Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 392 | Oraşul Harkov lăudat şi medaliat de Volodimir Zelenski pentru rezistenţa în faţa forţelor militare ruse

Război în Ucraina, ziua 392 | Oraşul Harkov lăudat şi medaliat de Volodimir Zelenski pentru rezistenţa în faţa forţelor militare ruse

Război în Ucraina, ziua 392. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că așteaptă dialog cu administrația de la Beijing pe tema inițiativelor de pace, după vizita la Moscova a președintelui Chinei, Xi Jinping.

Război în Ucraina, ziua 392 | Oraşul Harkov lăudat şi medaliat de Volodimir Zelenski pentru rezistenţa în faţa forţelor militare ruse
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2023   •   21:58

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski a vizitat oraşul Harkov, lăudând rezistenţa în faţa forţelor militare ruse
  • Oficial rus: Riscul unui conflict nuclear Rusia-SUA este cel mai ridicat din ultimele decenii
  • Rusia face manevre cu submarine în Marea Neagră iar militarii NATO repetă scenariul unui atac inamic în Delta Dunării
  • Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, luat la bani mărunți în Congresul american
  • Antony Blinken: "China nu a trecut linia în ceea ce privește livrarea de arme Rusiei"
  • Serghei Șoigu avertizează Occidentul că "a mai făcut un pas" spre o confruntare nucleară cu Rusia
  • Zelenski, vizită-surpriză în Bahmut
  • Rușii au spulberat cu o rachetă un bloc de locuințe din Zaporojie
  • Baza navală rusă de la Sevastopol a fost atacată cu drone de Ucraina
  • Planul de pace al Kievului, ignorat la discuțiile dintre Vladimir Putin și Xi Jinping
  • FMI, de acord să ajute Ucraina cu peste 15 miliarde de dolari
  • Trei persoane au murit în regiune Kiev în urma unui atac cu drone
  • Casa Albă: China ar trebui să ceară oprirea invaziei ruse în Ucraina
  • Volodimir Zelenski va participa prin videoconferinţă la summitul G7 din Japonia
  • Statele Unite accelerează trimiterea de echipamente militare în Ucraina
  • Volodimir Zelenski aşteaptă "dialog" cu China privind iniţiativele de pace
  • Un militar rus este acuzat de crime de război în Ucraina
  • Ucraina ar putea primi anul acesta tancurile americane Abrams

Update 21:56. Volodimir Zelenski a vizitat oraşul Harkov, lăudând rezistenţa în faţa forţelor militare ruse

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat miercuri în oraşul Harkov, situat în nord-estul ţării, anunţă autorităţile de la Kiev, citate de agenţia Ukrinform şi de site-ul Tagesschau.de.

Volodimir Zelenski l-a medaliat pe primarul oraşului Harkov, Ihor Tereciov, pentru acţiunile de respingere a forţelor militare ruse.

"Harkiv este un oraş eroic. Le mulţumesc cetăţenilor pentru apărarea acestui oraş frumos şi, împreună cu locuitorii altor oraşe, pentru apărarea independenţei noastre", a afirmat Volodimir Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a vizitat şi un spital din Harkov în care sunt militari răniţi şi le-a oferit medalii.

Update 20:00: Oficial rus: Riscul unui conflict nuclear Rusia-SUA este cel mai ridicat din ultimele decenii

Riscul unei confruntări nucleare între Rusia şi Statele Unite a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, a afirmat miercuri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, avertizând că cele două ţări sunt practic în conflict deschis din cauza războiului din Ucraina.

Tensiunile dintre Rusia şi Statele Unite s-au amplificat din cauza invaziei militare ruse în Ucraina. În februarie, Rusia a anunţat suspendarea Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START).

Prezent la un eveniment pe tema "O lume fără Tratatul START", Serghei Riabkov a declarat că nu se pune problema ca Rusia să revină acum la respectarea acordului privind reducerea armamentului nuclear.

"Nu aş intra într-o discuţie despre faptul dacă probabilitatea unui conflict nuclear este mare în prezent, dar este mai mare decât orice situaţie din ultimele decenii", a afirmat Serghei Riabkov, citat de agenţiile Interfax şi Reuters.

Update 19:29 Rusia ar urma să-și schimbe tactica de atac în următoarea perioadă și să își mute din aer sub apă platformele de bombardament folosite în confruntarea din Ucraina.

Serviciul de presă al flotei ruse din Marea Neagră a anunțat că echipajele a două submarine au executat lansări de torpile în cadrul unui exercițiu militar.

În Marea Neagră se află patru submarine rusești. Submarinele Kolpino și Starîi Oskol aparțin Brigăzii 4 Submarine din cadrul bazei navale Novorossiisk.

Acestea au posibilitatea de a lansa rachete de croazieră Kalibr, au o lungime de aproape 74 de metri și pot lansa și rachete cu încărcătură nucleară.

