Antena 3 CNN Externe Record macabru în Egipt. 230 de pedepse capitale în ultimele şase luni

Record macabru în Egipt. 230 de pedepse capitale în ultimele şase luni

Record macabru în Egipt. 230 de pedepse capitale în ultimele şase luni
Sursa foto: Spanzuratoare
17 Iul 2009   •   23:37

Record macabru pentru tribunalele egiptene. Numai în ultimele şase luni, judecătorii au decis condamnarea la moarte a nu mai puţin de 230 de persoane, dintre care 50 numai în ultima săptămână. Cel mai cunoscut caz cel al lui Hisham Talaat Mustafa, un membru marcant al Partidului Naţional Democrat, care se află la conducere în Egipt. El a fost condamnat pentru complicitate la asasinarea cântăreţei de muzică pop din Dubai, Susanne Tamim.

?Pedeapsa capitală nu este o noutate pentru Egipt?, explică Azza Quraim, profesor de ştiinţe sociale la Centrul naţional pentru cercetări sociale şi criminalistice din Cairo. ?Totuşi, numărul de condamnări la moarte dictate de judecători în ultimele săptămâni este fără precedent?.

Conform legilor egiptene, pedeapsa cu moartea se poate aplica pentru 90 de tipuri de infracţiuni, printre care crima cu premeditare, violul, vânzarea de droguri. În aceeaşi categorie intră şi o serie de condamnări politice, precum tentativa de lovitură de stat.

Experţii locali consideră că numărul mare de condamnări din ultima perioadă este un rezultat al creşterii nivelului criminalităţii. ?Numărul de crime a crescut semnificativ în ultimii ani?, a explicat Quraim. ?Violenţa extremă, în general necunoscută societăţii egiptene înainte, pare să se transforme într-un fenomen obişnuit?.

Creşterea nivelului infracţionalităţii ar putea fi o cauză directă situaţiei economice din ce în ce mai precare cu care se confruntă Egiptul. Jumătate din populaţia de 82 de milioane de locuitori trăieşte sub limita de sărăcie, iar criza economică a agravat şi mai tare situaţia prin creşterea îngrijorătoare a ratei şomajului.

?Pentru cetăţenii obişnuiţi, în această perioadă sunt mai puţine şanse de a obţine o slujbă decât oricând, ceea ce conduce la un sentiment din ce în ce mai răspândit de disperare şi lipsă de speranţă?, explică Alaa Eddin Al-Kifafi, profesor de psihologie la Universitatea din Cairo. ?Psihologic vorbind, legătura dintre sentimentul de disperare şi comportamentul violent este bine cunoscută?. ?Valul recent de pedepse cu moartea pare să fie o încercare brutală a statului de a determina populaţia să se ţină departe de comiterea de violenţe?, a adăugat el.

Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close