Antena 3 CNN Externe Rusia alocă FMI 10 miliarde de dolari pentru salvarea zonei euro. Ce condiţii impune

Rusia alocă FMI 10 miliarde de dolari pentru salvarea zonei euro. Ce condiţii impune

Rusia alocă FMI 10 miliarde de dolari pentru salvarea zonei euro. Ce condiţii impune
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    19 Iun 2012   •   12:33

Rusia va aloca FMI cel puţin 10 miliarde de dolari, cu condiţia ca Moscova să poată să influenţeze modul în care vor fi cheltuite aceste fonduri, anunţat, marţi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, după reuniunea grupului ţărilor BRIC (Brazilia, India, Rusia şi China) în marja summitului G20 din Mexic.

Cifra avansată de Peskov a fost confirmată de liderul rus, informează postul de radio Golos Rossii, potrivit Agerpres.

Referindu-se la creşterea capacităţii de finanţare a FMI, Peskov a rezumat poziţia Rusiei cu privire la această problemă: creşterea volumului de lichidităţi, alocate într-o situaţie de criză, elimină doar "simptomele bolii", dar nu rezolvă nimic la nivel sistemic.

"Alocând fondurile respective, Rusia speră să aibă posibilitatea să influenţeze modul în care acestea sunt cheltuite", a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, menţionând că liderii ţărilor BRIC şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia din zona euro, care ar putea afecta starea economiei globale.

India a promis şi ea o contribuţie egală cu cea a Rusiei, de 10 miliarde de dolari, pentru a creşte resursele Fondului Monetar Internaţional, potrivit AFP.

Statele membre BRIC -au exprimat disponibilitatea de a aloca fonduri suplimentare FMI, sub rezerva aplicării unei reforme a sistemului de administraţie al Fondului şi cu condiţia unei menţineri a controlului asupra cheltuielilor FMI.

Într-o declaraţie comună, ţările BRIC se pronunţă în sprijinul creşterii resurselor FMI cu 430 miliarde de dolari. Cea mai importantă cotizaţie revine însă zonei euro, care urmează să contribuie la resursele FMI cu 150 miliarde de euro.

Citeşte şi Resursele promise FMI cresc la 456 miliarde de dolari, dublând capacitatea de împrumuturi



×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close