Antena 3 CNN Actualitate Nivel de poluare extrem de mare pe litoral, după deschiderea sezonului estival: ”Măcar din perspectivă egoistă să încercăm să nu mai trimitem microplastic în mare”

Nivel de poluare extrem de mare pe litoral, după deschiderea sezonului estival: ”Măcar din perspectivă egoistă să încercăm să nu mai trimitem microplastic în mare”

Startul sezonul estival a venit la pachet cu o invazie de pet-uri, cauciucuri și alte deșeuri plastice pe plaje. De câte ori este furtună în larg, numărul gunoaielor crește, iar pe plajă ajung uneori chiar și bucăți din ușile unor aeronave, dar și uleiuri navale. Experții spun că poluarea din Marea Neagră a crescut simțitor, mai ales de la începutul războiului din Ucraina, pentru că nivelul traficului naval a crescut considerabil.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mai 2024   •   08:37

Cele mai recente statistici realizate de activiștii de mediu arată o creștere alarmantă a cantității de deșeuri care se strânge pe plajele românești.

”Schimbările climatice înseamnă o influență continentală și vânt de vest tot mai frecvent. Vântul ăsta de vest aruncă în mare o mulțime de gunoaie”, a declarat Adrian Bălbă, activist de mediu.

La ultima monitorizare, au fost identificate pe nouă sectoare de plajă peste 20.000 de deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, textile, hârtie, carton, lemn, sticlă, ceramică și metal.

”Managementul deșeurilor din zona costieră se realizează doar în sezon și doar în zonele unde plajele au fost concesionate. În rest, din păcate, nu am putea spune că nu e treaba Apelor Române și e treaba UAT-urilor, adică unităților administrativ-teritoriale”,  a mai declarat Adrian Bălbă, activist de mediu.

Sectorul din Năvodari a înregistrat cel mai ridicat număr de deșeuri, cu 4.901 elemente, urmat de sectoarele din Vama Veche și din Constanța.

”Măcar din perspectivă egoistă să încercăm să nu mai trimitem microplastic în mare și să îl mâncăm după aceea în farfurie, cu hamsia, cu scoicile, cu rapanele pe care le consumăm”, a mai spus Adrian Bălbă, activist de mediu.

Nivelul de poluare crește semnificativ odată cu începutul sezonului estival, din cauza deșeurilor abandonate de turiști pe plajă sau chiar în apă.

×
Subiecte în articol: deseuri microplastice Marea Neagrã
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un val de aer tropical cuprinde România. Unde va fi cel mai cald
x close