Antena 3 CNN Externe Revista presei. Atentatorul de la Lockerbie, eliberat ca parte a unui acord petrolier, 70 de ani de la conflictul mondial: puterile europene dezbat cine a început războiul

Revista presei. Atentatorul de la Lockerbie, eliberat ca parte a unui acord petrolier, 70 de ani de la conflictul mondial: puterile europene dezbat cine a început războiul

Revista presei. Atentatorul de la  Lockerbie, eliberat ca parte a unui acord petrolier, 70 de ani de la conflictul mondial: puterile europene dezbat cine a început războiul
Sursa foto: revista presei
31 Aug 2009   •   04:54

Atentatorul de la Lockerbie, eliberat ca parte a unui acord petrolier



Guvernul britanic a decis că este în ?interesul copleşitor al Marii Britanii? să permită plecarea lui Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi, atentatorul de la Lockerbie, în Libia, se arată în unele scrisori guvernamentale ajunse la presă.

Guvernul lui Gordon Brown a luat decizia după întâlniri între Libia şi BP pentru un contract de explorare a petrolului în valoare de multe milione de lire, ce ajunses într-un punct mort. Disensiunile au fost astfel rezolvate foarte repede, arată The Times.

Scrisorile au fost trimise acum doi ani de ministrul de Justiţie Jack Straw, către omologul scoţian, Kenny MacAskill, aspru criticat pentru că a luat decizia formală de a permite eliberarea lui Megrahi.
Corespondenţa demonstrează că decizia a fost luată la Londra pentru interesele naţionale britanice.

70 de ani de la conflictul mondial: puterile europene dezbat cine a început războiul

O dezbatere animă capitalele europene înainte de aniversarea a 70 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial, pe 1 septembrie 1939. Cine, în afară de Hitler, este responsabil pentru declanşarea conflictului. Statele baltice acuză pe Hitler şi Stalin deopotrivă, în timp ce Rusia arată spre Polonia.
Mai mult actuala dispută nu are legătură cu istoria sau trecutul, ci cu pretenţia Rusiei de a avea interese privilefiate la vecinii post-sovietici. În plus, liderul rus Dmitri Medvedev a contribuit la controversă declarând că este o minciună să arăţi că Stalin ar fi n vreun fel responsabil pentru începerea rzăboiului şi a descris conflictul ca cea mai mare catastrofă a secolului 21. Potrivit lui Medvedev, Stalin este cel care în cele din urmă a salvat Europa, scrie The Guardian.
El a acuzat statele baltice şi Ucraina de rescrierea istoriei, glorificaea fascismului şi marginalizarea rolului de lider în eliberarea Europei. El mai atact şi UE cu OSCE, care în iulie a aprobat o rezoluţie ce îl aseamănă stallinismul cu nazismul.


Preşedintele columbian, bolnav de gripă porcină


Preşedintele columbian Alvaro Uribe are gripă porcină iar oficialii încearcă să conacteue lideri sud americani care au participat la un recent summit cu liderul columbian,
Liderul de 57 de ani a început să prezinte simptomele de vineri, ziua întâlnirii liderilor sud americani la Bariloche.

Oficialii subliniau că Uribe nu este în carantină şi nici un membru al familiei nu fost încă infectat, transmite CBS News.

Uribe a petrecut ziua de vineri încercând să apere planul său pentru permiterea acceului pentru trupele americane în bazele columbiene.


Uribe est cel de-al doilea lider latin americani bolnav de gripă, după preşedintele din Costa Rica.

Antena3.ro

×
Parteneri
Scandal monstru în Parlament: deputatul lovit în față de un fost ministru
x close