Antena 3 CNN Externe Revista presei.Controverse în UE după prezenţa diplomaţilor la învestitura lui Ahmadinejad. Rasmussen: NATO nu este inamicul Rusiei. China izolează un oraş după al doilea deces de pestă pulmonară

Revista presei.Controverse în UE după prezenţa diplomaţilor la învestitura lui Ahmadinejad. Rasmussen: NATO nu este inamicul Rusiei. China izolează un oraş după al doilea deces de pestă pulmonară

Revista presei.Controverse în UE după prezenţa diplomaţilor la învestitura lui Ahmadinejad. Rasmussen: NATO nu este inamicul Rusiei. China izolează un oraş după al doilea deces de pestă pulmonară
Sursa foto: revista presei
04 Aug 2009   •   04:55
Controverse în Europa după prezenţa diplomaţilor la învestitura lui Ahmadinejad
Marea Britanie a fost în centrul unor scandaluri ieri după ce al doilea diplomat ca importanţă de la Teheran a fost prezent la cermonia de învestire a lui Mahmoud Ahmadinejad de către liderul suprem iranian.
Ministerul de Externe britanic l-a trimis pe Patrick Davies, viceşeful de misiune al Amabasadei britanice, deşi regimul de la Teheran a acuzat în mod repetat Londra de sprijinire a demonstraţiilor publice ce au urmat alegerilor prezidenţiale. Acestea au culminat cu arestarea angajaţilor iranieni ai ambasadei şi expluzarea corespondentului BBC la Teheran, aminteşte The Times.
Ministerul argumenta că trimterea lui Davies este un semnal că lucrurile nu sunt ca întotdeauna, dar se sublinia că Londra trebuie să menţină dialogul cu regimul dictatorial al lui Ahmadinejad pe subiecte precum programul nuclear , drepturile omului şi altele. Cu toate acestea, oficialii au fost acuzaţi de legitimizare a regimului.
Statele UE nu au ajuns la un acord pentru o poziţie comună în ce priveşte prezenţa diplomaţilor la ceremonie. Suedia, care deţine preşedinţia UE, şi-a trimis ambasadorul pentru a reprezenta UE. Franţa şi Italia, cei mai mari parteneri comerciali ai Iranului, şi-au trimis adjuncţii ambasdorilor, iar Germania unul din cei mai jos ierarhic diplomat.


Rasmussen: NATO nu este inamicul Rusiei

Noul secretar general al Organizaţiei Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, s-a pronunţat luni în favoarea unei cooperări strategice între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, punctând printre posibilele direcţii ale unei astfel de colaborări lupta împotriva terorismului în Afganistan, combaterea pirateriei şi a proliferării nucleare.
'NATO nu este inamicul Rusiei, nu este îndreptată împotriva Rusiei, ci dimpotrivă îşi propune să colaboreze cu Moscova în ceea ce priveşte contracararea provocărilor comune în materie de securitate', a subliniat noul secretar general al NATO, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute, în debutul mandatului său, la sediul Alianţei din Bruxelles, scrie Xinhua.
El a recunoscut însă că între Rusia şi NATO se meţin divergenţele într-o serie de probleme, exprimându-şi totuşi speranţa că Moscova îşi va îndeplini obligaţiile internaţionale asumate, între care respectarea 'integrităţii teritoriale şi a libertăţii politice ale ţărilor vecine'.
Anders Fogh Rasmussen a spus că dezvoltarea relaţiilor cu Rusia va constitui una din principalele sale prerogative în funcţia de secretar general al NATO. De atlfel, cea mai mare parte a discursului său rostit luni în faţa ziariştilor străini acreditaţi la sediul NATO din Bruxelles a fost dedicată Rusiei.
Apelul la cooperarea cu Rusia, lansat de noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, intervine la aproape un an de la conflictul din august 2008 în Caucaz, care a dus la o îngheţare a relaţiilor dintre Moscova şi Organizaţia Atlanticului de Nord.

China izolează un oraş după al doilea deces de pestă pulmonară

Un al doilea bărbat a murit de pestă pulmonară în China, iar autorităţile au închis oraşul unde a izbucnit epidemia, mai multe zeci de persoane fiind declarate infectate cu foartea contagioasă boală pulmonară.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii declara că este în strânsă legătură cu autorităţile chineze şi că măsurile luate până acum pentru tratare şi caratină sunt cele adecvate.
Oraşul Ziketan, cu 10.000 de locuitori, a fost izolat şi un grup de experţi a fost trimis în zonă, în timp ce oficialii avertizau pe oricine a vizitat localitatea de la mijlocul lunii trecute şi prezinte semne de febră sau truse ar trebui să meargă la medic, scrie The Independent.
Ciuma pulmonară se răspândeşte prin aer şi trece de la o persoană la alta prin tuse. Aceasta este una din cele mai puternice bacterii din lume, iar o persoană poate deceda în 24 de ore de la infectare.



Barack Obama, ţinta a 30 de ameninţări cu moartea pe zi

Preşedintele american Barack Obama este ţinta a peste 30 de potenţiale ameninţări cu moartea pe zi şi este protejat de un Serviciu Secret care dispune de puţine resurse umane şi care este utilizat la extrem, potrivit unei noi cărţi.
Astfel, de la preluarea funcţiei de către Obama, rata ameninţărilor contra preşedintelui SUA a crescut cu 400 procente, de la 3000 pe an înregistrate de George W. Bush, scrie Ronald Kessler, autor al cărţii ?In the President's Secret Service?.
Deşi unele ameninţări au fost făcute publice, majoritatea sunt ţinute ascunse de teama unor atentatori care să copieze modul de operare, relatează The Telegraph.
Kessler descrie printre altele modul cum, la ceremonia de învestitură, deşi existau ameninţări serioase, Serviciul Secret a avut numeroase scăpări sau cum angajaţii sunt puşi să lucreze mai mult, dar sunt mai slab pregătiţi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close