construieşte fortificaţii la graniţa cu Republica Moldova, în dreptul Transnistriei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close