Antena 3 CNN Externe Revista presei. Hugo Chavez îngheaţă relaţiile cu Columbia- "Israelul Americii Latine". SUA se teme de extremiştii americani. Talibanii au publicat un cod de conduită militară

Revista presei. Hugo Chavez îngheaţă relaţiile cu Columbia- "Israelul Americii Latine". SUA se teme de extremiştii americani. Talibanii au publicat un cod de conduită militară

Revista presei. Hugo Chavez îngheaţă relaţiile cu Columbia- "Israelul Americii Latine". SUA se teme de extremiştii americani. Talibanii au publicat un cod de conduită militară
Sursa foto: revista presei
30 Iul 2009   •   04:56
Hugo Chavez îngheaţă relaţiile cu Columbia- "Israelul Americii Latine"


Venezuela şi-a retras diplomaţii din Columbia, după ce aceasta din urmă a acuuat Venezuela că ar fi livrat arme grupurilor rebele din ţară. De asemenea, preşedintele venezuelean Hugo Chavez a oprit şi acordurile comerciale şi a ameninţat că va sechestra toate afacerile columbiene dacă se mai face chiar şi o singură acuzaţie.

Anunţul a venit după ce Columbia a suţinut că a confiscat arme anti-tanc de la un grup de gherilă, ame ce ar fi venit din Venezuela. Oricum tensiunile au fost crescânde de când Columbia a anunţat la începutul lunii că permite accesul trupelor americane în bazele sale militare, pentru a lupra contra traficului de droguri şi terorismului.

Chavez anunţase deja că va dubla numărul de tancuri ale armatei ca răspuns la transformarea Columbiei în "Israelul Americii Latine", arată
The Daily Telegraph.
Columbia riscă să rămână izolată în regiune, deoarece Ecuador nu are relaţii diplomatice din amartie anul trecut, iar Nicaragua s-a aliat şi ea cu acest stat şi Venezuela.
În plus decizia privind accesul trupelor americane a fost calificată de preşedintele bolivian Evo Morales ca "trădare", iar Daniel Ortega din Nicaragua crede că este "o ameninţare la stabilitatea regiunii ".

Talibanii au publicat un cod de conduită militară

Un nou cod militar de conduită a talibanilor le cere luptătorilor să limiteze atacurile sinucigaşe şi să evite uciderea civililor. Oficialii NATO apreciază însă că aceasta este doar o măsură de propagandă ce nu reflectă adevărata natură a insurgenţior.
Codul se presupune că a fost editat în luna mai şi distribuit luptătorilor, copii ale sale fiind descoperite în timpul operaţiunilor din Afganistan, arăta purtătorul de cuvânt al NATO, Eric Tremblay,
Acesta era menit a afirma autoritatea liderului taliban Mullah Omar şi de a prezenta mişcarea ca o forţă militară credibilă şi nu o adunare de benzi criminale, transmite AP.
Cerinţele ca luptătorii talibani să respecte regulile războiului contrazic realitatea din teren, arăta şi un reprezentant al ministerului Apărării din Afganistan,
De altlfel, numai în acest an au fost efectuate 90 de atentate sinucigaşe, iar 40% din victime au fost civil.




SUA se teme de extremiştii americani antrenaţi în străinătate pentru acţiuni teroriste

Procurorul general american Eric Holder s-a declarat preocupat de radicalizarea din ce în ce mai mare a americanilor şi întoarcerea lor spre terorism.
El s-a arătat preocupat de numărul din ce în ce mai mare de cazuri de americani care se întorc împotriva conaţionalilor lor, adesea după călătorii în străinătate.
Acestea făcea referire la recenta arestare a membrilor unei celule teroriste în North Carolina, cazul unor americani somalezi sau cazul unui newyorkez care a fost antrenat de al Qaeda în Pakistan.
Holder s-a mai arătat preocupat şi de deciziile dure pe care trebuie să le ia. Una din ele se referă la politica administraţiei Bushf şi tehnicile de interogare a suspecţilor de terorism. O anchetă în cazurile de simulare a înecului încă este posibilă, indiferent de factorii politici, puncta acesta, citat de ABC News.
FBI l-a arestat luni pe Daniel Patrick Boyd, 39 de ani, acuzat că era liderul unui grup de potenţiali terorişti internaţionali. Alte şase persoane, prin care şi cei doi fii ai lui Boyd, au fost de asemenea acuzate de ceea ce procurorii spun că a fost o conspiraţie pe termen lung de a antrena persoane pentru acţiuni violente şi de a lupta apoi în străinătate.


Iranul declanşează procesele contra opoziţiei

Iranul va declanşa în această săptămână procesele contra protestatarilor arestaţi în evenimentele de stradă ce au urmat alegerilor prezidenţiale din luna iunie.
Circa 20 de demonstranţi vor fi aduşi sâmbătă în faţa instanţei, din care unii sunt acuzaţi că au trimis presei imagini cu mitingurile.
Ulterior, politicieni de top vor fi judecaţi pentru că au chemat la revoltă, arătau oficiali de la Teheran. Opoziţia acuză în schimb că cei arestaţi sunt torturaţi pentru a le smulge mărturii false, scrie AP.
Siteuri ale opoziţiei arătau că în ultimele săptămâni mai multe cadavre au fost date familiilor, iar acestea prezentau urme de violenţă pe corp.Conform parlamentarului iranian Kazem Jalali în încisori se mai găsesc 150 de persoane şi 50 de "figuri politice şi membri ai grupurilor străine sau contra-revoluţionare care s-au amestecat în revolte", transmite Press TV.
Liderul opoziţiei Mir Hossein Mousavi intenţionează ca joi să organizeze o ceremonie la cimitirul Behesht-e Zahra în onoarea celor care au murit în timpul protestelor.
Conducerea Iranului se află sub presiune nu numai din partea opoziţiei, ci şi a unor importanţi clerici, care au pus la îndoială metodele guvernului de înăbuşire a mitingurilor şi intimidare a populaţiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close