Pentru România, alarmant este faptul că nu poate monitoriza mișcarea submarinelor rusești, în cazul în care acestea se apropie prea mult de apele noastre teritoriale.

Pe de altă parte, scenariul unui atac inamic în Delta Dunării este luat în calcul de responsabilii NATO.

Miercuri a început cel mai mare exercițiu de antrenament al Forțelor Navale Române în Marea Neagră, dar și pe Dunăre.

Militarilor din țara noastră li s-au alăturat partenerii NATO din Polonia, Bulgaria, Turcia și Statele Unite.

Update 18:29 Camera Reprezentanților din SUA, aflată sub controlul opoziției republicane, a anunțat organizarea de audieri privind asistența masivă oferită de Administrația Joe Biden Ucrainei pentru a respinge invazia militară rusă.

Congresmanul republican Mike McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, a anunțat că va organiza, miercurea viitoare, o sesiune de audieri cu tema "Supravegherea, Transparența și Responsabilitatea privind asistența acordată Ucrainei".

La audieri vor fi convocați inspectorii generali din cadrul Departamentului de Stat, Departamentului Apărării şi Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională, potrivit CNN.

Republicanii intenționează astfel să analizeze atent ajutorul în valoare de 32 de miliarde de dolari oferit până în prezent Kievului.

Evoluția vine în contextul în care unii politicieni republicani au exprimat rezerve privind continuarea furnizării de asistență Ucrainei.

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, considerat printre favoriții în viitoarea cursă pentru desemnarea candidatului prezidențial republican, a descris recent invazia rusă în Ucraina drept "dispută teritorială".

Update 17:30 China "nu a depășit linia" în ceea ce priveșete furnizarea de armament Rusiei pentru războiul din Ucraina dar susținerea Beijingului pentru Moscova este contrară intereselor SUA.

Afirmația a fost făcută de secretarul de Stat american, Antony Blinken, în contextul vizitei efectuate de președintele chinez Xi Jinping la Moscova. 

"Până în acest moment, nu am observat trecerea liniei de către China, în sensul furnizării de armament letal Rusiei", a declarat Antony Blinken în cursul unei audieri în Senatul SUA.

"Cred că sprijinul diplomatic oferit de Beijing, susţinerea politică şi, într-o anumită măsură, asistenţa materială pentru Rusia intră, în mod categoric, în contradicţie cu interesele noastre de a opri acest război", a continuat el.

Administraţia de la Washington a semnalat în mai multe rânduri că există indicii conform cărora Beijingul ar analiza posibilitatea de a oferi armament letal Moscovei pentru invazia militară în Ucraina.

Statele Unite au avertizat că vor fi consecinţe grave dacă Administraţia Chinei va furniza armament Rusiei.

Update 16:02 Moscova și-a întețit amenințările la adresa Occidentului, după ce Marea Britanie a confirmat că trimite în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit.

Annabel Goldie, secretar de stat în cadrul Ministerului britanic al Apărării, a declarat că unele dintre obuzele tancurilor de tip Challenger 2 pe care Marea Britanie urmează să le ofere Ucrainei conțin uraniu sărăcit.

Informația a fost fructificată de administrația rusă pentru a acuza statele aliate Ucrainei că împing confruntarea spre război nuclear.

"Am aflat că Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei nu doar tancuri, ci și obuze care conțin uraniu sărăcit. Dacă se va întâmpla acest lucru, Rusia va fi nevoită să reacționeze în consecință, dat fiind că Occidentul începe deja să utilizeze armament cu elemente nucleare", a declarat președintele Vladimir Putin după întâlnirea cu omologul chinez, Xi Jinping.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că utilizarea de către Kiev a acestui tip de muniție "va distruge capacitatea Ucrainei de a produce hrană necontaminată".

Iar ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că, prin decizia Marii Britanii, a fost făcut încă un pas spre o confruntare nucleară Rusia - Occident și că au rămas puțini astfel de pași până la anticipatul deznodământ.

"A fost făcut un pas în plus, au rămas tot mai puțini pași până la o astfel de confruntare. Dar, bineînțeles, Rusia are cu ce să răspundă", a avertizat Şoigu.

Update 14:48  Președintele ucrainean Volodimir Zekenski a făcut o vizită-surpriză trupelor de pe frontul din regiunea Donețk și a înmânat distincții apărătorilor din Bahmut, relatează CNN, pe baza unei înregistrări video publicate de biroul liderului de la Kiev.

"În timpul unei călătorii de lucru în regiunea Donețk, președintele Ucrainei, Volodimir Zekenski, a vizitat pozițiile de front ale armatei ucrainene din zona Bahmut", se arată într-un comunicat al biroului președintelui.

