Antena 3 CNN Actualitate "Inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană!" | Iohannis și Biden au discutat despre cedarea către Ucraina a unui sistem Patriot

"Inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană!" | Iohannis și Biden au discutat despre cedarea către Ucraina a unui sistem Patriot

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu omologul său american, Joe Biden, cedarea unui sistem Patriot deținut de România către Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2024   •   09:00

Potrivit Antena 3 CNN, discuția celor doi lideri a fost una scurtă și a vizat războiul din Ucraina, dar și aspirația lui Iohannis, care și-a anunțat candidatura la funcția de Secretar General al NATO.

În Biroul Oval, liderul de la Washington a folosit cuvinte generoase pentru a descrie participarea României în ultimele două decenii la NATO, precum şi sprijinul continuu oferit de țara noastă pentru Ucraina.

"Primirea României în NATO a întrecut toate așteptările. În urmă cu 20 de ani, când v-ați alăturat NATO, dar şi în toată perioada ulterioară, națiunile noastre s-au apropiat din ce în ce mai mult.

Am văzut trupele românești şi trupele americane servind umăr la umăr în cadrul NATO, inclusiv în țara dvs., care găzduiește 1800 de soldați americani. Vă mulțumim pentru asta.

Joe Biden: "Astăzi, punem bazele pentru următorii 20 de ani"

Și vreau să știți că Statele Unite și-au luat angajamentul de a fi alături de voi. Astăzi, creăm bazele pentru următorii 20 de ani", a spus Joe Biden.

"România face tot posibilul - și am obținut ceva rezultate, cred că este evident - dar, oricum, trebuie să găsim căi pentru a împiedica Rusia să câștige acest război în Ucraina. Trebuie să rămânem uniți, trebuie să cooperăm şi vom reuși, după cum se poate vedea", a spus, la rândul său, președintele român.

La finalul întâlnirii cu Biden, el a spus că România ia în calcul să ofere Ucrainei sisteme operaționale de apărare antiaeriană fără a-și periclita propria apărare, transmite Antena 3 CNN.

Iohannis a confirmat că a vorbit cu Joe Biden despre trimiterea unui sistem Patriot din România în Ucraina.

Iohannis: "E inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană"

"România dispune de astfel de sisteme și atunci am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm.

Asta însemnând ca va trebui să discut eu acasă, în CSAT, ce va trebui să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană", a precizat Klaus Iohannis.

El a adăugat că țara noastră va aloca sumele necesare pentru dispune de o apărare care să descurajeze orice agresiune în zona Mării Negre.

Iohannis mai afirmă că întărirea flancului estic cu grupurile de luptă desfășurate pe teritoriul țării noastre nu este suficientă.

"Avem acele battle groups (grupuri de luptă, n.r.), dar nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru flancul estic, pentru apărare, dar şi pentru descurajare", a conchis el.

Vizita președintelui român în SUA se va încheia pe 9 mai.

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close