Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 384. Vladimir Putin spune că miza conflictului este existenţa Rusiei | Zelenski cere consolidarea rezistenţei

Război în Ucraina, ziua 384. Vladimir Putin spune că miza conflictului este existenţa Rusiei | Zelenski cere consolidarea rezistenţei

Război în Ucraina, ziua 384. Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut marţi că miza campaniei militare în Ucraina este însăşi existenţa Rusiei ca stat. Preşedintele Volodimir Zelenski cere intensificarea rezistenţei ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 384. Vladimir Putin spune că miza conflictului este existenţa Rusiei | Zelenski cere consolidarea rezistenţei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mar 2023   •   18:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de vânătoare de tip MIG
  • Parlamentul din Lituania a desemnat grupul de mercenari Wagner drept „organizație teroristă"
  • Guvernatorul republican de Florida spune că ajutarea Ucrainei nu este în interesul național "vital" al SUA
  • Alerta de atac aerian a fost activată pe tot teritoriul Ucrainei, după anunțul că Putin vizitează Crimeea
  • Un militar rus a reușit să se ascundă timp de șase luni într-o zonă controlată de ucraineni
  • Un atac rusesc cu rachete la Kramatorsk a ucis o persoană și a avariat șase clădiri
  • Putin vizitează Crimeea pe 18 martie, la nouă ani de la anexarea ilegală
  • Moscova acceptă prelungirea cu 60 de zile a acordului cerealier
  • Rușii au efectuat zeci de lovituri aeriene în Ucraina în ultimele 24 de ore
  • Rusia pregătește un nou atac masiv cu rachete în Ucraina
  • Zelenski: "Viitorul Ucrainei se decide în luptele dure din estul țării"
  • SUA susțin un dialog direct între Xi Jinping și Volodimir Zelenski
  • Șeful forțelor terestre ucrainene: "Situația rămâne dificilă la Bahmut"
  • Ucrainenii au respins 102 atacuri într-o zi

Update 23:30 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Resnikov, a anunţat marţi o nouă întâlnire în aşa-numitul format Ramstein privind livrările de arme pentru ţara sa, informează dpa.

Întâlnirea va avea loc miercuri, a anunţat Oleksii Resnikov pe Facebook, după o întâlnire cu ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

Update 21:40 Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că explozia gazoductelor Nord Stream a fost executată la "nivel de stat", respingând ca "total absurdă" ideea că un grup autonom pro-Ucraina ar fi fost responsabil, transmite Reuters.

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care legau Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost lovite în septembrie 2022 de o serie de explozii neexplicate, în ceea ce Moscova a numit un act de "terorism internaţional".

Statele Unite neagă cu putere orice implicare în explozia gazoductelor Nord Stream.

Update 18:40 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat pentru intensificarea rezistenţei militare pe frontul din estul ţării.

"În est sunt lupte foarte dure. Trebuie să distrugem forţa militară a inamicului şi vom reuşi. Bilohorivka şi Mariinka, Avdiivka şi Bahmut, Vuhledar şi Kamyanka - viitorul nostru este decis aici şi în toate celelalte locuri.

Noi luptăm pentru viitorul tuturor ucrainenilor", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de publicaţia The Hill.

Update 17:20 Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut marţi că miza campaniei militare în Ucraina este însăşi existenţa Rusiei ca stat, şi că economia acesteia din urmă a făcut faţă sancţiunilor occidentale impuse în urmă cu un an după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, dar a admis că pe termen mediu aceste sancţiuni pot fi un pericol, transmit agenţiile Reuters şi EFE.

Vladimir Putin şi-a reluat argumentele conform cărora obiectivul Occidentului este destrămarea Rusiei.

"Aşadar, pentru noi aceasta nu este o misiune geopolitică, ci o misiune pentru supravieţuirea Rusiei ca stat, pentru crearea condiţiilor dezvoltării viitoare a ţării şi a copiilor noştri", a spus el.

Update 17:00 Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de vânătoare de tip MIG în următoarele săptămâni, anunţă premierul Mateusz Morawiecki, citat de postul de televiziune Sky News şi de cotidianul Le Monde.

Preşedintele Andrzej Duda afirmase pe 8 martie că Polonia este pregătită să transfere Ucrainei avioane de vânătoare de tip MIG-29.

Polonia deţine 29 de avioane de tip MIG-29. Nu este clar câte ar urma să fie furnizate Ucrainei.