Aflat într-o hală mare, într-o locație neprecizată, Zelenski a declarat: "Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, în estul țării noastre, în Donbas, și să îi premiez pe eroii noștri, să vă mulțumesc, să dau mâna cu voi. Vă mulțumesc pentru că ați apărat statul, suveranitatea țării și estul Ucrainei."

Update 13:56 O înregistrare video difuzată pe rețelele sociale arată cum un bloc de locuințe din orașul ucrainean Zaporojie este distrus de o rachetă.

În imaginile surprinse, aparent, cu o cameră de supraveghere, un proiectil fusiform care cade sub un unghi ascuțit asupra clădirii cu mai multe etaje.

Urmează explozia și un nor imens de fum. Nu au fost disponibile, imediat, informații privind victimele în urma acestui atac.

Clipul a fost distribuit miercuri inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Rusia bombardează orașul cu o sălbăticie bestială. Se trage asupra zonelor rezidențiale în care locuiesc oameni obișnuiți și copii", a declarat el.

Zaporojie este capitala regiunii cu același nume și se află sub controlul ucrainenilor, spre deosebire de centrala nucleară din regiune, controlată de trupele ruse.

Update 13:08 Baza navală rusă de la Sevastopol a fost atacată cu drone de Ucraina în cursul dimineții de miercuri.

Potrivit oficialilor ruși, marina militară a Moscovei ar fi respins, miercuri dimineață, un atac cu drone efectuat de ucraineni asupra obiectivelor militare din orașul-port la Marea Neagră.

Guvernatorul local spune că trei drone au fost distruse și că navele militare ruse nu au fost avariate.

În urma atacului, administrația locală a anunțat suspendarea rutelor de feribot către și dinspre oraș.

Sevastopol a fost încorporat ilegal în Rusia după anexarea Crimeei în 2014, în urma unei invazii a trupelor Moscovei și a unui referendum nerecunoscut de comunitatea internațională.

Update 12:48 O a patra victimă a unui atac nocturn cu drone în regiunea Kiev a fost găsită în dărâmăturile unui cămin din orașul ucrainean Rjîșciv, relatează CNN citând surse ale poliției din regiune.

Persoana decedată a fost identificată ca fiind un bărbat în vârstă de 40 de ani.

Andrii Niebitov, șeful poliției din regiunea Kiev, a declarat anterior că trei persoane au fost ucise și șapte au fost rănite în urma atacului, alte cinci fiind date dispărute.

Peste 200 de persoane au fost evacuate din clădire și peste 20 au fost spitalizate, a menționat oficialul ucrainean.

În total, 21 de drone au fost lansate împotriva Ucrainei dinspre nord cu puțin timp înainte de miezul nopții de marți spre miercuri.

16 dintre ele au fost doborâte, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Update 12:02 Planul de pace avansat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru stingerea conflictului din Ucraina nu a fost discutat în timpul convorbirilor purtate, marți, la Moscova, de președinții Vladimir Putin și Xi Jinping 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că planul de pace al Kievului este o chestiune ce ține de relațiile dintre China și Ucraina.

La reuniunea G20 din noiembrie anul trecut, președintele ucrainean a prezentat, într-o intervenție video, un plan de pace în 10 puncte menit să pună capăt invaziei ruse în Ucraina.

Între altele, acest plan prevede înființarea unui tribunal special pentru presupusele crime de război rusești și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Update 11:36 Fondul Monetar Internațional (FMI) a fost de acord să furnizeze Ucrainei un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru a ajuta țara să facă față dificultăților financiare cauzate de războiul declanșat de Rusia.

"Pachetul are scopul de a sprijini redresarea Ucrainei, în condițiile în care invazia Rusiei continuă să aibă un impact devastator asupra economiei", a declarat Gavin Gray, șeful misiunii FMI pentru Ucraina.

Fondurile urmează să fie puse la dispoziție în cadrul unui acord pe patru ani încheiat.

Update 10:30 Trei persoane au murit în noaptea de marți spre miercuri în urma unui atac cu dronă în regiunea Kiev, potrivit autorităților ucrainene.

Trei persoane au murit în urma unui atac cu dronă în regiunea Kiev în cursul nopții, au declarat oficialii ucraineni citați de Sky News.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat pe Telegram că două cămine și o unitate de învățământ din orașul Rzhyshchiv au fost distruse în urma atacului.

Două persoane au fost rănite și se crede că patru oameni se află încă sub dărâmături, au adăugat ucrainenii.

Oficialii au mai spus că peste 100 de salvatori și 28 de vehicule au ajuns la fața locului, operațiunea de salvare fiind în desfășurare.

Armata ucraineană a precizat că rușii au folosit drone Shahed de fabricație iraniană.

Update 8:30 Un atac cu drone maritime a fost "înfrânt" în Sevastopol în dimineața de miercuri, potrivit guvernatorului Mikhail Razvozhaev.

