Antena 3 CNN Externe Senatul ceh a aprobat Tratatul de la Lisabona. Mai lipseşte semnătura preşedintelui eurosceptic Vaclav Klaus

Senatul ceh a aprobat Tratatul de la Lisabona. Mai lipseşte semnătura preşedintelui eurosceptic Vaclav Klaus

Senatul ceh a aprobat Tratatul de la Lisabona. Mai lipseşte semnătura preşedintelui eurosceptic Vaclav Klaus
Sursa foto: vaclav klaus
06 Mai 2009   •   17:40

Senatul Cehiei a aprobat miercuri Tratatul de la Lisabona, 54 dintre cei 79 de senatori pronunţându-se în favoarea acestuia, anunţă Mediafax. Camera deputaţilor din Parlamentul cehesc adoptase tratatul în februarie, singurul care mai trebuie să se pronunţe în favoarea sa fiind preşedintele Vaclav Klaus.

Preşedintele eurosceptic Klaus s-a pronunţat în repetate rânduri împotriva texturlui tratatului. În luna noiembrie a anului trecut Vaclav Klaus, solicitase ferm celor 15 judecători de la Curtea Constituţională să respingă Tratatul, apreciind că acesta contrazice "principiul suveranităţii statului ceh". Cu toate acestea, Curtea Constituţională cehă a declarat că tratatul este conform cu legea fundamentală a ţării.

Documentul stipulează printre altele crearea funcţiilor de preşedinte european şi de şef al diplomaţiei europene. Adepţii tratatului susţin că acesta ar salva Uniunea Europeană de riscul paraliziei.

Ratificarea Tratatului de la Lisabona rămâne cea mai aprinsă chestiune între statele comunitare, dupa ce Irlanda a respins documentul, prin referendum. În iulie 2008 şi preşedintele Poloniei Lech Kaczynski a refuzat să semneze tratatul, deşi Parlamentul polonez în ratificase. El a declarat că documentul nu-şi mai are rostul după ce a fost respins de irlandezi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close