Update 15:45 Un incendiu care este în Ucraina se vede de la marginea Galaţiului. ISU Galați a confirmat că incendiul se manifestă pe teritoriul Ucrainei, în dreptul localităţii Reni.

Update 15:00 Parlamentarii din Lituania au votat în unanimitate pentru a desemna grupul Wagner din Rusia drept „organizație teroristă", potrivit Sky News.

Parlamentul acuză grupul militar privat, condus de Evgheni Prigojin, de „crime sistematice și grave agresiuni" în Ucraina. 

Săptămâna trecută a fost prezentat un proiect de rezoluție care sugera ca țara să recunoască armata lui Evgheni Prigojin drept grup terorist.

Grupul Wagner, legat de Kremlin, este puternic implicat în ofensiva Moscovei de la Bakhmut, în estul Ucrainei, în regiunea Donețk.

Printre mercenari sunt numeroși condamnați recrutați din închisorile rusești.

Update 14:31 Guvernatorul republican de Florida spune că ajutarea Ucrainei nu este în interesul național "vital" al SUA

DeSantis, de la care se așteaptă să intre în cursa pentru desemnarea candidatului republican la prezidențialele din 2024, și-a exprimat una dintre cele mai neechivoce păreri cu privire la războiul Rusiei în Ucraina într-o scrisoare adresată realizatorului TV Tucker Carlson de la Fox News.

Demersul său vine după ce Carlson le-a cerut pretendenților la învestitura prezidențială republicană în 2024 să-și prezinte pozițiile cu privire la conflictul din Ucraina.

"În timp ce Statele Unite au multe interese naționale vitale - între care securizarea granițelor naționale, obținerea securității și independenței energetice (...) și supervizarea puterii economice, culturale și militare a Partidului Comunist Chinez, a încurca și mai mult (țara) într-o dispută teritorială dintre Ucraina și Rusia nu este unul dintre aceste interese", se spune în scrisoarea liderului republican.

"Fără îndoială, pacea ar trebui să fie obiectivul. SUA nu ar trebui să ofere asistență care ar putea necesita desfășurarea de trupe americane sau să permită Ucrainei să se angajeze în operațiuni ofensive dincolo de granițele sale. Prin urmare, avioanele F-16 și rachetele cu rază lungă de acțiune ar trebui să fie scoase din discuție", a mai scris guvernatorul american din Florida.

"Astfel de mișcări ar risca să atragă în mod explicit Statele Unite în conflict și să ne apropie de un război fierbinte între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii. Acest risc este inacceptabil", a concluzionat el.

Update 13:44 Sirenele care semnalează atacuri aeriene au sunat, marți, pe întreg teritoriul ucrainean, după ce oficialii de la Kiev au anticipat că Rusia va lansa un nou val de tiruri cu rachete.

Sirenele au sunat după ora 13, relatează Antena 3 CNN.

Anterior, Ucraina a comunicat că monitorizat mișcările Rusiei în Marea Neagră și a descoperit că au fost aduse aici noi transportoare de rachete.

În plus, a fost remarcată o activitate sporită a aviației tactice ruse în direcția estică și deasupra Mării Azov.

Alerta de atac aerian de marți după-amiază a fost semnalată și pe rețelele sociale și vine la scurt timp după ce Kremlinul a confirmat că președintele rus Vladimir Putin va vizita Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în martie 2014.

Update 13:20 Un militar rus a reușit să se ascundă timp de șase luni într-o zonă recucerită de ucraineni.

El a fost găsit și arestat de polițiștii ucraineni, relatează BBC.

Luni, bărbatul în vârstă de 42 de ani a fost descoperit de membri ai forțelor armate ucrainene în timp ce patrulau în districtul Kupiansk, după cum a anunțat departamentul regional de poliție din Harkov.

Zona a fost recapturată de forțele ucrainene în septembrie anul trecut. De atunci, rusul s-ar fi ascuns în clădiri abandonate.

Investigația poliției a relevat că acesta a fost militar în cadrul Brigăzii 27 Mecanizate de pușcași din armata rusă și este rezident al regiunii Moscova.

Captivul a fost dus la o secție de poliție locală pentru investigații suplimentare.

Kupiansk, unde se află un nod feroviar important, a fost scena unor lupte aprige la începutul războiului iar trupele ruse au ținut orașul sub ocupație timp de mai multe luni.

