Antena 3 CNN Externe Rusia exclude să trimită trupe în Afganistan

Rusia exclude să trimită trupe în Afganistan

Rusia exclude să trimită trupe în Afganistan
Sursa foto: razboi afgan
10 Feb 2010   •   12:26

Rusia nu va trimite trupe pentru a ajuta forţele NATO să lupte cu insurgenţa talibană din Afganistan, unde a luptat timp de 9 ani în timpul Războiului Rece, a anunţat un oficial de la Moscova.

"Ne opunem unui rol militar în operaţiunile din Afganistan," declara secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, făcând referire la relatările din presă despre o propunere NATO ca Rusia să contribuie cu personal la campania afgană.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declara duminică că nu exclude posibilitatea ca Rusia să se alăture operaţiunilor alianţei în Afganistan, deoarece
împărtăşeşte preocupările de securitate ale alianţei militare.

Rasmussen declara în cadrul unei conferinţe la Munchen că Rusia va avea dificultăţi în a se lupta cu răspândirea drogurile produse în Afganistan, dacă sud-vestul ţării devine un refugiu pentru terorişti din nou.

"Cheia pentru problema afgană constă în domeniul politic mai degrabă decât în cel militar," sublinia Patruşev, reiterând afirmaţiile liderilor ruşi că Moscova nu va trimite niciodată trupe în Afganistan, de unde forţele sovietice s-au retras în 1989, urmare a unor pierderi umilitoare suferite în faţa insurgenţilor islamici.
Uniunea Sovietică a pierdut 14.500 soldaţi în campania din Afganistan în perioada 1979-1989 .

Totuşi, Patruşev a reafirmat angajamentul Rusiei de a ajuta alianţa în alte feluri.

Rusia a permis tranzitul pe uscat al livrărilor NATO non-letale spre Afganistan şi a promis mai mult ajutor pentru operaţiunile alianţei prin extindere tranzitului, furnizarea de elicoptere şi antrenarea forţelor afgane.
Antena3.ro

×
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close