Antena 3 CNN Externe Românii vor avea acces pe piaţa muncii din Elveţia

Românii vor avea acces pe piaţa muncii din Elveţia

Românii vor avea acces pe piaţa muncii din Elveţia
Sursa foto: Referendum
08 Feb 2009   •   16:01

Românii şi Bulgarii pot munci în Elveţia fără restricţii. Eleveţienii au aprobat duminică, prin referendum, prelungirea şi extinderea acordurilor cu Uniunea Europeană privind libera circulaţie. Aproape 60% din voturi au fost favorabile referendumului, în timp ce numai patru din cele 26 de cantoane elveţiene au răspuns ?nu?. Rezultatul a fost o surpriză pentru observatori, în condiţiile în care aceştia se temeau că actuala criză economică va duce la un rezultat negativ.
22 din cele 26 de cantoane elveţiene au dat răspuns afirmativ prelungirii acordurilor cu Uniunea Europeană. Peste 51% din locuitorii cu drept de vot din Elveţia au participat la referendum. Campionul voturilor pozitive a fost cantonul Vaud, unde peste 70% din elveţienii cu drept de vot au spus ?da?. La polul opus, se află cantonul Tessin, unde peste 65% din voturi au fost negative.
Referendumul are o miză importantă pentru relaţiile dintre Berna şi Bruxelles, pentru că Uniunea Europeană anunţase că mai multe acorduri economice dintre UE şi Elveţia ar fi fost anulate în cazul unui vot nefavorabil.
Până în prezent, cooperarea economică cu Uniunea Europeană a fost întotdeauna susţinută de elveţieni, însă actuala criză economică a sporit temerile acestora privind lipsa locurilor de muncă. Temerile elveţienilor au fost intes exploatate de Uniunea Democratică de Centru, formaţiune xenofobă care a dus o campanie agresivă împotriva acceptării românilor şi bulgarilor pe piaţa de muncă. Cu toate acestea, elveţienii au ales o continuare a relaţiilor cu Uniunea Europeană.
Deşi Elveţia a adoptat referendumul, libera circulaţie a românilor şi bulgarilor în Elveţia se va realiza în etape şi va fi supusă unor restricţii care se pot prelungi timp de zece ani.
Antena 3

×
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close