Antena 3 CNN Externe Revista presei. Parlamentarii comunişti părăsesc partidul: Lupu ar putea fi ales preşedinte. Karzai: eradicarea corupţiei va dura ani. UE acordă 230 milioane de euro pentru statele emergente

Revista presei. Parlamentarii comunişti părăsesc partidul: Lupu ar putea fi ales preşedinte. Karzai: eradicarea corupţiei va dura ani. UE acordă 230 milioane de euro pentru statele emergente

Revista presei. Parlamentarii comunişti părăsesc partidul: Lupu ar putea fi ales preşedinte. Karzai: eradicarea corupţiei va dura ani. UE acordă 230 milioane de euro pentru statele emergente
Sursa foto: revista presei
16 Dec 2009   •   05:27

Parlamentarii comunişti părăsesc partidul: Lupu ar putea fi ales preşedinte

Un membru de top al Partidului Comunist din Moldova şi parlamentar a declarat că va părăsi formaţiunea politică şi a prezis că mai mulţi parlamentari vor defecta în această săptămână..
Dacă previziunile lui Victor Stepaniuc se adeversec, aceasta ar putea aduce voturile suficiente pentru alegerea unui preşedinte.
Stepaniuc, considerat liderul ideologic al comuniştilor, a specificat că decizia sa este provocată de "greşeli" în eşalonul superior al partidului.
El arăta că şeful Partidului Comunist şi fostul preşedinte Vladimir Voronin au eşuat să asculte sugestiile altor membri ai partidului, precum ar fi promovarea lui Marian Lupu în rândul partidului.
Lupu a părăsit formaţiunea comunistă în primăvară şi este acum lider al coaliţiei pro-occidentale, care l-a selectat ca nominalizat la preşedinţie, aminteşte Radio Europa Liberă.
Stepaniuc a specificat că "opt sau nouă" parlamentari comunişti vor anunţa miercuri că părăsesc partidul.
Lupu mai mare nevoie de opt voturi pentru a fi ales preşedinte al Moldovei.



Discuţiile ONU despre schimbare climatică sunt precum temele pentru copii

A determina lumea să ajungă la un acord asupra unui nou protocol privind combaterea încălzirii globale prezintă acelaşi grad de dificultate ca a-i obliga pe copii să-şi facă temele sau a-i face pe cai să bea apă, au declarat gazdele conferinţei climatice a ONU de la Copenhaga .

Principala problemă în obţinerea unui acord unanim în rândul celor 192 de state o reprezintă interesele divergente între naţiunile insulare din Pacific, care se tem de creşterea nivelului oceanului planetar, şi ţările producătoare de petrol din cadrul OPEC, îngrijorate în primul rând de diminuarea câştigurilor din export.

?Este ca în cazul copiilor de şcoală?, a declarat Connie Hedegaard, ministrul danez care prezidează conferinţa privind climatul de la Copenhaga, care are drept scop obţinerea unui pact global pentru combatarea încălzirii globale după doi ani de negocieri între 192 de ţări.
?Dacă au termen-limită foarte extins pentru a rezolva un exerciţiu, vor aştepta până în ultimul moment?, a spus aceasta, anticipând încheierea unui acord vineri.
?Este o zicală în engleză că 'poţi să duci un cal la apă, dar nu poţi să-l faci să bea'', a declarat la rândul său Yvo de Boer, şeful secretariatului ONU pentru schimbare climatică.
El a precizat că Hedegaard ?a dus 192 de cai la apă? de când au început negocierile în Bali, Indonezia, în decembrie 2007, arată Reuters.

Peste 110 lideri lideri din întreaga lume vor încerca să ajungă la un acord vineri, în ultima zi a summitului climatic de la Copenhaga. Acordul trebuie aprobat în unanimitate, ceea ce înseamnă că fiecare naţiune în parte are drept de veto.

