Antena 3 CNN Externe Revoltele se amplifică în Iran | Mii de oameni, în drum spre locul unde a fost înmormântată Masha Amini, tânăra ucisă în custodia autorităților

Revoltele se amplifică în Iran | Mii de oameni, în drum spre locul unde a fost înmormântată Masha Amini, tânăra ucisă în custodia autorităților

Protestele declanșate de moartea în detenție a unei tinere iraniene nu scad în intensitate, în ciuda reprimării violente din partea autorităților.

Revoltele se amplifică în Iran | Mii de oameni, în drum spre locul unde a fost înmormântată Masha Amini, tânăra ucisă în custodia autorităților
Sursa foto: Twitter@JasonBrodsky
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2022   •   18:23

Imagini postate miercuri pe rețelele de socializare arată o mulțime imensă de oameni care merg spre Saqez, unde a fost înmormântată Masha Amini, pentru a comemora 40 de zile de la decesul acesteia.

În vârstă de 22 de ani, Amini se afla într-o vizită cu familia în capitala Iranului.

Ea a fost arestată de Poliția Moralității de la Teheran, sub pretextul că a încălcat legea care le obligă pe femei să-și acopere părul cu o eșarfă numită hijab și să-și ascundă brațele în haine cu mâneci largi.

Tânăra a fost bătută în timp ce se afla într-o dubă a poliției care a transportat-o într-un centru de detenție.

La scurt timp, ea a intrat în comă și, deși a fost transportată la spital, medicii nu au putut face nimic ca să o salveze.

Tragedia a declanșat furia populației, care a protestat în stradă.

Autoritățile au reacționat cu violență, împușcând civili, fără a reuși să înăbușe protestele.

În fruntea acestora se află tinerii: rețelele de socializare abundă în videoclipuri cu adolescenți care rup și incendiază fotografii cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

"Dacă nu ne unim, unul câte unul vom deveni următorii Mahsa Amini", este sloganul acestora.

Între timp, numărul victimelor represiunii crește, dar populația nu pare dispusă să dea înapoi.

În urmă cu câteva zile, o tânără pe nume Hadis Najafi a înregistrat un videoclip pe telefonul ei, în timp ce mergea să protesteze, visând la un viitor mai bun.

Organizațiile pentru drepturile omului spun că zeci de civili au fost uciși de autorități în timpul protestelor

"Sper că peste câțiva ani, când mă voi uita în urmă, voi fi fericită că totul s-a schimbat în bine”, spune ea în înregistrare.

Familia tinerei a aflat că Hadis a fost împușcată la scurt timp după ce a înregistrat mesajul.

Mama sa a relatat că a găsit pe trupul neînsuflețit al fiicei răni cauzate de gloanțe în zona inimii, în stomac și în gât.

"A venit acasă de la serviciu și a spus că îi era foame, dar înainte de a mânca, a ieșit să protesteze pentru Mahsa Amini", a mărturisit femeia.

Organizațiile pentru drepturile omului susțin că zeci de persoane, inclusiv copii, au fost uciși în represiunea guvernului iranian, începând cu 16 septembrie.

Mulți alți protestatari au fost arestați. 

×
Subiecte în articol: Masha Amini Iran
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close