Antena 3 CNN Externe Secretarul SUA pe Energie: Schimbarea climatică, combătută cu vopsirea acoperişurilor în alb

Secretarul SUA pe Energie: Schimbarea climatică, combătută cu vopsirea acoperişurilor în alb

Secretarul SUA pe Energie: Schimbarea climatică, combătută cu vopsirea acoperişurilor în alb
Sursa foto: steven chu
28 Mai 2009   •   23:29

În timp ce unii cred că energia nucleară este răspunsul la schimbările climatice, iar alţii se orientează spre tehnologiile verzi, precum energia solară sau eoliană, reprezentantul lui Barack Obama pentru încălzirea globală a propus ceva mult mai simplu- vopsirea acoperişurilor în alb.
Steven Chu, secretarul american pentru Energie şi laureat Nobel, a declarat că vopsirea acoperişurilor şi a pavimentelor în alb sau nuanţe deschise ar ajuta la reducerea încălzirii globale prin conservarea energiei şi reflectarea lumii înapoi în spaţiu. El susţine că aceasta ar echivala cu scoaterea tuturor maşinilor din circulaţie pentru 11 ani.
În cadrul unui discurs la Londra, în deschiderea unei conferinţe a celor mai buni specialşti în combaterea schimbării climatice, Chu explica:
?Dacă o clădire este cu aer condiţionat, va fi mult mai rece şi se poate folosi cu 10-15% mai puţină electricitate?. În plus făcea referire şi la faptul că o cantitate mai mare de lumină ar fi reflectată înapoi în spaţiu fără a crea efectul de seră, creat de radiaţia de infraroşii produsă suprafaţa caldă a Terrei.
Principiul ar putea fi exstins la maşini, care ar putea deveni mai eficiente vara.
Întrebat dacă administraţia americană are intenţia de a manipula artificial clima pe baza programelor de geoinginerie la scară largă, Chu a replicat că nu există asemenea planuri ?pentru acum?. Dar vopsirea suprafeţelor în alb este o propunere de geoinginerie pe care o ia în considerare.
Chu este unul din cei 20 de laureaţi Nobel pentru ştiinţă care participă la o conferinţă despre schimbarea climatică la ?Royal Society and St James's Palace?, organizată de Universitatea Cambridge .
Antena3.ro

×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close