Antena 3 CNN Externe Revista presei.Europa primeşte deţinuţii de la Guantanamo. Numărul de britanici ucişi în Afganistan l-a depăşit pe cel din Irak. Executivul de la Londra se destramă

Revista presei.Europa primeşte deţinuţii de la Guantanamo. Numărul de britanici ucişi în Afganistan l-a depăşit pe cel din Irak. Executivul de la Londra se destramă

Revista presei.Europa primeşte deţinuţii de la Guantanamo. Numărul de britanici ucişi în Afganistan l-a depăşit pe cel din Irak. Executivul  de la Londra se destramă
Sursa foto: revista presei
05 Iun 2009   •   04:52
Europa primeşte deţinuţii de la Guantanamo

Ţările europene au ajuns, joi, la un acord de principiu privind condiţiile de preluare a foştilor deţinuţi de la Guantanamo, acceptând posibilitatea de a limita libertatea de circulaţie a acestora, au declarat surse diplomatice.

Miniştrii de Interne din cele 27 de state membre UE, reuniţi la Luxemburg, au aprobat un compromis în acest sens, elaborat miercuri, au precizat sursele citate. Astfel UE ar putea prelua ?câteva zeci? din prizonierii SUA, scrie AP.

Textul impune guvernelor care vor prelua foşti deţinuţi "să ia măsurile adecvate pentru a evita ca aceştia să compromită ordinea publică şi securitatea internă" în alte state membre.

Titlurile de sejur acordate foştilor deţinuţi vor putea conţine limitări, au adăugat sursele citate. Foştii deţinuţi de la Guantanamo care vor fi preluaţi de ţări europene au fost declaraţi nevinovaţi de autorităţile americane şi, în principiu, ar putea circula liber în interiorul spaţiului Schengen.


Ministru britanic îşi dă demisia şi cere premierului să părăsească funcţia

James Purnell a demisionat din cabinetul britanic şi a cerut premierul Gordon Brown să "se dea deoparte". Într-o scrisoare trimisă presei britanice, secretarul muncii susţine că nu doreşte să preia el conducerea, ci declanşarea unei dezbateri, arată BBC.
Purnell este cel de-al treilea membru al guvernului care renunţă la post. Acesta consideră că şi prim-ministrul ar trebui să îi urmeze gestul deoarece o continuare sub aceeaşi conducere ?va face victoria conservatorilor mai probabilă, ceea ce ar fi dezastruos pentru ţară."
Demisia lui Purnel este mesaj pentru restul Partidul Laburist să se decidă în privinţa conducerii lui Brown, consideră analiştii.


Coreea de Nord a finalizat construirea unei noi baze de rachete

Imaginile din satelit arată că Phenianul a încheiat lucrările la noua bază modernp de rachete, capabilă de a lansa mai multe zboruri într-un timp scurt, potrivit unui analist independent.
Coreea de Nord a construit noua unitată în decurs de un deceniu, cu scopul de lansa rachete balistice intercontinentale. Aceasta reprezintă un important pas înainte în programul său de dezvoltare a rachetelor cu rază lungă de acţiune, deoarece baza ar permite mai multe lansări test într-un timp scurt, lucru dificil de realizat la mica bază din Musudan-ni, informează FOX News.
Noul loc de lansare este cunoscut ca Tongchang-ri şi conţine o rampă mobilă de lansare.


Numărul de britanici ucişi în Afganistan l-a depăşit pe cel din Irak

Numărul de britanici morţi în războiul din Afganistan a depăşit victimele campaniei de şase ani din Irak. Rifleman Cyrus Thatcher, de 19 ani, a devenit al 137-lea soldat mort în Afganistan, în vreme ce misiunea din Irak, încheiată de Londra luna trecută, a făcut 136 de victime.
În acest context, secretarul britanic al Apărării, John Hutton, avetiza că numărul va creşte dar că, în final, misiunea va avea succes. ?Nu va fi uşor. Avem în faţă un inamic care foloseşte adesea tactici barbare sau laşe?, declara acesta pentru The Times.
Creşterea numărului de decese din Afganistan coincide cu luarea în amploare a atacurilor talibanilor.


Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close