Antena 3 CNN Externe Cetățeni români, arestați după mega-frauda cu fonduri europene din Italia. Planul Național de Redresare a fost "sifonat" de 600 de milioane de euro

Cetățeni români, arestați după mega-frauda cu fonduri europene din Italia. Planul Național de Redresare a fost "sifonat" de 600 de milioane de euro

Un caz de fraudă transfrontalieră cu fonduri europene zguduie administrațiile din blocul comunitar.

de Naty Badea    |    05 Apr 2024   •   12:56

Zeci de persoane, inclusiv români, au fost arestate. De asemenea, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri de valoare.

Banii din Planul Național de Redresare italian erau încasați pentru proiecte privind sprijinirea digitalizării, inovării și competitivității întreprinderilor mici și mijlocii.

Aceste proiecte nu se realizau însă niciodată.  

Investigația a urmărit traseul sumelor de bani și astfel s-a ajuns la societăți fictive din Austria, România și Slovacia.

"O mega-escrocherie în valoare de 600 de milioane de euro cu bani deturnați din fonduri europene a fost descoperită de Guardia di Finanza, Garda Financiară din Italia.

Italienii au lucrat în colaborare cu polițiile din mai multe state europene în care rețeaua infracțională avea ramificații.

Este vorba despre Austria, România și Slovacia. Schema de fraudare era condusă de un cetățean italian, împreună cu partenera sa ucraineană, iar sistemul era bine pus la punct.

Într-o primă etapă, erau create balanțe contabile false pentru firme reale, pentru a îndeplini criteriile de accesare a fondurilor europene.

Apoi se încasau 50% din aceste fonduri europene. Acești bani erau transferați rapid în alte țări, în alte conturi, pentru a li se pierde urma. Sumele deturnate cu ajutorul firmelor cu bilanțuri false erau investiți în bunuri de valoare, între care vile, mașini și ceasuri de lux.

Mai multe astfel de operațiuni suspecte au atras atenția autorităților, iar în urma investigațiilor au fost arestate 24 de persoane în Italia", a relatat corespondentul Antnena 3 CNN, Naty Badea.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close