Antena 3 CNN Externe Shamima Begum, "mireasa ISIS" care a rămas fără cetățenie britanică, vorbește despre regretele anilor petrecuți alături de jihadiști

Shamima Begum, "mireasa ISIS" care a rămas fără cetățenie britanică, vorbește despre regretele anilor petrecuți alături de jihadiști

A plecat să devină mireasă ISIS pe când era școlăriță. A părăsit Marea Britanie însoțită de încă două amice, toate trei având aceeași destinație: Statul Islamic, proclamat de jihadiști în teritoriile capturate în Irak și Siria.

Shamima Begum, "mireasa ISIS" care a rămas fără cetățenie britanică, vorbește despre regretele anilor petrecuți alături de jihadiști
de Adrian Iclozan    |    15 Sep 2021   •   20:57

Begum are în prezent 22 de ani. A trăit în ISIS timp de trei ani.

Când a fost găsită în februarie 2019 într-o tabără de refugiați sirieni, era însărcinată în nouă luni. Copilul i-a murit ulterior de pneumonie.

Begum a mai avut încă doi copii, în timpul perioadei petrecute cu jihadiștii.

Ambii au murit.

După ce a fost găsită, autoritățile britanice i-au anulat cetățenia din motive de securitate.

Tânăra a vorbit într-un interviu pentru BBC despre regretele pe care le are în urma deciziei din trecut, când a ajuns în "Califatul Islamic" la capătul unei călătorii riscante în care a tranzitat Turcia către granița siriană.

Î: Regreți că te-ai alăturat ISIS?

R: Sigur. Voi regreta acest lucru pentru tot restul vieții. Fie că se vede sau nu pe fața mea, mă macină pe dinăuntru. Nu mai pot dormi din această cauză.

Î: De ce regreți că te-ai alăturat ISIS?

R: Pentru că ISIS distruge viețile oamenilor. Mi-a distrus viața, a distrus viața familiei mele și va trebui să trăiesc cu asta. 

Î: Cum te face să te simți când te gândești la momentele când făceai parte din această grupare care a comis genocid, care a înfăptuit crime, care a lansat atacuri în lume?

R: Mi se face rău, sincer. Mă face să mă urăsc.

Î: Crezi că, dacă nu s-ar fi destrămat ISIS, ți-ai mai regreta decizia? 

R: Da, sigur. Dacă aș fi plecat spotan și ISIS și-ar fi recâștigat teritoriul și și-ar fi recăpătat întreaga putere, tot aș fi spus "bine că nu sunt acolo, în acel iad". Mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat de acolo.

Î: Pentru că unii oameni pot să creadă că ți-ai schimbat opinia acum pentru că nu mai faci parte din ISIS, pentru că nu mai poți fi în Califat (Califatul Islamic, proclamat de ISIS în Irak și Siria în deceniul trecut, n.r.)

R: Am această opinie de mult timp, nu doar acum. Doar acum am suficientă încredere pentru a exprima această opinie.

O înregistrare realizată de camerele de supraveghere din Istanbul a surprins o etapă din parcursul celor trei adolescente britanice care au fugit din ţară în 2015 pentru a se alătura Statului Islamic (ISIS).

18 ore în stația de autobuz pentru a se alătura ISIS

Shamima Begum şi Amira Abase, ambele în vârstă de 15 ani, şi Kadiza Sultana, de 16 ani, s-au îmbarcat în data de 17 februarie 2015 pe aeroportul londonez Gatwick la bordul unui avion cu destinaţia Istanbul.

Imaginile le arată pe cele trei în stația de autobuz Bayrampasa. Analiza înregistrării relevă că fetele au așteptat în încăperile a două companii de transport înainte de a lua o cursă către Urfa, aproape de granița cu Siria.

Conform BBC, cele trei au așteptat circa 18 ore în stație.

O investigație a jurnaliștilor britanici a relevat că fetele au fost îmbarcate în mașini de militanți ISIS de îndată ce au trecut frontiera în partea siriană.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
×
Subiecte în articol: Shamima Begum ISIS
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close