Antena 3 CNN Externe Rusia: SUA duce o ?imitaţie de război contra drogurilor? şi ignoră ?bomba cu heroină? afgană

Rusia: SUA duce o ?imitaţie de război contra drogurilor? şi ignoră ?bomba cu heroină? afgană

Rusia: SUA duce o ?imitaţie de război contra drogurilor? şi ignoră ?bomba cu heroină? afgană
Sursa foto: afganistan opiu
19 Ian 2010   •   03:48

Eşecul NATO de a elimina culturile de mac din Afganistan a dus la crearea unui ?bombe cu heroină? ce a ucis 100.000 de oameni anul trecut, declara Viktor Ivanov, şeful Serviciului de Control al Drogurilor din Rusia.
La peste opt ani de când forţele conduse de americani au răsturnat regimul taliban, Afganistan produce 92 procente din opiumul şi heroina mondială, arăta Ivanov.
?Din păcate NATO nu a făcut nimic pentru a eradica drogurile şi se pare că nici nu intenţiona,? a acuzat Ivanov în cadrul unei conferinţe de presă.
?Narco-presiunea asupra ţării noastre creşte. Drogurile sunt aduse prin graniţele noastre neprotejate.?
Rusia, localizată pe ruta de tranzit dintre Asia Centrală şi Europa, a devenit a treia piaţă mondială pentru droguri ilegale în ultimul deceniu.
?Trebuie să recuperăm aproape nouă ani de inactivitate aproape completă în Afganistan,? arăta şi Pino Arlacchi, fost şef al Oficiului ONU pentru Droguri şi Crime. ?Producţia de narcotice din Afganistan este infrastructură de bază a insurgenţei şi terorismului.?
Arlacchi, europarlamentar italian, este vicepreşedinte al delegaţiei UE pentru Afganistan.
Acesta menţiona că deşi UE are resursele finaciare de lupta cu traficul afgan de droguri, duce lipsă de strategie şi voinţă politică.
Înainte de a fi vândut ca heroină în Europa, valoarea producţiei de opiu din Afganistan este sub 500 milioane de dolari, o treime din ce cheltuieşte UE în fiecare an în această ţară, arăta Arlacchi.
Ivanov, care a lucrat cu premierul Vladimir Putin în KGB, declara că forţele NATO duc ?o imitaţie de război contra drogurilor .?
SUA a reuşit să distrugă 75 procente din culturile de coca din Columbia în 2008, dar doar 3 procente din plantaţiile de opiu din Afganistan în acelaşi an.
Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close