Antena 3 CNN Externe Revista presei. Cheney întreabă de triumfurile CIA. Liderii din Orientul Mijlociu, chemaţi la negocieri. Pirat somalez, judecat în SUA

Revista presei. Cheney întreabă de triumfurile CIA. Liderii din Orientul Mijlociu, chemaţi la negocieri. Pirat somalez, judecat în SUA

Revista presei. Cheney întreabă de triumfurile CIA. Liderii din Orientul Mijlociu, chemaţi la negocieri. Pirat somalez, judecat în SUA
Sursa foto: ziare glob
22 Apr 2009   •   05:35
Cheney întreabă de triumfurile CIA
Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney crede că SUA are nevoie de ?informaţii bune, de primă mână? pentru a se proteja. El a cerut CIA să dea publicităţii documente despre care susţine că arată cum tehnicile de interogare extrag informaţii cruciale de la suspecţii de terorism. Remarcile acestuia vin după ce Barack Obama a luat decizia de a publica memouri secrete ce conţineau tehnici controversate de interogare folosite de administraţia Bush.
?Unul din lucrurile pe care le găsesc deranjante în recentele dezvăluiri este faptul că au scos memourile astea... dar nu şi pe pe cele care arată succesul acestui efort? declara Cheney pentru Fox News.
Cheney pare să fi fost deranjat şi de recentele afirmaţii ale actualului preşedinte SUA, ce a dat mână liberă acuzării unor oficiali de top ai administraţiei Bush pentru autorizarea torturii, scrie The Independent.


Vatican intenţiona să se mute în Portugalia dacă naziştii îl capturau pe Papă

Vaticanul făcuse planuri de a alege un nou Papă şi să fugă într-o ţară aliată dacă Hitler ar fi dus la îndeplinire ameninţarea de a-l răpi de suveranul pontif din timpul războiului.
Papa Pius XII a spus cardinalilor că dacă va fi arestat de nazişti, demisia sa va intra în vigoare imediat, ceea ce i-ar fi uşurat accederea la funcţie a succesorului, se arată în documente secrete ale Vaticanului. Se aştepta ca aceştia să fugă într-o ţară sigură - probabil Portugalia neutră- unde ar fi restabilit conducere Bisericii Catolice şi ar fi ales un nou conducător.
Faptul că Hitler lua în considerare răpirea Papei a fost dovedit anterior, dar este pentru prima dată când apar detalii despre strategia Vaticanului la aceasta.
Pe 6 septembrie 1943, la câteva zile după ce Italia a semnat armistiţiul cu Aliaţii şi trupele germane au ocupat Roma, Pius le-a spus consilierilor că el consideră arestarea sa iminentă, arată The Telegraph.
Ultimele dezvăluiri, susţin unii observatori, fac parte din construirea unui ?caz de sfânt? pentru Pius XII. Cu toate acestea, el a fost acuzat pe de altă parte de anti-semitism şi simpatii pentru regimul nazist.



Pirat somalez, judecat în SUA


Adolescentul somalez acuzat de răpirea unui căpitan american de vas a sosit cu zâmbetul larg pe buze în New York, unde va fi judecat pentru piraterie în primul proces de acest gen în peste un secol.

Abduhl Wal-i-Musi este acuzat că ar fi organizat atacarea navei americane Maersk Alabama în Oceanul Indian pe 8 aprilie şi răpirea căpitanului Richard Phillips, pe care l-a ţinut ostatic timp de cinci zile. El este singurul supravieţuitor al unei bezi de patru piraţi şi riscă închisoarea pe viaţă conform unei legi anti-piraterie ce nu a mai fost folosită din 1861, a calculat The Times.
Autorităţile americane susţin că Wal-i-Musi are cel puţin 18 ani, în vreme ce mama sa insită că fiul ei se numeşte Abdiwali Abdiqadir Muse şi are 16 ani. Cert este că el va fi judecat ca major de tribunalul american.


Obama a invitat liderii din Orientul Mijlociu la Casa Albă

Oficiali americani au declarat că liderii din Israel, Egipt şi Palestina au fost invitaţi pentru discuţii la Casa Albă într-un nou efort de stabilire a păcii în Orientul Mijlociu. Premierul Benjamin Netanyahu, preşedintele Hosni Mubarak şi liderul palestinian Mahmoud Abbas sunt aşteptaţi la Washington la începtul lunii iunie. Cu toate acestea, momentan nu există indicii că liderii arabi şi israelieni se vor întâlni direct.
Purtătorul de cuvânt al administraţiei americane, Robert Gibbs, a precizat că discuţiile sunt programate înainte de vizita preşedintelui în Franţa, pe 6 iunie.
"Cu fiecare din ei, preşedintele va discuta modalităţile prin care SUA poate întări parteneriatul cu ele, ca şi paşii care trebuie făcuţi de fiecare parte pentru a se ajunge la pace între Israel şi statele arabe şi palestinian?, declara Gibbs. Acesta a subliniat că invitaţiile au fost reiterate după întâlnire dintre Obama şi regele Abdullah II al Iordaniei.
De altfel, Obama a ?mai invitat alţi parteneri importanţi la Casa Albă în următoarele săptămâni pentru a se ajunge la o pace completă în Orientul Mjlociu?, iar acum se lucrează la finalizarea datelor pentru vizite, transmite AP.
Trimisul special al SUA, George Mitchell, a făcut mai multe vizite în regiune, după numirea noului premier israelian, pe care arabii îl consideră oponent al procesului de pace. Iar Obama declara după întâlnirea cu reprezentantul Iordaniei că a întâlnici un ?cinism profund? în legătură cu procesul de pace.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri de pace Orientul Mijlociu
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close