Antena 3 CNN Externe Şeful NATO cere SUA să nu mai atace aliaţii europeni

Şeful NATO cere SUA să nu mai atace aliaţii europeni

Şeful NATO cere SUA să nu mai atace aliaţii europeni
Sursa foto: Anders Fogh Rasmussen
30 Sep 2009   •   17:05

Anders Fogh Rasmussen, noul secretar general al NATO a acuzat America că minimalizează angajamentul ţărilor europene în Afganistan. În primul său discurs de la preluarea funcţiei, el declara că cei 28 de membri ai alianţei îşi consumă "sângele şi comorile " pentru o misiune de o importanţă crucială.

În acelaşi timp, fostul premier danez a cerut statelor europene să fie mai flexibile şi să renunţe la protestele ce le împiedică să se implice în acţiuni. El declara că Europa trebuie să mai ofere mai mulţi oameni şi fonduri pentru antrenarea poliţiei şi armatei în scopul începerii unei tranziţii credibile spre o conducere afgană în zona de securitate.

"Sunt îngrijorat în legătură cu dubiile pe care le aud în SUA despre NATO. Unii se uită la operaţiunea din Afganistan şi se întreabă dacă europenii au voinţa de a lupta, unii se întreabă dacă au capacitatea de a lupta, alţii cred că zilele legăturilor puternice transatlantice sunt o relicvă a trecutului?, declara Rasmussen în primul său discurs, la Washington, de la preluarea funcţiei în urmă cu două luni.
?Mulţi americani uită ce este NATO şi cât de mult face pentru interesele securităţii americane şi securităţii internaţionale. Nu sunt sigur că are, în SUA, vizibilitatea pe care o merită."
Referindu-se la cei 9000 de soldaţi non-americani care s-au alăturat frontului afgan în ultimele 18 luni, el declara că "aliaţii nu fug de luptă? aşa cum se zice.
Rasmussen aprecia că Nato trebuie să facă mai multe, dar americanii trebuie să arate europenilor o oarecare apreciere.
Antena3.ro

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close