Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 385. Moscova anunță că va încerca să recupereze drona americană trimisă pe fundul Mării Negre de avioane rusești

Război în Ucraina, ziua 385. Moscova anunță că va încerca să recupereze drona americană trimisă pe fundul Mării Negre de avioane rusești

Război în Ucraina, ziua 385. Federația Rusă nu dorește o confruntare cu Statele Unite, spune Ambasadorul Rusiei la Washington, după incidentul de ieri, când două avioane rusești au doborât o dronă americană, în Marea Neagră.

Război în Ucraina, ziua 385. Moscova anunță că va încerca să recupereze drona americană trimisă pe fundul Mării Negre de avioane rusești
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2023   •   22:35

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministerul rus al Apărării va începe o nouă campanie pe 1 aprilie, pentru recrutarea a 400.000 de soldați profesioniști în armata rusă
  • Planul Rusiei de a readuce Republica Moldova sub "umbrela" sa până în 2030, dezvăluit într-un document scurs de la Kremlin
  • Moscova anunță că va încerca să recupereze drona americană trimisă pe fundul Mării Negre de avioane rusești
  • Ucraina îl invită în țară pe liderul republican din SUA care a spus că apărarea Ucrainei nu este un "interes vital" pentru America
  • Putin anunță o nouă inițiativă pentru creșterea producției de arme a Rusiei
  • Rușii au lovit orașul Harkov cu o rachetă S-300
  • Rusia începe "jocuri de război" în Golful Oman cu doi dintre cei mai importanți aliați ai săi
  • Marea Britanie și Germania au ridicat avioanele Typhoon după ce un aparat rusesc a fost depistat în apropierea Estoniei
  • Rușii susțin că drona doborâtă de avioanele rusești nu se afla în apele internaționale

Update 22:35 Forţele ucrainene au anunțat miercuri, 15 martie, că au doborât încă un bombardier tactic Su-24 al Rusiei în apropierea orașului Bahmut, din regiunea Donețk, relatează CNN.

Lovitura a fost revendicată de Brigada 93 a armatei ucrainene.

Un video cu momentul în care avionul se prăbușește a fost distribuit de Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean. 

În imagini apare și o paraşută albă, care sugerează că pilotul s-a catapultat. La sfârșitul înregistrării pot fi observate și mai multe explozii mici, cel mai probabil cauzate de detonarea munițiilor de la bordul aeronavei. 

Update 21:42 Ministerul rus al Apărării va începe o nouă campanie pe 1 aprilie, pentru recrutarea a 400.000 de soldați profesioniști în armata rusă, pe bază de contract.

Radio Svoboda, citând mai multe instituții de presă regionale, relatează că ministerul rus al apărării a trimis deja ordine în regiuni indicând numărul de persoane cu care ar trebui să fie semnate contracte militare.

Conform planului, regiunile Sverdlovsk și Celeabinsk vor avea câte 10.000 de contractori fiecare, se arată în comunicat. În Ținutul Perm Krai vor fi recrutate 9.000 de persoane.

Cea mai mare parte a recrutărilor va fi făcută de birourile militare de înrolare, iar guvernatorii vor fi responsabili pentru implementarea planului, se arată în comunicat.

Update 19:02 Rusia a elaborat o strategie pentru a subordona politic și economic Republica Moldova, dar și pentru a împiedica apropierea acestei țări de NATO și Uniunea Europeană.

Toate acestea apar într-un document conceput în 2021 de Kremlin împreună cu Serviciul de Informații Externe (SVR), cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi Serviciul de informații al armatei ruse (GRU), dar și cu alte servicii speciale de la Moscova.

Documentul a ajuns în posesia unei echipe internaționale de jurnaliști și a Centrului Dossier (Ţentr Dosie), al opozantului rus în exil Mihail Hodorkovski.

"Este o strategie pentru subordonarea politică şi economică a Republicii Moldova", afirmă platforma de investigație în limba rusă, care adaugă că Moscova intenționează, de asemenea, să împiedice apropierea țării de România şi să impună limba rusă în republică.

Autorii strategiei stabilesc obiective ce trebuie atinse până în 2030.

Între acestea, formarea unei opoziții la influență NATO şi UE în Republica Moldova, forțarea țării să participe la alianța militară post-sovietică "Organizația Tratatului de Securitate Colectivă" (OTSC), condusă de Rusia, la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și la alte proiecte rusești.

Planul mai prevede soluționarea conflictului din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria prin acordarea unui statut special, sub "medierea" Rusiei, care menține trupe în zonă.

Update 18:36 Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patruşev, confirmă public că țara sa va încerca să recupereze drona americană doborâtă deasupra Mării Negre în urma unui incident în care au fost implicate avioane de vânătoare rusești.

Oficialul rus a descris incidentul drept o confirmare a "participării directe" a SUA în războiul din Ucraina, relatează presa internațională.