Update 12:29 O persoană a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești în centrul orașului Kramatorsk din estul regiunii Donețk.

Anunțul a fost făcut pe Telegram de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Conform oficialilor ucraineni, rachetele lansate de ruși au lovit șase clădiri înalte, care au fost avariate.

"Operațiunile de salvare sunt încă în curs de desfășurare. Statul malefic continuă să lupte împotriva populației civile. Distruge viața și nu lasă nimic uman", a scris președintele ucrainean.

Autoritățile din Donețk au publicat, la rândul lor, o serie de informații și fotografii despre atacul din regiune.

Update 11:35 Președintele rus Vladimir Putin va vizita Crimeea în data de 18 martie, la nouă ani de la anexarea acestei peninsule ucrainene în urma unui referendum controversat, nerecunoscut de Occident, și după o invazie militară care a anticipat războiul declanșat ulterior în Donbas.

Anunțul oficial a fost făcut de purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, relatează Antena 3 CNN.

Vizita liderului rus vine în contextul în care, la Moscova, este așteptat președintele chinez Xi Jinping.

China a avansat recent o propunere de armistițiu în Ucraina.

SUA au transmis că sprijină un dialog între liderul chinez și omologul ucrainean Volodimir Zelenski, pentru ca Beijingul să nu fie la curent doar cu "versiunea rusă" asupra războiului din Ucraina.

Update 11:08 Rusia a anunțat că acceptă prelungirea acordului care permite exporturilor ucrainene de cereale să treacă prin Marea Neagră.

Rusia "nu se opune următoarei prelungiri a 'Inițiativei Mării Negre' după expirarea celui de-al doilea termen, la 18 martie, dar numai pentru 60 de zile", a precizat ministrul adjunct de externe Serghei Verșinin într-o declarație emisă de misiunea rusă la Geneva, după discuțiile cu oficialii ONU.

Negociată inițial de ONU și Turcia cu Rusia și Ucraina în iulie anul trecut, înțelegerea a mai fost prelungită în noiembrie 2002 pentru 120 de zile.

Ea urmează să se extindă automat în data de 18 martie dacă nicio parte nu obiectează.

Ucraina și-a exprimat deja nemulțumirea. Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a arătat că acordul inițial privind exporturile de cereale prin Marea Neagră prevede o prelungire de 120 de zile, și nu prelungirea de 60 pe care Moscova a anunțat că o acceptă.

Aproximativ 24 de milioane de tone de produse ucrainene au fost transportate până acum în cadrul Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, în timp ce războiul declanșat de Rusia în Ucraina continuă.

Update 10:02 Rușii au lansat cinci atacuri cu rachete și alte 35 de lovituri aeriene în ultimele 24 de ore.

Anunțul a fost făcut de armata ucraineană, care precizează că atacurile Rusiei s-au întețit la primele ore ale dimineții de marți.

Infrastructura civilă din regiunile Sumî și Donețk a fost lovită, au mai indicat responsabilii militari ucraineni.

Pe de altă parte, ei au menționat că Ucraina a respins atacurile asupra a șapte așezări din zona Bakhmut.

Update 09:29 Autoritățile ucrainene sunt în alertă, în așteptarea unui nou atac rusesc cu rachete, care ar putea să înceapă oricând.

Ucraina a monitorizat mișcările Rusiei în Marea Neagră şi a descoperit că au fost aduse aici noi transportoare de rachete.

În plus, a fost remarcată o activitate sporită a aviației tactice ruse în direcția estică și deasupra Mării Azov.

Între timp, în Bahmut se duc lupte crâncene pentru fiecare metru de pământ, dar mercenarii Wagner nu au reușit încă să ajungă în cartierele din centrul orașului, relatează Antena 3 CNN.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut că soldații ucraineni luptă cu înverșunare pentru fiecare metru de teren, în timp ce mercenarii încearcă să spargă dispozitivul de apărare și înregistrează pierderi foarte mari.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, în mai puțin de o săptămână, numărând din 6 martie, forțele ucrainene din sectorul Bahmut au reușit să elimine peste 1.100 de soldați inamici.

Update 08:31 Președintele Volodimir Zelenski a declarat că viitorul țării sale se decide în estul Ucrainei, unde luptele sunt "foarte dure".

"Situația din est este foarte dură și foarte dureroasă. Trebuie să distrugem puterea militară a inamicului și o vom face", s-a angajat Zelenski în discursul său nocturn.

