Antena 3 CNN Externe Revista presei.SUA: Justiţia decide eliberarea celui mai tânăr deţinut de la Guantanamo, arestat la 12 ani. Talibanii cer boicotarea alegerilor din Afganistan

Revista presei.SUA: Justiţia decide eliberarea celui mai tânăr deţinut de la Guantanamo, arestat la 12 ani. Talibanii cer boicotarea alegerilor din Afganistan

Revista presei.SUA: Justiţia decide eliberarea celui mai tânăr deţinut de la Guantanamo, arestat la 12 ani. Talibanii cer boicotarea alegerilor din Afganistan
Sursa foto: revista presei
31 Iul 2009   •   05:41
SUA: Justiţia decide eliberarea celui mai tânăr deţinut de la Guantanamo, arestat la 12 ani

Un judecător din Washington a decis că unul din cei mai tineri deţinuţi de la Guantanamo este reţinut ilegal şi trebuie eliberat, la şase ani şi jumătate după ce deţinutul din Afganistan declară că a fost torturat să mărturisească, pe când avea doar 12 ani.
Cu toate acestea, cazul nu se încheie aici, deorece Departamentul de Justiţie analizează dacă să deschidă un proces penal.
Viceprocurorul general Ian Gershengorn arăta că nu s-a decis încă dacă Mohammed Jawad să fie acuzat pentru faptul că ar fi aruncat o grenadă ce a rănit doi soldaţi american şi traducătorul lor, în decembrie 2002. Aceasta înseamnă că ar putea fi adus în SUA şi judecat penal, transmite AP.
Judecătoarea a cerut procurorilor să ia în considerare dacă starea mentală a lui Jawad i-ar putea permite să facă faţă unui proces. De asemenea să se ia în considerate că cineva arestat atât de tânăr a fost încarcerat atâta vreme, mai ales că nu a primit tratamentul cerut în asemenea cazuri pentru copii.
Vârsta lui Jawad nu este certă deoarece a fost născut într-o tabără de refugiaţi din Pakistan şi nu există date despre aceasta. El susţine că avea 12 ani în momentul arestării, dar Pentagonul insistă că o scanare a capului său arată că avea cel puţin 17.


Jaap de Hoop Scheffer a predat funcţia de secretar general al NATO

Olandezul Jaap de Hoop Scheffer a renunţat joi la funcţia de secretar general al NATO, după un mandat de cinci ani şi jumătate. Succesorul său, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, va prelua luni în mod oficial funcţia, devenind al 12-lea şef al instituţiei. Acesta moşteneşte un război în Afganistan, probleme cu Rusia dar şi dubii legate de extinderea alianţei militare, arată Bloomberg.
La scurta ceremonie care a avut loc la sediul NATO din Bruxelles, Jaap de Hoop Scheffer nu a ţinut niciun discurs. El a avertizat însă în trecut că războiul din Afganistan reprezintă un test crucial al puterii şi relevanţei Alianţei Nord-Atlantice.
NATO are circa 60.000 de militari în Afganistan,unde se luptă să combată insurgenţa în creştere a talibanilor.



Talibanii cer boicotarea alegerilor din Afganistan

Militanţii talibani au certu afganilor să boicoteze viitoarele alegeri prezidenţiale, programate pentru 20 august.
Ei califică alegeri ca fiind false şi cer poporului să sprijine în schimb războiul sfând contra invadatorilor. Comunicatul militanţilor mai avertizează că mujahedinii vor bloca toat autostrăzile şi toate drumurile pentru vehiculele publice sau private cu o zi înainte de alegeri.
În plus se vor intensifica atacurile asupra intereselor guvernului, scrie Daily Star, citând AFP.
Cel de-al doilea scrutin prezidenţial post-taliban al Afganistanului va avea loc pe fondul unor măsuri foarte stricte de securitate.


Studiu Marea Britanie: Piaţa drogurilor nu va eradicată

Războiul contra drogurilor nu poate fi câştigat, apreciază cei implicaţi în combaterea traficului cu substanţe ilegale din Marea Britanie. Funcţionarii din cadrul poliţiei sau vămii au recunoscut că piaţa drogurilor nu va fi nicicând eradicată, conform unui studiu al Comisiei pentru Droguri a Poliţiei.
Se apreciază că metodele tradiţionale, precum arestările sau confiscarea de droguri nu au aparent nici un impact pe termen lung în reducerea livrărilor.
Raportul cere o nouă abordare, printre care şi mutarea pieţei drogurilor dintr-un loc în altul dacă produce mai puţine probleme, decât să fie închisă, dezvăluie Daily Telegraph.

Un sondaj de opinie printre 400 de ofiţeri a relavat că 90 la sută dintre ei apreciază că este puţin probabil ca piaţa drogurilor din Marea Britanie să fie eradicată curând.

Antena3.ro

×
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close