"Nu știu dacă vom reuși să o recuperăm sau nu, dar trebuie încercat. Și, cu siguranță, ne vom ocupa de asta. Sper, desigur, cu succes", a declarat Patruşev la postul TV Rusia-1.

"În al doilea rând, în ceea ce privește drona, americanii tot spun că ei nu participă la operațiunile militare (din Ucraina). Acesta este ultima confirmare că ei participă direct la aceste activități", a adăugat oficialul rus.

Mai devreme miercuri, purtătorul de cuvânt pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu și-au recuperat drona şi că, probabil, aceasta nici nu va putea fi recuperată, având în vedere adâncimea apei în zona unde s-a prăbușit.

Update 17:01 Ministerul de Externe de la Kiev a anunțat, miercuri, că l-a invitat pe guvernatorul statului american Florida, Ron DeSantis, să viziteze Ucraina pentru a "înțelege" invazia rusă.

Această evoluție vine după ce politicianul american - posibil aspirant la candidatura republicană pentru Casa Albă în 2024 - a apreciat că ajutorul SUA pentru Ucraina în războiul declanșat de Rusia nu face parte din "interesele vitale" ale Statelor Unite.

De asemenea, DeSantis a spus că Washingtonul nu ar trebui să se implice şi mai mult în "disputa teritorială" dintre Ucraina şi Rusia.

"Ron DeSantis știe diferența între o 'dispută' și un război. Îl invităm să viziteze Ucraina pentru a avea o înțelegere mai profundă a invaziei pe scară largă declanșată de Rusia şi a amenințărilor pe care le reprezintă pentru interesele SUA", a scris miercuri pe Twitter purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

Potrivit unui sondaj publicat de CNN, în perspectiva cursei interne de desemnare a candidatului prezidențial republican, intenția de vot pentru DeSantis este de 39 %, față de 37% pentru Donald Trump.

Acesta din urmă a susținut că, dacă ar mai fi fost la Casa Albă, războiul Rusiei în Ucraina nu s-ar fi declanșat.

"Dacă aş fi fost preşedinte, acest război teribil s-ar fi terminat în 24 de ore, sau chiar mai puţin", a spus Trump la Fox News.

Update 15:39 Președintele rus Vladimir Putin a anunțat un efort de amploare pentru consolidarea capacităților de producție militară în scopul de a avea mai multe arme pentru războiul din Ucraina.

Putin a spus, miercuri, că o producție sporită de arme este "urgentă" și a dat asigurări că se va acorda o atenție deosebită alocării de fonduri pentru această inițiativă.

Potrivit președintelui rus, guvernul de la Moscova alocă multe resurse pentru nevoile de apărare, însă fără a aduce atingere altor domenii.

Dar fondurile "trebuie să fie cheltuite rațional, în strictă conformitate cu legea", a adăugat el.

Update 14:39 O rachetă S-300 a lovit, miercuri dimineață, orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei.

Informația vine de la Dmitro Ciubenko, un purtător de cuvânt al procurorului regional.

"La ora locală 10:20, o rachetă S-300 a lovit o zonă rezidențială din districtul Șevcenkivsky", a declarat oficialul ucrainean.

El a adăugat că nu au fost consemnate victime în urma atacului.

Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodmir Zelenski a declarat că Harkovul, al doilea oraș ca mărime al țării, a fost lovit de peste 40 de rachete rusești de la începutul anului curent.

Update 13:39 China, Iranul și Rusia încep exerciții militare comune în Golful Oman.

Anunțul a fost făcut de Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat în care se menționează că operațiunile militare încep miercuri. 

Exercițiile care implică armatele celor trei țări se vor desfășura până duminică, potrivit documentului citat de CNN.

Ministerul chinez mai arată că noile manevre militare se bazează pe exercițiile maritime comune desfășurate în 2019 și 2022 de cele trei națiuni.

CNN amintește că Beijingul a evocat un parteneriat "fără limite" cu Moscova și a aprofundat legăturile diplomatice și economice dintre cele două țări pe parcursul războiului purtat de Rusia în Ucraina.

Oficialii occidentali și-au exprimat anterior îngrijorarea că statul comunist ar putea lua în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei asistență militară letală, o perspectivă negată de Beijing.

Între timp, parteneriatul în domeniul Apărării între Moscova și Teheran s-a intensificat în ultimul an, pe măsură ce nevoia Rusiei de ajutor militar a crescut, în contextul războiului din Ucraina.

Update 12:21 Avioane de luptă britanice și germane au interceptat un avion rusesc în apropierea spațiului aerian al Estoniei, stat NATO.

Incidentul s-a petrecut marți, potrivit Ministerului britanic al Apărării. 

Ministerul a precizat că avioane Typhoon ale Royal Air Force (RAF) din cadrul Corpului expediționar aeropurtat 140 au cooperat cu aparate Typhoon germane pentru a escorta o aeronavă rusească Iliușin IL78 Midas de realimentare în aer.

Conform sursei citate, aparatul rusesc nu a răspuns la apelul făcut de controlul traficului aerian din Estonia. 

