Antena 3 CNN Externe Revista presei. Iulie a devenit cea mai sângeroasă lună din Afganistan. Atentatorul de la Mumbai îşi recunoaşte vinovăţia. Rusia îşi extinde şi modernizează baza navală din Siria

Revista presei. Iulie a devenit cea mai sângeroasă lună din Afganistan. Atentatorul de la Mumbai îşi recunoaşte vinovăţia. Rusia îşi extinde şi modernizează baza navală din Siria

Revista presei. Iulie a devenit cea mai sângeroasă lună din Afganistan. Atentatorul de la Mumbai îşi recunoaşte vinovăţia. Rusia îşi extinde şi modernizează baza navală din Siria
Sursa foto: revista presei
21 Iul 2009   •   05:07
4 soldaţi SUA, ucişi în Afganistan: iulie devine cea mai sângeroasă lună

O bombă amplasată pe drum a ucis patru soldaţi americani, luni, ducând totalul deceselor din această lună la cel mai mare număr de la începutul războiului.
Astfel, în această lună cel puţin 30 de americani şi-au pierdut viaţa în Afganistan, cu doi mai mulţi decât în iunie 2008, care a fost cea mai neagră lună în privinţa deceselor de la începutul războiului, în 2008.
Numărul total al deceselor pentru această lună în rândul coaliţiei, ce mai cuprinde trupe trupe canadiene, britanice, etc, ajunge la 55, mult peste recordul precedent- de 46 decese în iunie şi august 2008, a calculat AP.
Comandanţii americani se aşteaptau la o vară sângeroasă, după ce preşedintele american Barack Obama a cerut desfăşurarea a încă 21.000 de soldaţi în zonă pentru a răsturna soarta războiului.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, declara de altfel luni că terorismul se va răspândi în lume dacă forţele NATO eşuează în Afganistan.

Atentatorul de la Mumbai îşi recunoaşte vinovăţia

Singurul supravieţuitor al atacurilor de anul trecut de la Mumbai a făcut o afirmaţi suprinzătoare şi s-a declarat vinovat în cadrul procesului.
Pakistanezul Mohammad Ajmal Kasab a fost acuzat de 86 de infracţiuni, printre care şi crimă, în urma atacurilor de la 26-28 noiembrie.
În timpul unui interogatoriu de rutină al martorilor, Kasab s-a ridicat şi a spus că vrea să mărturisească. Ulterior, el a povestit timp de trei ore şirul evenimentelor, inclusiv faptul că a ucis şi a fost implicat în planificare şi execuţie, scrie Reuters.
Kasab, care în mai pledase nevinovat, acum riscă pedeapsa capitală. El a fost singurul terorist prins în viaţă dintre cei 10 care au atacat mai multe locaţii din Mumbai.
Kasab a devenit proba fizică a acuzelor Indiei că Pakistanul a permis ca terenul său să fie folosit pentru planificarea şi lansarea atacurilor.
Admiţând rolul său în uciderea a peste 160 persoane, Mohammed Ajmal Kasab a declarat că Zaki-ur-Rehman Lakhvi membru al grupării interzise Lashkar-e-Tayyiba a fost implicat în planificarea atacurilor.
El nu a vorbit deloc de Hafiz Mohammad Saeed, membru marcant al comunităţii islamice din Pakistan, acuzat de India de implicare în complot.


Rusia îşi extinde şi modernizează baza navală din Siria

Marina rusă îşi va extinde şi moderniza portul său de service din epoca sovietică din Tartus, în Siria, pentru a sprijini operaţiunile anti-piraterie din largul coastei Somaliei. Acum la Tartus sunt desfăşuraţi 50 de militari şi trei barje.
Şantierul de mentenanţă de lângă Tartus este singura locaţie rusească din Mediterana. Comandaţii ruşi au cerut de nenumărate ori extinderea şi modernizarea acestei baze, transmite RIA Novosti.
Potrivit Marinei, baza din Siria măreşte considerabil capacităţile operaţionale ruse în regiune, deoarece navele de război vor putea ajunge în Marea Roşie, prin Canalul Suez şi în Atlantic, prin Gibraltar, în doar câteva zile.

Irak cere reuniune cu Turcia şi Siria după scăderea la jumătate a debitului Eufratului

Ministerul irakian al resurselor de apă a cerut luni o reuniune cu Turcia şi Siria după scăderea la jumătate a debitului Eufratului în raport cu luna iunie, într-o ţară care se confruntă deja cu o importantă secetă, informează AFP.
Ministerul doreşte ?o reuniune urgentă în luna august a miniştrilor şi experţilor din cele trei ţări pentru a discuta împărţirea apei şi fluctuaţia debitelor în Irak?, a anunţat ministerul, potrivit unui comunicat.

Debitul Eufratului în regiunea Hassiba ( la graniţa cu Siria) este foarte scăzut. De 10 zile, debitul este de 250 m3/s şi aceste cantităţi nu sunt suficiente pentru agricultură şi celelalte nevoi, a adăugat ministerul .

În iunie, Turcia, de unde izvorăşte Eufratul, a deschis vanele barajelor sale pe fluviu şi a crescut debitul pentru a ajunge la 570 m3/s. Ankara a promis Irakului până în iulie un debit până la 715 m3/secundă.

Potrivit Ministerului resurelor de apă, Irakul are nevoie de un debit al Eufratului de cel puţin 500 m3/s pentru a acoperi 50% din nevoile de apă pentru irigaţii.



Clinton: SUA face tot ce poate pentru a-l elibera pe soldatul răpit în Afganistan

SUA face tot ce poate pentru a-l localiza şi elibera pe soldatul american capturat de talibani în Afganistan, a anunţat secretarul american de stat Hillary Clinton .
Soldatul Bowe Bergdahl -- care a dispărut la începutul lunii de la o bază din provincia Paktika -- a apărut într-o înregistrare video postată sâmbătă pe internet.
?Este revoltător. Este un semn de disperare şi comportament criminal neadecvat din partea acestor grupări teroriste, aşa că vom face tot ce putem pentru a-l elibera?, declara Clinton, citată de FOX News.

Africa de Sud testează un vaccin anti-SIDA

Africa de Sud a lansat testele clinie ale primul vaccin contra SIDA creat de o ţară în curs de dezvoltare. Acesta se adresează tulpinei de virus care face ravagii în acest stat şi a produs cea mai mare epidemie de SIDA din lume, scrie The Independent.
Pe durata a 10 ani de negare şi neglijenţă, Africa de Sud a ajuns să înregistreze circa 5 milioane de persoane infectate cu virusul HIV- cel mai mare număr din lume.
Africa de Sud a fost şi martora celui mai mare regres în cercetarea în domeniu, când cel mai promiţător vaccin realizat vreodată, produs de Merck & Co şi testat aici în 2007, a adus rezultate suprinzătoare- cei care se vaccinau erau mai predispuşi la a contracta HIV decât cei care nu făceau vaccinul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close