"Până în prezent, au fost distruse în total trei obiecte. Încercau să pătrundă în golf, iar marinarii noștri au tras cu arme mici asupra lor. De asemenea, au folosit sistemul de apărare aeriană pentru o dronă", a declarat Razvozhaev într-o postare pe Telegram.

"Navele noastre de război nu au fost deteriorate. În urma exploziei cauzate de distrugerea dronelor maritime, au fost sparte geamurile clădirilor de pe Lenina 2 și o casă de pe strada Moscova. Nu au fost înregistrate victime", a continuat el.

Sevastopol este cel mai mare oraș din peninsula Crimeea anexată și găzduiește flota Mării Negre a Rusiei.

Update: 8:00 China ar trebui să ceară Rusiei oprirea invaziei militare în Ucraina, a declarat marţi seară un oficial din cadrul Preşedinţiei Statelor Unite, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping.

"În cazul în carre China vrea să aibă un rol constructiv în acest conflict, atunci trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei pentru retragerea trupelor din Ucraina, de pe teritoriul suveran ucrainean", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Oficialul american a afirmat că Beijingul nu poate fi considerat "imparţial", dat fiind că nu a condamnat invazia militară rusă în Ucraina şi continuă să achiziţioneze petrol din Rusia.

John Kirby a reiterat poziţia Administraţiei Joseph Biden, care se opune unui armistiţiu în momentul de faţă în Ucraina. "Un armistiţiu în acest moment, blocarea liniilor unde sunt acum, oferă practic timpul şi spaţiul" de care Rusia are nevoie "pentru a încerca să îşi reechipeze forţele", a subliniat Kirby, conform agenţiei Reuters.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat marţi seară că aşteaptă "dialog" cu Administraţia de la Beijing pe tema iniţiativelor de negocieri. "Noi am propus Chinei să devină un partener" pentru soluţionarea conflictului. "Noi invităm China la dialog, aşteptăm un răspuns. Primim semnale, dar nimic concret", a afirmat Volodimir Zelenski.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi că a avut discuţii "foarte importante" cu omologul său chinez, Xi Jinping, privind perspectivele relaţiilor bilaterale, dar a admis că Ucraina şi Occidentul nu vor accepta planul de pace propus de Beijing. "Noi apreciem că numeroase puncte ale planului de pace propus de China pot servi ca bază pentru soluţionarea pe cale paşnică, atunci când vor fi pregătiţi Occidentul şi Kievul. Cu toate acestea, nu observăm în acest moment disponibilitate în acest sens din partea lor", a precizat Vladimir Putin după întâlnirea cu Xi Jinping.

Administraţia de la Washington l-a îndemnat, luni, pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, să ceară retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, subliniind că un armistiţiu în acest moment nu ar fi adecvat, întrucât ar confirma ocupaţia militară rusă. Germania şi Franţa au insistat, de asemenea, pentru retragerea trupelor ruse din Ucraina.

---

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că aşteaptă "dialog" cu administraţia de la Beijing pe tema iniţiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a aflat în vizită în Rusia.

"Noi am propus Chinei să devină un partener" pentru soluţionarea conflictului. "Noi invităm China la dialog, aşteptăm un răspuns. Primim semnale, dar nimic concret", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi că a avut discuţii "foarte importante" cu omologul său chinez, Xi Jinping, privind perspectivele relaţiilor bilaterale, dar a admis că Ucraina şi Occidentul nu vor accepta planul de pace propus de Beijing. "Noi apreciem că numeroase puncte ale planului de pace propus de China pot servi ca bază pentru soluţionarea pe cale paşnică, atunci când vor fi pregătiţi Occidentul şi Kievul. Cu toate acestea, nu observăm în acest moment disponibilitate în acest sens din partea lor", a precizat Vladimir Putin după întâlnirea cu Xi Jinping.

Administraţia de la Washington l-a îndemnat, luni, pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, să ceară retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, reafirmând că un armistiţiu în acest moment nu ar fi adecvat, întrucât ar confrma ocupaţia militară rusă.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale".

În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO.

"Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control", a subliniat Ministerul de Externe de la Beijing, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.

Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuţie importantă".

Război în Ucraina, 21 martie | Moscova ameninţă cu un "răspuns corespunzător", după ce Londra a anunţat că va oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit

Război în Ucraina, 20 martie | Alianța nucleară China-Rusia devine mai puternică | Riposta Statelor Unite

Război în Ucraina, 19 martie | Vladimir Putin, vizită surpriză în Mariupol şi reuniune militară în Rostov-pe-Don

Război în Ucraina, 18 martie | Vladimir Putin s-a deplasat în Crimeea, la nouă ani de la invazia peninsulei

Război în Ucraina, 17 martie | Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close