Antena 3 CNN Externe Rusia anunță că a "eliberat" orașul ucrainean Soledar

Rusia anunță că a "eliberat" orașul ucrainean Soledar

Trupele ruse au "eliberat" orașul minier Soledar din estul Ucrainei, aprig disputat în ultimele zile între forțele Moscovei și cele ale Kievului și unde au fost semnalate mari pierderi umane de ambele părți.

Rusia anunță că a "eliberat" orașul ucrainean Soledar
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Ian 2023   •   13:15

Anunțul a fost făcut, vineri, de Ministerul rus al Apărării, citat de CNN.

Potrivit sursei citate, orașul a fost "eliberat" în cursul serii de 12 ianuarie.

De cealaltă parte, Ganna Maliar, ministrul ucrainean adjunct al Apărării a comunicat, vineri dimineață, că în cursul nopții au avut loc lupte intense în Soledar.

"Noaptea a fost fierbinte, luptele au continuat. Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom câștiga", a scris Maliar pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării:  "Capturarea Soledar, importantă pentru succesul ofensivei în Donețk"

Potrivit ministerului rus al Apărării, "capturarea orașului Soledar este importantă pentru continuarea operațiunilor ofensive de succes în regiunea Donețk".

Sursa citată a adăugat că preluarea controlului de către trupele Moscovei în acest oraș "face posibilă întreruperea rutelor de aprovizionare pentru trupele ucrainene din Bahmut".

În premieră, după mai multe zile de comentarii precaute, autoritățile ruse au dat detalii cu privire la operațiunile militare din Soledar, afirmând că succesul în teren a fost posibil "datorită distrugerii constante a inamicului prin aviația de asalt și infanterie, cu ajutorul unităților de rachete și de artilerie".

Moscova nu pomenește nimic de contribuția mercenarilor Wagner la Soledar

Trupele ruse "au efectuat continuu lovituri concentrate asupra pozițiilor Forțelor Armate ale Ucrainei din oraș, blocând transferul de întăriri, furnizarea de muniție, precum și încercările inamicului de a se retrage pe alte linii de apărare", se spune într-un comunicat al ministerului de la Moscova.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat afirmațiile grupului de mercenari Wagner, care a transmis, anterior, că orașul Soledar ar fi fost capturat prin efortul "exclusiv" al oamenilor săi.

Potrivit instituției ruse, trupele Moscovei ar fi eliminat, "doar în ultimele trei zile", peste 700 de militari ucraineni și ar fi distrus "peste trei sute de unități de armament" ale forțelor Kievului.

Capturarea orașului Soledar ar marca prima victorie semnificativă pentru forțele ruse în ultimele luni în Ucraina, notează CNN.

×
Subiecte în articol: Soledar
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close