Antena 3 CNN Externe Reconstrucţia Irakului a provocat americanilor pierderi de 100 miliarde de dolari

Reconstrucţia Irakului a provocat americanilor pierderi de 100 miliarde de dolari

Reconstrucţia Irakului a provocat americanilor pierderi de 100 miliarde de dolari
14 Dec 2008   •   17:20

Americanii au suferit pierderi care se ridică la 100 de miliarde de dolari în procesul de reconstrucţie a Irakului, informează un raport nepublicat ce circulă sub formă de proiect într-un cerc restrâns de experţi oficiali tehnici, poliţişti şi oficiali de rang înalt. Acest raport ne informează asupra faptului că, în momentul în care reconstrucţia a început să stagneze (mai ales în sfera reformării poliţiei şi armatei irakiene), Pentagonul a încercat să îşi acopere eşecurile.
În acest raport este citat şi fostul secretar de stat Colin L. Powell, în care afirma că în lunile ce au urmat ofensivei din 2003, Departamentul Apărării ?a continuat să inventeze cifre ale forţelor irakiene - numărul ar depăşi 20 000 pe săptămână!".
Afirmaţia fostului secretar de stat a fost susţinută şi de către generalul Ricardo S. Sanchez, fostul comandant al trupelor terestre din Irak, precum şi de Paul Bremer al III-lea, administratorul civil până la instaurarea unui Guvern irakian, în iunie 2004.
Raportul conchidea faptul că la cinci ani de la angajarea în cel mai mare proiect de reconstrucţtie de la Planul Marshall, în Europa de după cel de-al doilea război mondial, administraţia americană nu are nici politicile şi nici capacitatea tehnică necesare pentru un program de amploare precum acesta, ne informează Mediafax.
Eforturile de reconstrucţie ale americanilor au reuşit doar să repare ce a fost distrus în timpul ofensivei. Potrivit documentului, circa 117 miliarde de dolari au fost cheltuiţi până la jumătatea lui 2008 pentru reconstrucţia din Irak, inclusiv aproximativ 50 de miliarde de dolari din banii contribuabililor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close