Avionul Iliușin zbura între Sankt Petersburg și Kaliningrad, o exclavă rusă situată între Polonia și Lituania.

Potrivit CNN, aceasta a fost prima interceptare realizată într-o misiune comună de poliție aeriană a Forțelor Regale Britanice și a Forțelor aeriene germane.

Update 11:30. Presa internațională spune că drona americană doborâtă de ruși în Marea Neagră ar fi decolat din România. Drona MQ-9 Reaper este folosită de SUA atât pentru supraveghere, dar și pentru atac.

"În privința decolării avem două surse confidențiale, dar oficiale. Una dintre acestea spune că drona ar fi plecat din România, iar cealaltă spune că a pornit din Italia.

Contextul este sigur, încă de la anexarea Crimeei, drone ale NATO survolează apele internaționale ale Mării Negre, iar drona MQ-9 Reaper este una dintre mijloacele prin care se realizează o supraveghere de mare eficientă a spațiului terestru și aerian pe o arie mai largă, iar americanii o folosesc în misiuni de recunoaștere.

Nu este prima dată când forțele ruse șicanează mijloace ale NATO.

Nu este vorba de un accident, este un incident provocat de o acțiune deliberată, drept dovadă, cele 40 și ceva de minute, timp în care navele ruse s-au aflat în apropierea dronelor americane. A fost vorba de un incident provocat.

Acțiunile pot fi diferite, și anume, SUA nu vor să escaladeze sub presiunea forțelor interne. Vor să transmită Kremlinului că dacă se mai apropie de un alt bun american, respectivul avion va fi doborât", a declarat Generalul Dan Grecu, pentru Antena 3 CNN. 

Update 10:30. Ambasadorul Kremlinului la Washington susține că drona NU se afla în apele internaționale şi că nu ar fi fost atinsă de aparatele de zbor ale Kremlinului.

Însă analiștii spun că dronele americane zburau frecvent în acea zonă și că este posibil ca Rusia să fi premeditat întreaga operațiune pentru a captura aparatul de zbor american.

Au apărut chiar și înregistrări distribuite pe Telegram în care armata rusă ar scoate din Marea Neagră bucăţi din dronă.

Însă Pentagonul spune că nici armata americană, nici cea a Rusiei nu au ajuns la locul în care s-a prăbușit drona şi nici nu au recuperat părți din ea.

Update 09:00.  Avioane de vânătoare britanice și germane au interceptat un avion rusesc în apropierea spațiului aerian al Estoniei.

Vorbim mai exact despre un avion cisternă care zbura între Sankt Petersburg și Kaliningrad. Se pare ca piloții ruși NU le-au răspuns controlorilor de trafic din Estonia. Incidentul vine la doar o zi după ce rușii au lovit o dronă americană în Marea Neagră.

Update 08:30. Ivan Tkach a murit din cauza rănilor provocate de explozia de la Melitopol, a relatat atât presa ucraineană, cât și cea rusă, scrie SkyNews.

Ukrainksa Pravda a raportat că Tkach a ajutat la organizarea transferului de soldați ruși către și dinspre Donețk, Herson și Crimeea. 

Președintele ”We Are Together With Russia”, o organizație pro-rusă din regiunea Zaporojie, a mai spus într-o postare Telegram că Tkach a fost etichetat ca trădător în Ucraina pentru cooperarea cu Rusia. 

Un dispozitiv improvizat a provocat o explozie echivalentă cu un kilogram de TNT și a rănit o femeie și un copil, a declarat agenția de stat rusă Tass. 

Update 07.30. Lupta sângeroasă pentru Bahmut continuă cu aceeaşi înverşunare de ambele părţi. Preşedintele Volodimir Zelenski şi Comandamentul Armatei Ucrainene au convenit să nu se retragă din oraşul asediat de mai bine de opt luni de trupele lui Vladimir Putin.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Resnikov, a anunţat marţi o nouă întâlnire în aşa-numitul format Ramstein privind livrările de arme pentru ţara sa, informează dpa.

Întâlnirea va avea loc miercuri, a anunţat Oleksii Resnikov pe Facebook, după o întâlnire cu ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

La întâlnirea din oraşul-port Odesa din sudul Ucrainei, Kajsa Ollongren a susţinut perspectiva livrării Ucrainei a două nave din clasa Alkmaar până în 2025.

Război în Ucraina, 14 martie | Vladimir Putin spune că miza conflictului este existenţa Rusiei | Zelenski cere consolidarea rezistenţei

Război în Ucraina, 13 martie | Rusia și-a mărit numărul de nave dotate cu rachete din Marea Neagră

Război în Ucraina, 12 martie | Sute de militari ruși și ucraineni au murit în ultimele 24 de ore la Bahmut

Război în Ucraina, 11 martie | Grupul Wagner deţine controlul estului oraşului Bahmut

Război în Ucraina, 10 martie | Washingtonul acuză oficial Moscova că încearcă să organizeze o insurecție în Republica Moldova

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close