Antena 3 CNN Externe Revista presei. Noi demonstraţii în Iran, poliţia trage în aer şi foloseşte gaz lacrimogen. General Motors se relansează

Revista presei. Noi demonstraţii în Iran, poliţia trage în aer şi foloseşte gaz lacrimogen. General Motors se relansează

Revista presei. Noi demonstraţii în Iran, poliţia trage în aer şi foloseşte gaz lacrimogen. General Motors se relansează
Sursa foto: revista presei
10 Iul 2009   •   04:48
G8 şi statele emergente promit să "reziste tendinţelor protecţioniste"

Statele membre G8 şi ţările emergente au anunţat în cadrul summitului de la L'Aquila, Italia, că vor face tot posibilul să "reziste protecţionismului şi să încurajeze deschiderea pieţelor", conform unui document citat de Hispanic Business.

De asemenea, acestea vor să încheie negocierile din ciclul Doha pentru liberalizarea comerţului mondial în 2010, potrivit aceluiaşi raport preliminar.

"Încurajăm deschiderea pieţelor pentru comert şi investiţii", a anunţat G8 si Grupul celor cinci, G5, format din Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud, la care se alatură Egiptul, prezent la întrunirea de joi dimineaţă.

Statele au anunţat că se vor întruni la nivel de ministere înaintea summitului G20, care va avea loc la Pittsburgh, în Statele Unite, în septembrie.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Pascal Lamy, a estimat recent că negocierile din ciclul Doha "se află într-un stadiu bun" pentru a fi încheiate în 2010.

Noi demonstraţii în Iran, poliţia trage în aer şi foloseşte gaz lacrimogen

Mii de protestatari au ieşit pe străzile capitalei Iranului, joi, strigând "moarte dictatorului" şi sfidând forţele de securitate care au folosit gaze lacrimogene şi i-au atacat cu bastoane. Primele demonstraţii pe străzi în 11 zile erau menite a revigora manifestaţiile publice postelectorale, ce au fost înăbuşite de poliţie,
Autorităţile iraniene au promis măsuri dure pentru a împiedica marşurile, pe care suporterii liderului opoziţiei Mir Hossein Mousavi le planifică de câteva zile pe internet. Forţe masive de poliţie au fost desfăşurate în puncte cheie ale oraşului, iar guvernatorul Teheranului a promis să"zdrobească" pe oricine care răspunde la chemările la demonstraţie, transmite AP.

Poliţia a reţinut mai multe persoane printre cele câteba sute care au apărut lângă Universitatea Teheran, neţinând cont de interdicţia de a demonstra în ziua comemorării demonstraţiilor studenţeşti din 1999, arată şi Reuters.

Conform relatărilor agenţiilor de presă, poliţia folosit gaze lacrimogene şi a tras focuri de armă în aer pentru a împrăştia demonstranţii.
Curând după începerea luptelor de stradă, serviciul de telefonie mobilă a fost întrerupt după ce în ultimele trei zile serviciul de SMS a fost nefuncţional, aparent ca măsură preventivă de a împiedica demonstraţiile.


Irak: Circa 60 de morţi în cea mai neagră zi de la retragerea SUA

Atentate cu bomă au ucis aproape 60 de persoane, joi, în cea mai gravă şi violentă manifestare de la retragerea trupelor americane din zonele urbane, săptămâna trecută, arată Washington Post.
În acelaşi timp, SUA a eliberat cinci oficiali iranian, supectaţi că au ajutat insurgenţi şiiţi.
Oficialii americani cred că iranienii, reţinuţi în ianuarie 2007, au ajutat la atacarea forţelor aliate, dar au fost nevoiţi să îi predea autorităţilor irakiene, conform acordurilor semnate, scrie ABC News.
Deşi Departamentul de Stat aprecia că eliberarea lor reprezintă o ameninţare la adresa trupelor americane, ambsada iraniană a anunţat că Irak a preluat prizonierii de la Irak. Purtătorul de cuvând al ministerului de externe de la Bagdad aprecia că eliberarea lor este o "iniţiativă bună" ce ar putea încuraja dialogul dintre Washington şi Teheran.
Carnagiul de joi arată că insurgenţii doresc să destabilizeze Irak, pe fondul concentrării SUA pe Afganistan.


General Motors se relansează

Oficialii General Motors intenţionează să lanseze "noul GM" vineri dimineaţă, după ce producătorul auto a aprimit aprobarea pentru a ieşi din faliment, transmite CNN şi AP.
Un tribunal pentru falimente din New York a aprobat, duminică, programul de restructurare a concernului auto General Motors (GM), care va permite activelor şi operaţiunilor profitabile ale grupului să iasă din faliment, statul urmând să preia o participaţie majoritară. Astfel, mare parte din active vor ajunge la o companie nou deţinută de SUA, Canada şi sindicatul muncitorilor, dar ordinul nu a intrat în vigoare până joi.
Judecătorul care a anunţat decizia a declarat că reorganizarea "va preveni moartea pacientului pe masa de operaţie".

GM, care a declarat falimentul la începutul lunii iunie, a avertizat, anterior, că urma să intre în procedură de lichidare dacă justiţia nu ar fi aprobat programul de restructurare.

Trezoreria Statelor Unite şi-a dat avizul pentru ajutoare de stat în valoare totală de 60 de miliarde de dolari pentru noua companie, urmând să preia 60% din acţiunile "Noului GM".

United Auto Workers (UAW), principala confederaţie sindicală a angajaţilor GM, va deţine 17,5% din acţiuni, guvernul Canadei va primi 12%, iar deţinătorii de obligaţiuni ai GM ar putea obţine, în total, circa 10% din titlurile noului constructor auto.

În cadrul audierilor din justiţie, care au durat trei zile, unii mici deţinători de obligaţiuni au contestat programul de restructurare, însă niciuna dintre părţile interesate nu a prezentat instanţei o alternativă, în timp ce reprezentanţii GM avertizau asupra consecinţelor "catastrofale" care ar surveni blocării procesului.

O divizare cu succes a activelor profitabile ale GM este considerată o a doua mare victorie pentru echipa de salvare a industriei auto creată de administraţia Obama, care a salvat în luna iunie grupul Chrysler de la lichidare prin vânzarea, în procedură de faliment, a principalelor operaţiuni către un consorţiu condus de compania italiană Fiat.

Anterior deciziei de duminică a instanţei, un oficial al echipei guvernamentale a declarat că statul ar putea lista "Noul GM" prin ofertă publică iniţială în anul 2010.

Preşedintele Fritz Henderson va mai anunţa reducerea a 4000 de locuri de muncă, din cei 88.000 de angajaţi din SUA şi 235.000 la nivel mondial. În prima jumătate a anului , vânzările au rămas sub 10 milioane, după ce ajunseseră la 16 milioane în 2007.
GM a fost pe locul întâi pe piaţa auto în termeni de vânzări pentru 77 de ani înainte ca Toyota Motor să îi ia coroana în 2008.

Antena3.ro

×
Parteneri
Soţia fotbalistul Iosif Rotariu a murit în somn
x close