Antena 3 CNN Externe Rusia: NATO refuză să ne includă în discuţiile despre Afganistan

Rusia: NATO refuză să ne includă în discuţiile despre Afganistan

Rusia: NATO refuză să ne includă în discuţiile despre Afganistan
Sursa foto: rusia nato
02 Dec 2009   •   09:17

NATO refuză să creeze un grup de lucru Rusia-NATO pentru Afganistan şi nu permite Moscovei să participe la discuţiile interne referitoare la situaţie, arăta trimisul special al Rusiei la NATO.


"Ei vor totul de la noi fără a clarifica aspectele politice şi militare ale operaţiunii NATO în Afganistan," arăta Dmitri Rogozin, după o întâlnire Rusia-NATO la nivel de ambasadori.

Potrivit lui Rogozin, Rusia doreşte ca NATO "să transforme curiozitatea sa inutilă în cooperare concretă şi bine coordonată unde partenerii împart scopuri comune şi îşi echilibrează contribuţiile."
Rogozin a precizat că Moscova a cerut crearea unui grup de lucru cu NATO pentru a discuta pe o bază permanentă despre situaţia din Afganistan, lupta contra terorismului şi traficul de droguri.
El a reiterat că Rusia ar putea juca un rol important în sprijinirea operaţiunilor NATO în Afganistan, nu numai prin permiterea tranzitului transporturilor militare ale NATO, dar şi prin antrenarea personalului pentru forţele de securitate afgane şi chiar livrarea de arme uşoare pentru poliţia afgană.
De asemenea, el a acuzat Canada că a blocat adoptarea tuturor documentelor pentru viitorul summit Rusia-NATO la nivel de miniştri, programat pentru 4 decembrie.
Următoarea şedinţă a Consiliului Rusia-NATO este prima după conflictul din Georgia de anul trecut şi este menit la crearea unui "hărţi" pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Rusia şi alianţa militară.
Rogozin a precizat că încă există fracţiuni în NATO cu privire la Rusia, care o privesc ca un rival al "Războiului Rece" şi se opune relansării relaţiilor.
"Deşi simt nevoia de ajutor din partea Rusiei, aceste fracţiuni refuză totuşi să discute chestiuni ce sunt vitale intereselor naţionale ale Rusiei, în special îmbunătăţirea securităţii europene şi crearea unei situaţii mai echlibrate la nivel global şi european," sublinia Rogozin.
El a cerut partenerilor NATO să revină la masa negocierilor şi să "înceapă să facă afaceri în loc să continue să rămână prinşi în retorica birocratică."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan Dmitri Rogozin
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close