El a nominalizat Bilogorivka, Mariinka, Avdiivka, Bahmut, Vuhledar și Kamianka între localitățile unde se dau lupte între forțele de apărare și trupele de ocupație.

"Se luptă pentru viitorul nostru, viitorul tuturor ucrainenilor", a continuat el, menționând că este recunoscător fiecărui soldat care își pune viața în pericol în aceste bătălii.

"Le mulțumesc tuturor celor care își apără pozițiile și luptă pentru Ucraina și pentru frații lor", a concluzionat președintele ucrainean, nominalizându-i pe soldații Brigăzii 92 Mecanizate pentru "acțiunile lor de succes în zona Bahmut".

Update 08:00 Administrația SUA l-a încurajat pe președintele Chinei, Xi Jinping, să discute cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski,  pe fondul informațiilor referitoare la o viitoare convorbire între cei doi lideri.

"Noi l-am încurajat pe președintele Xi Jinping să ia legătura cu președintele Zelenski întrucât credem că Republica Populară China și președintele Xi Jinping trebuie să audă direct perspectiva ucraineană, nu doar perspectiva rusă asupra situației. De fapt, chiar am pledat la Beijing pentru o astfel de conversație", a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Joe Biden.

El a precizat că oficiali americani au discutat, luni, cu membri ai Administrației de la Kiev, care au transmis că, deocamdată, nu au primit confirmarea unei conversații între Xi Jinping și Volodimir Zelenski.

Președintele Chinei, Xi Jinping, intenționează să aibă prima discuție de la începerea războiului din Ucraina cu omologul său Volodimir Zelenski, dar, cel mai probabil, după vizita pe care ar urma să o efectueze săptămâna viitoare în Rusia, au afirmat surse citate de publicația The Wall Street Journal.

Beijingul a propus recent un armistițiu durabil și negocieri de pace, prin susținerea principiului respectării "suveranității, independenței și integrității teritoriale". În același timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor națiunilor", sugerând susținere pentru solicitarea Rusiei privind obținerea de garanții de securitate din partea Statelor Unite și NATO.

Deși a salutat inițiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoașterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiționat orice armistițiu între armata ucraineană şi forțele ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991.

Update 00:01 Autoritățile din Germania și Spania au anunțat că pregătirea militarilor ucraineni pentru utilizarea tancurilor Leopard 2 este aproape finalizată.

Ambasadorul Germaniei în Marea Britanie a anunțat că instruirea militarilor ucraineni pentru a folosi tancurile Leopard 2 este aproape finalizată, potrivit Sky News.

Tot luni, Ministerul spaniol al Apărării a dezvăluit că primii ucraineni vor termina săptămâna aceasta antrenamentul pe tancurile Leopard din Spania. Primul grup include 10 echipaje complete și personal de sprijin, format în total din 55 de militari.

„Aceste cursuri au fost lansate după ce a fost oficializat angajamentul Spaniei de a contribui la efortul defensiv ucrainean cu tancuri. La acel moment, Ucraina a solicitat pregătirea echipajelor și a personalului de întreținere pentru desfășurarea operațională a tancurilor de luptă Leopard 2A", se arată în comunicatul spaniolilor.

În ianuarie, Germania a anunțat că va trimite o parte din tancuri în Ucraina. Și Spania a fost de acord să trimită Ucrainei șase dintre tancurile sale de luptă principale Leopard 2A4, parte a unui efort coordonat cu Germania, Norvegia, Polonia, Portugalia și Olanda, pentru a furniza Kievului aproximativ 80 de vehicule de luptă. Germania va furniza Ucrainei 18 exemplare din varianta mai avansată Leopard 2A6.

Război în Ucraina, 13 martie | Rusia și-a mărit numărul de nave dotate cu rachete din Marea Neagră

Război în Ucraina, 12 martie | Sute de militari ruși și ucraineni au murit în ultimele 24 de ore la Bahmut

Război în Ucraina, 11 martie | Grupul Wagner deţine controlul estului oraşului Bahmut

Război în Ucraina, 10 martie | Washingtonul acuză oficial Moscova că încearcă să organizeze o insurecție în Republica Moldova

Război în Ucraina, 9 martie | Oficial lituanian: Rusia are suficiente resurse pentru continuarea războiului timp de doi ani

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close