Antena 3 CNN Externe Rusia riscă să fie depăşită ca tehnologie spaţială de China

Rusia riscă să fie depăşită ca tehnologie spaţială de China

Rusia riscă să fie depăşită ca tehnologie spaţială de China
Sursa foto: Foto: rocketry.wordpress.com
13 Apr 2011   •   19:41

Şeful Agenţiei Spaţiale Ruse, Anatoly Perminov, a declarat că Rusia se gândeşte să întreprindă o misiune spaţială pe Marte după anul 2035 şi critică bugetul alocat sectorului pe care îl conduce, relatează AlJazeera.

Rusia plănuieşte să testeze o navetă spaţială de ultimă generaţie şi să înceapă în 2011 construcţia noului cosmodrom Vostochny. Perminov susţine însă că bugetul este insuficient pentru finanţarea unor proiecte revoluţionare şi din această cauză Rusia riscă să fie depăşită de China din punct de vedere al tehnologiei spaţiale.

Şeful Agenţiei Spaţiale s-a adresat miercuri parlamentului rus în această problemă, chiar la o zi după  cea de-a 50-a aniversare a primului zbor spaţial întreprins vreodată, de către Yuri Gagarin, în 12 aprilie 1961. 

Vostochny va fi construit în estul îndepărtat al Rusiei, iar primele lansări de pe pista sa sunt prevăzute pentru anul 2015. Cosmodromul îi va permite în sfârşit Rusiei să renunţe la complexul de la Baikonur, situat pe teritoriul Kazakhstanului, pe care ruşii îl folosesc în prezent pentru majoritatea zborurilor umane spaţiale şi lansările de sateliţi.

×
Subiecte în articol: critica buget China Rusia
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close