Antena 3 CNN Externe Revista presei. Eforturile umanitare din Pakistan, oprite. Colonelul Kadhafi provoacă controverse la Roma. Germania vrea modificarea traseului North Stream

Revista presei. Eforturile umanitare din Pakistan, oprite. Colonelul Kadhafi provoacă controverse la Roma. Germania vrea modificarea traseului North Stream

Revista presei. Eforturile umanitare din Pakistan, oprite. Colonelul Kadhafi provoacă controverse la Roma. Germania vrea modificarea traseului North Stream
Sursa foto: revista presei
11 Iun 2009   •   06:32
Eforturile umanitare din Pakistan, oprite

Operaţiunile umanitare ONU din Pakistan au fost parţial paralizate după ce doi angajaţi ai Naţiunilor Unite s-au numărat printre cele 18 victime ale atentatului din oraşul Peshawar.

Alte nouă agenţii umanitare au avertizat că eforturile lor de a-i ajuta pe refugiaţii din regiunea Swat sunt în pericol din cauza finanţării insuficiente.
Atacul şi lipsa banilor au crescut temerile că recentele victoriei urmare a campaniei contra talibanilor din valea Swat ar putea fi subminate de eşecul în a ajuta cei aproape 2,5 milioane refugiaţi din regiune, scrie The Times.
ONU a anunţat că şi-a retras aproape tot personalul din Peshawar, în urma căruia alţi trei angajaţi au fost răniţi.


Colonelul Kadhafi provoacă controverse la Roma

Liderul libian, colonelul Muammar Kadhafi, a sosit, miercuri, la Roma într-o vizită "istorică" de trei zile, prima sa deplasare în această fostă putere colonială care se va desfăşura sub o strictă supraveghere din partea poliţiei.


Liderul libian s-a înfăţişat la sosire cu o fotografie a unui "erou" libian din perioada colonială italiană, fixată pe vesta uniformei sale militare.

Această imagine vizibilă pe pieptul său în timp ce cobora din avion îl reprezintă pe Omar al-Mokhtar, supranumit "Leul Deşertului", în momentul arestării sale în 1931 în Libia, în perioada regimului fascist al lui Mussolini, aminteşte The Times.

Înconjurat de reprezentanţi ai forţelor de ordine care urmau să-l reţină, în fotografie poartă o haină tradiţională nord-africană şi pare a fi încătuşat.

Omar al-Mokhtar a fost la începutul anilor '30 liderul rezistenţei libiene împotriva colonizatorului italian care a ocupat această ţară între 1911 şi 1942.

Acest gest al liderului libian riscă să genereze o controversă în Italia, unde numeroşi politicieni de dreapta nu au apreciat scuzele prezentate Libiei în 2008 de către premierul Silvio Berlusconi pentru ocupaţia colonială.

Muammar Kadhafi îşi va instala cortul în cel mai mare parc din Roma, cel din Villa Doria Pamphili. El va dormi însă în somptuosul palat eponim datând de la jumătatea secolului al XVII-lea, care domină parcul.
Vizita este posibilă datorită tratatului semnat în august 2008 şi care a pus capăt celor peste 30 de ani ai colonialismului italian în Libia (1911-1942).

Roma şi-a luat angajamentul să plătească cinci miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri sub formă de investiţii pe parcursul următorilor 25 de ani, cea mai importantă fiind construcţia unei autostrăzi care să traverseze Libia de la vest la est, din Tunisia până în Egipt, pe care Tripoli o solicită de mai mulţi ani, arată şi AFP.

În schimb, Libia a promis să lupte mai eficient împotriva imigraţiei clandestine care face ca mii de persoane să părăsească această ţară pentru a veni în Italia.



Submarin nuclear caută cutiile negre ale zborului Air France 447

Un submarin nuclear francez participă la căutările cutiilor negre, în largul coastei Braziliei, a zborului Air France 447.

Emeraude, care este echipat cu un sonar de ultimă generaţie se alături astfel eforturilor mai multor state într-o misiune contra cronometru.

Misiunea sa este de a detecta semnalele acustice trimise de cutiile negre. Este capabil să patruleze zilnic o zonă de 36 kilometri pe 36 de kilometri?, declara purtătorul de cuvânt al armatei franceze, citat de ABC News.
Emeraude va colabora cu un vas al Institutului francez de cercetare a mării, Pourquoi Pas, ce are roboţi care pot recupera cutiile negre dacă acestea sunt detectate.


Germania vrea modificarea traseului North Stream

Forţele armate germane au cerut modificarea traseului proiectat pentru conducta de gaze North Stream, dintre Germania şi Rusia, care ar trece prin apropierea unei zone active de exerciţii navale, relatează RIA Novosti.

Conducta în valoare de şase miliarde de euro construită în comun de Rusia şi Germania pe sub Marea Baltică ar urma să pompeze anual o cantitate maximă de 55 de miliarde de metri cubi de gaze către Europa Occidentală, ocolind ţările de tranzit tradiţionale.

Într-o scrisoare către Comisia de Apărare a Camerei inferioare a Parlamentului german, forţele armate (Bundeswehr) îşi exprimă îngrijorarea că această conducta va trece prin apropierea unei zone active de exerciţii navale, lângă insula Rugen.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close