Până în prezent s-au înregistrat puţine progrese în privinţa stabilirii reducerilor emisiilor de gaze cu efect de seră la care urmează să se angajeze statele dezvoltate, a sumelor de bani necesare pentru a veni în ajutorul ţărilor în curs de dezvoltare şi a acţiunilor pe care trebuie să le întreprindă statele sărace pentru a combate încălzirea globală. Referindu-se la primele întâlniri pe această temă, Connie Hedegaard sublinia că ?se pare că voinţa exista, dar paşii pe care lumea era capabilă să-i facă erau mult prea mici?




Karzai: eradicarea corupţiei va dura ani

Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat că eliminarea corupţiei crescând din ţară va lua câţiva ani. Acesta a deschis o conferinţă la Kabul care va aborda modalităţile de combatere a corupţiei.
"Sunt realist. Ştiu că în guvernul nostru şi în societate corupţia nu poate fi eliminată peste noapte. Nu o putem elimina nici în ani", informează AFP.

După realegere, lui Karzai i s-a cerut să lupte cu corupţia , ca parte a planului american de a lupta cu talibanii. Cu toate acestea, el i-a luat apărarea primarului din Kabul, care a fost condamnat la patru ani de detenţie pentru irosirea banului public şi a cerut redeschiderea anchetei, pentru că îl ştie pe primar, iar acesta este ?o persoană onestă?.


UE acordă 230 milioane de euro pentru statele emergente

Comisia Europeană a aprobat să acorde unui număr de 13 state africane, din Caribbe şi Pacific un total de 230 milioane de euro pentru a elimina impactul crizei financiare.
"Statele emergente au fost lovite puternic de criză din cauza unei rezistenţe mici la şocurile externe," arăta Karel De Gucht, comisarul pentru Dezvoltare şi Ajutor Umanitar, transmite eGovMonitor.
Suma cuprinde 215 milioane de euro dintr-un fond de 500 milioane de euro numit mecanismul de flexibilitatea a vulnerabilităţii (V-Flex), adoptat în august 2009 ca răspuns la criza economică a statelor ACP.



Filipine: Mii de locuitori evacuaţi din cauza vulcanului Mayon

Autorităţile din Filipine au început, marţi, evacuarea unui număr de aproximativ 50.000 de persoane, care locuiesc în zona celui mai activ vulcan de pe insulă, după ce acesta a început să elimine lavă fierbinte şi nori de cenuşă.
Specialiştii anunţă ca iminentă o erupţie de proporţii. Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine a ridicat la 3 nivelul de alertă în noaptea de luni spre marţi. Omul de ştiinţă Alex Baloloy a declarat agenţiei filipineze de ştiri (PNA) că acest nivel înseamnă că o erupţie extremă "este de aşteptat să se producă în următoarele săptămâni sau zile".
El a precizat că instrumentele de măsurare a activităţii seismice au detectat 83 de cutremure vulcanice, majoritatea dintre ele fiind mişcări de pământ asociate căderilor de stânci. Norii de cenuşă au căzut deasupra oraşului Guinabatan, obligându-l pe primar să anunţe un nedorit Crăciun alb, subliniază CNN.
Guvernatorul provincial Joey Salceda a ordonat evacuarea obligatorie a locuitorilor din 45 de oraşe şi localităţi situate pe o rază de şase kilometri în jurul vulcanului Mayon. Potrivit biroului pentru siguranţă publică şi gestionarea situaţiilor de urgenţă din Albay, este de aşteptat ca 9.946 de familii sau 47.285 de persoane să fie mutate în zone mai sigure în 72 de ore.
Locuitorii provinciei Albay, situată la 466 de kilometri sud de capitala Manila, s-au îngrămădit în centrul oraşelor pentru a privi lava cum se scurge în cascade pe pantele vulcanului Mayon. Muntele măsoară 2.464 de metri şi a erupt de 49 de ori de la prima erupţie atestată documentar în 1616.


Antena3.ro

×
Parteneri
România va trimite în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană
x close