Antena 3 CNN Externe Românii dintr-o mănăstire din Cernăuţi, terorizaţi de militarii ucraineni | "Ce vreţi de la noi? Suntem oameni simpli!"

Românii dintr-o mănăstire din Cernăuţi, terorizaţi de militarii ucraineni | "Ce vreţi de la noi? Suntem oameni simpli!"

Zeci de militari ucraineni au încercuit o mănăstire a etnicilor români din regiunea Cernăuţi. Acţiunea militarilor, care au refuzat să se legitimeze, a provocat reacţia stareţului şi a enoriaşilor care acuză acum un abuz din partea autorităţilor. În mănăstire se află peste 400 de copii orfani, majoritatea cu dizabilităţi sau boli foarte grave.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Noi 2023   •   09:22

Enoriaşii mânăstirii Bănceni s-au simţit ameninţaţi de prezenţa militarilor înarmaţi. Coordonatorul lor ar fi refuzat să răspundă nedumeririi Preasfinţitului Longhin.

"Haideţi, explicaţi lumii de ce aţi venit? Ce vreţi de la noi? Suntem oameni simpli! Ce vreţi de la noi?

Nu avem jurişti, nu avem avocaţi, nu stăm de vorbă cu nimeni! Chemaţi avocaţi din Cernăuţi, Kiev, din America, România! Să vină avocaţii aici, să vadă. Ce-i bătaia asta de joc?!"

Întrebările stareţului au rămas tot fără răspuns. I s-a spus doar că desfăşurarea de forţe este pentru protecţia mânăstirii.

Citeşte şi: Rusia trimite soldaţii ucraineni luaţi prizonieri să lupte pe frontul din Ucraina împotriva propriei armate

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Nu este prima acţiune de acest fel a autorităţilor ucrainene. Enoriaşii cred că prin aceste intervenţii este testată loialitatea stareţului faţă de autorităţile ucrainene, având în vedere că Biserica Ortodoxă Ucraineană din care face parte şi mănăstirea Bănceni ţine canonic de Patriarhia Moscovei.

Însă, chiar de la începutul conflictului, Preasfinţitul Longhin l-a criticat dur pe Kiril, Patriarhul Rusiei, acuzându-l direct de vărsare de sânge ortodox.

Citeşte şi: Reacția unui copil grav bolnav atunci când a fost vizitat de Vladimir Putin în salonul de spital

Stareţul spune că cea mai mare dovadă a loialităţii sale e faptul că tinerii care au fost adoptaţi de el au ajuns pe front şi luptă chiar acum împotriva ocupanţilor ruşi.


 

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close